Nejste přihlášen/a.
Hezký den,jsme,předesílám,zkušení chovatelé psů,chováme 30 let.Avšak velká plemena.Teď jsme zachránili před utracením přebytečné štěně z množírny,malý kříženec dobrmana a bígla,postavou je malý.Přišel k nám v 6 týdnech.Maximálně se mu věnujeme.Odmala extrémně kouše,ve hře.Nepomáhá vyjeknutí,ani odejít z místnosti,ani mu strčit do huby hračku.Vyjadřuje se kousáním,celé dny vyžaduje hru s hračkami,aport.Sám si hrát nechce,když odmítneme s ním hrát,zavěsí se za nohy nebo hodiny (!)za člověkem chodí s hračkou.Vyběhá se na zahradě,pohyb má,má tu i prolézačky,míče atd.Vyžaduje i na zahradě přítomnost člověka.
Obtížně se učí.Není schopen ani v 10 měsících koncentrace,i když ho nepřetěžujeme a výcvik je krátký,okamžitě co se naučil,zapomene.Když někde ztratí hračku,okamžitě zapomene kde a nenajde ji,to od psů neznáme. Nenaučil se řádně na vodítku,na zahradě dokáže zpomalit (trpělivě se mu věnujeme,denně,pracujeme doma,nedojíždíme do zaměstnání),jakmile je na procházce venku,táhne.Ptali jsme se výcvikáře,ten nám řekl,že se s tím ještě nesetkal.Nepřišel na to,jak na výcvik poslušnosti.
Na vycházky chodí s košíkem,má tendenci polykat kamení.Žere trávu,což je normální,ale polyká i kamení.Veterinář neodhalil,že by měl nějaký deficit ve stravě,strava je pestrá,dostává i doplňky ke krmivu,aby mu opravdu nic nechybělo.Okřiknutí atd.nepomáhá.
Nerad se mazlí (ačkoliv se s ním mazlíme),přízeň projevuje kousáním.Jeho život je hra,hodiny aportování,kde vyžaduje asistenci člověka.Zase je čistotný atd.V 10,skoro 11 měsících je však stále jako dvouměsíční,není velký posun.
Připomínám,že skutečně máme zkušenost se psy.Tady si příliš nevíme rady,nepomohl ani psí psycholog atd.Dodávám,že otec prý byl též takové povahy,nakonec ho nechali volně pobíhat po vesnici,kde ukradl na co přišel, fena byla na řetěze, rodila dokola štěňata, majitelé prý zkoušeli vycvičit ji,to se nepovedlo,tak ji dali na řetěz a posléze někomu dali,takže se dostala do množírny.
Poradí někdo? Prosím majitele psů,kteří mají s výše uvedeným chováním zkušenost Z PRAXE, protože kdo nezažil, těžko si představí.Děkuji
Víte, jako jsou lidé, kteří mají nízké, střední, vysoké IQ, tak Vy jste zachránili štěně, které je prostě jako zvíře a je nenaučitelné, má nižší psí IQ.
Tedy se mu věnovat, s mírou a nedoufat, že bude na slovo poslušné. Bude prostě stále problémové, možná ke stáru se zklidní. Zkuste mu dávat více jídla, prostě ho obalit tukem. Venku, jak píšete, chodit na vodítku s košíkem, nebo i doma na zahradě, jestli i doma žere hlínu.
Pes je podle mého labilní a co zažil, se mu vtisklo pod kůži. Jeho matka, jak píšete, rodila samá štěňata, byla na řetězu, víte, tam ta genetická zátěž byla nejen přes divokého otce, ale i matku.
Majitelům feny bych moc nevěřila, že se ji pokoušeli vycvičit /řetěz, štěňata, odsun kamsi/. Když se budu psovi věnovat, tak ho vykastruji a nedám na řetěz, nebo pokud k němu mám vztah, tak si ho nechám, třeba v kotci a chodím s ním na procházky.
Pokud se neurazíte, tak si myslím, že máte doma debílka a musíte to brát s nadhledem a nějak to s ním vydržet a moc se nesnažit cvičit. Snad se to časem srovná, je to pořád ještě štěně, mladý, nevybouřený pes.
Ale neztrácejte naději, když máte zkušenosti, třeba sami na něco příjdete a svoji láskou mu umožníte lepší život.
