Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám 4 měsíční samičku zakrslého králíčka a od samého začátku jen a jen starosti.
1. Od začátku hryže klec, když je zavřená. Nechce tam být nedobrovolně, tedy je tam jen v době odpol. klidu, na žrádlo, pití, seno nebo když si prostě chce skočit tam a zase zpět. Prostě chce striktně výběh. Vím, že není dobré, když hryže i plast a potom i ti sousedi a moje nervy a nedá si říct a nedá. Stále to znovu zkouším, ale bez úspěchu a raději ji zase pustím.
2. Nechce vůbec hlazení ani žádný tělesný kontakt ode mne (při pokusu pohladit utíká). Sama ale příjde a běhá kolem mě i po mě, takže z toho vyplívá neschopnost králíčka naučit bobkovat jen do WC a ne v běhu a spánku (odpočinku). Nevím jak na to jinak.
Na bezpapírovou šlehtičnu je docela čuňátko a já mám z pokoje smradlavou králíkárnu
Přesto ji mám ráda a chci ji naučit, ikdyž je to s ní těžké. Má svou hlavu a cokoli se jí nelíbí, hned kousne, ale vážné to bylo jen jednou, jinak to ani nebolí. Jen takový náznak.
Je to o nervy a to jsem si ho pořídila jako terapii, tedy dostala jsem ji dřív, než jsem se vše naučila, to je asi ta chyba. Díky za každou odpověď.
Každá rada drahá, takže jakožto dlouholetý chovatel zkusím poradit:
Králík je zvíře společenské, nerad je sám. Nicméně je dobré naučit králíka pravidelnému režimu. My to máme tak, že králík je přes den v kleci - nikdo není doma. Přicházíme kolem 17.00 a králíka si v kleci nevšímáme. Kolem 19:00 králíka vypouštíme, hrajeme si s ním nebo si králík jen tak lehne s námi na gauč a kolem půnoci jej zavíráme a jdeme spát. Tento pravidelný režim se mění jen o víkendu a je vidět, že králíkovi překážíme, protože jej svou přítomností budíme. Doporučuji tedy nastavit přesný režim a nepovolit.
Samice obecně nejsou tak přítulné jako samci. I naše samice se jen tak nenechá chytit. S tím nic nenaděláš.
Strkání rukou do klece je útokem na teritorium králíka. Žádný králík to nemá rád, někteří mohou kousnout.
Králíka se musí naučit chodit na záchod na jedno místo. Pokud chodí jinam, tak se doporučuje na toto místo nalít ocet.
Ve stáří 4 měsíců je králík v pubertě. Všechno se ještě může naučit, ale je nejvyšší čas. Také upozorňuji, že králík v pubertě obvykle "zapomene" všechno co se zatím naučil a programově zlobí. Prostě puberťák. Jak dlouho puberta trvá? To je různé. Od týdnů po rok. Ta naše poslední samice ji měla 3 týdny a bylo to peklo. Teď už je to opět mazel.
Pokud králík kouše i mimo klec, tak to je charakterová vada zpravidla způsobená špatným zacházením v dětství a obávám se, že z tohoto zvířete mazel nebude. Králík se prostě musí vymazlit (ikdyž se nedá chytit).
Hodně zdaru.
Naprosto normální chování králíka. Co jste čekala? Není to plyšák, ale živé zvíře.
Králík potřebuje něco okusovat. Pokud nemá nic na okusování, hryže klec. Klec může být také malá nebo prostě nevyhovující. Taky to králíci dělají z nudy. Ohledně vyměšování, je to mládě a čistotné bude možná v dospělosti. Celkově pokud jste na nervy z tohoto, tak počkejte až přijde puberta. Na králíka se nesahá pokud sám nechce. Nedělejte násilí a nebude kousat. NĚCO SI O KRÁLÍCÍCH TAKY PŘEČTĚTE. Nejlépe před pořízením.
Dobrý večer wahaneza, nechci být za chytrou, žádnou zkušenost se zakrslým králíčkem nemám, ale můj vnuk s přítelkyní ano a každou chvíli se na mě obrátí, abych přivezla,když jedu na chatu, pár klacíků z ovocného stromu a to jim ještě musím hlásit z jakého.Kouše-spíš tedy ohryzává klacíky a tím pádem nic jineho. Mají samečka a je moc mazlivý, vidím na něm,že je opravdu ochočený a je mu 8 měsíců. Takže mě překvapuje, jaké trápení máte s tou vaši samičkou.Jenom mě napadlo, jestli nemáte pro ni malou klec? Přeji vám tedy pevné nervy v její výchově,zkuste na netu nějaké diskuzní forum přímo zaměřeno na králíčky, určitě něco objevíte a nějakou cennou radu od zkušeného chovatele, jak na tu vaši rebelku, získáte. Dobře vám poradil artiplex, Tož,tak
Omlouvám se, atriplex
kralici.cz/...V tom hnědém poli je mnoho odkazů. Všechny je pečlivě proklikej a najdeš naprosto všechny odpovědi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.