Nejste přihlášen/a.
Mám na zahradě mloky skvrnité. V létě lezou i do studánky kde je voda. Letos ale následkem sucha, voda zmizela a mloci jsou již od léta uvězněni na dně. Mám je tam nechat, nebo je dát třeba do kbelíku s listím a dát je do sklepa. Ven se asi nedostanou. Na fotce je vidět pouze jeden, ale ráno tam byli dva a na podzim tam byl jeden opravdu velký. Tak nevím, je teplo. Zase ale kdyby přišly v lednu nebo únoru mrazy, tak do té studánky to asi zaleze a mloci zmrznou.
Taky je máme na chajdě ale v podobném bazénku zimu tedy nepřežívají , a mám obavu že z tohoto nejsou schopni sami vylézt. U nás přežívají ve skále pod chajdou a pod zemí . Tak jak jsem to našel na netu.Přiložím fotku jen co ji najdu - z chajdy.
Způsob života:
Mlok skvrnitý je živočich s převažující noční aktivitou. Ve dne a za suchého počasí se schovává pod kořeny či kůrou stromů, pod pařezy, zdržuje se také v norách hlodavců nebo ve skalních štěrbinách. Ve dne jej můžeme pozorovat například po dešti, kdy si shání potravu. Aktivní je od března či dubna až do října, někdy do listopadu. Přes zimu se ukrývá ve větších skupinkách pod zemí, např. v jeskyních, štolách, dokonce i ve sklepech.
Když jsem hledal fotku narazil jsem na filmečky co jsem s nima kdysi natočil a je vidět jak jsou nemotorní , i z málo příkrého svahu udělají kotrmelec , tak z tohoto sami určitě nevylezou.
Mlok skvrnitý je v Česku dle vyhlášky 395/1992 Sb.silně ohroženým druhem a vztahuje se na něj též Bernská úmluva, podle níž je zařazen mezi přísně chráněné druhy.Proto bych vám doporučovala obrátit se z dotazem na Český svaz ochránců přírody-zvíře v nouzi na emailovou adresu zachranazvirat @csop.cz odpoví vám ve všední den do 16hod.Obávám se totiž, že v těchto podmínkách by mloci nepřežili i přes vaši snahu( kterou velmi oceňuji) jim nějakým způsobem pomoci. A začít mrznout má opravdu už zítra.
Tak jsem to vyřešil snad nejlépe. Do dnes jsem měl studánku zadělanou polystyrenem, tak mlok přežil. Dnes jsem ho vyndal a pustil jsem ho do přítokový roury, která vede hluboko pod zemí a docela daleko. Asi tam dál budou různý možnosti, kam může zalézt a být hluboko od zemí, mimo mráz. Byl kluk docela čipernej, mazal trubkou jak namydlenej blesk, málem jsem ho ani nestihnul vyfotit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.