Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr kocourka

Od: atanerss* odpovědí: 35 změna:

Dobré ráno, rozhodla jsem se pro koupi kocourka. Včera jsem se jela podívat k paní, neboť mé zamluvené koťátko bylo k odběru. Po otevření dveří majitelkou jsem se zděsila.Ten zápach se neda popsat, samá močovina a uvítalo mě snad 15koček dvou ras. Mezi nimi i můj avizovaný kocourek. Ten mi padl ihned do oka, ale problém je ten, že nevím, když kocourka donesu domů, zda si zvykne na nový režim, hlavně, co se čistoty a hygieny týká. Paní má chovnou stanici ve 2 pokojovém bytě a vládne tam totální chaos.Kočičky se pohybují všude a svou hygienu vykonávají kde se jim zachce. Podotýkám, že jsou s PP. Jsem na vážkách, zda kotě z takového prostředí vůbec vzít.Má někdo zkušenost? Děkuji

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

O jaké rase píšete? *hej*Jestliže kotě není zvyklé na používání wecka, může to být problém i pro vás. Je možné, že kočky wecka používají, ale v bytě je nekastrovaný, značkující kocour. Zase ale může být vymazlené, zvyklé na mazlení, na ruku. Já bych od takhle nedobře vedené chovné stanice kotě nebrala. Když nebudí důvěru. Majitelka může být ke kočkám zodpovědnější, než k sobě, ale přesto, nevěřila bych. Přece jen je to velký finanční náklad a pak za veterináře a čistící prostředky, to všechno se musí přičíst. *hej*Za dva, tři měsíce začnou výstavy a tam je nabídek obrovské množství. A také je možné popovídání s chvateli a majiteli. Raději si počkejte. Když kotě vyroste do nedobré kočky, pak je to peklo! ;)Fotka je jen pro úsměv

Výběr kocourka
atanerss*
hodnocení

Děkuji za váš názor.Jedná se o kočku kartouzkou. Máte pravdu, první dojem chovatelky velké minus. Takže asi počkám. Byla jsem v prosinci na výstavě v Olomouci, koťátka k mání nebyla.

lucie*
hodnocení

1x

Mám obě kočky ze zahrady,kde spaly v dřevníku na smradlavých hadrech...,žraly vlaštovky a zbytky.No a doma se z nich stal "královský pár":)musím denně umývat misky,protože kočičce brzo začne miska smrdět,tak chodí okolo a škrábe na zem.Jako že"ukliď mi ji".Spí zásadně na dece,nikdy si nelehnou jen tak na holý gauč as záchod musí být vždy čistý,jak se jim to nezdá chodí okolo a škrábou packama o zem.Kočky jsou od přírody čistotné,tak není důvod se toho bát.

doplněno 06.01.16 09:18:

Bude tak čistotný jak moc mu dopřeješ.Hodně rády a rychle si zvyknou na luxus a pohodlí.

culdabulda1*

- já bych souhlasila s Lucií - taky mám kočky od popelnic a jsou možná čistotnější, nežli nějaký "šlechtic" . A pokud je kotě malé - tak se dá převychovat snáze. Pokud by se mi kocourek líbil - šla bych do toho. Zase asi vyrůstal v láskyplném prostředí, takže bude asi hodný a zvyklý na společnost. A v dospělosti ho stejně budete muset nechat vykastrovat - protože nečistotný začne být v ca roce života každý kocour.

hm*

Každý ne. My jsme měli velmi čistotného kocourka. Nekastrovaného. Hodně času trávil venku, takže všechno mohl dělal tam. Nebyl žádná fajnovka, ale doma se choval naprosto čistotně.

pb®
hodnocení

1x

15 koček ve dvoupokojovém bytě není žádná tragédie. Sama mám kočky ze stanice kde se chová 5 různých ras a koček je tam přes 20. Ovšem byt není dvoupokojový, nesmrdí to tam, kočky jsou čitotné, čisté, opečovávané a socializované. A že se pohybjí všude, je naprosto v pořádku. Byla byste radši, kdyby včechny byly zavřené odděleně v nějaké místnosti, nebo dokonce v klecích? Byla jste se podívat na kotě, tedy část těch koček byla vrh a až se koťata prodají, počet koček v domácnosti se sníží. Tím chci říct, že počet by vás neměl zaskočit. Čistota celé domácnosti a chování koček, to je jiná. Je třeba si dávat pozor na to, aby kočky nebyly oddělené, aby byly přátelské, neutíkaly před svým majitelem, že jsou odtažité k návštěvám je normální. Aby měli čisté oči bet výtoku, čistý nos, neměly průjem, ulepenou matnou srst.

