Nejste přihlášen/a.
dobrý den, máme polovenkovní kočky a psa - odčervuji co čtvrt roku, ale když jsem byla u veta s kocourem, řekl mi, že to chce odčervit pokaždé 2x (odstup 2 týdny), aby se zničily i vajíčka... v návodu u odčervovacích tablet ale píší, že stačí jednorázově - tak se s vámi chci poradit, jak to děláte vy? nechci zbytečně zatěžovat organizmus zvířat víc antiparazitiky, než je nutné... děkuji
Pokud nenajdu na kočce parazity, odčervuju po třech měsících.
Pokud parazity najdu, odčervuju dvěma dávkami po 14-ti dnech a dále po třech měsících.
Přesně tak to má být. Pokud po odčervení byli ve stolici paraziti, odčervit znovu po 14ti dnech. Protože třeba škrkavky jsou v hostiteli i v larválním stádiu a čekají, až se uvolní místo, aby se vylíhnul dospělec schopný dalšího množení. Takže když odčervíte jednou a zbavíte zvíře dospělců, vylíhne se ihned další generace, která čekala na místo ve střevě. Proto odčervit po 14ti dnech, aby se přerušil rozmnožovací cyklus. Pokud použijete spot-on, aplikovat 2x nemusíte, protože má účinnost měsíc a postihne tedy víc generací parazitů. Pokud kočka chodí ven, možná by aplikace sice dražšího spot-onu stála za to, protože kočku ochrání před vnitřními i vnějšími parazity. Klíšťaty, blechami, ušním svrabem, škravkami a některý i tasemnicemi.
Tak sjem se zeptala svého veterináře, prý o stačí jednou, ale pokud jsou vid´ět ve stolici řeba škrkavky nebo jiné červy, tak je opravdui nutné to po týdnu nebou dvou zopakova.
Dobrý den, měl jsem pejska 16 a půl roku. Tabletku (Bayer) jsem mu dával jen 1x za rok a jen jednu (jednou). Nikdy žádné červíky neměl. Možná záleží na tom druhu tabletky (její síle) nebo jde jen o to, že více tabletek je více penízků pro výrobce tabletek. Tož, asi tak. Zdravím!
doplněno 18.04.16 16:18:aja1946 - dotaz je pouze na červíky (ne parazity obecně). A já jsem psal právě a jen o těch červíkách. Parazity ve střevě má každý - člověk i zvíře (a musí tam být, protože pomáhají s trávením). Červík je vidět pouhým okem a jejich přemnožení ve střevech může způsobit problém s ucpáváním střeva a tím zvíře trpí. U mého psa jsem toto nezaznamenal, trávil i vyměšoval normálně a ve stolici se nic nehýbalo. Navíc jsem takto (preventivně) odčervoval na radu veterináře. Jiný postup bych (na radu veterináře) volil jako léčbu začerveného zvířete (což z otázky není jasné, zda jde o prevenci či léčbu). No, viděl jsem začerveného pejska a od zadku mu viselo několik červíků a ještě je ztrácel po místnosti. Ovšem, to nebyl ten můj a jeho majitel to snad vyřešil, protože přehlédnout se to nedalo.
doplněno 20.04.16 12:39:pb - ano, i takto to lze chápat. Jen jsem byl asi moc stručný a nepoužil správný výraz.
Endoparazit=červík=helmint. Prosím jaký parazit konkrétně pomáhá s trávením a jak? Nepletete si to náhodou s některými druhy symbiotických bakterií (laktobacily, Escherichia coli...), které v žádném případě nelze zařadit mezi parazity?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.