Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit kuny

Od: ruzenka04* odpovědí: 33 změna:
Dobrý den. Máte někdo zkušenost s kunou na půdě? Dnes o půl 3 přišel syn že nemůže spát že je v pokoji rachot. Tak jsme šli poslechnout. A z pudy se ozíval rachot. Bude to asi kuna. Četla jsem že jsou plašiče. Jde oto aby to bylo učiné. Né že tam koupim nějaky plašič a kuna bude imuní. Děkuji všem za připadnou odpověď.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

md*
hodnocení

3x

Zde na poradte.cz jsem dnes zadala dotaz na zkušenosti s fotopastí... a přes můj dotaz mě 72mona3® přivedl/a i sem, kde se rozebírají kuny.... Začetla jsem se a rozhodla se přispět.... Třeba mojí zkušeností někomu pomůžu. Vím, jak jsem se sama asi tisíckrát někde na netu snažila najít "zaručený návod"jak se kun zbavit...., a následně vše nalezené praktikovala. Pokud se vám můj dlouhý text nechce číst, přejděte na poslední dva odstavce. A pokud máte chvilku, tak třeba i to, že je na tom někdo stejně nebo i hůř může někoho povzbudit v tom nekonečném a kolikrát marném boji.

V domě z r.1920 jsme v r.1997 zrekonstruovali půdu (krytina, krov, izolace, podhledy, příčky – vše nové cca 1,5mil.) jako víkendové bydlení na venkově. Dům je přímo u silnice II. třídy, obklopen dalšími domy, tedy žádná samota u lesa. Zda zde kuny bydlely před touto rekonstrukcí – nevím, každopádně jsem je začala pozorovat kolem r.2000, kdy jsem nad SDK podhledy něco slyšela, když jsme na víkend přijeli. Tady byla první velká chyba, měli jsme vše řešit již na začátku a nenechávat to tak dlouho. Chodila celkem pravidelně (cca 23:00 – odcházela ven, 3:00-4:00 se vracela zpět, pak celý den prospala, takže byl přes den klid). V té době to pro mne bylo dokonce sympatické zvíře, protože kuna si hraje. Přinesla si z venku nějaký oříšek, kuličku a třeba půl hodiny si s ní v šikminách hrála – nahoře ji pustila z tlamy/tlapek, kulička se kutálela po SDK dolů, vzápětí byla slyšet i kuna, jak tlapkala dolů – sebrala kuličku, tlapkala nahoru a zase kuličku pustila dolů – takhle třeba 20x. Takže to nebylo něco náhodného, byl v tom účel. Protože jsme tam nebydleli, na střeše jsme se několikrát pokusili zadělat tady dírku, tady další, kuně to však nevadilo a chodila jinudy, nebo si vstupy obnovovala. Proto jsme vždy 1x za rok vlezli na půdičku nad vodorovným SDK podhledem, vyměnili vždy jeden balík Orsilu v místě, kde bylo nejvíc výkalů.... Pak přišel r.2004-5, kdy jsme se sem nastěhovali z města natrvalo (s tím byla spojená i další menší rekonstrukce – změna dispozic, nová kuchyně a větší koupelna 400tis., kterou jsme považovali pro naši generaci jako konečnou). Stále jsem si myslela, že má kuna hnízdečko na jednom místě a wc také, takže jsme pokračovali s pravidelnou výměnou Orsilu, aby se nám někdy nepročůrala až do bytu a přidali jsme nejprve rádio, které však evidentně vadilo víc nám, než kuně. Pak následoval plašič (zakoupili jsme v té době nejdražší – něco kolem 4tis. – měnil frekvenvce, měl největší dosah apod., byl do zásuvky – funguje ještě dnes, když ho zapnu, kočkám to vadí), který také neuspěl (později jsem zjistila, že jedno z hnízd bylo 1m bez překážky od tohoto plašiče). V tuto chvíli je důležité zdůraznit a předeslat, že žádné mé konání nemělo vést k tomu kunu usmrtit, či jí nějak ublížit. Všichni jistě víme, že kuna je u nás zákonem chráněná a její zabití je trestné. Kuna se dokonce nesmí chytit ani živá, asi by jí to chudinku stresovalo. Takže cokoliv jsem kdy udělala, nebo v budoucnu udělám, nemá kunu usmrtit, ale má si to kuna vysvětlit tak, že je to můj dům a nechci tady s ní bydlet a má se odstěhovat někam daleko. Zpět k možnostem vystěhování – zkusila jsem vlasy (náklady 0,-, kamarádka kadeřnice mi dávala bokem pouze vlasy pánské, aby nebyly barvené, či odbarvované, ty jsem následně cpala do starých silonek-podkolenek a pohazovala po půdičce a volné sypala kolem domu i plotu – s úspěchem se to nesetkalo. Pak psí chlupy, opět bez výsledku. Přišla na řadu vejce napíchaná fridexem (náklady do 100,-, při poslední rekonstrukci jsme z deseti nastražených našli 3), také jsem měla nahoře zhruba rok sklopec (půjčený od hajného – náklady tedy 0,-) a nástraha vše možné vč.udělaných "cestiček"z prken, aby mohla jít kuna "u zdi", což mi někdo poradil a naše stopování nám to potvrdilo. Když byla zima a napadl čerstvý sníh, hledali jsme pravidelně po zahradě a po střechách stopy (ano, pořád chodí po stejné trase) a sklopec stražili i tady. Po několika chycených kočkách a ježkovi (sklopec je neusmrtí, je to taková bedýnka) jsme to také vzdali, protože jsme jej právě kvůli jiným zvířátkům museli kontrolovat denně, abychom je