Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké akvárium pro začátečníka?

Od: jansvec odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

už hodně dlouho dobu jsem si chtěl udělat akvárium, ale teprve nyní se mi naskytla příležitost při rekonstrukci pokoje. Jsem úplný začátečník, a proto bych se tady s vámi chtěl poradit ohledně velikosti akvária, počtu a druhů ryb, filtrace apod. Samozřejmě už jsem si o tom hodně četl v knihách i na fórech, které se zabývají akvaristikou. Nicméně k této poradně mám důvěru.

Takže- 1) Jaká je vhodná velikost akvária pro začátek? (mám v plánu délka 70cm, výška, 40 cm, šířka 35 cm)

2) Jaké filtrční zařízení a osvětlení pro toto akvárium?

3) Jaké ryby a kolik by jich mělo být? (Tady se mi těžko vybírá, protože některé musí být ve skupine, jiné se s druhými zase nesnesou apod.) V tomto bodě asi nejvíce spoléhám na vaše rady.

4) Jaký povrch dát na dno?

5) Jaké rostliny?

Snad jsem na nic nezapoměl. Na internetu jsem už samozřejmě hledal ale tam někdo napíše "X" a jiný "Y" a tady si o tom, můžeme v případě nutnosti podiskutovat.

Snad mi někdo poradí,předem moc děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jansvec
hodnocení

Ještě se zeptám, mohl by mi někdo doporučit nějakou knihu podle které se řídit např. při stavbě akvárka, při chovu ryb apod.?

Děkuji

borax*

Jo, to je dotazů fakt na celou knížku :) tady: horacovoakvarium.cz/... rolovat dolů a číst. Držím palce, je to nádherný koníček. Hodně info a inspirace je i na akvarko.cz.

hodnocení

0x

Hned na začátku přiznám, že akvaristice nerozumím a jsem samouk.

Můžu ti doporučit dvě cesty: - buď začni pročítat internetové diskuse o akvaristice - bude tě z toho bolet hlava a možná že si založení akvária ještě rozmyslíš.

-nebo nakup nějaký zákad a založ si akvárium. V okamžiku když bude akvárium v provozu asi měsíc do něho můžeš doplnit i ryby. A jak se postupně budou objevovat problémy, tak buď zkusíš najít řešení a nebo napíšeš dotaz na nějaký web.

Tvoje akvárium má objem 98litrů, což je asi minimum pro začátečníka. Odbornící říkají, že čím je akvárium větší, tím lépe se samo ureguluje a případné malé chyby dokáže "kompenzovat". Část objemu akvária zabere spodní vrstva, část zabere filtr, dekorace, topení, takže ti zbyde možná 90litrů vody.

Na 1cm délky ryby se doporučuje 1 až 2 litry vody,takže bys mohl mít 45 rybiček o délce 1cm. Kombinace a druh ryb musíš vybrat sám v prodejně po konzultaci s prodavačem.

Topítko v akváriu musí být trvale zapnuté do elektriky. Topítko má spínač, který podle teploty vody zapíná nebo vypíná.

Pokud budeš mít vzduchování, tak běží taky neustále.

Také filtr musí běžet trvale.

Jediné co je potřeba vypínat je osvětlení. Běžné je osvětlení zářivkami v horním krytu akvária. Dneska se dělá i osvětlení pomocí LED-diod, ale nevím jak moc je to vhodné pro akvárium. Na zapínání osvětlení je nejlepší časový spínač do závuvky.

Snad ostatní napíšou další rady a nebo opraví moje nepřesnosti.

Nejmenší topitka topí nonstop, jedno takové bylo v setu pro 30L akvárium. Už nevím jaký mělo výkon zda 10 nebo 25W. Vyhodil jsem ho a koupil s termostatem 50W.
V tom 30L vše šlapalo špičkově při minimu práce. Zmlsany jsem koupil 50L a řeším teď samé trable... Nemůžu se z toho vyhrabat. Ale svým způsobem i to je zábava. *smich*

