Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych poradit jak na fenku.Už si nevíme rady a co nám poradili známí nezabírá.
Máme fenu která nám v noci utíká.Přes den neuteče i když je třeba celý den venku sama.Když jsme jí jednou přistihli jak podlézá plot,okamžitě jsme jí přivolali a dostala vynadáno - to bylo přes den a do dnes neutekla (tedy přes den).
Ale večer zdrhá.Ráno pak zaděláváme díry v plotě,ani nevíme jak to dokáže udělat.O sousedech a poničených zahradách ani nemluvim.Poradili nám,že jí za trest máme na noc přivázat (no moc se mi to nezamlouvalo,máme velkou zahradu a potřebujem nočního hlídače),ale zkusili jsme to a pro jistotu na 2 noci.Ale ona tu 3 noc utekla znova!
Může nám prosím někdo poradit jak na ní vyzrát?
Předem dík Dáša.
Dobrý den, Dášo,
s utíkáním toho bohužel moc nevymyslíte. Tady nepomůže ani perfektní výcvik ...
Zabránit útěkům psa je možné pouze dokonalým zabezpečením objektu. Pokud chcete/potřebujete mít fenku venku, kotec není nejvhodnějším řešením. I my jsme měli doma "chronického útěkáře" a vzhledem k tomu, že kolem něj volně pobíhali další tři psi, nepřišlo mi to vůči němu ani fér
Pokud se podhrabává, stačí plot podezdít. My jsme řešili rozkousávání pletiva. Pokaždé, když jsme se vrátili z práce, našli jsme prokousanou díru v plotě a psa nikde. Pravidelně se pak navečer vrátil, vrtěl ocáskem jak divej a z očí mu člověk pomalu vyčetl "kde jste tak dlouho, sakra" )
Jednou s ním utekl i další pes a našli jsme je po 10dnech v útulku 45km od odmova. Opět celý šťastný s výrazem, kde se touláme tak dlouho...
Mno a pak nám znova utekli ti dva samí psi a od 7.11. do teď je hledáme...
Nezabralo nic ani po dobrém, ani po zlém a mě teď jenom mrzí, že jsem neposlechla všechny ty chytrý knížky a rady moudrých o elektrických ohradnících.
Nedávno jsem zabrouzdala na stránky pana Desenského, kde také někdo řešil podobný problém a dokonce i naprosto "alternativní" Desenský se k tématu vyjádřil tak, že nepomůže nic jiného než ohradník (klasický co se používá na koně, ale samozřejmě s menší dávkou proudu). Ale že je nespolehlivý v zimě... Pak ještě tzv. neviditelný plot, kdy je kolem pozemku natažený drát (?) a pes má na obojku signalizaci(?) - pokud se k drátu přiblíží, pes slyší nepříjemný zvuk, pokud překročí určitou hranici, dostane ránu...
Tolik za mě... Opravdu nám nepomohlo zkoušet ani po dobrém, ani po zlém. Pes poslouchá jak hodinky, ale dobrodružství na svobodě si holt nenechá ujít. A ostatní dva pesani nám zůstali doma, přestože měli díru v plotu přímo před nosem, takže to je opravdu v povaze psa... Přeji hodně štěstí!
Tak se budem muset obrnit trpělivostí,dneska jsme kousek plotu zadělali dřevenou zátarasou (tam kde bylo nejvíce děr) no a další den zas něco.I když dneska neuteče manžel jí přivázal - ráno byl nějaký problém,chodí tu totiž lidi na autobus .
Taky jsme si říkali,jestli jsme jí ten svět za plotem vůbec měli ukazovat.Má totiž dost prostoru (s dvorkem má zahradu 2300 met.čtverečních).
Tak uvidíme ráno
Dáša.
My jsme tenkrát zkoušeli i položit kari sítě na zem, aby se nemohl podhrabat, což sice vyšlo, jenže místo toho začal právě rozkousávat plot...
A přesně jak píšete Vy, je to nepříjemné vůči lidem. Nám utíkal rotvajler, a když pak občas vzal s sebou i bernardýnku, toulali se po okolí dva velký psi. A i když by spíš někoho umazlili, než pokousali, těžko to člověk od pohledu pozná. A ruku na srdce, ani já bych nechtěla potkat takovýhle dvě cizí "hovádka" A na druhou stranu jsou to pořád "jen" psi a člověk neví, jak zareagují v některých situacích. Stačí, aby se něčeho lekli a může být zle...
Svět za plotem by pes znát měl a rozhodně doporučuji nemyslet na "co by kdyby, tak by" atp. Je možné, že kdyby ho neznala, začala by utíkat ještě dříve, páč by byla ještě zvědavější )
I u nás mají velký výběh (bydlíme na statku), téměř denně jsme je brali na procházku a stejně teď každý den koukám na stránky útulků jestli je náhodou někde nenajdeme
Přeji pevné nervy a hodně trpělivosti!
Buď dát fenu na řetěz do kotce nebo natáhnout ohradník. Dělal nám to pes, rozplétal plot jakmile zjistil, že jsme všichni v domě a nikdo ho nevidí. Plot už byl samá díra. Koupení ohradníku, vše vyřešilo. jedna rána a je pokoj. Určitě neváhejte! nečekejte, že je to háráním a že to přejde, každým dalším útěkem si upevňuje tento zlozvyk. A mimoto já být vaším sousedem, radost z toho nemám, berte ohledy na ostatní. je to vaše zvíře a vy si ho musíte zajistit. Koledujete si vaší nezodpovědností o pěkný malér...
