Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy se má štěně odebrat od chovatele?

Od: 6a* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, budeme si brát štěně od kamarádky. Jaký je nejvhodnější věk štěněte pro odebrání?

Oni tvrdí že nám ho dají, až budou štěňata mít dva měsíce a víc. Ale já mám knihu, ve které je psáno, že se štěňata berou už v 6 týdnech. Poradíte, v jakém věku bychom si pejska měli vzít?

:)

Díky.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podle mě je 6týdenní štěně ještě příliš mladé, každý týden s maminkou a sourozenci ho nějakým způsobem formuje a socializuje. Týden, který by ještě mělo strávit u chovatele a je už u nových majitelů, mu může ve vývoji nenapravitelně ublížit, co se týká chování k ostatním, reakcí na dění kolem sebe atd. Většinou mají chovatelé spíš tendenci se štěňátek zbavit co nejdřív, protože krmit třeba 12 štěňat a starat se o ně není jednoduchá a levná věc. Četla jsem o tom i velmi zajímavou knížku.

ria*
hodnocení

2x

Dva měsíce, to jsou tak akorát samostaní, zvídaví a papkaj pevnější štěněčí stravu, jinak by Vám mohl probulit celé noci, jako mimino by ještě chtělo mámu a její mléko... dva měsíce +- den je ideální..

hodnocení

2x

Štěňata se zpravidla odebírají fence v 7. až 8. týdnu života. V té době štěňata už jí sama, skončí kojení. Tato doba je optimální i k tomu, aby vědělo, jak psi mezi sebou komunikují a při přechodu do lidské smečky se snadno socializuje.

tesyk*
hodnocení

1x

U Leonbergerů je to kupříkladu nejdříve padesátý den po porodu.

72mona3*
hodnocení

0x
Myslím, že není stanoveno, kdy přesně. Stanoven je poze minimální věk, ale každý chovatel si to určuje sám. Každý pejsek totiž může být jinak vyspělý. M.
doplněno 31.01.16 20:12: My toho svého dostali také ve dvou měsících.
doplněno 31.01.16 22:23: @tesyk - *palec* těch 50 dní jsem našla jako to stanovené minimum.

pb®
hodnocení

0x

Podle Zákona na ochranu zvířat proti týrání je minimum 50 dní u štěňat a 84 dnů u koťat. Toho bych se držela, není to jen tak z plezíru. Brzké odstavení nemá pro mládě žádné výhody, naopak delší doba u matky s sebou výhody nese.

hodnocení

0x

Já ho dostala ve třech a vše bylo bez problémů, čistotě v jiném prostředí se naučil za pár dní.

daniel*
hodnocení

0x

2 měsíce jsou ideální.

Pejsek už je takový samostatnější a to odloučení lépe snáší, má potřebu objevovat.

hodnocení

0x

Dle Zákona na ochranu zvířat mohou jít štěňata od matky ve věku 50 dní. Čím menší plemeno, tím je lepší štěně nechat u fenky déle. Slušní chovatelé vám štěně dají až kolem 10 týdne věku. Větší plemena se dávají většinou v těch 8 týdnech.

Čím později jde štěně od matky, tím lépe pro jeho budoucí život, zařazení se do lidské i psí smečky. Mnoho budoucích majitelů chce štěně odebrat co nejdříve, ale neuvědomuje si, že v době odběru štěně není ještě kompletně proočkováno a není proto vhodné ho pouštět mezi cizí psy.

jakoola*
hodnocení

0x

Zodpovědný chovatel , kterému leží na srdci dobro psa předá až v 8 týdnech - nedříve . Pro štěně je důležité naučitt se chování ve smeččce . Dám jeden příklad . Štěnata si mezi sebou hrají , perou se . A pokud to s kousáním přeženou , druhé štěně zaknučí a odmítá si s bráchou hrát .Pejsekse učí ovládání a tomu , že se má kontolovat. Tuto psí zkušenost majitel následně využívá při další výchově .(už se tu řešilo jak na kousavé štěně ). Zkrátka , pejsek potřebuje nasbírat co nejvíce zkušeností ve smečce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]