Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak často čistit filtr?

Od: hanesz* odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

nebudu to nijak prodlužovat a rovnou se zeptám na 2 otázky.

1) Jak často čistíte filrt v akváriu? Hlavně mě zajímá ta houbička. Já mám 112 litrů akvárko a čistím 1x týdně. Je to akorát? Nebo mám ubrat či přidat?

2) Jak dlouho filtrujete? Já mám nastaven filtr na 10 hodin denně. Vždy hodinu a pak hodinu pauza. Je to akorát? Máte to jinak?

Děkuji za odpovědi

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mp*
hodnocení

1x

Určitě nechte běžet filtr celý den. Sám se nebudu chlubit, jak často filtr čistím. Mám 10 litrový kýbl a tuším, že naposled někdy po vánocích. Ale rybám (tlamovcům) se daří, a stále se přes můj odpor množí. Vodu měním tak 1 x měsíčně asi polovinu (cca 200 litrů). Ale doporučuju filtr čistit tak za 3 až 4 týdny, ale jemně, ve vlažné vodě, na filtru jsou nejdůležitější ty bakterie, co tam působí. Takže přehnaná čistotnost by mohla působit i kontraproduktivně.

hodnocení

0x
Filtr musi jet porad. Neni duvod proc to vypinat. Zacnou ti umirat ty dobre bakterie ve filtru.
Umyvat staci klidne jednou za 3-4tydny. Ty bakterie se o to postaraji. Umyvat ale ve vode kterou vemes z toho akvarka. V chlorovane vode ty dobre bakterie umrou.
hanesz*
hodnocení

Není zbytečné mít filtr puštěný celý den? Já jsem měl 60 litrové akvárko, kde běžel filtr cca 7 hodin denně a neměl jsem s vodou sebemenší problém. Teď mám větší akvárko, tak jsem to natáhl na 10 hodin denně, ale celý den se mi zdá zbytečně moc.

vilik*
Akvarijní filtr běží pořád kvůli bakteriím, které jinak po pár hodinách hynou. Pokud každý den filtr vypnete, ztrácí to smysl, nemusíte filtrovat vůbec.
Moje filtry fungují v 250litrových akváriích a berou si každý necelých 5W. To je za rok 220 korun a filtrace funguje. Když ji na půl dne vypnete, zaplatíte jen stovku, ale protože budete jenom zbytečně honit vodu, vlastně jste tu stovku vyhodil.
Na 60 litrů si kupte odpovídající motorek nebo silnější s možností ho přiškrtit. Na něj nasaďte vhodné filtrační médium, většinou kostku. A nevypínejte ho.
doplněno 27.04.16 20:46: Jmlc, to vaše čištění je problém malého objemu vody a asi i malým filtrem. Nevešly by se vám tam kytky? Že byste nemusel tak často dělat údržbu. Ale vy tam asi máte krevetky, že?
doplněno 27.04.16 22:28: Aha, já myslel, že máte krevetky.
Se šnekama by vám pomohla clea Helena, 1 kus. Všechny by zlikvidoval.
Já používám jenom jeden druh filtrace, osvědčila se, s průtokem 500l/hod. Podle velikosti nádrže je patřičně přiškrtím, používám relativně velké kostky molitanu. Mám hodně zarostlé kytkami, několikrát víc rostlin, než rybek. Čistím 1x za 2 měsíce. Nejmenší nádrž mám 64l, ale ještě v ní nemám rybky, mám ji nově založenou. Plánuju 1 hejníčko 1 druh, 10-14 jedinců. Pak uvidím, jestli nebudu čistit častěji.
Paví očka jsou do třicítky fakt k zlosti, ty tetry jsou lepší. Navíc jich musíte mít málo. Srandovní je, když dokoupíte podobné rybky, že někdy plavou s posledními z minulého hejna spolu.
Já takhle měl namíchané tetry, skvostné a zbytek kolumbijské, nádhera.
hanesz*
hodnocení

Dobře, nechám filtr běžet celý den. Teď jsem měl +/- po hodině.

Každopádně plánuji koupi nového filtru do 112 litrového akvária. Můžete mi nějaký poradit? Na trhu je jich spousta, ale pochybuju, že všechny budou kvalitní. Na filtru je asi lepší nešetřit, ale přesně si vybrat nedokážu, nebo spíše neumím.

jofa*

akva-tera.cz/...

Vybrat vnější filtr. Tento naprostá spokojenost. Nevíte vůbec jestli běží, jak je tichý. JBL e701 by stačila.

vilik*
S výběrem poradit nedokážu, protože si netroufám porovnat všechny typy od všech výrobců. Možná si zkuste projít akvarijní diskuze. Osobně mám zkušenost s jen s těmito čerpadly: čínskými Atmany a s polskými Aquaely.
Víc se mi líbí polské Aquaely.
Používám typ circulator, s výbavou se jmenuje turbo. Ale já na ně dávám beztak velké kostky filtrační pěny, takže mi je výbava k ničemu. Ještě mají řadu fan, tu neznám.
Koupil jsem je na internetu, vyšlo to levněji. Vnější filtr nemám žádný.
Takže jsem vám nepomohl.

hodnocení

0x

mám akvárko 30 litrů - filtr jede nonstop, čistím 1-2x týdně

doplněno 27.04.16 20:57:

mám tam paví očka, nějakého čističe, trochu zeleniny a jednoho posledního tetru...

Filtr nejmenší možný - bohužel, větší by tak málo vody valil moc velkým proudem... A nějak se nám tam objevili šneci a nemůžeme se jich zbavit :(

Takže čištění je nutnost, protože lezou do filtru a ucpou ho... a žrouty šneků nemůžu mít, protože ti jsou moc velcí na to akvárko... Ono to je spíš jen pro děcka na návštěvu... v okolí mají všichni všechno, ale akvárko jen my :)

doplněno 27.04.16 21:18:

měli jsme tam neonky a červené tetry - moc tomu nerozumím, já raději okouna nebo štiku...

Během dvou let to nějak vymřelo a kamarád mi přivezl paví očka - a to jsem si teda dal... živorodky jsou mrchy... každou chvíli to musím likvidovat...

mp*

Jmlc s tím posledním tetrem jste mě vážně pobavil (máte na mysli nějakou tetru, třeba neonku, že?) Tady jasně vidíte, že na velikosti akvária fakt nezáleží. Je to o lásce k rybám. A za šneky buďte rád, to značí dobrou vodu.

72mona3*
hodnocení

0x
Takže, přesně jak už bylo řečeno: NEVYPÍNAT. Co se týká filtru: třeba já mám ancistrusy (to jsou hrozná prasátka - rejou a honí se) a kvůli nim musím odstraňovat hrubé nečistoty z filtru cca 1x týdně. Do části filtru s nitrif. bakteriemi nesahám někdy i 2-3 měsíce. Vždy sleduji, jaký je průtok. Když vidím, že je slabší, čistím. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]