zase pouštěli. Někdy v této době jsme pořídili dvě nové členky naší rodiny Číču a Lucinku, kočičky, které byly polovinu času doma, aby je ty kuny cítily a už se konečně odstěhovaly.... Bohužel projevy soužití s kunou se začaly postupně projevovat i jinak – při dešti s větrem, nebo když vítr zafoukal sníh pod tašky se objevovaly velké mokré fleky v místě styku šikminy se svislou obvodovou zdí. SDK se vícekrát v jednom místě namočí a začne "bobtnat"– už se nevrátil do původní pozice, takže už nestačilo místo jen přemalovat. Proto jsme na netu nakoupili několik kyblíků růžových taštiček (cena je cca 300,-/0,8kg - Liquid bag aroma) – pokud si to pamatuji dobře, fungují na principu postupné otravy, kuna je větší než myš, musíte ji tím krmit dostatečně dlouho, aby "se nenávratně odstěhovala". Předloňské jaro přiběhla v noci dcerka – maminko, v pokojíčku něco kníká a já se tam bojím.... Bylo to vzdálené 10m od domnělého jediného hnízda naší kuny, takže mě nenapadlo, co to je.... Jak jistě tušíte, naše kámoška tam vyvedla mladé, za týden to kníkání bylo nonstop celý den i noc, za dalších pár dnů už neběhala po SDK jedna kuna, ale několik zároveň na různých místech. (tady byla velká chyba č.2-dokud neběhaly, měly jsme udělat ty velké díry do stropů a vzít kuňátka a vysvětlit jim situaci – ty bych dovezla do nějaké záchranné stanice pro živočichy, ty bych nedovolila řešit radikálně) Některé byly vzhůru v noci, jiné ve dne, takže pořád nějaká dělala bordel. V té době jsme povolali na pomoc profi deratizátora – cca 2500,-, on líčil na myši - pochopitelně, protože ta kuna je přece chráněná.... Říkal, že pokud tohle některá kuna omylem sežere, ani si nestihne někam doběhnout.... (žádnou mrtvou jsme pak nenašli)... Poslední tři zimy byl čím dál tím větší problém vytopit dcerky pokojík, vlastně i celý byt (sváděla jsem to na rok 1997, kdy se Orsilu dávalo 20 cm a dnes už jsou jiné požadavky na izolaci konstrukcí), řešilo se to větším radiátorem, nechávaly se otevřené nonstop dveře do obýváku.... Při loňské rekonstrukci to bylo jasné – v šikminách, což byla v pokojíčku největší plocha "stropu", nebyl opravdu vůbec žádný Orsil. Takže byly tašky, pod nimi folie, pak vzduch a pak hydroizolace a pak SDK desky. Rozcupovaný Orsil po fólii sjel do venkovního přesahu střechy, který máme cca 1m, takže prostoru dost. V pokojíčku jsme udělali první sondážní otvor do skladby střechy (v tuto chvíli jsem si ještě myslela, že doplníme vatu, opravíme sádroš a náklady budou do 30tis. po celé ploše bytu).... Následovala další sonda 1m x 1m v obýváku, totéž v ložnici..... a bylo jasné, že nějaké dílčí opravy nejsou řešením. Pak proběhla komunikace s pojišťovnou, samozřejmě, jsme zodpovědná rodina a máme pojištěné vše – nemovitost, domácnost, máme různé úrazovky, životka a důchodové.... Prostě na co si vzpomenete..... Jen poškození divokou zvěří ne (fasáda je na toto poškození pojištěná, ale jiný obvod.plášť ne). Kdyby nám na ten barák radši spadlo to letadlo, proti kterému ho máme pojištěné, nebo byla potopa (dům je na kopci, ani tady v okruhu 5km na všechny strany nic neteče – takže to není rouhání, to opravdu není možné, ale z pojištění to tenkrát nešlo vyjmout). Takže z pojistky nemovitosti u České pojišťovny plnění 0,- Kč (asi správně tušíte, že již jsme pojištěni jinde). Zkusila jsem Kooperativu, kde mám pojistku domácnosti – ti byli vstřícnější a uhradili nám cca 17-18tis. na zatečení – okoukli fleky na zdech, kudy teklo, spočítali plochu...., jak se říká - lepší, než drátem do oka. Rozpočet na rekonstrukci byl 500tis., dnes jsme na 600tis. A většinu jsme dělali sami – bourání tedy 0,- atd., platilo se zateplení, nová okna, truhláři úpravu krovu.... a stále není vše úplně hotovo (bourat jsme začali 5/2015), splácet to budu 8let (něco jsem měla naspořené). Vše se vybouralo (zůstaly jen zdi koupelny a wc stát uprostřed – kvůli obkladům - a zůstala ležet krytina (Bramac) na střeše a fólie pod taškami se opravovala. V této době už neměly kuny kam chodit, takže nám začaly škodit jinak (potvrdilo se, že doma neloví a neničí nic jiného), babička bydlí v tomto domě v jiné části v přízemí, má králíky a slepice, jejichž stavy se každý den začaly menšit a menšit, můj muž už od té doby měl 4x rozkousané kabely u auta (má Octavii, já mám Golfa a tam mi jen vlezou, zaplní klidně celý prázdný prostor v motoru tvrdým pečivem, ožerou nastražené Liquid packy, ale ještě nic nerozkousaly, tady pomáhají spreje (stojí 100-200,-Kč, po nástřiku tam nelezou – zjistím tak, že tam netahají to pečivo, pak sprej vyprchá a lezou zase a zase, jen rozcupují drápy tu textilii co je na baterce). Pokud by se musela střecha přeložit