Nejste přihlášen/a.
Můj pes dnes pochroumal na louce slepici. Slepice žije, krev netekla, ale majitelka ji zřejmě zabije. Sama jsem ji vyhledala, omluvila se a ptala se, kolik korun mám zítra donést jako náhradu. Překvapilo mě, že paní chce 180 Kč. Hledám na internetu cenu slepic, vesměs se prodávají levněji. Požádala jsem ji, aby uvažovala o slevě, protože stará slepice už si na sebe "vydělala" snášením, z mladé slepice bude nečekaný, ale dobrý oběd.
Nebudu se s ní dohadovat, dostane tolik, kolik si nakonec řekne, jen by mě zajímalo, jestli to bude částka přiměřená.
Vím, že mám mít psa vychovaného, ale drahé a vzácné slepice by zase neměly hrabat na louce, kde psi, i nevychovaní, běžně chodí. Rady, že jsem si měla slepici odnést a uvařit sama, prosím nedávejte. Se škubáním a kucháním slepic jsem před časem definitivně skončila.
Pes byl na vodítku, slepice ne. Co to obrátit? Agresivní slepice napadla psa a on z toho chudák utrpěl psychickou újmu, která by si zasloužila odškodné.
Další možností je dát majitelce pytlík nudlí a popřát k polévce dobrou chuť.
Anebo zaplatit, co si řekne, ale slepici vzít a dát psovi na hraní.
Pokud majitelce předestřeš všechny tyhle možnosti, tak se jistě dohodnete k oboustranné spokojenosti.
Tak už je po všem, transakce proběhla ke spokojenosti /snad/ obou stran.
Ta částka se mi zdá dosti vysoká, paní Vás asi kapku vzala na hůl. Kupovala jsem loni kuřice Sussex, měly během 14 dní nést, stál kus 110 Kč. Mlaďounké, pěkné, žluté nohy, jen se srdce smálo.
Kupovala jsem ale i vynešené slepice z drůbežárny. Stál kus 20 korun, rok nesly v nelidských podmínkách, pak se jich zbavili. Lidé je kupovali ve velkém jako krmivo pro psy. Já je nechala žít. A i když to zpočátku byly veliké chudinky, časem se zmátořily, opeřily a ještě hodně vajec mi snesly.
Záleží na tom, co za slípku paní měla, zda mladou kuřici, nebo válečnou veteránku. Ale těch 180 korun? To musela snad připočítat i kroužek z pravého zlata, který měla slípka na noze!
Když jste ale zaplatila, slípka měla být Vaše. Dorazila bych ji, opařila, oškubala, vykuchala a pes by měl po několik dní vařené slepičí masíčko a třeba i nudle v dobrém slepičím vývaru. Když jste zaplatila, zboží mělo být Vaše. Když v prodejně zaplatíte za zboží, také ho nenecháte přece ležet na pultě.
A kdo mi nevěří, ať si přečte povídku Zdeňka Galušky z knihy Slovácko sa súdí. Jmenuje se KAČENA ZA TŘICET TISÍC. A hned v tom budete mít jasno! Jaga.
Není dobře, když je člověk až moc poctivý. Žádné vyhledávání hamižné majitelky, psa bych bafla pod paži a rychle vyklidila pole. Paní by pak byla třeba toho názoru, že jí slepici pochroumal jestřáb. A od něj by se žádné náhrady nedočkala. Tak co!
Mohla jste najít prodej levnějších slepic, pardon kuřic. To jsou kuřice, které ještě musíte doma 2 - 3 měsíce krmit, aby vám daly první vejce. Slepice ve snášce se neprodávají, pouze oškubané, vynesené slepice určené na porážku z drůbežárny. U nás jsou 18ti týdenní KUŘICE za 175,- Kč. Takže navrhovaná cena je v pořádku.
