Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dá se reklamovat kotě?

Od: verkaz* odpovědí: 7 změna:
Celý život máme kočky, před 10 lety jsme měli naši první mainskou mývalí holčičku.Po ní ještě dva kluky. Betty loni na podzim odešla a tak jsme chtěli brzo náhradu. Rozhodli jsme se, že to bude taky MCO a kluk. Chtěli jsme určité zbarvení a já hledala na netu to naše koťátko. Spojila jsem se s chovatelkou , která měla kocourka, který se nám líbil, byl s PP a paní ani netrvala na tom, že ho musíme dát vykastrovat,má jméno od S, tak jsem si říkala, že má paní zkušenosti s chovem. cena byla víc než příznivá a nižší, než je obvyklé, prý na tom nechce vydělávat. Taky mi bylo divné, že dává kotě dříve než ve třech měsících, měla už tři prodaná. Vydali jsme se na cestu 100km a když jsme kocourka viděli, zdál se nám malý a hlavně krátkosrstý u tohohle plemene. Byl ale krásný a přítulný. paní říkala, že se udělá, že je krátkosrstý proto, že byla ta vedra, atd. Oba rodiče byli k vidění a já si pořád říkala, že když má PP, že bude asi paní mít pravdu.Kočička byla drobnější, ale pěkná, přítulná, kocour byl rok starý krásný velký kocour. Kocourka jsme koupili, je milý, hravý, přátelský, mazlík, kamarád našeho druhého kocourka, ale bohužel není mainský mývalí. Je mu dnes 8 měsíců a je evidentní, že asi jejich kočička si odskočila pro koťátka někde k sousedovu kocourovi a my máme doma kříženečka s PP, kterého máme moc rádi. Poslala jsem paní fotku a ona mi napsala ať jsme rádi, že je krátkosrstý, že ho alespoń nemusíme česat. Přiznám se, že tohle rozhodlo, že sem píšu.
. Malého si určitě necháme, máme ho moc rádi, ale připadám si podvedená a taky jsem. Mám na sebe vztek, že jsem to já taková kočičí máma nepoznala. Jak by jste tohle řešili?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

5x

Máte smlouvu? Podle mě by bylo od chovatelky fér, aby svojí chybu přiznala a vrátila částku, kterou jste za kocoura dala.

Dál můžete pokračovat buď v občanskoprávním sporu, podat podnět na veterinární správu kvůli porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, protože minimální věk koťat při odběru je 84. dní. Ovšem nic tím nejspíš nezískáte, nejsou postihnutí ani lidé za očividné týrání zvířat.

Můžete podat stížnost na organizaci, kde je chovatelka organizovaná, protože porušila hned několikrát chovatelský řád. Kryla kočku s PP kočkou bez PP navíc jiného plemene, to je zakázané, uvedla jiného rodiče do rodokmenu a ještě nedodržela minimální věk odběru koťat. Tady je třeba dodat, že žádné finanční odškodnění od organizace stejně nedostanete a dost často se stává, že chovatel s prohřeškem organizovaný chov opuští a chová dál bezpapíráky nebo přestupuje k jiné třeba zahraniční organizaci a tak je nepostihnutelný. Protože ty stupně postihu jsou 3. Písemná výtka, pozastavení chovu případně řízený chov a vyloučení. Nic jiného.

Tady je problém hlavně ve zvoleném plemeni, které se nyní chová masově, každý chce jenom mainku, každý tedy chová mainku a tak je velké procento nezkušených chovatelů. Byť organizovaných, kteří produkují koťata s PP. Není žádná kontrola, není žádná regulace. Kočka nemusí na výstavu, stačí když má PP a vyšetření od veterináře, je čipovaná, její majitel vstoupil do organizace a zřídil si chovatelskou stanici a může bez jakýchkoliv znalostí produkovat koťata s PP. a tak jsou tu chovatelé různých kvalit kteří odchovávají různě kvalitní zvířata. Jedni třeba jsou už posuzovatelé a poradci chovu, kteří tomu rozumí, znají genetiku a mají perfektní zvířata a druzí, kteří kryjí kočku s PP kočkou s PP a odchovávají koťata s PP, ale bez zalostí, bez zlepšování typu a za pár generací takového chovu budou potomci jen "obyčejná kočka s delší srstí", znaky plemene vymizí. Laik nepozná nic, tedy lze jen doporučit nekupovat kotě od kohokoliv.