a dávat nová fólie, bylo by to o dalších 100tis.víc. Půdorysná plocha horního bytu je cca 90m2. Původně jsme zamýšleli nechat nepoškozený Orsil a použít ho zpět, vyhazovali jsme tedy do přistaveného kontejneru jen ten rozcupovaný, počůraný či jinak poškozený (bylo toho tak 80%), zbývajících 20% jsme dali do altánu pod střechu, že se použije zpět. Ráno odjíždím do práce a rozespalá si říkám – kde se v květnu na zahradě vzal sníh, nebo co to je...., teprve se rozednívalo.... . Milé kuny z toho asi cítily svůj domov a měly potřebu mi to ukázat "tohle je naše"a roztahaly a rozcupovaly další vatu po zahradě. Druhý den opět, tak jsme to "oplotili"a nalíčili znovu sklopec – tentokrát už nepřišla. Takže i tento zbytek šel na skládku. Proto jsme změnili zamýšlenou minerální vatu za tvrdou stříkanou PUR pěnu, aby to v budoucnosti měly ty svině pracnější (dobře si všímáte mého zhoršujícího se vztahu k těm krásným plyšáčkům). Má mnohem lepší izol.vlastnosti při menší tloušťce (máme tuším 25-26cm a odpovídá to téměř 35-40cm vaty), je to nenasákavé, ale přitom to minimální vlhkost propustí (voda po tom steče, ale pára tím ven projde) odpadnou tam kritická místa – u vaty je vždy někde nějaký milimetr spára, ano, je to dražší, ale dnes jsem vděčná za toto rozhodnutí. Pokud by měl někdo zájem o více informací, napiše. Pod tím zavěšený podhled z palubek (lze to lépe demontovat a následně montovat, než SDK). Takže reko proběhla, byli jsme šíleně unavený, ale o Vánocích jsme byli šťastní, že už je zásadní za námi a teď už budeme jen za provozu ladit..... Pak přišel letošní únor, byla jsem sama doma, dcera u babičky, partner na sl.cestě... V jednu ráno rachot, vylítnu z postele, že těm kočkám ukážu, hrabat se v noci v odpaďácích a budit mě.... Obě seděly vystrašené a naježené uprostřed kuchyně, koukaly do stropu... Když mi došlo, co to je, už jsem nespala a brek se střídal se záchvaty vzteku až do rána, kdy jsem musela odjet do práce, mlátila jsem do palubek vařečkou, dlaní, běhala ven a svítila na střechu, jestli něco uvidím..... Ta blbka se tentokrát dostala dovnitř fasádou (zjistili jsme po následné obhlídce střechy), vykousala si díru průměr cca 10cm v místě, kde se napojují dvě plochy střechy nad svislou zdí. Vyřešili klempíři plechem, nová pojišťovna už tentokrát zaplatila (4tis.). V tuto chvíli jsem hned ráno volala do Zoo, zda nám dají tygří výkaly (to bylo poslední, co jsme na internetu našli, že pomáhá, jen jsme ještě neměli odvahu vyzkoušet). V Liberci řekli, že nedají, že nesmí kvůli veterinárním kontrolám, další ZOO ve Východních Čechách řekla že ano a hned v sobotu jsme tam měli připravenou zásilku.... Volejte na vrátnici, jsou milí a vstřícní, nebudete jediní s touto neobvyklou prosbou. Ale vezměte si velký kbelík s víkem, je to opravdu šílený puch. Platili jsme malou bonboniérkou J. Doma dali zvenku na střechu, do míst, kam neprší, aby to tam chvilku vydrželo, zbytek po pár metrech dali kolem celého plotu. Zda účinkuje, nemůžu zhodnotit, asi aby to fungovalo, muselo by se to neustále vyměňovat za čerstvé. Myslím, že tak za deset let budeme mít celý dům jako plechovku od sardinek a klempířům budou stačit melouchy jen u nás, plech postupně nahradí jakékoliv jiné vrchní materiály. A teď je červen, předevčírem ráno začalo něco běhat ve střeše (moje chování už hraničí s hysterií, možná je to nějaký amok, kdybychom doma měli nějakou zbraň, tak už bych nám rozstřílela zespodu střechu – nyní zjišťuji, že alespoň se z toho tady vypsat je určitá účinná terapie), rozbili jsme kusy palubkových podhledů, abychom alespoň diagnostikovali, zda běhá mezi taškami a pěnou – to by byla ta lepší varianta, nebo mezi pěnou a palubkami – ta horší varianta. Podle zvuku to nelze odhadnout, tím že to je tvrdá pěna (představte si ztvrdlou montážní pěnu), tak je to slyšet opravdu nahlas a rozléhá se to.... Na střeše se zatím nic nezjistilo. Takže si myslím, že jsme už teď na začátku cíle naší cesty.... Koupíme fotopast (5-6tis.) – zjistíme, kudy do střechy leze, a díru zaděláme. Pak máme vyhlídnutou takovou lepší vzduchovku (5tis.), takže fotopast nám pomůže zjistit lepší místo, abychom si nestříleli proti baráku i pravidelný čas průchodu tímto místem. No a kuny milují marmeládu, třešně apod., tak už stačí jen občerstveníčko, aby se na té cestě na chviličku zastavila....., pro nás nějaká ta lahvinka vína a čekají nás krásné teplé letní noci...., takže to bude i romantika. Noční vidění k té vzduchovce nám zapůjčí strýc, to už se nám do toho investovat nechce (myslím, že to je tak 15tis.). Pro ty, kteří to nechápou, budeme střílet do vzduchu, aby se kuna polekala a utekla, vždyť je přece chráněná...