Výstavy nezačnou za 2-3 měsíce, výstavy jsou po celý rok. Poslední byla v půlce prosince v Praze a pvní bude tento víkend v Ostravě. Seznam všech výstav najdete schk.cz/... průběžne se doplňují propozice, tedy hlavně místo konání, termín už je přesně dán.

Kartouzky nejsou příliš rozšířené plemeno, rozhodně nečekejte, že kotě seženete na výstavě. Dost často ani na výstavě žádná kartouzka není.

Tak se zhluboka nadechněte a znovu si vybavte, jestli to bylo vážně tak hrozné, nebo to byl jen první úlek a neznalost začátečníka. Důležité je, jestli je kotě zdravé a není plaché, ne počet koček případně zápach. Ten vážně může být v domácnosti s chovným značkujícím kocourem značný. Kočky opravdu kadily všude po podlaze, nebo byl jen v každé místnosti záchod?

fakirka

Já mám kartouzáka odsud: mujweb.cz/...

Je to super plemeno, klidné, pohodové, trošku lenivé.

Tohle je náš Ambrož

atanerss*
hodnocení

Děkuji za vaši odpověď, určitě to ještě zvážím po přečtení vašeho článku. Koťátka se zdála být v pořádku, ale odradil mě zápach po otevření dveří v malém bytě.

ria*

Dobrý den, vůbec Vás nechci strašit, ale zápach zvířete je pro nechovatele cítit vždy, někdy to praští do nosu hned po vstupu do domu, bytu, někdy je to jen odér.. Máme tři kočky, dva psy, doma - pokud nás v noci nestačí probudit, nebo epileptický záchvat nevyčůrají, nevykakají ani jednou - takže tak jednou do roka maximálně a pak je vidět jak se stydí.. :)..., a stejně když se zeptám kamarádky na upřímnou odpověď, tak řekne, že je to trochu cítit.. stejně jako myši, křečci, potkani, koně.. každé zvíře má specifický zápach. Tak pokud paní není množitelka a zvíře jinak vypadalo zdravě a vesele, tak už to ani nemusela cíit, takže bych nepochybovala a vzala si ho, všechny naše kočky jsou nalezenci jedno kotě, druhá tříletá a poslední až v sedmi letech, a nikde nečůrají..

culdabulda1*

atanerss

- ale Ria má naprostou pravdu - je to tak !

atanerss*
hodnocení

Dobrý den, shodou okolností kotě bylo také z okolí Přerova a paní chtěla 8000kč.

fakirka

My dali před těmi 6 lety 7 tisíc, ale museli jsme podepsat, že ho dáme kastrovat. Chovný by byl dražší. S našimi chovateli se vídáme na výstavě koček v Ostravě a jsme s nimi v kontaktu...

Koukněte na ten web a zkuste se jich třeba na tu vaši chovatelku zeptat, oni se znají mezi sebou. Kartouzáků je málo.Měli jsme problém ho sehnat. A chovatelka byla solidní, nepomluvila by někoho. Chovali v rodiném domku a protože měli 2 chovné kocoury, zápach u vchodových dveří byl. Ale pach kocoura je silně čpavý, není to jen typická moč. V dalších částech domu už zápach nebyl, kočky se pohybovaly všude...

Já bych si chovatelku určitě ověřila.

joudic*
hodnocení

0x

zacnete piseckem, ale pravym vonavym piskem ;) ikdyby se mu nechtelo tak si zajde a tim razem pochopi, kde se tentuje :) znackovat ale bude... neznaly clovek si mysli, vsak co, tak to utru, nas pejsek taky semtam udelal louzicku. Zasadni omyl *smich* Da se to omezit tim, ze si zvykne napul venku a domu se bude jen vracet na jidlo a na navstevku... jinak kastrace, ale pak se z neho stane buclik.

doplněno 06.01.16 09:00:

kocka je cistotna, nektere jsou tak rozmazlene casem, ze si 2x rozmysli jestli pujde na wecko, kde uz je jedna louzicka. Je to male kote, kdyz ho odtrhnete od stada, tak to hned pochopi.

doplněno 06.01.16 09:18:

jinak jestli ji chcete neco naucit musite hned, dokud je blbe kote :) ja jsem vychoval kocku vlastne uplne stejne jako psa + neco navic diky drapkum :)

atanerss*
hodnocení

Děkuji, takže jste pro, abych ho vzala i když 3 měsíce svého života byl v takových nezvyklých podmínkách?

dominikalincova*
hodnocení

0x

já už bych kočičky nechtěla, ale přeji dobrou volbu při výběru

atanerss*
06.01.16 10:07
hodnocení

děkuji...:)

fakirka

Dobrý den,

my máme kartouzáka asi 6 let z chovatelské stanice poblíž Přerova.

