Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych recept/radu na nějaký přírodní odpuzovač ovádů a komárů do exteriéru. Chystáme zahradní grilovačku, budeme mít na zahradě postavený party stan a nerada bych, aby nám hosty sežrali ovádi a komáři. Máte nějakou radu čím je odpudit? Nejlépe, aby se to dalo zavěsit do toho stanu. Nemám a nehodlám kupovat nějaké elektrické lampy nebo nějaké jiné závěsné hotové věci, protože to potom stejně nevyužiji.
Děkuji.
Na talířky jsme dali kolečka citrónu, do nich zapíchané hřebíčky. Obojí je komárům nepříjemné. Citróny občas maličko ovlažit vodou, když uschnou, už tolik nepůsobí.
V květinářství se nechá koupit druh muškátu, který voní po citrónech. Není drahý a má i krásné květy. Pokud se dá do okna, komáři a mouchy do místnosti nelítají. To se ale při grilování dá těžko uplatnit. Jaga.
Viděla jsem i veliké odpuzovací svíčky, něco jako misky pod květináče s tlustým knotem. Šíří kolem příjemnou citrónovou vůni a jsou účinné.
To bych řekla, Mylady, že to funguje. Jsem asi velice "chutná baba", protože stačí 1 komár na zahradě a jsem celá poštípaná. Prostě na mě jdou jak na eskymo. Ovádi nezůstávají pozadu, kousnou si do mě s chutí taky. .
Mám ještě jeden vynález. Ale tím by se lidé museli pomazat.
Koupím lahvičku francovky /Alpa/, trochu uliju, aby tam bylo místo a nastrkám tam hřebíčky. Klidně 20, 30 kousků. Nechám to v teple, nejlíp na sluníčku vyluhovat. Denně lahvičkou zatřepu. Asi za 10 - 14 dní už má obsah barvu fernetu, takovou tmavě hnědou.
No a pak už je možné se potírat. Nevoní to špatně. Odpuzuje to i klíšťata. Potírám se tím, pokud jdu na houby či borůvky. A pomáhá to. Na borůvkách si cizí paní stěžovala, že měla letos už 15 klíšťat, já ani jedno. Tak jsem jí to poradila.
Když vidím, že "mazadlo" dochází, koupím včas novou francovku a naložím další. Tu starou lahvičku i s vyluhovanými hřebíčky vyhodím. Jinak to vydrží neomezeně dlouho.
A to je celé to kouzlo. Repelenty jsou daleko dražší, často chemického rázu a já neměla klíště možná už 10 let. Ale abych to nezakřikla... Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.