Takže, prosím Vás, pokud někoho trápí podobný problém, zaměřte se na prevenci – zabránit vniknutí kuny do domu. U nás lezly opravdu po celé ploše střechy, rozdrápaly fólie, rozkousaly kabely od TV a internetu, rozcupovaly na nepoužitelné kusy izolaci, natahaly dovnitř spoustu potravy – to byl úplný malý zvířecí hřbitov, pozůstatky několika desítek ptáků, kost z prasete (asi si přitáhly od babiččiných slepic), spousta dalších jiných menších kostí, peří, malá mumie králíčka, apod. Výkaly byly úplně všude! Jak jsem si před 15 lety naivně myslela, jak jsou čistotné a chodí jen na to jedno místo (které jsme jim čistili), tak to není pravda. Zničí úplně všechno.

Zadělejte jakoukoliv díru (údajně stačí 3-4cm díra a tím se protáhne, to by mi potvrdil či vyvrátil nějaký zoolog), dřevo rozkouše a rozdrápe, používejte tedy plech, cihly, beton, pokud lze jen to dřevo, tak obalit kolem dokola pletivem (prodávají u chovatelů jako pletivo na králíkárny) s malými 2x2cm oky. Pokud bych dnes měla vybírat novou krytinu na střechu, šla bych jen do plechu, tašky – pokud je členitý půdorys a tím pádem i střecha, je tam spousta kritických míst, kde se napojují různé plochy a tašku nijak nepřihnete... Jediná funkční rada tedy je, aby se do domu už nedostala. Protože ji nevyženete opravdu ničím. Na takovéto úpravy doporučuji měď, je sice drahá, ale je měkká a ohnete ji, jak potřebujete a zaděláte opravdu každý centimetr. Ještě mi teď po více jak roce, co jsem jednala s pojišťovnou, kdosi řekl, že jsem měla říct, že jsem měla kunu jako domácí zvíře, že mi utekla a usídlila se ve střeše a už jsme ji nikdy neodchytili, protože na poškození domácími zvířaty se to prý vztahuje (toto nemám ověřeno).

