Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, budeme si brát štěně od kamarádky. Jaký je nejvhodnější věk štěněte pro odebrání?
Oni tvrdí že nám ho dají, až budou štěňata mít dva měsíce a víc. Ale já mám knihu, ve které je psáno, že se štěňata berou už v 6 týdnech. Poradíte, v jakém věku bychom si pejska měli vzít?
Díky.
Podle mě je 6týdenní štěně ještě příliš mladé, každý týden s maminkou a sourozenci ho nějakým způsobem formuje a socializuje. Týden, který by ještě mělo strávit u chovatele a je už u nových majitelů, mu může ve vývoji nenapravitelně ublížit, co se týká chování k ostatním, reakcí na dění kolem sebe atd. Většinou mají chovatelé spíš tendenci se štěňátek zbavit co nejdřív, protože krmit třeba 12 štěňat a starat se o ně není jednoduchá a levná věc. Četla jsem o tom i velmi zajímavou knížku.
Podle Zákona na ochranu zvířat proti týrání je minimum 50 dní u štěňat a 84 dnů u koťat. Toho bych se držela, není to jen tak z plezíru. Brzké odstavení nemá pro mládě žádné výhody, naopak delší doba u matky s sebou výhody nese.
Dle Zákona na ochranu zvířat mohou jít štěňata od matky ve věku 50 dní. Čím menší plemeno, tím je lepší štěně nechat u fenky déle. Slušní chovatelé vám štěně dají až kolem 10 týdne věku. Větší plemena se dávají většinou v těch 8 týdnech.
Čím později jde štěně od matky, tím lépe pro jeho budoucí život, zařazení se do lidské i psí smečky. Mnoho budoucích majitelů chce štěně odebrat co nejdříve, ale neuvědomuje si, že v době odběru štěně není ještě kompletně proočkováno a není proto vhodné ho pouštět mezi cizí psy.
Zodpovědný chovatel , kterému leží na srdci dobro psa předá až v 8 týdnech - nedříve . Pro štěně je důležité naučitt se chování ve smeččce . Dám jeden příklad . Štěnata si mezi sebou hrají , perou se . A pokud to s kousáním přeženou , druhé štěně zaknučí a odmítá si s bráchou hrát .Pejsekse učí ovládání a tomu , že se má kontolovat. Tuto psí zkušenost majitel následně využívá při další výchově .(už se tu řešilo jak na kousavé štěně ). Zkrátka , pejsek potřebuje nasbírat co nejvíce zkušeností ve smečce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.