Prosím, prozraďte vesnici, kde prodávají slepice/ kuřice za 100- Kč (ne vynesené). Přijedu s kamionem.
Děkuji za dosavadní názory. Opravdu budu respektovat, kolik si řekne. Ale protože nemám s chovem slepic zkušenosti, zajímá mě, čistě ze zvědavosti a v obecné rovině, jak se dojde k částce 180 Kč i více, když se nová slepice dá v sousední vesnici pořídit za asi 100 Kč a když náklady na krmení jsou vzhledem k chovu na louce poměrně nízké.
tohle je jeste v pohode cena.. jak uz bylo receno, nova slepice urcite nenese hned... jestli plati ty 2 mesice, tak to mate tak 120 kc skodu na vejcich, plus krmivo.. , takze dle me to je hezka cena.. to jsem jeste nezminil dalsi naklady... vase uvazovani je trochu zvlastni... takze psi na louce volne pohybujici jsou ok a slepice uz ne? mate za toho psa zodpovednost i za pripadnou skodu a pokud vas neposloucha, tak ma byt na voditku... vubec bych nad tim nelaboroval..
Děkuji za další názory. Opravdu mě zajímají, protože se v chovu slepic neorientuji.
Honzas1 - Jaké dva měsíce? Nerozumím. Podle souseda, který se s majitelkou zná (poptávám se i jinde), se jedná o tříletou slepici.
rv - Náklady na cestu pro novou slepici nezapočítám. Moje riziko je výchova psa, jejich riziko je pohyb slepic po volném prostranství. Ale znovu opakuji, že zaplatím cokoli, co si paní řekne. Když řekne 500, vysolím je. Ale mluvit o tom na maloměstě pak třeba budu.
ladin - Humor je koření života, nadhled je snad ještě vzácnější. Vzpomínám - asi před 40 lety zakousl náš foxteriér slepici. Majitelem slepice byl myslivec. Prohlásil, že lovecké plemeno je prostě lovecké plemeno, a nechtěl jako náhradu nic. Samozřejmě něco dostal (láhev vína, viz rada výše) a od té doby jsme se zdravili velmi, velmi přátelsky.
Nemyslete si, že sedím na koruně. Ne. O své vině vím. Jen mě zajímala cena slepice. Píšete většinou, že požadovaná cena je správná. Stačí mi to, už to vím.
Vyřízeno, zaplaceno. Obě jsme se vyspaly z rozčilení a navzájem uznaly argumenty druhé strany. Paní chtěla 150, dostala 180. Rozešly jsme se v dobrém, to je hlavní. Ještě jednou děkuji za rady, pomohly mi.
Sice pozdě, ale žádná slepice se nemá pohybovat na volném prostranství, území, poli, louce, lese.
Chovatel má svůj chov zabezpečit.
Pokud ovšem slepice nezobala na pozemku chovatelky a paní ji nehlídala s prutem opodál.
Pokud je pozemek obce, tak mnohde mají vyhlášku o zákazu volného pohybu psů, domácího zvířectva, včetně slepic.
Pokud to tak je, pochybily jste obě.
Ovšem i ty psy lze v přírodě mnohde pustit bez problémů.
Možná se mohlo poukázat na tuto vyhlášku a zaplatit každá polovinu ?
Domácí slípku bych si ovšem dala také, zaplatit a je moje.
Lidi neblázněte. Slepice s kterou si pohrál pes je nejedlá. Musí být samá modřina, pokud už zdechla a vykrvácela dovnitř, tak bych vám přála tuto slepici kuchat a chuť by vás jistě přešla. brrrr...
Pes není kuna, že by jen vysál krev nebo ukousl hlavu. Pes jde po trupu, takže slepice je dokaličená, ale jinak vám přeji dobrou chuť. Hnus, fuj.
Nemyslím, nemusí být pochroumaná, může být jenom kouslá - hlava, krk.
Bažant prostřílený brokama je také pěkná řezničina.