A co je na tom pozitivního? Mám nejlepšího chlapa na světě, který to všechno zvládnul a máme nové vikýře do zahrady (dříve byla jen střešní okna, což nebylo úplně ideální). Tak přeji všem pěkné léto plné teplých pátečních či sobotních nocí a "lovu zdar". Jinak jsem ještě našla, že fotopast jde i zapůjčit.... Tak zkusím najít i půjčovnu té "vzduchovky", abychom už nemuseli tolik investovat.

Pěkný večer. Martina

Jak se zbavit kuny
Jak se zbavit kuny #2
Jak se zbavit kuny #3
rv*

Pěkné. U nás to proběhlo rychleji. Když jsme usoudili, že se nejedná o myši ani naše kočky v izolaci za sádrokartonem, hodil jsem ven webovskou kameru a na PC do rohu záběr z kamery. Hned první den navečer jsme s rodinou viděli to roztomilé zvířátko a jak se dostává pod tašky. Objednal jsem ty liqud bag aroma, ověřil si, že to kočky nežerou a dal k cestičce, kterou chodila. Brala to od prvního dne asi týden. Pak jsme ji viděli, jak se snaží vykousat díru do polystyrénu, už byla celkem krotká. A pak zmizela. Zůstalo mi hodně sáčků s jedem (počítal jsem, že to tak snadno nepůjde a pořídil kyblík 3kg), tak čeká, až se nějaká zase odváží.

figurek*
hodnocení

1x

Spolehlivý recept mojí babičky na kuny a na hlodavce byly zapálené sírové papírky pro vykuřování sudů. Je ale fakt, že jestli použijete tuto metodu, pak na vaši půdu potom pár dní nepůjdete. Bude začouzená dusivým a pekelným smradem.

hodnocení

1x

Dobrý den,

je to asi 2 roky, co se nám po půdě proháněla kuna. Žádné pasti ani návnady nepomáhaly. Tak jsme udělali na půdě perfektní pořádek s doměním, že to pomůže. Všechny přebytečné krámy, které jsme za 40 let nahromadily, jsme vyhodili, pořádně tam zametli a k tomu jsem koupil elektronický plašič kun. Ten nejvýkonější co jsem na internetu našel. Stránky e-shopu už neznám, ale aparát stál asi 800,- CZK. Výhodou je, že přístroj neustále mění frekvence, proto si kuna na pískání, které slyší jen ona, nemůže zvyknout. Hned první den od zapnutí byl od kuny pokoj. Už k nám nechodí.

mot
hodnocení

0x
Past na kunu.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Už se tady mnohokrát řešilo: #jak+na+kunu Univerzální rada asi neexistuje.

honzis*
hodnocení

0x

ruzenko, předně je kuna chráněná a za její případné zabití Vám hrozí postih. Dejte si proto pozor, aby Vám například nedopatřením nesežrala nějakou návnadu na hlodavce, kterou na půdě budete mít. Slyšel jsem, že jednomu známému se prý takto zabila kuna, když sežrala "parafinové bloky na hlodavce". Jiné známé se kuna nedopatřením otrávila poté, co žrala "liquid bag aroma samoobslužné sáčky" na hlodavce. Bohužel druhá uvedená návnada je prý pro kuny velice atraktivní, ale je větší živočich, takže toho musí sežrat víc, než jí to ublíží. Takže bacha na to, abyste ji omylem neotrávila.

72mona3*
hodnocení

0x
V první řadě zkusit najít, kudy se tam mohou dostávat. A za druhé...kuny chtějí svůj klid, takže bych zkusila (než něco koupím) nechat tam zapnuté rádio pěkně nahlas... Vyzkoušeno nemám :(

lidus*
hodnocení

0x

Růženko mnohokrát jsem už psala, že ze všech rad pomohla jediná, číhat a zastřelit.

doplněno 25.05.16 10:00:

V Česku je celoročně chráněná s výjimkou období od 1. listopadu do konce února.

