Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na včely na zahradě?

Od: hancule* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, vím,že včely jsou užitečné,nám se ale usadily na zahradě - nemůžeme tam prakticky vůbec chodit.Poradíte?Děkuji.

doplněno 22.06.16 19:41:

Není to roj.

doplněno 27.06.16 11:11:

Děkuji všem rádcům za rady,pěkné léto.*slunce*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vy s nimi nedělejte nic a zbytečně je nedrážděte! Poptejte se po nejblišším včelaři. On si roj určitě rád odnese.

hodnocení

2x

hm, "není to roj" a podle mě to není problém - docela by mě zajímalo, z čeho vyvozujete, že na zahradu nemůžete chodit - z toho, že tam lítají mraky včel?, včely tedy jsou mnohem větší krávy než naprosto neškodný vosy (ty si vás nevšimnou, dokud je nezmáčknete (nebo se možná nemotáte s nějakým nevhodně hlučným přístrojem těsně kolem hnízda), to samý sršni), ale přece jen, že by byly tak moc agresivní a útočný, aby člověk nemohl na zahradu, kde poletujou, to je přehnaný; i kolem úlů se dá chodit, a nic neudělají

rostlin*

Tak to jsou slova laika jak vyšitá. *smich* Jednak včely,vosy i sršně nemají sluchové receptory,takže nic neslyší. Dodám k tomu,že také velice špatně vidí(jsou silně kratkozraké).Za druhé, ze jmenovaných jsou nejvíce tolerantní sršně. Přes svou velikost a tím i hlasitým bzučením vzbuzují sice obavy,ale často zbytečně. Vosy jsou vlezlé a včely aktivně brání okolí úlu. Tam záleží na matce.Některá včelstva jsou ostřejší jiná mírnější. Na jaře vyzimované staré včely klidně bodají i pět metrů od úlu.Stačí aby do vás narazila,když vyletuje. Pokud se usadí roj včel na větvi,považuje to,byť dočasně,ale přesto za svůj prostor.Na povrchu roje sedí ostré ztrážkyně,které bedlivě střeží celé společenství.Pokud si Vás všimnou(vidí hlavně rychle se pohybující předměty,takže je upoutá mrknutí očních víček,pohyb úst při mluvení a pod..) klidně vypálí bez váhání na obranu.Nejdříve do Vás bude narážet a když to nepomůže,bodne. Dovedu si představit,že včely tazatele obtěžují. Chovám včely léta.Kolem úlů chodit můžete,ale ne moc dlouho a hlavně ne před česnem. :)

hancule*
hodnocení

rostlinko - fantastická odpověď skutečného znalce, máte pravdu ve všem.Nežli přítel sehnal včelaře,dostal aspoň 20 žihadel prostě proto,že nevěděl,jak se v okolí včel chovat. Vždycky jsem si myslela,že roj se usadí na viditelném místě-v Německu jsem viděla roj dokonce na sloupku u domu,ale na naší zahradě byl , schovaný, za přísavníkem u kamenné zídky.Nechápu,jak se tam dostal,ale byl tam.Mysleli jsme,že to je jen tak kolem 20 včel,ale včelař nám potvrdil,že to je roj.Děkuju za info,vždycky mě potěší odpověď odborníka!

floro*

Neslyší, ale cítí vibrace. A to hlučné stroje vydávají velké. Např. sekačka je vysloveně dráždí. Takže v tomto nemáte pravdu... :)

hancule*
hodnocení

Děkuji za radu,mailoval mi přítel...neublížila bych jim,ale nevěděli jsme si rady...

Buď včelaře nebo jestli vás ohrožují, hasiše. Včely budou tak i tak zlikvidovány. Včelař si do úlu nenasadí neznámý roj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]