Nejste přihlášen/a.
Měl jsem dva mladé stromky jabloňe a třešně , napřed jabloň, stromek druhým rokem , zjistil jsem že dva pejsci sousedů chodí je každý den očurávat , poté zaschl . To samé se opakovalo i s druhým .Proto se ptám , je možné že zaschl s toho očurávání? Kamarád říkal že se mu to samé stalo též . Děkuji za případnou odpověď . Michal.
ano - pravidelné zalévání močovinou může strom spálit - zjistíte po vykopání, ... pokud není ohryzáno, důvodem je ta psí moč. Jako prevenci můžete kolem stromku udělat 0,5m plotek - ke stromu nedočůrají...vykašlou se na to
Zdravím. Pravidelný příděl psí moči určitě stromkům škodí, ale to byste si nejdříve musel všimnout močí spálené trávy pod stromky, potom spálené kůry, a teprve pak může dojít k úhynu. Ale stromek na fotce je bez jakékoliv péče. Má příliš větví u země - žádný výchovný řez. Na to, že má teprve 3 roky, je příliš ovětven. Měl by mít aspoň do 1,5m vysoký kmínek, a teprve nad ním zapěstovanou korunku. Tím, že má příliš větví, má i příliš listů, a ty odpařují víc vody, než stačí jen tříletý kořenový systém zavlažit a vyživit. A taky hraje velikou roli, kdy a jak byly stromky vysazeny. Zda do dost hluboké a široké jámy a zda není "utopený" kmen. Taky zda dostaly dobrou výživnou zem. Taky by u teprve tříletého stromku měl být dostatečný "lavor", který za deště chytá a vede ke kořenům vodu. A v neposlední řadě vám na fotce chybí čistá kyprá hlína bez trávy okolo kmínku. Měl by to být nezatravněný kruh pod všemi větvemi. Vy máte udusanou trávu a ke kořenům nemůže voda ani vzduch. (Pouze konce kořenů - tam, kde nad nimi končí korunní větve, čerpají vláhu a živiny). A jak píšete, že zaléváte v nějvětších vedrech, záleží na tom, kolik vody. Strom není kytička. Nestačí častá a jen mírná zálivka - ta ke kořenům nedoteče. Musí se zalít večer, ne ke kmínku, ale pod obvodem korunky. Třeba jen 1x týdně, ale dostatečně. Ida
Dobrý den, ano, je to možné, protože psí moč je agresivní a rostlinám nesvědčí. Ovšem, příčina pěstitelského nezdaru může být i jiná (např. málo vláhy či škůdce). Zdravím!
Pravidelné zalévání močovinou může mladý stromek spálit - ovšem pokud se jedná o zaschlý stromek na fotu tak tam se mi to moc nezdá. Nejedná se o čerstvě zasazený stromek, tento několik let rostl a zaschnul olistěn
(předpokládám třešeň - mrtvice?). Tráva okolo kmene není vypálena od moči.
Dobrý den , prosím jestli by jste nemohl vysvětlit co je ta mrtvice , samozřejmě u stromku , a proč napadá jenom mé stromky , mám jenom dva , a vždy když začnou rodit najednou když už mají plody začnou rychle schnout , jiné mladé stromky zde nejsou .Zalévám je i vnejvětším suchu , jelikož jak jsem již podotkl mám vždy jenom dva stromky . Bydlím ve čtyř bytovce a máme společný prostor zahrady. Dnes jsem vykopal kořen , byl v pořádku , nikde žádný okus ani podhrabání akorád suchý . A co se týče té třešně měla 3 roky . Děkuji za případnou odpověď . Michal .
Jednou nevadí, pokud je přísun moči častý, příčina to může být. Pokud chodí pejsek pravidelně čůrat k ozdobnému jehličnanu, tato spodní místa stromku či keře zreznou.
Mě loni připravili o mladou švestku hryzci. Když jsme ji volně vytáhli ze země, kořeny byly pryč. Zato kolem plno děr do země. Také loni bylo velké sucho, i to mohla být příčina uhynutí stromků.
V železářství se běžně prodává takové ozdobné pletivo. Výška je různá, dle výběru zákazníka, v barvě bílé či tmavě zelené. Výhodou je, že se to prodává na metry, takže si můžete kousek koupit podle svého, jen tak kolem kmínku, stočit a přidrátovat konce k sobě. Psi na pletivo nepůjdou. Navíc to bude chránit i v zimě proti případnému okusu zajíců. Jaga.
Nemyslím si, že toto způsobila psí moč. Jak zde již někdo napsal, stromek je již dost velký na to, aby mu moč ublížila. Píšete, že kořeny jsou v pořádku. Je to zvláštní, protože já bych typla právě to poškození od hryzce (možná i od krtonožky). A k té mrtvici stromů - dojde k poškození rostlinných pletiv. Prostě strom (nebo jeho část) z ničeho nic odumře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.