Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes nedokáže být sám

Od: honza1997 odpovědí: 23 změna:

Dobrý den. Hledám radu ohledně mého psa, kterého jsem si pořídil z útulku je to 8 měsíční štěně (středně velký pes) podvraťáka. Mám ho doma asi 2 týdny, ale mám problém, že pes nedokáže být ani 5 minut sám, jinak začně kňučet, skákat na dveře, štěkat a hlavně ničit na co přijde (oblečení, sešity, knihy, učebnice, deky, povlečení, koberec, atd...). Četl jsem různé diskuze, ale nikdo mi nedokázal odpovědět, jejich rady byly: unavit psa (chodím s ním na 20 minut na procházku, předtím než jdu do školy), zabavit ho (v pokoji má hračky, nechat jsem mu i nějaké věci co mi roztrhal, ale ty jakoby neexistujou, když tam nejsem...), naučit ho samotě tréninkem (cvičíme celou dobu, ale vůbec nevidím žádnou změnu), cvičit povely ( umí sednout, lehnout, k noze, zůstat, chápe co znamená fuj!), nenechávat ho osamotě moc dlouho (to bych musel nechat školy nebo rodiče práce). Nevím jak reagovat, když příjdu domů a vidím tu spoušť: bít ho nechci, když na něj řvu tak si lehne a plazí se ke mě (někdy si i trochu ucvrnkne :( ), ale už se to stalo tolikrát a on né a né se poučit, už mě to trápí kvůli němu, že je to takovej moula. Já ho mám moc rád, ale rodičům dochází trpělivost...Jinak má super vztah s lidmi (všechny má rád). Poradí mi někdo prosím? Nechci o něj přijít :(

Děkuji

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Odpovím Ti jistě zcela jinak než Ti ostatní přede mnou. Uvědomil sis někdy podstatu, o čem soužití mnoha různých druhů živočichů na zemi je? Odlišuje se člověk podstatou svého bytí vůbec něčím od toho pejska? Mně se zdá, že zásadě ani ne. Člověk i pes nebo třeba i prase, to je totéž. Ochočil sis psa, ten chce s Tebou strávit pěkný život (co mu zbývá), ty bys mu takový pěkný život chtěl asi připravit (a nevíš jak) ,chcete-li žít spolu, ne? Nauč se tomu psékovi naslouchat, dívej se na něho, sleduj ho, on Ti to poví, co a jak, i když mluvit neumí, jen Ty musíš chtít tomu zvířátku porozumět. Ten pes Ti rozumí velice dobře, on akorát lidskou řečí mluvit nedovede. A jinak tito podkolňáci jsou nejlepší psi, neznám lepší..

doplněno 30.01.16 23:58:

Není potřeba na psa řvát, je jen potřeba s ním mluvit jako s kámošem, chceš-li s ním být. S každým zvířetem se dá domluvit, ačkoliv ono Ti lidskou řečí neodpoví, neumí ji. Ono komunikuje jinak, všiml sis třeba hlavy a jeho očí, jak má ocásek, jestli s ním vrtí, budeš-li se pečlivě dívat, zjistíš, že pes se umí i usmívat. Když na to přijdeš, Ty mu to lidskou řečí politicky vysvětlíš, on Ti to vynahradí jinak. Chovejte se k sobě pěkně. Nezapomeň, že pes je jediným stvořením na světě, které Tě má radši než sebe samého.

Ondro, dávám ti bod, souhlasím s tebou do posledního písmenka. *palec*Problém je však v tom že se jedná o odrostlé štěně, které určitě zažilo strašlivé věci. Když se konečně dostalo do fajn smečky, ale všichni ho opouštějí. Do školy, do práce. A ono se bojí, že ta hrůza, kterou zažilo, začíná znovu. Co s tím?

doplněno 30.01.16 15:58:

Honzo, musíš si uvědomit, že slova jsou pro psa naprosto neznámá. Vůbec nechápe, co které slovo znamená. Kdyby na tebe mluvili Japonec a řval, jak to Japnci umí, taky by ses počůral hrůzou, ale stejně bys nechápal, co ti říká. Každé slovo musíš psovi vysvětlit. Ne jinými slovy, ale jiným způsobem. pejsek55.blog.cz/...

doplněno 31.01.16 10:37:

Ondro, skvělá odpověď. *palec*Nonverbální komunikace, postoje a postavení jsou nesmírně důležité. Tazatel když se podívá na nějaké články o mimoslovní komunikaci, zjistí, jak to je. Snažila jsem se najít nějaký takový povšechní, obecný web a našla jsem toho takovou spoustu, že si nedovedu vybrat. U jednoho jsem našla tuhle úžasnou větu: Chceš-li ovládat svého psa, nejdříve se nauč ovládat sám sebe. Takže žádné řvaní, žádné tresty!

doplněno 01.02.16 03:09:

Ondro, co bys mě urážel! Máš můj obdiv. Po hodně dlouhé době někdo konečně napsal, jak je důležité poznat to, co pes svým postojem a projevy, říká. Dříve jsem to hodně zmiňovala a když na to vůbec nikdo nereagoval, tak jsem toho nechala.