Já bych si asi kočku z atakových podmínek nevzala, nejde jen o hygienické návyky, ale i o různé nemoci.

Pokud má chovatelskou stanici v malém bytě, může jít o obyčejnou množírnu. Jen tak mimochodem, jestli to chcete napsat, kolik za to kotě chce?

wanesa*
hodnocení

0x

Já bych takovouto " chovatelku " okamžitě nahlásila.I v malém bytě může být spousty koček bez zápachu a musí tam být čisto.Je to vyloženě množírna.A za 8 tisíc ani náhodou.Chudinky kočičky...

pb®

Množírna, to mě upřímně pobavilo. Množírna pod FIFe, kde je povolený počet vrhů od jedné kočky 3 v průběhu dvou let je chovnost omezena věkem, spodní i horní hranice. Kdy za rodokmen se platí, sice jen 150kč, ale stejně. Kdy kotě nesmí odejít do nového domova dřív než ve 13ti týdnech, odčervené a očkované. Kdy jen to založení chovatelské stanice stojí 1800Kč.

Paní sice nepsala, co je to druhé plemeno, ale množit kartouzky, kterých je málo a málo proto, protože je laická vařejnost moc nechce, tomu říkám kšeft. Množí se to, co je populární a co laická veřejnost chce. U koček britky a mainky, u psů kdysi dalmatini, teď nejspíš labradoři, čivavy...

Nikdo nebude množit něco, co je těžko prodejné. Množka evropek, somálek nebo angor by mě tedy rozesmála víc, ale i ty kartouzky jsou dost úsměvné. Množírny jsou bez PP, nezvou si nové zájemne domů, protože zvířata doma nemají. Mají je někde po klecích a nechtějí to ukazovat. Běžné je předávání zvířat někde na benzince, na parkovišti u nákupáku.

Ať to paní zkusí a týrání zvířat nahlásí, třeba se tím bude i někdo zabývat. Ale musí přes veterinární správu, protože Plemnná kniha to bez hmatatelných důkazů typu foto, video, výsledky z veteriny, hodí do koše. Přidělá se tím jen spousta práce úředníkům, možná i jeden chovatel radši skončí s chovem, ale nevyřeší se nic, protože o žádné týrání nejde. Pokud zvířata nejsou evidentně zraněná a neléčená, nejsou ve špatném výživovém stavu, otřesných podmínkách, nejsou zanedbaná po výživové stránce, o týrání nejde.

On má každý ty hranice někde jinde. Co je pro někoho bordel, pro jiného je uklizený byt. Třeba mě by někteří chovatelé lynčovali za to, že se mnou kočky nespí v posteli. Prostě nespí a hotovo, ložnice je pro ně tabu. Taky bych to schytala za to, že kočkám nedávám každý den maso, kapsičky, pamlsky. Prostě nedávám no, krmím superpremiovými hypoalergenními granulemi bez pšenice, kukuřice a sóji. Maso dávám jen jednou dvakrát týdně a kuřecí, protože to stejně žere jen kočka a ta nic jiného nežere. Jo a taky nemám fontánku,ale obyčejnou misku s vodou a škrabadlo mám obyčejné od Trixie za asi 2000Kč a ne speciální od Drapaki za 10tis. Já bych se zas mohla ohradit proti těm, kteří mají víc koček a nemají pro každou kočku vlastní záchod a nevlastní velký balkón, kam mají kočky neomezený celoroční přístup, protože já to tak zkrátka mám a dělám.

culdabulda1*

pb-

- dobře to píšete ! - alespoň, pokud jsem to správně pochopila - musím Vám jenom poněkud "oponovat" (dělám si srandu!) - nevíte o co přicházíte, když nespíte s kočkama v posteli ! - a to mám jenom obyčejné popelnicové bezdomovkyně. Ahoj.

