Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Jaké je lepší štěně BIŠONKA? Pes nebo fenka? Někdo říká,že je úplně nejlepší vzít dvě štěňata. Když jsou doma sami tak nesmutní. Díky
To nikdy nevíte jakou budou mít povahu. Také, jak výchovou povahu usměrníte nebo naopak "potuplujete". Já osobně, já bych hlasovala za fenku. Fenka může být na procházce bez vodítka, zvláště pak, když ji vychováte, aby nechodila daleko a na znamení, třeba tiché syknutí, se vrátila. Pes zdhne vždycky. Sice se často vrátí, ale až se podívá co je za rohem, za obzorem. Ale do té doby jsou to šílené nervy! Hárání, to je hodně nepříjemná záležitost. Pakliže se nepočítá se štěňaty, je dobré fenku nechat vykastrovat. Hlavně ze zdravotních důvodů. Je dokázáno, že ženské hormoty, díky funkci vaječníků, podporují výskyt rakoviny.
Fenka, ikdyž bude mít povahu jako zástupce své rasy, je milejší, přítulnější, mazlivější, oddanější. Pro fenku je celým světem její paní, pán. Pes miluje a je oddaný své smečce, ale pro něho je vždycky svět, jeho domovem. Pro fenku je světem domov.
Mimochodem, takhle to je i u lidí.
Paw, správná připomínka. Také někteří psi mají potřebu být dominantními a šéfovat a doma značkovat. To fenečky nedělají. Větší rasy to často nedělají, protože je majitelé cvičí a vychovávají. Nedovolí, aby jim přerostli přes hlavu. Malé rasy, to je jiná kapitola. Člověk si koupí maličkého tvorečka, kterého chce hýčkat a "rozmně" rozmazlovat. A nevyplatí se to, protože i v malém těle může být velký duch.
Jen tak, pro legraci, nakoukněte do archivu, kolik dotazů a odpovědí tam je, na téma, pes čurá po domě. Všecičko je to o malých plemenech.
Ria
babkazov , naprosto výstižné.
S klukama je tahle potíž . Vždycky chtějí vědět co je za rohem .
Já ale nedoporučiji pořizovat si dvě štěňata najednou . Raději s odstupem minimálně dvou let. Vychovat jedno štěně je mnohem jednodušší než dvě . Dobře vychovaný pes předává dalšímu štěněti znalosti o rodinných návycích .A vyhnete se případnému konfliktu o hierarchii ve smečce .Mám dva psy a mladší , přestože už mu bude 8 má pořád pocit , že je benjamínek. A pro někoho kdo nemá zkušenosti se psy je lepší volba fenečka.
Jediná negativní věc, která mě napadá a které nezabráníš je to že fenka bude hárat tudíž budou všude fleky a pes všechno ojíždět.. Měli jste fenku než umřela a teď máme pejska - neměnila bych ani jednoho
Samozřejmě oba je taky dobrá varianta, většinou když je pejsek sám doma tak vyvádí jak šílenej
No známá si brala dva kluky a jsou to strašní draci, pořád mají potřebu se "nad sebou povyšovat" lítají jako neřízené střely..holky zase to hárání.. ale i tak souhlasím, že bych brala jen 2 fenky, nebo 2 pejsky.. Já zase slyšela, že kočky nesnáší samotu, dokáží zdemolovat byt.., pejsci umějí být i sami, ale je to kousek od kousku..
Já už jsem rozhodla, u velkých plemen dvě fenky u malých dva psy. dnes kolem nás musela projít háravá fenka, tak labrablb hned od branky zmizel, po dvaceti minutách volání se uráčel vrátit a šli jsme na procházku, zahlídl jinou fenu, a tak mi škubl s vodítkem, až mi vykloubil rameno a vyděsil dvě holčičky.. jinak je to zlatíčko - klasický dobrácký labrador, ale teď roztoužněný, pořád kňourá a vyje. kdybych nevěděla, že je jsou to instinkty, musela bych ho zabít..
Než si vemete štěně, tak si v klidu rozmyslet, k jakým účelům bude psík či fenka sloužit. Pokud se v budoucnu chcete věnovat odchovu štěňat, tak fenku. Pokud ale chcete společníka, mazlíka tak kluka. Není pravda, že by fenky byly mazlivější než psíci. Je to vše o výchově, fenka většinou miluje víc chlapy (mužský), naopak psíci jdou spíž za ženou (paničkou). Ale i to může být individuální. Pokud rádi cestujete, je lepší mít psíka, s fenou v období hárání je problém (počítat s háráním 2 x ročně).
Jestli mohu doporučit, dva psíci či dvě fenky ANO, ale pokud nejste zkušenější chovatel a nemáte zkušenosti s výchovou psa, tak rozhodně NE dvě štěňata najednou. Vemte si jedno štěně, to vychovejte a pak si pořiďte další. Vychovávat dvě štěňata najednou není nic jednoduchého.
Já mám ruskou barevnou boloňku, to je vlastně vyšlechtěný bišonek kontra boloňáček, mám kluka. Je to tochu divoch, ale taky ohromný mazel. Doma si zvyknul sám během pár týdnů, chce to trochuitrpělivosti ale dva psi jsou přece jen zátěž.
Holky jsou prý něžněší a poslušnější, ale s klukama nejsou problémy s háráním, falešnou březostí a záněty dělohy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.