No babko (doufám, že jsem Tě neurazil), děkuji za uznání, nevím, ale mě to problémy nedělá, soused má psa, kočku, kury, králíky, ovečky.Tak jsem to taky někdy poklízel... Když jde jen o pejska? Že se žádného psa nebojím, lidé se tomu diví( počkám u bránky, to chvilku většinou trvá, povykládám s ním, on si mě očichá), vlezu...neměl jsem nikdy problém. Proč bych se měl bát, však jsem také jen stejně jako ten pes, pokud se k němu slušně chovat budu, on mi nejenže neublíží, proč by to dělal (on nemá potřebu mi něco udělat), ještě bude rád, že jsem přišel. Zlé psy dělají ze psů jen lidé. Je to vše jen o tom, jak se ke zvířátkům chováme.

pohanka*
hodnocení

3x

Dejte psa ven na zahradu, musí tam mít boudu a nějakou ohradu, kotec. Pes má doma strach, úzkost. Je to ještě nevybouřené štěně, malé dítě.

honza1997
hodnocení

Ano nad tím velmi uvažuji, že mu přes víkend zařídím výběh, kde by byl, když budu ve škole.

pohanka*

Tím pádem doma nic nezničí. Do výběhu mu dejte pití, žrádlo, hračky, kůže /kosti/ koupené ve zverimexu na kousání.

hodnocení

3x

14 dní je málo, odchovala jsem tři psy z útulku bez problémů, zpočátku taky ničili věci, ale během dvou měsíců to ustalo, vždycky měl doma plno hraček v košíku a když odcházím, prý se to nemá, ale mě se to osvědčilo, pohladím a řeknu čekej.

dajana*
hodnocení

3x

Když jsme si přinesli štěně do bytu, paní sousedka se do nás pustila, že jsme si nevyžádali povolení od sousedů. Po nějakém čase se nás zeptala, kde máme psa, jestli jsme ho prodali. Byla velmi překvapená, když slyšela, že je doma - to proto, že se naučil, že bývá doma sám a že se vrátíme, že štěkáním nás nezavolá (než se to naučil, několikrát jsem čekala za dveřmi, až ztichne, aby pochopil, že přijdu, až když bude ticho..) Naučili jsme ho na pokojovou klec - znám i spoustu odpůrců, ale vím, že když je sám doma, nemůže si ublížit, sám se tam cítí v bezpečí a taky nemá příležitost něco ničit. Když jsme nebyli doma, prostě v klidu spal. Pak jsme se stěhovali a změnou prostředí se změnilo chování psa. Trvalo to dost douho, než se srovnal - a to byla jen změna bydliště. Zahrada je dobrá, ale taky tam nebude chtít být sám. Je to stejné jako naučit psa neštěkat před obchodem, když mu jdeš koupit maso. Trpělivost, výdrž a klid a hlavně pochválit i sebemenší pokroky. Držím pěsti.

isteron

Mám dojem, že vás pes vycítil, že stojíte za dveram. Náš pes, špic, vycítil, že niekto známy ide k nám, aj keď na ulicu nevidel a ešte tá návšteva musela vybehnúť na 3. poschodie. Keď sme mali ísť von, počul, keď som zobral do rúk naviják, hoci to nevidel, ale počul, že sa otvorili dvere na chodbu. Mám ešte mnoho takých postrehov z jeho chovania. ktoré si doteraz neviem vysvetliť.

Zvykol som pozerať v televízii istý program. Potom sme mali v režime dňa ísť von. Ďiaľkovým ovládaním som vypol televízor, ja som žiadny zvuk nepočul, pes vyskočil a utekal ku dverám a hneval sa že sa tak pomaly obliekam . Predtým ležal na koberci a robil sa že spí.

