Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je zač?

Od: mylady® odpovědí: 8 změna:
Objevil se nám doma tento brouk. Co to může být?
Co je zač?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radko*
hodnocení

3x

Zdravím. Vyvedu všechny z omylu - jedná se o tesaříka Pyrrhidium sanquineum. Fotka sice není kvalitní, ale je na ní poznat že je červený a s štít a krovky má s červeným tomentem - cerambyx.uochb.cz/... . Preferuje duby, tak jestli tam někde v okolí máte složené dubové dřevo... A samička tesaříka obecného Stictoleptura rubra, i když je červená, tak vypadá úplně jinak - cerambyx.uochb.cz/... Navíc vyletuje až koncem června jako jeden z posledních tesaříků.

hodnocení

Tak to bude on. Dočetla jsem se, že by na dřevě v domě škodit neměl. Asi jsme ho opravdu přinesli domů se dřevem na topení.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, řekl bych, že je to tesařík (možná krovový nebo smrkový=?). Zdravím!

doplněno 10.04.16 06:37:

mylady - tesaříků je hodně druhů a jsou i různě zbarvení. Z Vašeho obrázku jsem vyhodnotil zbarvení hnědé, protože červenou barvu tam nevidím - zřejmě rozdíl skutečnost vs. fotka.

Ovšem, druh brouka je asi určen správně.

doplněno 10.04.16 23:07:

radko - ani se necítím býti vyveden z omylu .

hodnocení

Vypadá to na tesaříka obecného. Ten náš je červený a co jsem našla na netu, tak červené jsou samičky tesaříka obecného. Asi jsme to přitáhli ve dřevě na topení.

hodnocení

0x

Skoro mi to připadá jako chroust nebo chroustík, ale na ty je snad brzo

hodnocení

Chroustek to není.

hodnocení

0x

Je to TESAŘÍK KROVOVÝ. Bývá častý v domech, zvláště pak v dřevěných stavbách. Jeho larvy totiž žijí v suchém dřevě, čímž je ničí /pevnost trámů/. Proto je to pro stavby opravdu škůdce. Tam, kde se vyskytují, je třeba dřevěné trámy dobře naimpregnovat. Jaga.

jofa*

Já se domnívám, že to není tesařík. Podle mne to je jeden z druhů červotočů (červotoč umrlčí, červotoč proužkovaný). Pokud je kole 7-8 mm velký. což podle foto broučka na látce odpovídá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]