72mona3*
hodnocení

0x
Opravdu mne fascinují lidi, jak s klidným svědomím rozhodnou o životě živočicha, který pouze "dělá rámus". Jasně, všechno to postřílejte a "nechtíc" otravte, jo a až vás bude zase někdo otravovat, tak si na to vzpomeňte. Použijete tu samou techniku, nebo se zkusíte domluvit?
Na konečná řešení je vždy dost času *cert*
tondac*

... no až vám vytahá polovinu izolace ze zatepleného podkroví, udělá si tam hnízda, prochč...ůrá sádroš a každou noc mezi 1-3h v noci bude pořádat technopárty nad hlavou, tak možná získáte jiný úhel pohledu ...

72mona3*
Ano, až...mezitím by se dalo vyzkoušet to plašení.
A nebo bychom je mohli střílet na potkání, aby neměly vůbec šanci někde dělat bordel. Ono je velmi pohodlné, hledat to nejjednodušší řešení, než si dát tu práci a najít, kde jste si v tom svém sádrokartonovém odizolovaném domečku nechal dvířka pro zviřátka.
tondac*

... dvířka si většina z nás nechala na celé ploše střechy, protože to roztomilé zviřátko klidně nadzvedne střešní tašku a protáhne se.

Ať si kuna klidně řádí, ale v lese nebo u těch, co si ji pozvou. ;)

72mona3*
Ale jistě, v tom se shodneme ;) Já jen říkám, že než se vypravím na vražednou výpravu, je dobré zkusit alternativu.
Asi máte šikovné kuny, že umí z tašek udělat dvířka pro kočku...nebo špatně položené tašky *smich*.
"Moje" kuna se odstěhovala, když jsem na půdě začala bydlet já. Proto navrhuji použít to, co máme doma každý a trochu si zahrát na hlučného spolubydlícího. Přijde mi to jednodušší, než shánět a platit nástrahy nebo zabijáka. Toť vše. M.
lidus*

Mono až vám ta úžasná zvířátka sežerou-rozcupují kde co a řidičům v Brně na parkovišti i káble a molitany v autě, budete mluvit jinak a až vám ta úžasná zvířátka vydáví kurník budete opět mluvit jinak. Nezlobte se je to kuna lesní ev. skalní a ta u mě nebyla na bydlení zvaná. Já na půdě nebydlím a stěhovat se tam nebudu. Objeví-li se potkan opět příjde na řadu vzduchovka (ta ale na kunu nestačí). Divím se, že je vám k smíchu, že kuna umí pozvednout i tašky na střeše. Lidumil ať si žije s havětí, je to jeho věc, naše chalupa rozhodně není ze sádroše.

72mona3*
Takže se znovu ptám, @lidus , pro vás je přijatelnější HNED A OKAMŽITĚ zabíjet, než zkusit jednoduchou metodu? Já vždy nejdříve vyzkouším jiné možnosti, než se rozhodnu pro konečné řešení. Že mi přijde vtipné, že kuna zvedne tašky na střeše? Taky radši projdete brankou, než byste přelezla plot. A myslíte si, že mi nikdy žádná škoda vinou zvířat nevznikla? *smich* No o tom bych mohla vyprávět hodně dlouho...
Lidumil žije v souladu pouze s lidmi: člověk s nesobeckým zájmem o blaho a prospěch ostatních.
tondac*

No tak poraďte nějaké účinné okamžité řešení. Stovky majitelů domů, chalup a chat vám budou vděčni!

Pokud jsem něco neminul, tak jste poradila jen nahlas zapnuté rádio, které ale vyzkoušené nemáte. Dále jste doporučila zadělat díry a pobavilo vás nadzvednutí tašky.

A co když rádio, vysokofrekvenční plašiče, lidské vlasy ani další rady nefungují, všechny díry jsou zadělané a kuna vstupuje právě přes ty tašky?

Pokládala jste něky krytinu? Víte jaký je princip pokládky a na čem to tam vlastně drží?

Když člověk tašku nadzvedne a posune jednou rukou, tak proč by to kuna nezvládla celým tělem? Viděla jste, jak dokáže lomcovat sklopcem?

