Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpracování surové vlny po letech?

Od: stribrnak* odpovědí: 14 změna:

MÁM DOMA OVČÍ SUROVOU VLNU STAROU10LET NA PUDĚ V PYTLÍCH USKLADNĚNOU,LZE JI POUŽÍT K DALŠÍMU ZPRACOVÁNÍ?DĚKUJI

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

simon*
hodnocení

0x

Vlnu je potřeba nalepit a vyholené ovce. Nejlépe lepidlem Herkules. Nejlepší dobou této aplikace je zimní období. Na jaře ovce normálně ostříháme. Vlna zhoustne a obecně se její povrch nesrovnatelně zkvalitní. Podobným způsobem lze zušlechťovat nejen vlnu, ale i chemlon, přízi, nitě a potrhané vietnamské svetry.

stribrnak*
hodnocení

dík moc,ale tuto metodu jsme již vyzkoušeli na psech a nefungovalo to

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Zkuste se inspirovat zde search.seznam.cz/...

někde vám jistě poradí

kam*
hodnocení

0x

Dobrý den!

pokud v té vlně nemáte nějakou havěť (zejména moly) a byla uskladněná v suchu, tak by s ní nemělo nic být a zpracovatelé jí od vás bez problémů vykoupí. Moly poznáte tak, že si tam vytváří malé kokony (ty jsou vidět, když je odhalíte včas), nebo se vám vlna rozpadá v ruce na takový hrubý prášek (to se stane, když na požírání mají dost času). Mimochodem, jak je střiž přibližně dlouhá a z jakých je ovcí? Sháním zrovna nějakou vlnu na předení.

Zdravím,

Kam.

stribrnak*
hodnocení

dobrý den,děkuji moc za odpověd,vlnu má kamarád v plastových pytlích na půdě,vzala jsem si vzorek,ale nezdálo se mi,že by byla vlna napadena.Vlnu jsem vyprala ve vlažné vodě,šlom to docela dobře,akorát co bylo od moči moc nešlo,vlnu bych měla vyčesat,ale musím si vyrobit hřeben.Jsem ráda,že jste se ozval,zřejmě asi máte zkušenosti i se spřádáním.Jsme parta lidiček,kteří se zajímají a histori,konkrétně o Kelty a snažíme se si věci vyrábět sami.Budu ráda,když nám poradíte a mohli bychom se domluvit i na té vlně.napiště prosím něco o sobě bližšího,moje mail.adresa-alena.zabuskova@atlas.cz.MOCKRÁT DĚKUJI

jabraka*
hodnocení

0x

Surovou vlnu vyperete při 40 st v pracím prostředku s lanolinem.Takto vypraná a usušená vlna jde upříst na ručním kolovrátku.Jako úplný laik jsem si to zkusil ve skanzenu ve Strážnici.Šikovná přadlenka upřede 2 kg vlny za den.I s obědem a svačinkou.Vyrobená klubíčka pak čekají jen na šikovnou ruku a pletařku.Neznám chlapa,který by ovládal pletací dráty - jehlice.

JABRAKA

OVČÍ VLNA SE PERE PROTO, ABY SE Z NÍ, MIMO JINÉ, ODSTRANIL LANOLÍN! Skanzen asi nebyl ve Strážnici, ale v Rožnově, a technologie zpracování vlny zná ještě fázi kramplování... Podle vašeho návodu by vznikl tak akorát mastnej uzel. *bzum*

hluchavka*

tak tohle je dobrá odpověď, lanolín se získává z vlny a já ho pak (koupený) naopak opět přidávám při praní svetrů či koberce.Máme také ovce a několik pytlů ostříhané vlny, také nevíme, co s ní. Ale úspěšně jsem s ní zateplila kurník náhradou za polystyrén, který prokousaly myšky.;)

jabraka*

Tys přišel,strýcu ,o mnohé,když ses nezúčastnil prodejní prezentace vlněných přikrývek a dek! Nechal jsem se na to od manželky přemluvit a pak poslouchal fůru keců.Ale vnutili nám tam flašku pracího prostředku na vlnu.Je v něm lanolin,který vlnu zjemňuje a odpuzuje špínu.Manželka s tím úspěšně pere i záclony.

Ze surové vlny se samozřejmě i lanolin,ale ne všechen,to by vlna ztvrdla a nedala by se zpracovat vůbec.

Skanzen není jen u vás v Rožnově,je člověče i ve Strážnici! www.pruvodce.com//...

JABRAKA

Zpracování surové vlny po letech?

Nepřišel, já na poslouchání fůry keců rozhodně nejsem zvědavý tak jak vy... Mně zajímá skutečnost. Strážnici, protože ji nemám až tak daleko, znám velmi dobře. Stejně tak Rožnov. A hlavně už jsem se dávno smířil s tím, že jste vševědoucí, ačkoliv se místy míjíte se skutečností... Z vašeho prvního výkladu o zpracování vlny je patrné, že o něm nemáte ani ponětí.

Citlivkům se za své vyjádření předem omlouvám. ;)

jabraka*

Byla by chyba,kdyby ses strýcu,s něčím smiřoval.Ale předení vlny jsem skutečně neviděl jen z rychlíku.O zpracování si pamatuji dost ze školy.Technologie mě živily léta a vím o nich dost.Lepší v diskuzi by bylo,na špatný argument dát lepší,než se tvářit na...ně.

JABRAKA

Za prvé: nejsem strýcu, ale strejc.
Za druhé: nehoňte si triko, když o technologii víte jen to, že nějaká existuje.
Za třetí: pokud vás živily technologie, uveďte, prosím všechny, které to byly.
Za čtvrté: přestaňte se vytahovat, vaše metody již někdy čpějí plísní
Je mi velmi mrzuté připomenout, že, ač konzervátor, musel jsem se ponejprve stát technologem. A to hned v několika oborech...

kejki3

Tak v Textilaně se prala pořádně, a nedodával se lanolín, ale látky pro zlepšení zpracování.

Pak se češe, z toho leze takové rouno, jako neslepený vliselín, pak se protahuje a druží do provazců a pořád se protahuje a kroutí, až je z ní příze.

2kg příze za den - to musela být pěkně tlustá.

stribrnak*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]