- já být tazatelka - nedumala bych, popadla bych kocourka a užila bych si ho !

doplněno 06.01.16 17:17:

lucie -

to by možná nevydržel ani "pes" !

doplněno 06.01.16 18:48:

lucie

- to je hezké - víte, že jsem ani já neměla kočky v mládí moc ráda - ale mne to zase naučil můj partner - ten nedá na kočky dopustit !

lucie*

...se mnou nespí od těhotenství dobrovolně:)bylo mi pořád zle,nemohla jsem spát,převalovala se a tak to vzdaly a spí spolu nebo s chlapem.Teď zas co tři hodiny krmím děti,takže kočky opět ruším,takže je má pod peřinou chlap.Noční pohodlí vyhrálo;)nad láskou .

doplněno 06.01.16 18:32:

culda-...on to nevydržel ani chlap:-Doni chlapi mají křehké spaní a jsou prý lekaví.Takže mají už dlouho s kočkama svůj pokoj.(samozřejmě,že né navěky)Já jsem v pokoji s dětma on v druhém s kočkama.A to kočky neměl rád,ale ony mají rády jeho,takže k sobě nakonec přilnuli,někdy až moc.

pb®

Já s kočkama v posteli nespím, ale to neznamená, že jsem s nima dlouhá léta nespala. Spala, přesně od roku 1997 do roku 2011. Orientálky měly pelíšek vedle poštáře a spinkaly spořádaně. Angora mi chtělá spát mezi nohama, tak spala, celé svoje těhotenství jsem jí dělala místo. Ale od té doby, co mám dítě, je spánek pro mě svátost a nenechám na sobě rajtovat 6ti kilové kočky. Kdyby spaly někde spořádaně, tak klidně. Ale kocour se mazlí tak vehementně, že mi nejdenou podrazil nohy. Otírá se tak, že člověku klidně vyrazí skleničku z ruky. Mají zbytek domu, mají škrabadlo, pelíšky u topení i na něm, dvě sedačky i křeslo, ale ložnice je v noci moje. Hotovo, tečka.

culdabulda1*

pb-

vždyť jo -

například můj kocour vstává ráno za svítání (teď v ca 7 hodin) a nedá pokoj, dokud mne neprobudí, přičemž mne budí tak, že mi začne olizovat obličej jako pes - a tím mne tedy vzbudí sakra brzo, protože např. taková oční víčka jsou na drsnej kočičí jazyk hodně citlivá. A vůbec mu nevadí, že chodím spát po 1 hodině v noci !

No - ale jsem v důchodu, takže mám stejně "prdlajs" co dělat - a na kocourův "budíček" jsem, jako každá správná "panička" vlastně docela pyšná. Tak ahoj.

atanerss*
hodnocení

To opravdu myslíte vážně? Já jsem o tom včera uvažovala, ale když teď čtu ty odpovědi a názory, tak nevím...prý je to u chovatelů koček normální. Fakt nevím...Kocourek mi hodně přirostl k srdci za těch pár minut, ale to prostředí?

lidus*
hodnocení

0x

Jistě je lépe když je kočka od mala na wc zvyklá ale naše venkovní na chalupě nemají problém, jsou li v chalupě jdou na wc, domácí ragdolák zas nemá na chalupě problém si mňouknout když chce ven(wc tu má ale nepoužívá), doma zas v bytě nemňouká a bez diskuze jde na wc. Že je zvíře cítit, je ale to vy také a ještě se nestalo, že by návštěva v bytě po otevření dveří poznala, že je tam kocour. Wc mu uklidíme 1-2x denně, písek měníme 1x za měsíc. Kocour v bytě spí ve svém pelíšku nebo v posteli, naučila jsem ho spát s hlavou tam kde mám hlavu já, přikreju ho a spíme, na chalupě moc nechce to spí v koši s Eliškou.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, jestli jste číču nikdy trvaleji nechovala, tak ten smrad kolem je docela normál. Člověk s citlivějším nosem pozná kočku v menším bytě při otevření dveří (a můžou být čistotné jak hrom). Kočky prostě smrdí kočičinou. :).

doplněno 07.01.16 10:06:

Jedna kočka a aptnáct koček je velký rozdíl. A jsou lidé různě citliví, někdo ten zápach zvířete nevnímá, pro někoho je velmi nepříjemný.

Ale jak píšete, zápach by rozhodně neměl nikoho porážet.

fakirka

Nesouhlasím. Ano každé zvíře je trochu cítit, ale určitě to není smrad, který člověka porazí.

