Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
každý rok podporujeme s mamkou před vánoci útulek pro psy - opravdu velkým nákupem dek, konzerv, piškotů... Nekupujeme nejlevnější šmejd, chceme dopřát pejskům i něco lepšího. Pokud je věcí méně, posíláme i peníze. Hodnota daru je každoročně kolem 15.000,- Napadlo mě, že bych mohla začít chodit venčit pejsky z útulku, alespoň 1x týdně. Bohužel času moc nemám, venčení je striktně mezi 14-16, což je nešikovná hodina, ale dělala bych to ráda. Docela mě tedy překvapilo a šokovoalo, že venčit může jen člen nějakého spolku při útulku, pro členství je třeba uhradit příspěvěk 300,- ročně. Není mi to úplně jasné. Myslím, že je spousta lidí, kteří by rádi pomohli, ale finančně jsou na tom špatně a tak by třeba šli jen venčit, ale nechápu nutnost finančního příspěvku. Z druhé strany nechápu ani to, že můžeme dát útulku hromadu peněz a když budeme chtít pomoct skutečně přímo zvířátku, máme za to zaplatit?
Nevím, nějak mi to vrtá hlavou. Samozřejmě jsou to tři stovky, v podstatě pakatel, jen se mi to nějak nelíbí. Na jednu stranu si říkám, jestli nechce mít útulek evidenci těch, co si zvíře vezmou ven, pro jistotu... na druhou stranu nevidím problém v předložení občanky, třeba složení finanční jistiny a její navrácení po vrácení pejska...
Najednou to na mě působí tak, že peníze pošlete, věci pošlete (vlastně kdo ví, kdo opravdu alespoň ty lepší věci skončí?), ale pokud chcete pomoct jen tomu zířeti, tak plaťte.
Nejde o ty tři stovky, jen mě to nějak překvapilo, zarazilo, zaskočilo...
Provoz útulku něco stojí. Berte to tak, že ten poplatek aspoň částečně bude hradit něco z provozu. Já bych to tak chápala.
Chodívala jsem do útulku psy vencit...Ne každý tam ale jde s dobrým úmyslem. Už se i stalo, že psa z procházky nevrátili. Řekla bych, že ten poplatek bude proto, aby si útulek pojistil, za vencit psy přijdou jen ti, co budou chtít vencit, ne krást... A v poplatcich za adopci psa taky nevidím nic špatného, přispěji útulku na ošetření psa, protože očkování není zadarmo. Ostatně může se stát, že pak město odpustí adoptivnímu panickovi poplatek za psa, takže ono se to člověku pak vrátí.
Myslím, že mi nerozumíte. Já chápu, že provoz něco stojí. Ale nechápu souvislost mezi ochotou jít venčit a tedy snahou pomoct zvířátkům alespoň nějak a povinností zaplatit. Prostě mi přijde blbé ok, poslali jste 15.000,- jste na listině sponzorů... prachy se nám hodí (právě na ten provoz atp.) ale pokud chcete pomoct přímo zvířeti, udělat mu radost, dopřát mu procházku, tak navalte další peníze...
To mas jako s poplatkem za osvojeni. Chces jim financne ulehcit tim, ze si jedno zviratko vezmes a oni po tobe chteji zaplatit.
Asi shani penize kde to jde, ale bojim se, aby jim kvuli stovkam neutikaly tisice.
Maji dny otevrenych dveri a transparentni ucet? Tam by melo jit videt, kde dary skoncily.
Dary nekupujte v maloobchodu. Zruste prostrednika a kupujte ve velkoskladu. Vice pytlu zradla za stejne celkove mnozstvi penez. Zeptejte se v utulku, jake zradlo chteji (piskoty?).
Právě tak to přijde i mně... Že by spousta lidí šla venčit zadarmo a kdo chce dát prachy, tak dá. My vozíme konzervy z německa, ja fakt, že mami má trochu nadstandardní náhled na to, co by měl pes žrát... Ale vždy telefonujeme, co se hodí. Piškoty Opavia berou, konzervy vydrží, ty také, mlsky se neztratí a deky na zimu vždy - mám známou v Kiku a dává nám je se zam. slevou asi za 65kč, jsou docela pěkné, sami je máme pro psa, tak jich vždy berem kolem 80ks.
Útulek potřebuje platit elektriku, vodu, veterinární prostředky (očervovací léky atd.), to se z daru nedá koupit. Navíc jako člen budete mít určitě jinou rovinu odpovědnosti za pejska a možná je v členském poplatku i nějaké pojištění (co když pejsek z útulku někoho pokouše).
Řešení - staňte se členem a každý rok příspěvěk virtuálně o 300 zmenšete.