72mona3*
Ano viděla jsem, jak dokáže lomcovat sklopcem, protože se chce zachránit. Viděla jsem i mrtvého jezevce, který v tom sklopci pošel, protože nějaký lidumil sice políčil, ale pak ho tam nechal zemřít a ještě mu to přišlo směšné. Viděla jsem porvané umírající slepice, protože nějaký další lidumil byl líný zavřít kurník a pak ten samý lidumil zastřelil psa, protože si jednu slepici odnesl domů. Znám i dalšího lidumila, kterému se nedá vymluvit, že káně slepice neloví. Viděla jsem toho dost. Vy jste na vlastní oči viděl kunu, jak zvedá tašky na střeše? Nevím, jestli jste všechny mé příspěvky četl, ale zkuste to ještě jednou. A najděte mi tam větu, která by dokazovala, že zabíjení škodné neschvaluji. Pořád dokola opakuji, nejdřív zkusit jinou možnost. Dokud nezkusím, neuvěřím. Vím, že vlasy nefungují, protože kuny žijí s lidským pachem, ale hluk rády nemají. A s "co když" ne mne nechoďte.
tondac*

Příspěvky jsem četl a kromě moralit o respektování zviřátek jsem tam nenašel žádnou konkrétní radu. Tu jsem chtěl od vás svým "cokdyžem", protože žádná z uvedených možností (včetně hluku) nefungovala.

Část zážitků je zprostředkovaných od bratrance a část vlastních, když jsem mu pomáhal překládat jednu stranu sedlové střechy na chalupě o velikosti 6x14m. 2/3 folií a vaty byly zničené a při překládce se na nás kuna dokonce přišla podivat. O kunu se nakonec postaral místní nimrod. Nadzvednutí tašky viděl na vlastní oči bratranec.

Pokud ten váš lidumil zastřelil útočícího psa na svém pozemku, tak je to problém majitele psa, který je za něj zodpovědný. Mám neoplocený pozemek a každou chvíli mi tam vlítne nějaký nevycvičený pes a za ním páníček, který není schopen ho odvolat. A také není schopen pochopit, že on zodpovídá za svého psa a ani jeden z nich tam nemá co dělat.

72mona3*
Pes za nic nemohl, poraněná slepice byla mimo pozemek. Jen ji našel. Pravou škodnou byla liška a línej ignorant.
Jedna kuna jedna taška a kdo ví jestli... :-P
Ale jak říkám: Pořád dokola opakuji, nejdřív zkusit jinou možnost. Dokud nezkusím, neuvěřím. Vím, že vlasy nefungují, protože kuny žijí s lidským pachem, ale hluk rády nemají. Tazatelka zatím nic nezkusila, takže likvidaci považuji za poslední řešení. A ne nejsnadnější.
tondac*

Ale takhle umim taky reagovat ... liška? Vy jste ji viděla na vlastní oči?
Jeden pes našel jednu zraněnou slepici a kdo ví jestli - asi ji chtěl dát první pomoc ...
A těch línejch ignorantů bylo asi víc, minimálně ještě majitel psa, když ho nechá lítat po vesnici. Nebo mi chcete namluvit, že majitel slepice střílel na pozemek majitele psa? ;)

72mona3*
Ano můžete. Stejně tak: kuna? Vážně? Pes zemřel se slepicí u silnice mezi dvěmi vesnicemi. Prostě ji našel. Proč byl momentálně bez majitele, nevím, ale podstatné to není. Liška to byla, protože to později potvrdil myslivec. Ale to, proč jsem to zmiňovala, byla věc jiná: řešení problému ihned a extrémně.
doplněno 26.05.16 16:48: Podstatné to není - v této diskuzi kuně.
tondac*

Podstatné to je, pán zodpovídá za svého psa a ten má zajistit, že se jeho pes nebude někde toulat a útočit na děti, turisty, cyklisty, houbaře nebo zvěř.

Nemám myslivce rád, ale psa se slepicí v hubě mezi dvěma vesnicemi vám střelí každý myslivec s flintou na rameni nebo v autě.

honzis*

Mono, bez urážky, ale je vidět, že máte v tomto nulové zkušenosti. Až Vám to roztomilé zvířátko rozcupuje vatu a znehodnotí podhledy a nadělá škodu za desítky tisíc, připraví Vám mnoho nocí bez spánku a ráno najdete všech svých 10 slepiček na zemi s ukousnutou hlavou, tak Vám garantuji, že se na kunu budete dívat trošku jinak a neřeknete jí jinak, než ta svině jedna...

Mimoto máte velice malé zkušenosti z oblasti stavebnictví, protože netušíte, že půdu třeba ani není možno dokonale utěsnit. Nehledě na obrovskou vynalézavost a mršnost těchto zvířátek. Já mám také velice rád přírodu a mravence zbytečně nezašpápnu. Ale lidi, co chytají doma myši a nosí je na louky považuji za podivíny.

