Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úhyn rybiček

Od: biba odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

Měla bych dotaz ohledně rybiček. Mám cca 3 roky 54l akvárium. Původní obsazeni bylo 6 sumečků, 8 neonek, 8 pavích oček. Teď jsme v sobotu při koupili v akvaristice 3 paví očka, 6 neonek( nevšimla jsem si že by předchozí někdy uhynuly, ale proste v akváriu byla jen jedna. Od středy začaly rybičky umírat. Nejdříve sumečci jeden po druhém, pak i paví očka a neonky . Koupila jsem preventin a nakapala 27 kapek. Celkem zatím uhynulo 6 starých samečků a asi 4 další. Živé rybky v akváriu se zdá chovají normálně- nevím co s tím? Asi jsme si něco zalekli z prodejny? Děkuji za odpoveď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dam®
hodnocení

1x

Ahoj, ještě bys měla zajít do toho obchodu jim zdělit co se přihodilo ať nenastanou dalším škody. Akvaristiky vykupují rybky od různých chovatelů a tak mohl u jednoho z nich nastat problém aniž by si hned všiml. Zkušení obchodníci jednotlivé dodávky separují do samostatných nádrží právě pro tyto případy. Ještě mě napadlo jestli jsi do akvárka nevylila s rybičkama i vodu z přepravního pytlíku, ale to už řešíš.

doplněno 05.03.16 14:10:

No, to že se ti ta baba nepřizná je snad jasné, ale pro ni je to signál, že má něco špatně a musí udělat opatření. S tou solí opatrně.

biba
hodnocení

V té akvaristice jsem právě koupila ten prostředek na prevenci. A říkali že u nich je vše v pořádku. Vylila jsem tam i vodu, paní mi to řekla, a zároveň prý lžíci soli. ( to jsem před tím nikdy nedělala) Že je to dezinfekce!

akvik3021
hodnocení

0x

Možností, proč ryby pošly je mnoho: např:

Bylo akva po založení alespon měsíc bez ryb, tzv, zajeté? Pokud ne, može to být problém.

Jak často odkalujete? Jaká je teplota vody? 1x za 14 dní, výměna 1/3 vody, neonky 22-24 c

Jsou v akvarium rostliny? Ty jsou tam také důležíté-

Filtrace, jakoupoužíváte? do 54 l bych volil vnitřní.Ikdyž neonky vydrží bez filtru i topítka, ALE Chce to mít bezproblému funkční a zajeté akva a pokojovou teplotu alespon 20 c a hoodně rostlinek.

Jaké je chování ryb? Lapaj po dechu u hladiny? problém s hodnotamy vody, bud dusičnany, nebo málo kyslíku.

Mají na sobě plíšen, rozpad ploutví? Přeléčit

Každé nové ryby alespon na 2 týdny dát do karantény, každá nová ryba ----- zdroj infekce do akvariy

A v neposlední řadě dodám,že pro akvarium 54 l je špatně zvolená osádka, navíc neonky. Neonka je hejnová ryba, takže alespon 30 ks a nádrž od 100 l.

Jestli mohu radit, tak do 54 l (čistého objemu) bych dal pavé očka, krevety, razborky .10ks 30ks,15 ks.

Dno frakci 2 mm (ne oblásky apd) Žádné tretky, jako potápěč ,mušle atd) Nějaký pařez, klacek (najdete v lese, očistíte, vyvaříte v hrnici se slanou vodou- netřeba utrácet) a rostliny - třeba mokřanka, jávský mech, to je nenáročné.

Tak si vybete, kde byl problém :D

akvik3021

Ještě doplním,nevěřte všemu, co Vám v akvaristice poradí, chtějí pouze vydělat a špatně zvolenou osádkou atd proděláte jen vy, pač dlouhodobě to funkovat nebude .

PS: sůl přidat můžete, je to na plísně, ikdyž dnes se to moc nepoužívá.Spíše v případech, kdy má ryba zranění, aby se ji to lépe hojilo.

Pokud by hjste chtěla,předáme si kontakt a můžeme pokecat, rad poradím.

miki.

biba
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Asi vidím problém v koupi novych rybek a jejich okamžité presazení do našeho akvArka. ( všechny ostatní body asi ne- akvárium mám 3 roky, filtr vnitřní, odkaluji 1x 14 dní asi 1/3 vody. Teplota 23-24. Asi 20 rostlinek- neustále se rozrůstající, tak musím i zastrihavat. Jsou tam 3 kameny z rakouského jezera a 1 samorost. 3 roky to fungovalo. Původně razborky 10, neonky 10, paví očka 6 a sumečci 6 . Kupováno u chovatele doma.

Po 3 letech jsem to chtěla barevně oživit, protože jsem tam byly hlavně paví oka- všechny velikosti, 6 sumečků a 3 neonky a 4 rasborky. ( nikdy jsem si nevšimla, že by byly uhynulé, ale asi se tak stalo)

No a na radu v akvaristice dokoupeny neonky a nevím název- oranžové rybky? . No a do týdne není žádná neonka- nevyhovovala jsem ! A úhyn 5 sumečků - vyhodila, 2 rasborky - vyhodila , 1 paví oko.

Teď to vypadá v pořádku, zbyly paví oka asi 15, 1 rasborka , 1 sumeček.

A je tam strašně velké množství sneku, ty se snad mnozí před očima, to dřív nebylo.

hrejnartova
hodnocení

0x

Máme malé akvárium s pavími očky a mnohaleté zkušenosti, ale poslední dny jsou problémy s úhynem rybiček. Byla vyměněna voda i písek, zakoupeny nové rybičky už několikrát, ale stále hynou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]