Tak jsem tu po 14dnech a musim říct,že výsledky žádné nejsou.Jak už je tu psáno,když se naučila utíkat - bude už utíkat asi stále.Celých 14 dní byla přivázána u boudy na delším posuvném řetězu a včera jsme jí na zkoušku nechali odvázanou.Ale před tím jsme zadělali všechny díry a dokonce i zvýšili plot,protože začala i přeskakovat.Bylo vydět,že se snažila podhrabat a to se jí nepovedlo,ale nakonec našla skulinku ve zvýšeném plotě a hurá ven!Tak jde zas na řetěz .Zjistili jsme,že sousedka dává ke skleníku zbytky od jídla - může to být důvod?Protože za fenou bude asi těžko utíkat - máme tu dvě.
Dáša.
Vymezit takové místo kde neuteče a nepodleze(což asi bude složité ).Nepíšete jakou máte rasu pejska a kolik jí je let.
Ritě byl v prosinci rok a rasa,no vlčák s vlkodavem - takže větší pes.
A režim dne:dopoledne je sama na zahradě (to neutíká)
odpoledne chodíme tak na hodinovou (podle počasí i na delší) procházku a to každý den
a během dne se u ní na dvoře střídáme (zametáme,nosíme dřevo ...) takže o kontakt s námi ošizená není.To je v zimě,v létě je to jiné.
Ten smajlík tam nepatří - vůbec nevim jak jsem ho tam dostala.K smích mi to určitě není a smazat to neumím.
Je zajímavé, že Vaše fena utíká na noc. Také jsem měla větší psy, pro které ani dvoumetrový plot nebyl překážkou, ale utíkali tehdy, když jsem odešla do práce a nechtělo se jim být doma samotným. Vždy jsem měla ale jenom jednoho a tak se mu asi stýskalo. Ale určitě bych ji nepřivazovala, ale pořídila větší zateplený kotec. I v kotci určitě odradí zloděje. Pár nocí si i sousedi užijete, protože se jí to nebude líbit, ale zvykne si. No a asi to chce trochu přitvrdit ve výchově - výcvik by nezaškodil. Je to potřeba, protože i když by třeba neublížila, svou velikostí by mohla někoho pořádně vystrašit - hlavně v noci. A doporučila bych odpovědnostní pojistku. Tak ať nad ní vyzrajete!
Ano a ještě jsme zjistili,že to trvá tak 14 dní - jinak neutíkala.A pokud svítíme,slyšíme ji na dvorku-takže uteče až po zhasnutí posledního světla.
Dášo, nechodí někam randit?:D Jaro se blíží, třeba na ní jdou touhy. Ale je na to ještě mladá, tak snad nehárá? Přeji Vám, ať to zvládnete bez řetězu a ať ta Vaše psí holka začne dělat dobrotu!
Pokud ještě nehárala ,tak to mohou být první příznaky hárání a nebo může hárat a pak ,aby jste neměla za 2 měsíce štěnátka.Tady bych řešila zavírání na noc a stejně pokud bude vždy hárat,tak jak v kotci tak venku jni nechat nemůžete
Feny nikdy randit nechodí! Navíc jsou ve svých dnech spíš bázlivé... spíš se táhnou k majiteli, pokud k němu mají dostatečnou důvěru. Ony chtějí být dobývány, stejně jako je to u lidí...
Možná randit nechodi,ale mršky se pěkně nastavují a provokují a pokud je fena venku a mám možnost zmiznot ,tak se to může stávat.
To ano, ale nikdy kvůli tomu neutíkají! Nastaví dobyvateli, který se odváží do jejího teritoria! Vím to, mám to doma...
Jo strejci, já jsem takhle přišla o milou fenku bílého špice. Nikdy neutekla, měla kámoše, který ji pravidelně navštěvoval, ve sněhu, dešti ležel a čekal u předsíňky. Pak najednou pár dní nepřišel a Míša se vypravila přes trať za ním. No a přejel ji vlak.
No právě. Dneska i v lidském světě chodí holky za klukama a nikoho to nepřekvapí.
Taky jsme říkali,že asi hárá ale doktor nás ujistil že né.A jen prohodil,že to bude těžký boj - pokud se jí povedlo několikrát utéct tak to bude skoušet už pořád .Nevíme si rady,včera zdrhla zas a už nás nebaví chodit za sousedy a omlouvat se a i spravovat ploty nám i sousedům.To se podhrabala z kotce,tak dlouho hrabala tu umrzlou zem až se jí to povedlo,ale jak se protáhla tou úzkou skulinkou je pro nás záhada.Taky řešíme proč neutíkala hned proč až teď.Četla jsem,že se většinou pes po roce umoudří,ale ta něše spíš zvlčela.
Pes se může umoudřit v roce a půl až ve 3 letech.Vídím to na v noci na kotec a nebo zavírat v garáži.Další možnost je kastrace,ale to po konzultaci s veterinářem.Nebudete to mít lehké pokud nezabezpečíte plot a to si myslím,že bude levnější ,než nějaké trable.Ještě mě napadá výcvik pokud máte možnost chodit jednou za týden.Pes musí poslouchat Vás.Může se stát,že sousedi mohou dát na zahradu něco otráveného a vy pak s tím nic neuděláte.Držím palce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.