Ano, ano... náš pes neomylně rozezná z ložnice zvuk krajíce chleba namazaného máslem kladeného na talíř v kuchyni... vystřelí zpod peřiny a na gauči sedí dřív, než si stihnu vzít do ruky hrnek s kafem. Bývá to naše společná víkendová snídaně (jsem hlídací babička).

eulalie*
hodnocení

2x

Asi tak, psa máte z útulku teprve 14 dní a už na něho křičíte. Zásadní chyba. Je to ještě štěně, navíc vystresované jednak pobytem v útulku, jednak kdo ví, jak se mu jeho bývalí majitelé věnovali. Asi moc ne, když byl opuštěný, že. To, že si pes před vámi ucvrkne, znamená, že je stresovaný a má strach. Možná i z vás, ale přesto se taky bojí, že ho opustíte. Doporučuji si přečíst něco od Rudolfa Desenského nebo Ivo Eichlera. Jsou to odborníci na psy.

hodnocení

2x

Celé mi to přijde jako holé neštěstí. Problém na problém. Pes z útulku, 8měsíční štěně, ty jsi celý den ve škole, 20 minut ti přijde na unavení psa dost, za 14 dní čekáš, že se něco už měl dávno naučit, řveš na něho (pes není hluchý, neřvi, jenom ho stresuješ a proto učurává), a navíc rodičům dochází trpělivost. Je mi psa líto. Potřebuje víc trpělivosti, víc času, než mu zřejmě můžeš dát. V 8 měsících zrovna přichází do "puberty". To i psi, kteří se do té doby něco naučili (což o tvém psovi ani nejde říct, nevíš, jestli ho vůbec někdy někdo k něčemu rozumnému vedl), začínají být vzpurní, neposlušní, "zapomenou", co znamená který povel, prostě puberta. Chce to laskavé, ale pevné a naprosto důsledné vedení. A vydržet. Pokud se ti podaří to překonat, budete mít ze psa radost a on s vámi bude šťastný. Jinak to bude trápení pro všechny. Zkus si to promítnout na dítě. Představ si, že ho nikdo neučil hygieně a sebeobsluze. Najednou se octne na zámku a chtějí po něm etiketu jako na prezidentské recepci. Když něčemu nerozumí, řvou na ně. Za 14 dní se taktak naučí, kam vedou které dveře. Buď vydržíš tak do dvou let psa, kdy dospěje a zklidní se, nebo to zabal rovnou.

Mluvili jste doma o tom, že si vezmete psa z útulku? Jakou jste měli představu? Co říkali rodiče?

doplněno 28.01.16 21:24:

Syn si před 2,5 lety vzal z útulku starou kříženečku jezevčíka. Tenkrát pracoval doma, mohl se jí věnovat. Když odešel třeba s košem nebo nakoupit, štěkala celou dobu, co byl pryč. Ale časem pochopila, že se vrátí, a zklidnila se. Je prostě zlatá.

honza1997
hodnocení

však já mám pak strašné výčitky svědomí, když na něj řvu :( . Jinak děkuji za rozumnou odpověď, pokusím se k němu chovat tak píšte a snad nám to půjde, nejspíš se pokusím zařídit i kotec, kde by mohl být, když nebudu doma. Jinak bych ho chtěl mít u sebe v pokoji.

pt®
hodnocení

2x

Možná ten psík něco ošklivého zažil, byl zavírán a nechán třeba dlouho bez vody a jídla a tak se velice bojí, že se to bude opakovat, nevím. Může také trpět a mít "separační úzkost". Chce to opravdu tpělivost a lásku, aby věděl, že nebude bez vody, jídla a bez Vás. On se na Vás těší, tak ho pěkně přivítejte, nechejte ho třeba v síni, nechejte mu své staré tričko, nebo nevyprané ponožky, nějakého plyšáka. A 20 minut je venku málo. My chodíme s psíkem minimálně na 20 minut, ale několikrát denně. Jen na psíka nekřičte a nebijte ho. 14 dní, co to je, jak dlouho Vám trvalo, než jste naučil číst a psát? Celou první třídu, takže mu dejte čas. Mně je Vašeho psíka velice líto.

doplněno 29.01.16 09:24:

zde jeden článek od "dejavu", která sem chodí poradit, která hodně ví a radí o psech:

dejavu-clanky.estranky.cz/...

honza1997
hodnocení

tak když jsem doma tak chodíme 4x denně na procházku (20-40 minut), v týdnu ho chodí venčit odpoledne děda. A když příjdu domů tak hnedka jdeme. Aby to nevypadalo, že s ním chodím jenom ráno na 20 minut. Ale děkuji za reakci.

jakoola*
hodnocení

2x

Dobrý večer.

Je potřeba pochopit věc z pohledu psa . V útulku nebyl nikdy sám - najednou je doma sám.

Evidentně už ho někdo někdy natrvalo opustil - to si pamatuje.

Jakmile jdete do školy , tak on to chápe jako opuštění , nechápe to , že je to na pár hodin. A pak ve stresu ničí věci.