Já jsem vyrostla na vesnici, tak bych problém kuchat a ani jíst neměla.
Za války, o hladu by to byl poklad. Babička měla za války v hromadě hnoje ukrytou srnku, soused je udal, ale nacisti ji nenašli. Jinak by se nedožila 90ti let, ale skončila v koncentráku.
Zdravím,
můžete uvést nějaký oficiální zdroj, kde je uvedeno, že se slepice (a jiná drůbež) nesmějí pohybovat mimo pozemek majitele? Opravdu mě to zajímá - já třeba slepice pouštím běžně, ovšem dodržuji zásadu, že nesmějí poškozovat cizí úrodu ani běhat po silnici. Tj. pouštím je pouze tam, kde nic takového nehrozí.
Psi pobíhat opravdu nesmějí nikde, jelikož mohou někoho i napadnout.
Zeptejte na svém obecním úřadě.
Každý místní úřad má tuto pravomoc a volné pouštění domácího zvířectva ve vyhlášce nastavit sám.
Ale jak to bývá, kde není žalobce, není soudce.
Takže ačkoliv je toto někde zakázáno, lidé vyhlášku nedodržují. Hlavně na vesnicích, kde se pouští slepice zadní brankou na pole, u nás zase lesa. Pole, lesy také někomu patří a slípky tam dokáží udělat binec.
To máte jako s telefonováním řidiče za volantem. Je to zákonem zakázané, ale pokud se na volající zaměříte, tak jich během dne uvidíte plno.
Vyhláška obce nemá na náhradu škody žádný vliv.
To je to samé, jako když nedáš přednost člověku v autě, který nemá řidičský průkaz, nebo je opilý. Tvá argumentace, že by se to nestalo, kdyby on neporušil zákon a tedy tam nebyl, ti bude k ničemu.
Takže obec vám klidně oběma napaří pokutu za porušení vyhlášky a náhrada škody půjde za tím, kdo jí způsobil.
Znovu děkuji za další názory. Snad už se jimi nebudu muset v budoucnu řídit. I když... Pes byl na vodítku, ale protože zatím nezvládá dokonale povel přivolání (mám ho v péči necelé 3 měsíce), bylo vodítko poměrně dlouhé - cvičné.
Na odlehčení situace - pes pochází ze slovenské cikánské osady. Vypadá jako cikán a chová se jako cikán. (Pokud se někomu zdá poslední věta rasistická, tak pes tančí a má jiskru v oku. A ty slepice - to my starší jaksi ještě pamatujeme).
Bimbam, napíšu vám trochu jiný pohled na věc, který tu ještě, koukám, nikoho nenapadl.
Ať už to bylo jakkoli, spíš jako doplnění do budoucna: NOZ nyní už zná pojem tzv. věci zvláštní obliby.
To je věc, která se dá samozřejmě v některých případech zneužít a je tedy otázka, zda vás opravdu nyní majitelka vzala na hůl a přisadila si cenu vyšší, také by se to u soudu muselo nějak prokázat, ale to už jdeme do krajností. Ale obecně se na to zkuste podívat takto:
Můžete mít různé chovatele, zde tedy slepic. Máte chovatele, kteří tomu žádnou větší váhu nepřikládají, ty slepice pro ně mají standardní, tzn. tržní cenu.
Můžete se na to ale také podívat trochu "lidsky, s citem", že někdo má chov slepic jako koníčka a některou ze slepic má oblíbenou, ať už z jakéhokoli důvodu. Berte to tak, jako vy máte pejska, tak někdo má slepici, nedívejte se na to nyní tak, že je to vyloženě užitkové zvíře.
V takovém případě pro majitele té slepice skutečně může mít ta slepice vyšší hodnotu, než jaká je standardně na trhu.
