Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu...mám rok a čtyři měsíce starého pejska (Čivaváka Mufíka). Poslední dobou mi začal dělat loužičky na koberci (jako kdyby značkoval) a dokonce tam občas udělá i bobek. Jsem z toho zoufalá, vžycky chodil ven a nikdy tohle nedělal. Z počátku jsme ho trestali razantním slovíčkem FUJ! a zavřením do koupelny přes noc. Když to nepomáhalo, při kárání jsem mu zabořila čumáček do hovínka - nepomohlo to. Na pár dní dá pokoj a potom to udělá znovu. Dokonce jsem vypozorovala, že si v noci odskočil na koberec do obýváku vykonat potřebu a v klidu se vrátil k nám do postele - aniž by se obtěžoval mě budit! Jak ho mám přimět, aby upozornil na to, že potřebuje jít ven? Kdyby si aspoň sednul ke dveřím, nebo skákal po vodítku, ale ono NIC! Za jakoukoli radu budu moc vděčná...Eva
Váš postup není zcela ideální. Pokud jste si pořídili pejska (ať je jakýkoliv), musíte vychovávat nejen jeho, ale i se sami trochu přizpůsobit jeho potřebám. Budete-li oba stejně vstřícní, vše se časem urovná. Myslím, že jste něco zanedbali. Zavíráním psíka či jeho máčením ve výkalech je naprosto špatné. Uvědomuji si svou chladnost, ale je patrné, že jste si nejprve pořídili pejska a teprve potom začali řešit jeho výchovu. Zkuste si sehnat a pročíst knížku PROČ MŮJ PES...? od Johna Fishera. Ledacos vám napoví.
Ano.To je špatně.Musíte vychovávat pochvalou.Když se mu to povede venku,nebo doma na noviny,chválit chválit a zase (úplně přehnaně) chválit :Jsi šikulka,moc šikulka a podobně.Když naopak udělá potřebu kde nemá nevšímat si ho a ani před ním neuklízet -vysvětlil by si to tak,že on udělá bobek a vzbudí Vaši pozornost -to radí odborníci.Já říkám Fuj a zamračím se.Ale žádné namáčení čumáčku nebo zavírání nebo nedej bože bití.Vám taky maminka nenamáčela obličej do plenek,nechcete mít neurotického psa né?
Na noc radím noviny,taktéž na dobu,kdy nejste doma.Nebojte naučí se to,ale je to běh na dlouhou trať,obrňte se trpělivostí a láskou.Obrňte se hodně a nebojte pejsek Vám to mnohonásobně vrátí.Já říkám,že takové lásky ani člověk není schopen.Dobře to vystihuje tento citát : Pes je jediný tvor na světě,který Vás miluje víc než sebe.
Ted jsem si psala s kamaradkou ktera ma civavy. Ma dva kluky. Mela s jednim ten samy problem a chovatelka ji rekla ze je to "puberta". Pry to casem prestalo. Jen stale dokola opakovala fuj a lehce placla pres zadek a jako s malym stentem kdyz se vycural venku mela po ruce pamlsky a chvalila...
Děkuji mockrát , od už jsem to tak začala dělat (pamlsek za to, že se vyčůrá a vykaká venku). Četla jsem ještě jednu věc : když se vykaká doma, tak to uklidit tak, aby to pejsek neviděl a nehubovat ho. Zjistí prý, že tím na sebe nestrhne pozornost a přestane to dělat...myslíte, že je to dobrá finta? Děkuji Eva
Toto delam mym stenatum. Ten jeden je z toho kolikrat tak paf ze si na me i stekne aby me k tomu privolal... je to hajzlik Zkuste se mu i vice venovat aby si uvedomil ze ma uplnou Vasi pozornost
Tak to je opavdu darebáček . Musim ale říct, že zatím je to všechno o.k. když mu dám pamlsek za to, že se vykadil venku. Ještě by mě zajímalo, jestli se dá naučit, aby pejsek zaštěkal nebo zakňučel, když potřebuje ven?
Tak to by me take zajimalo... ja jsem se svymi stenaty zatim ve fazi ze mam nauceno kdy chodi asi tak curat a nebo kadit a v tu dobu jdu s nimi ven. Jinak jsou jeste nauceni chodit na jedno misto v byte. Obcas si vsimnu ze delaji neco co predchazi tomu ze se jim chce curat nebo kadit. Ale jeste to nemame naucene aby pochopili ze se to dela jen venku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.