Asi měsíc mám doma pejska z útulku. Je to můj pátý pes, takže jsem si také myslela, že jsem na vše připravená, že mě nic mimořádného nepřekvapí. V nabídce byla u pejska psána samá krásná slova. Sice všechna pravdivá, ale teprve později jsem se dozvěděla a vypozorovala i řadu nepříjemností. Byl odchycen v cikánské osadě. Nikdy neslyšel slova fuj a tytyty. Má v sobě obrovskou energii, ale zřejmě má vrozenou i nespoutanost a divokost. Narozdíl od vašeho je zřejmé, že je mimořádně inteligentní a vynalézavý. V prvních dnech jsem hodně pochybovala o svém rozhodnutí. Měla jsem pocit, že toto stvoření nezvládnu. V plotě se protáhl maličkou škvírkou a utekl. Je malý, 7 kg, ale dovede vyskočit na okenní parapet - plný květináčů. Dovede vyskočit na stůl s jídlem. Ti předchozí psi se chovali jinak, tak nějak kultivovaněji. Ty předchozí jsem nikdy nemusela nějak zásadně trestat. Na radu paní z útulku jsem si pořídila proutek. Vlastně jsem jeden čas měla proutků plný dům. Po jednom nářezu, spíš symoblickém, ale nářezu, pejsek okamžitě pochopil, co znamená proutek (rukou se netrestá, ruka krmí a hladí). A řada nešvarů je rázem pryč. Myslela jsem si, že si na stará kolena pořizuji jen a jen potěšení. Pejsek mě vyvedl z omylu. Ale sžíváme se. Oba začínáme chápat, že něco prostě bude jinak. Budeme malá dvojčlenná smečka, ale bude to nějakou dobu trvat. Jiný chovatel mi vysvětlil to, co mě mohlo také napadnout. Služební plemena v sobě mají po generace zakódovaný smysl pro poslušnost. Společenská plemena zase klid pohodu. Když jsem přijala cikánského divocha, musím počítat s tím, že svobodomyslnost a tuláctví asi nikdy úplně neodstraním.
Takže moje rada na konec - něco přijměte jako fakt, něco (kousání) zkuste mírným potrestáním odstraňovat.
Je zbytečné slovíčkařit, zvláště pak, když se jedná o velký problém, ale nemohu odolat. Myslím si, že označení a pak použií slova množírna, je špatně. Množírna je místo, kde lidi-hnusáci zavřou do klecí samičky, nakryjí je nechají odrodit a odkojit mladé, které potom prodají. Matka vašeho štěněte měla, chuděra, strašný osud. Lituji ji, ale vaše štěně není z množírny. To rozhodně ne!
Štěňata a puberťáci, zvláště pak, když se jedná o křížence, jsou problematičtí. Vaší jedinou pomocí může být cvičák a soustavná výchova. To, co popisujete, to je hodně běžné. Každý jsme zažili, že jsme si o novém štěněti mysleli, že je to blbeček nevycválaný. Ale úplně jsme zapomněli, že ho srovnáváme s tím minulým psem, starým psem, se kterým jsme sžití, který umí, má rozum a jeden druhému čteme přání z očí.
U feneček vždycky říkám: Po třetím hárání se zklidní. A je to tak. Ten váš divočák se zklidní až tak v roce a půl, ve dvou letech. Musíte vydržet! Není na něm nic nenormálního. Je to odrostlejší štěně.
Víte , říká se , že někteří psi jsou desítkový ,někteří stovkový, někteří jsou věčná štěnata. Ta čísla znamenají kolikrát je potřeba opakovat povel , aby ho pes 100% znal. Podle vašeho popisu bych řekla , že váš pejsek bude mít nižží IQ, ale to neznamená že vás nebude milovat a vy jeho . To je stejné jako u lidí , někdo je chytřejší , někdo ne. V 11 měsících je dost mladý na to aby byl cvičitelný , jen vás to bude stát více času a úsilí. Píšete , že jste pořád doma , to znamená pořád s Vámi? Nechávala bych ho každý den nějakou domu samotného , třeba na zahradě . Měl by si zvykat ,že musí vydržet hodinu , dvě a víc , být sám. Na zabavení bych mu dala žvýkací kost .Vydržte a nevdávejte to .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.