Také chováme slepice, takže vím, o čem mluvím. To, že sice zaplatíte náhradu škody, opravdu působí jako jakési bolestné, to zabití slepice přijde nečekaně, není plánované, proto také ten požitek z masa dané slepice jistě nebude takový, jako by se jednalo o standardně plánovanou zabijačku a ještě navíc slepice, která se netěší zvláštní oblibě.
Například pro někoho může mít vyšší cenu slepice, která je domácí, vypiplaná z vajíček doma, než ta kupovaná. Podobně vyšší hodnotu může mít slepice, která z daného vrhu seděla na vejcích a něco vyseděla, než ostatní, které za celou dobu neseděly. To samé, pokud to berete z hlediska výtěžnosti, tak větší hodnotu může mít slepice, která poctivě snáší skoro denně vejce, zatímco jiná snáší jen jednou za 3 dny. Nebo se může jednat jen o zbarvení slepice (myšleno nyní té, která se narodila z vajec přímo doma chovateli, tedy si dané zbarvení přímo cíleně nekupoval). A tak bych mohl pokračovat...Ano, v takovém případě ta cena té slepice může být klidně 500,- Kč. Samozřejmě nyní opomíjím ty ostatní aspekty, že si majitel má slepici hlídat, atd., ale zkuste se na to dívat také takto. Na Vašem místě stěží sice odhadnete, jak to bylo přesně s majitelkou dané slepice, ale ty peníze bych jí dal, ať už to bylo jakkoli.
Toť můj názor.
Dal bych jí 200,- a vůbec bych neřešil jestli to není moc. Rozhodně není, spíš málo.
Počítejte se mnou - slepice vystresovaná a zadávená psem je nepoživatelná, dobrá leda jako žrádlo pro toho psa.
Novou musí nekde sehnat a zajet pro ní, to můžebýt třeba 50 km - počítejte náklady na dopravu a ztracený čas. Pak jí doma musí krmit než začne snášet, vycvičit jí aby uměla do kurníku/ jít se nažrat atd. (některé slepice jsou estra blbé) - celou tu dobu platí krmení a přichází o peníze za vejce.
Názory že jí někde venku běhaly - váš pas napadl a zakousl, vina je na vás. Její slepice možná běhaly kde neměly, ale škodu způsobily jedině vlastníkovi louky kterou rozhrabaly/ pokálely. Vy jste neuhlídal svého psa a máte za to plnou odpovědnost.
Tak cena slepice těsně před snuškou je asi 150 kč. Novou koupit nemuže protože by ji ostatní slepice uklovaly. Byla by pro ně cizí.Počítáme-li snušku asi 250 vajec za rok 3kč za vajíčko krát minimálně dva roky tak cena slepice by byla asi 1650kč plus soudní výlohy.Tak jsem kdysi dopadl když na motorce jsem přejel slepici a o škodě co jsem utrpěl já ani nepíši.
Prošacoval jsem internet. Našel jsem slepice za 50,- i za 350,- za kus - podle plemene a stáří. Jinak ten argument, že nemůže novou slepici přidat do hejna je validní, opravdu by ji uklovaly.
Já nevím nezkoumal jsem to podrobně, jen jsem to prolítl, přišlo mi to spíš jako že někdo končí s chovem a rozprodává je.
Tomu kanibalství snadno zabráníte. Všechny slepice, nově příchozí i staré, potřete na zádech něčím pronikavým. Klidně třeba octem, hadříkem namočeném trochu v benzínu, nebo nějakou voňavkou, kterou nepoužíváte a nesedí Vám.
Slepice pak voní /či smrdí/ všechny stejně, takže si myslí ve svém slepičím mozečku, že jsou všechny z jednoho hejna. A dají si pokoj. Ten zápach časem vymizí a slepice se snášejí spolu v pohodě.
Dělám to tak už hodně let, když koupím nějaký nový přírustek. A nikdy se mezi sebou neklovaly. Jaga.
Ale to jsme se od cikánského pejska už dostali někam jinam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.