Tak toto je zrovna téma dost mimo mé zájmy (dokonce se někde píše, že až budeme mít rádi víc zvířata, než sebe navzájem, tak nastane někde chyba), ale němou tvář bych taky nakonec nenechal nikdy trpět. Tam je trochu chyba, že jsme si z některých zvířat udělali svoje mazlíčky, oni to pak vyžadují, zvykli si na nás, učinili jsme je na nás závislými a pak na ně občas kašleme a oni jsou pak smutní. Ale k věci - ten poplatek 300 kč ročně chápu jako důkaz, že to ten dotyčný myslí se svým zájmem vážně (a že si třeba nechce pejska odvést k jiným účelům). Hodnota dalších darů s tím dle mého soudu nesouvisí. Je to stejně snad vše založeno na dobrovolné bázi.
Ono je to těžké... Je fakt, že na našem psovi (kříženec, nalezenec) jsme dost závislí, přikládáme mu větší význam než bychom měli a je pro nás opravdu důležitý. Jsme si toho doma vědomi, ale na druhou stranu - nikoho tím neobtěžujeme, nikdo nám na psa nepřispívá, nikomu do toho nic není. Je jen naše věc, že pes žere lososa a hovězí, my si to tak nastavili, my si na to vyděláme... Když to řeknu blbě, jsou mezi námi tací, co jen množí děti, ale pak chodí s nataženou rukou a říkají - zaplaťte, přispějte... A bohužel zrovna na ty děti, které dost pravděpodobně v budoucnu žádné peníze generovat nebudou Na druhou stranu - pes je extrémně věrné zvíře. Milující. Viděl jste film Hačiko? Stejný blboun je ten náš. V životě mě zklamalo hodně lidí. Vlastní otec, partner, kterému jsem věřila (nemyslím nevěru nebo vyprchání lásky, prostě mi podrazil nohy)... Takových lidí je plno... a třeba proto mají lidé potřebu užít si lásku bezelstného zvířete...
Ja myslim, ze ty duvody jsou nekde uplne jinde. Poplatek 300 Kc je fakt symbolicky, ale na druhou stranu se tim zvysuje pravdepodobnost, ze ten kdo chce pejsky vencit, to bude delat previdelneji a ne jen jednou protoze mel naladu a pak dost. Ono se to nezda, ale pravidelnost a dlouhodobost je dost dulezita, protoze kazdy novy clovek znamena dost velkou casovou investici ze strany pracovniku utulku na instruktaz, dohled,musi si zvyknout jak to v utulku chodi, zvyknout si na psy a oni na nej atd. Samozrejme, ze to jde i narazove, ale pravidelna a delsi spoluprace je mnohem lepsi. A pak jsou tu i legalni souvislosti a registrace tech, komu se pes na venceni sveruje. Pokud jsou vencitele uz registrovani jako clenove spolku, tak je ta administrativa pak jednodussi. Takze bych to brala spis jako zodpovedny pristup utulku
Já chodím venčit psy ve dvou útulcích. Do jednoho jsem až do podzimu chodila každý víkend, do druhého jen občas (je dál). Když byla potřeba, vezla jsem psa na veterinu, nebo koupila spešl granule. Ale ani v jednom útulku po mě žádný poplatek nechtěli. V jednom si pouze ofotili OP. Vím, že vedení, správa, údržba a další věci na provoz stojí dost peněz, ale přijde mi to zvláštní. Taky bych se asi zarazila a nechtělo by se mi to platit. Přesně: z principu..
Dobrý den, vím jen o dvou útulcích, kde tohle vymysleli - Plzeň a Olomouc. Možná, že jich je ještě víc. Nevím, kde jste na tohle narazila vy. Já osobně s tím taky nesouhlasím, ale jestli mají venčitelů hodně a jeden pracovník je jimi blokován natolik, že se jim musí věnovat (pokud chodí venčitelé, někdo je musí přivítat, přivést jim psa, vystavit průkaz, zapsat, vypustit, psa převzít pak zpět, odvést a když je venčitelů hodně, prakticky jeden člověk nedělá nic jiného), možná mají pro to ještě další důvody. Plzeň poplatek zdůvodňovala neseriózními venčiteli, kteří dělají venku všechno možné, jen ne venčí, možná je tedy snaha nějakým způsobem reagulovat počet venčitelů v takovém útulku. Olomouc vystavovala průkazky a venčitele organizovala jako přátele Ligy na ochranu zvířat, pokud si správně pamatuji.
Jestli vám to tam nevyhovuje, nezbývá, než si najít k podpoře a venčení útulek jiný a rozhodně byste měla dát útulku zpětnou vazbu, jak tento poplatek vnímáte.
Pomáhám v útulku, kde jsme vděčni za každou ruku a též venčitele a venčitelé jsou zároveň důležitý socializační prvek, protože psy učí chodit na vodítku, zvykat si na různé typy lidí, nebát se atd., takže tuto činnost považuji za velmi přínosnou, navzdory zvýšeným nárokům na pracovníky útulku a občasnému zklamání z neseriózního venčitele, který nedbá pokynů útulku. Nikdy by mne nenapadlo venčení zpoplatňovat. Není útulek jako útulek. Bohužel jsou i útulky, kde venčit nelze vůbec. Je potřeba si najít ten svůj, který vám vyhovuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.