Máme kocoura a spousta lidí to ani netušila. To samé sousedi v domě, několik let jsem nevěděla, že mají kočku. A to jsem u nich byla doma, ta potvůrka byla někde zalezlá.

atanerss*
hodnocení

Dobré ráno, musím s Vámi souhlasit .Pročetla jsem včera hodně článků o kočkách a je pravda, že takový zápach močoviny, který byl u paní majitelky není normální. Kočičky opravdu chodily na záchod, tam, kde bylo zrovna volno. Ať to bylo do kuchyně nebo pokoje, kdekoli na zem, přestože asi tři záchodky v bytě byly. Ale na patnáct koček se mi to zdá málo. Nevím, možná to vidím z pohledu začátečníka, ale rozhodně bych takový zápach nesnesla..A nemyslím, že by se kocourek v těchto návicích mohl u mě změnit.Děkuji za Váš názor.

lucie*

...to je pravda,než aby ses trochu namáhala s péči o kocourka,to jej tam (v těch podmínkách)raději nech*bzum*...a víš co raději si kup plyšového,s takovým nebudeš mít žádnou práci a budeš spokojená,protože světe div se,zvířátka kálejí a potom i páchnou.

doplněno 07.01.16 10:52:

...nic není přehnané,ten kocourek za to nemůže! Vzali jsme si přes inzerát kočičku(starší)od staré paní.Bydlela v mini bytě s velkou klecí s korelou a se starou paní asi moc divoký život neměla.Kočička byla rok vystresovaná,syčela snad na všechny každý jiný by jí kopl někde do lesa.Začli jsme jí pouštět i na zahradu,potom se skamarádila i s ostatníma kočkama a je jak vyměněná.Milá,hodná,mazlivá kočka.Mám ze sebe dobrý pocit,pomohli jsme jí,protož to zvíře za to nemůže!

fakirka

No nevím, ale reakce je přehnaná(Lucie).

Já kočky miluju, ale tohle kotě by mi taky zamotalo hlavu. Na jedné straně bych mu chtěla z toho prostředí strašně moc pomoci, ale zároveň bych se i bála.protože chovatelka asi není OK.

Nevím, jak bych se rozhodla...Zkusila bych si najít na ni nějaké recenze, určitě se to dá dohledat...a poptat se lidí, jak se její koťata adaptovala.

Kočky jsou od přírody čistotná stvoření. Pokud pro to mají podmínky, chodí poctivě na záchůdky a nikdy jsem neměli problém. Možná by si zvyklo rychle.

Určitě nechat prohlídnout vlastním veterinářem, jestli si z toho špinavého domova nepřinesl nějako nemoc.

Jak říkám, sama nevím, jak bych se rozhodla...

culdabulda1*

- cožpak kocourek - ten se čistotě naučí snadno - hlavně, abyste to uměla Vy ! - všechno je jen v moci majitele, myslím.

doplněno 07.01.16 11:00:

lucie -

máte pravdu - třeba by tazatelka ani nebyla vhodná "panička" ..

fakirka

Začíná se to tu trochu zvrhávat...

Není úplně všechno v moci majitele, ale vychovat kotě by mělo být snadnější než dospělou kočku...

Tazatelka měla pochybnosti a chtěla se poradit a místo toho se dozvěděla, že si vlastně ani žádné zvíře nezaslouží...

Chudák...

lucie*

Chudák tazatelka se dozvěděla,že je hlavně v nepořádku ta chovatelka,takže odpovědí se jí dostalo...to,že chce zvířátko a hlavně ať s ním není moc práce,to s toho vyplynulo.

Tak snad jí přiroste k srdci i nějaké jiné koťátko,tak jako ten kocourek(jak psala) a jsem zvědavá jak se bude chovat,až jí něco počůrá nebo pozvrací.Hodně štěstí...přeju tomu budoucímu koťátku,kterého si vybere.

fakirka

No chtěla vědět, jestli bude v pořádku kotě do chovatelky, co není v pořádku...

Já osobně, kdybych pro to kotě zahořela, asi bych si ho vzala i tak. Ale já jsem zkušená a mám už 3 kočku.

Jestli to má být její první kočičí přítel a první kontakt s chovatelem, tak ji zrovna takový zážitek asi postrašil.

atanerss*
hodnocení

Děkuji Vám za podporu, zvrhlo se to tak nějak v můj neprospěch .Ale lidé jsou různí, každý má svůj názor. O tom je dizkuze. Nicméně jsem se po dlouhém zvažování rozhodla od této paní kocourka nebrat a jedu se podívat do jiné chovné stanice a v sobotu ještě do Ostravy na výstavu. Všem děkuji a přeji hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]