Už jsem to tady jednou psal. Všechny zaručené rady, jak se zbavit kuny, byly úplně k ničemu a kuna řádila v zateplení. Zřejmě byla hluchá, slepá a bez čichu. Odstěhovala se až venku u domu byl pes. Sebevražedné sklony zřejmě neměla. Nyní je to tak, že cokoliv jde chytit a zakousnout, je okamžitě zlikvidováno. Co nejde, na to upozorní.

72mona3*
Nemíním se urážet, protože myši z domu nenosím. Ale už jsem opravdu unavená z toho, jak stále něco opakuji a každý z toho jen vyčte: vžádném případě tu chudinku nezabíjejte, doneste jí papání a podrbejte za ouškem. Pokud i vy zabrouzdáte do diskuzí o kunách, zjistíte, že občas někomu něco funguje. To rádio třeba. Hluk je proti jejich přirozenosti. Ale co se snažím, já hloupá nevzdělaná ve stavebnictvi...
A popravdě, vlastně co tu řešíme. Za prvé: tohle není volná diskuze, takže porušujeme pravidla. Za druhé: názory už padly, tázající se je bez odezvy. Za třetí: kuna skalní je momentálně chráněná.
lidus*

Mono já když v bytě najdu mravence tak je po jednom nestěhuji ven ale okamžitě použiju Biolit, kunu ven nedostanete a všechny ty rady (vlasy, pepř...) jsou k ničemu, potkan nikdy není jeden a my nečekáme až jich bude hejno...Bydlí mi pod altánem ježčí rodina, žerou s kočkama a nijak mi nevadí, kočky máme vlastní 2 a na stravu je jich mnohdy 10, některé zůstanou i na byt, jiné odchází, neřešíme to akorát to dost stojí (odčervení, nakapat proti klíšťatům), do skalky mi nechodí a ještě vychytají myši v slámě. Vlaštovek letos hnízdí 21 a v pohodě jim necháváme na chalupě otevřené dveře do uhlárny a uděláme jim pítka. Já nejsem zlá ale jsem realista, pokud tam to zvíře nechci, řeším to tím nejjednodušším způsobem.

dota*

To máte těžký. Každý to máme v hlavě nějak nastavený, někdo tak a někdo jinak.

rv*
hodnocení

0x

Kupte nástrahu "liquid bag aroma". Voní po třešních, tak to kočky a psi nežerou. Ochránci škodné by raději kunu plašili a vyháněli, až by chuděra někde pošla hladem.

haninka*
hodnocení

0x

Jediné co pomohlo nám, tak byly vanilkové stromečky do auta. Jenže pak jsme měli plnou chatu myší. Tak jsme je zrušili, paní kuna se zase nastěhovala a je klid.

1kinim
hodnocení

0x

Naše první hejno slepic nám vydrželo 2 týdny, všechny zakousnuté, druhé hejno 2 dny- to samé. Třetí hejno již máme 2 roky a utěšeně se rozrůstá. Sklopce nepomohly, chlupy nepomohly, rušičky nepomohly. Zakoupil jsem 220 V /25000 V ohradník za 2 tisíce, klubko drátu a pytlík izolátorů. Na zem jsem položil stará prkna a obešel jsem tím kablíkem výběh 4x cca po 5 centimetrech. Přes den jsou slepice mimo výběh a navečer, když se kuna čico přiblíží, tak ji koupí do čumáku a přežije. Ten samý drát jsem dotáhl cca 250 metrů k pastvišti našich ovcí a od té doby nás psi z okolí obchází obloukem.

tonda234
hodnocení

0x

Dobrý den.já se mohu také podělit s naším miláčkem. S ˇˇ naší ˇˇ kunou. Nám běhala po půdě asi 3 roky. já velký milovník zvířátek jsem ji nechal.Bohužel letos na jaře, když jsme si dovezli nové auto,se rozhodla že že tam bude spinkat. No dobře, chápal jsem ji a neřešil. No a ta mrcha tam měla asi málo místa tak se rozhodla že sežere všechny kabely.Bohužel opakovaně. co budu povídat nebylo to zadarmo.Pěkně jsme se prohli:(.Za ten půl rok jsme vyzkoušeli opravdu všechno co jde. Pomohla jedna jediná věc a to obalit všechny el. svazky husím krkem.Leze tam mrcha furt ale uz mám sehnanou vzduchovku tak si dám pár loveckých večerů.Prostě kdo nezažil ten neví.

jirinas
hodnocení

0x

Mozne je umistit elektricky plasici pristroj co se dava na ohrady pro kone a dobytek, kdyz se kuna dotkne dostane neprijemnou ranu. Natahnout v mistech kudy prichazi, aby musela jit pres dratek. nezabiji, pouze plasi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak poznat kunu na půdě
Otázky na téma jak se zbavit kuny

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]