Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odčervujete jednou nebo dvakrát?

Od: minda® odpovědí: 11 změna:

dobrý den, máme polovenkovní kočky a psa - odčervuji co čtvrt roku, ale když jsem byla u veta s kocourem, řekl mi, že to chce odčervit pokaždé 2x (odstup 2 týdny), aby se zničily i vajíčka... v návodu u odčervovacích tablet ale píší, že stačí jednorázově - tak se s vámi chci poradit, jak to děláte vy? nechci zbytečně zatěžovat organizmus zvířat víc antiparazitiky, než je nutné... děkuji :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud nenajdu na kočce parazity, odčervuju po třech měsících.

Pokud parazity najdu, odčervuju dvěma dávkami po 14-ti dnech a dále po třech měsících.

hodnocení

díky - to zní rozumně... :)

pb®

Přesně tak to má být. Pokud po odčervení byli ve stolici paraziti, odčervit znovu po 14ti dnech. Protože třeba škrkavky jsou v hostiteli i v larválním stádiu a čekají, až se uvolní místo, aby se vylíhnul dospělec schopný dalšího množení. Takže když odčervíte jednou a zbavíte zvíře dospělců, vylíhne se ihned další generace, která čekala na místo ve střevě. Proto odčervit po 14ti dnech, aby se přerušil rozmnožovací cyklus. Pokud použijete spot-on, aplikovat 2x nemusíte, protože má účinnost měsíc a postihne tedy víc generací parazitů. Pokud kočka chodí ven, možná by aplikace sice dražšího spot-onu stála za to, protože kočku ochrání před vnitřními i vnějšími parazity. Klíšťaty, blechami, ušním svrabem, škravkami a některý i tasemnicemi.

hodnocení

0x

Tak to slyším prvně, zítra jdu zrovna na veterinu, tak se na to zeptám.

hodnocení

to budete hodná, dejte pak vědět :)

Tak sjem se zeptala svého veterináře, prý o stačí jednou, ale pokud jsou vid´ět ve stolici řeba škrkavky nebo jiné červy, tak je opravdui nutné to po týdnu nebou dvou zopakova.

hodnocení

díky, že jste nezapomněla :) to potvrzuje, co tu psali "colombo" a "pb" - můj vet tehdá říkal, že je lepší to tak dělat pokaždé - možná proto, že naše zvířata konzumují myši ve velkém... :-D

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, měl jsem pejska 16 a půl roku. Tabletku (Bayer) jsem mu dával jen 1x za rok a jen jednu (jednou). Nikdy žádné červíky neměl. Možná záleží na tom druhu tabletky (její síle) nebo jde jen o to, že více tabletek je více penízků pro výrobce tabletek. Tož, asi tak. Zdravím!

doplněno 18.04.16 16:18:

aja1946 - dotaz je pouze na červíky (ne parazity obecně). A já jsem psal právě a jen o těch červíkách. Parazity ve střevě má každý - člověk i zvíře (a musí tam být, protože pomáhají s trávením). Červík je vidět pouhým okem a jejich přemnožení ve střevech může způsobit problém s ucpáváním střeva a tím zvíře trpí. U mého psa jsem toto nezaznamenal, trávil i vyměšoval normálně a ve stolici se nic nehýbalo. Navíc jsem takto (preventivně) odčervoval na radu veterináře. Jiný postup bych (na radu veterináře) volil jako léčbu začerveného zvířete (což z otázky není jasné, zda jde o prevenci či léčbu). No, viděl jsem začerveného pejska a od zadku mu viselo několik červíků a ještě je ztrácel po místnosti. Ovšem, to nebyl ten můj a jeho majitel to snad vyřešil, protože přehlédnout se to nedalo.

doplněno 20.04.16 12:39:

pb - ano, i takto to lze chápat. Jen jsem byl asi moc stručný a nepoužil správný výraz.

A jak to víte, že neměl, to jste mu nechal udělat testy, mnoho parazitů není vůbec vidět.

pb®

Endoparazit=červík=helmint. Prosím jaký parazit konkrétně pomáhá s trávením a jak? Nepletete si to náhodou s některými druhy symbiotických bakterií (laktobacily, Escherichia coli...), které v žádném případě nelze zařadit mezi parazity?

astik
hodnocení

0x
Můj pes měl nedávno skrkavku, vet mi dal tabletu Banminth plus 1200 a tím to skončilo. Neřekl, ze by mělo být další odčervení. Odcervuju jinak 2x ročně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]