vilik*
hodnocení

0x

Tady není možné všechno říct, sám jsem akvárko dostal a předělávám ho k obrazu svému pořád. Nový kámen, rybky, kytky, nový kryt. Je toho moc. Doporučím zájmové forum, sám mám rád Rybičky.net, kde je obrovské množství informací, jak vše funguje, co dělat, když nefunguje, co k čemu a atlasy ryb a kytek. Jenom výběr kytek a ryb je věda, celkově bych začal tímto, protože se jim musí akvárko přizpůsobit. Horác má super stránky, bohužel pro nás asi nikdo z nás nemůže mít doma bednu s vodou v ceně nového auta. Ale tvorbu akva má popsanou hezky. Nejdřív si rozmyslete, jaký styl, jaké rybky, pak řešte cenu a technickou náročnost. Hodně kytek se dá sehnat od akvaristů, kteří by to vyhodili, sám to občas rozdávám. Rybky většinou kupuju, ale pořád doufám, že nebudu muset. Bohužel chovám rybky,které nedovedu množit. A nemyslete, pro radu a inspiraci budete chodit pořád, pokud vás to chytne. Takže na rozjezd to nejnutnější, zbytek časem. A dodatek, za literaturu neutrácejte, v téhle fázi jsou to vyhozené peníze, později zas budete mít jiné zdroje. Starší literatura, např. Rataj, je zase dnes nepoužitelná, protože se změnila dostupnost všeho a nemusí se nic vyrábět, i ty ryby zchoulostivěly.

doplněno 14.09.15 20:33:

Ještě drobnost, je nutné zohlednit nejen cenu za první nákup, ale i ty průběžné. Krmení, nové rybky, elektřina. Světlo 80 watů je za rok 1700 korun. A jestli v pokoji spíte, budete moct usnout při trvalém filtrování? Další věc je výměna vody, je z toho mokro a není to zábavná práce. To jen na okraj, aby byl pohled ucelenější.

ar
hodnocení

0x
Pokud bych zakládal nádrž já, tak bych volil toto1) rozměry 70x50x50 těch 35 cm bude působit jako dost ploché u větší hloubky se lépe umistuje dekorace a je to celově na phled lepší. Pod 40cm bych určitě nešel.Do té 50 se nechá dát i 3D pozadí.2) Filtraci bych volil určitě vnější Tetra Tec EX 700Osvetlení zářivka 2x 18W (60cm) 1x s označením 18W/865 a 1x Aqua GLO fialová (stačila by i Osram L 18W/76 určená pro potravinářsví)3) Jako osádku nádrže bych zvolil nenáročné 15x Tetru krvavou, 15x Černýho fantoma (popřípadě Tetru černou) 5x Tetru císařskou (1 samec 4 samice) na dno hejnko cca 8 x Pancéřníček trpasličí.4)Dno určitě klasiku propraný "říčák" frakce 3-5mm. Přírodní, žadnej barevnej paskvil z akaristiky.Porádně proprat, vyvařit, to samé s kameny (nejlépe z nějakého potůčku) POZOR ne vápenec. Kápnou ta kámen ocet a nesmí šumět. Do amazonie to chce jasně i kořen.5)S roslinama to pak zleží na té hloubce (né výšce) a pozadí. Dozadu Vallisneria nebo Egeria a do popředí třeba Cryptocoryne nevilli U hlubší nádrže pak ještě rosliny určené pro střed, zase nejaké Cryptocoryne a nebo místo Cryptocoryne dát Echinodorus.Pozadí nejlépe 3D popřípadě jen černá nebo hodně tmavě modrá tapeta. Žádné foto rostlin, potopených vraků,potápěčů a truhel s pokladem. To je opravdu kýč.Prosím jen vynech chyby začátečníků a nekupuj do málo vysoké nádrže Skaláry.

pb®
hodnocení

0x
Paví očka nebo mečovky přežijí snad všechno a ještě se budou množit. Léta jsem je chovala v malém akvárku okolo 30ti litrů, jen se vzduchováním a v některém akvárku byl i molitanový filtr. Na dno drobné kamínky, lépe se proplachují než písek, kytka nejobyčejnější kryptokorýna, voda 24h odstátá z vodovodu. Světlo obyčejná miňonka, žádné přípravky na úpravu vody. V takovém prostředí jsem měla i dva pancéřníčky kropenaté 10 let a po přestěhování ke kamarádce do akvárka o jednom hektolitru ještě pár let žili.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]