Každý dělá chyby, možná ta chovatelka ani netušila, že kočku nakryl jiný kocour. Kdyby chovatelé nechybovali a třeba kdysi dávno nedopatřením neutekl a nenakryl perský kocour určený na kastráta barmskou kočku, nemáme dnes krásně burmilly.

hodnocení

1x

Nákup papírových mláďat (nejen kočičích) by měl být vždy vybaven nejen papíry o PP, ale mmj. také smlouvou, která obsahuje podmínky reklamace. Zde jde jasně o podvod, ale pokud vás zvířátko těší, neřešte to. Možná, a zdá se mi to pravděpodobné, že jste našla nákup na internetu, bych na stránkách té prodejkyně uvěřejnil/a svou zkušenost. Budete tím alespoň varovat další eventuální podváděné odběratele mláďat.

martinaa*
hodnocení

1x

Zdravím, na vše odpověděli kolegové přede mnou, já jen dodám - pokud nad tím každý podvedený mávne rukou, že "to za ten čas a peníze nestojí", tak paní bude vesele podvádět dál. Kocourka bych si nechala, pokud je super, ale požadovala bych peníze zpátky, paní podle Vámi zaslaných fotek musela vidět, že jde o křížence.

doplněno 13.03.16 22:13:

Možná se tak stalo nedopatřením, že prostě kočičku neuhlídali. Ale i za to nesla majitelka odpovědnost, ať se jí to líbí, nebo ne.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud bych byl s kocourkem spokojený, tak bych to dál neřešil, resp. byl bych také naštvaný - těžko říci zda více na sebe nebo na chovatelku.

Ovšem, můžete se poradit s veterinářem nebo nějakým znalcem přes kočičky a vyvolat s právníkem spor o určení pravosti PP a případném postihu chovatelky. Bude to stát velké peníze a výsledek nemusí být jednoznačný. Takže, záleží na tom, jestli to má pro Vás význam jít do sporu (když máte doma jinak fajnového kocourka). Zdravím!

doplněno 13.03.16 21:00:

Jenom doplním, že z mého pohledu je lepší odolnější kříženec, než přešlechtěný jedinec s PP. Máte doma unikátního kocourka a nyní záleží na tom, kolik času a peněz chcete investovat do sporu, varování, stížnosti - nebo jen pomsty.

doplněno 14.03.16 16:56:

verkaz - pokud půjdete do nějakého sporu, tak musíte mít pro svá tvrzení důkaz.

Jinak nemůžete ve sporu uspět, resp. znalce může třeba určit soud a to je potom hodně drahá záležitost.

hodnocení

0x

Přesně tak, jak píše martina, zkusila bych té paní napsat dopis s požadavkem na vrácení poměrné částky(nemám ponětí, kolik stoji papírový kocourek nebo kocourek křížený) a lehce ji upozornila,že se jedná o podvodné jednání,(pokud je to chovatelka, musela už při prodeji vědět,ře se jedná o křížence, ale spoléhala na vaši nevědomost)) a v případě, jestli vám nevyhoví, upozorněte ji, že podniknete další kroky podáním stížnosti u sdružení chovatelů koček( nebo kde je vlastně registrovaná). Ona si to možná rozmyslí, přišla by tím totiž o mnoho víc;)

pb a ostatní vám napsali všechno. Já se připojuji k Martině a Aleně. Chtějte zpět peníze. Jestli to chovatelka dělá pro prachy, bude to pro ni opravdovým trestem. Jestli ne, peníze bez problémů vrátí. A hrozit, že ji nahlásíte její organizaci a já nevím, jestli je to u koček stejné jako u psů, ale plemenné knize nebo tam, kde je kocour registrovaný. *bum*

hodnocení

0x

No mně chovatelka podvedla s pejskem, odmítla se mnou komunikovat, ale co se dá dělat, zvykla jsem si na něj a to, co nesplňoval jsem oželela, on si člověk za pár dní zvykne a přece toho miláčka člověk nedá pryč. A získat slevu za zatajené skutečnosti jde jenom soudně a do toho bych nešla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]