Trpělivostí a stálým tréninkem odcházení a přicházení . Tak aby pochopil ,že se vždycky vrátíte .V praxi se to dělá tak , že odejdete z bytu na pár minut , on bude štěkat , na chodbě ( před bytem ) promluvíte (zatleskáte, ...) prostě upoutáte pozornost aby přestal štěkat a poslouchal. Ve chvílii, kdy nebude stěkat otevřete a projdete kolem něj do pokoje a tam se s ním pomazlíte , pohraje ap. No a za půl hodiny znova - opakování . Postupně by se měl čas kdy budete mimo byt prodlužovat. některým pejskům to trvá delší dobu , než pochopí , že se pokaždé vrátíte. Na pejska nekřičte, je to pro něj zbytečně stresující , on nechápe co dělá špatně . On se jen bojí zůstat sám .

Přeji Vám hodně štěstí a trpělivosti

hodnocení

1x

Zdravím. Honzo, musíte se obrnit trpělivostí. Pes si musí zvyknout na nové prostředí a Vy musíte být při výcviku důsledný. Pes je zvyklý zřejmě na jiný režim a věci ničí, protože se nudí. Třeba to není ale vůbec vhodné plemeno na to, aby byl sám zavřený v bytě. Možná jste měli počkat až na velké prázdniny, až budete mít na psa více času. V každém případě to chce čas, než se pes naučí jinému režimu a zvykne si na nový domov.

slzicka*
hodnocení

1x

Já bych si zničených věcí nevšímala, naopak bych ho moc moc moc chválila za vše co udělá dobře. Nechej ho chvíli samého a když nic neprovede, tak se s ním povítej a chval, dej mu dobrotu a pak si hrejte. Když provede nevšímej si toho, buď takový smutný, pejsek to dobře pozná.

Hlavně nekřič, on se možná bojí, že si ho opustil, když si odešel do školy, už určitě opuštěný byl, když je z útulku, časem si zvykne, že se vracíš a bude se chtít vítat a hrát si, tak jak bude sám bude si dávat pozor aby nic neničil.

Strašně moc chválím tebe, že sis vzal psa z útulku a ne nějakého drahého, šlechtěného z farem. Ty farmy se mi hnusí, je to jen na zisk :(

doplněno 28.01.16 22:16:

Jestli máš zahradu, tak je to vyřešeno, :) pejsek se venku lépe zabaví :)

Hlavně nestřídat teploty, na noc v pokoji ve 22°C a na den ho dát na mrráz, to by onemocněl. To ho raději nechat spát v zateplené boudě.

honza1997
hodnocení

Dekuji za odpoved. Presne neco takoveho jsem potreboval slyset.

hodnocení

1x

Honzo, já to vidím tak, že pes je opravdu hodně poznamenaný. Zažil strašné věci a zůstalo to v něm. Tomu, co se psem je, tomu se říká úzkost ze separace, separační úzkost. search.seznam.cz/...

Přečti si něco! Hodně štěstí psovi i tobě. A pohlaď ho za mě.

rebeka*
hodnocení

0x

Najdi si na googlu psí psycholog, ten Ti poradí. Dává rady i po tefonu.

Poradím pouze jedno:vydržte. Štěně tak do roka a půl prostě ničí na co přijde. Rada zabavit, ale jak. Na dvoře máme NO. Všude hromada hraček a psích provazů a desítky natahaných polínek a klacků. Na zabavení to ale nestačí. Namátkou: utrhané lišty z dveří auta, utržená značka od auta, ukousnutá zásuvka od vozíku, dvacetimetrová hadice na 15 dílů, ukousané přívodní kabely na vrata, rozebraná výplň pergoly, ukousané ostružiny a další stromky až u země, díry v trávníku, atd. Už ho to naštěstí přestává bavit. Další rada cvičit. Má už i zkoušky. Rada unavit. Deset km podle babety a po přiběhnutí domů výraz: budeme si hrát. Ještě máme čubinu, prcka 6 kg. Unavená byla po 25 km procházce na volno. Kolik asi naběhala ona. Jindy jsem ji unavenou neviděl.

Tak vydržte.

lilil
hodnocení

0x

Něco Ti napíšu, ale jedná se o kočku. Asi před rokem k nám začala chodit kočka a nechtěla od nás, tak jsme si ji nechali. Jednalo se o kočku z ulice. Začátky byly kruté, přišla k nám s blechama, hrůza se jich zbavit, loužičky dělala vždy před dveřma a né na vecku, také nám docházela trpělivost a někdy jsme na ni také zařvali, řekli jsme , že zimu vydržíme a když tak ji pak pustíme... A dnes je to ta nejhodnější, nejchytřejší, nejvděčnější kočka a už bychom ji nedali. Tak vydrž taky, začátky jsou kruté, nevíš co zvířátko někde zažilo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]