Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co vše potřebuji než si pořídím rybičky?

Od: terinka040502* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, poteřbovala bych poradit. Chtěla bych si pořídit akvárium s rybičkami, ale nevím přesně co vše bude potřeba než si pro ty rybičky zajdu. Taky jsem se chtěla zeptat jaké akvárium je nejlepší. Jestli menší nebo větší, do výšky nebo normálně klasicky dlouhé nízké. Škodí rybkám nějak kulaté akvárium? Jaké akvárium je nejlepší si pořídit? Když jsem byla malá tak měli doma rybičky, ale už si nic nepamatuju takže jsem totální začátečník. Jaké rybičky jsou pro začátečníky nejlepší? A jak by mělo akvárium vypadat zevnitř? Myslím jako výzdobu: umělé květiny a řasy, nějaké mosty a já nevím co ještě. Prostě potřebuji poradit kompletně. Předem děkuji za odpovědi a přeji štastné a veselé Vánoce.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2kedar*
hodnocení

1x

Zdravím.!

Kulaté akvárium je nesmysl.! Pokud chcete nádrž o kterou se nebudete muset víceméně starat,

pak pokud možno, co největší. Mám dvě po 200 Litrů a jedno 300 Litrů.

Pokud nepočítám krmení (3x týdně), pak se o ně v podstatě nestarám.

2x za rok odkalím a občas doleju vodu, která se odpaří. Je to vlastně taková "biodžungle".

Samá kytka, občas rybička.

Pokud chcete méně starostí, pak nedoporučuji živorodky. Ty jsou sice na chov jednoduché,

ovšem vzhledem k jejich kratšímu a rychlejšímu životnímu cyklu taky více akvárko "zaneřádí"(více "kakají") :)

Velmi vděčné jsou Cychlidy. Vydrží dlouho a budete z nich mít radost.

Třeba toto: rybicky.net/...

terinka040502*
hodnocení

Aha. děkuji za odpověď. A jaký názor máte na neonky?

2kedar*

Pokud nebudete zrovna toužit po tom, aby se Vám "okotily". (Vytíraly)

Pak ano. Sice nevydrží tak dlouho, jako Čichavci, ale budíž.

Neonky mají rády hejno. Takže minimálně dvacet, třicet kousků.

Objem nádrže, pak minimálně 70-100 Litrů.

Asi tak... Čím menší akvárko, tím více starostí.

terinka040502*
hodnocení

Dobře děkuji a ještě. Když půjdu dio zverimexu co si mám všechno pro ty rybky koupit? Máte nějaké dobré typy na akvária?

2kedar*

Netuším, co znamená "dobré typy, na akvária."

Jak jsem již napsal, Co největší nádrž (méně starostí)

S živorodkama budete mít větší radost tím, že se budou hezky samy rozmnožovat.

Předpokladem ovšem je, že bude nádrž zarostlá. Tím se zamezí kanibalismu, které je

u živorodek běžné.

Pokud chcete návod na zřízení akvárka, pak toho na netu najdete mnoho.

Základním předpokladem je, že si pořádně properu štěrk, pak do nádrže, kde te přibližně třetina vody (odstáté 2 dny)

zasadím rostliny. Ty by měly mít dostatek času na zakořenění... cca 2-3 týdny.

Pokud něco uspěcháte, obrátí se to proti Vám.! Začne se kalit voda a tvořit řasa. Ať již zelená, nebo hnědá.

roman68*
hodnocení

0x

pozor na kvalitu vody (PH - kyselost a zásaditost) a na ohřívač a okysličování - ale to vše by vám měli poradit odborníci prodavači...můj syn si nyní také pořídil rybičky , ale předtím nastudoval pár knih a také prodavač nám hodně poradil...

mp*
hodnocení

0x

Zájem o chov akvarijních rybek velice chápu a zcela souhlasím s tímto ( i mým celoživotním) zájmem. Stejně ale každý je na to sám se svým vlastním rozumem. Hodně rybek uhyne i při dobrých úmyslech chovatele. Takže jen moje základní rady:

1. Čím je akvárium větší, tím je péče snadnější (sám 500 l a ryby si to tam už organizují samy)

2. Každý nechce mít akvárium přes půl pokoje, ale jako základ bych bral tak 150 - 200 l

3. Jako dekoraci můžete mít akvárium třeba 10 l (moje první) ale nečekejte, že tam dáte tak víc než 4 ryby.

4. Kulaté asi určitě ne, už jen kvůli zkreslení.

5. Co se týče dekorací, tak každý má jiný vkus (nedavno jsem koukal na pořad o výrobě akvárii a docela mě dostalo, jak se někdo snažil vyrobit akvárium z telefonní budky - nakonec proč ne - když to někdo dobře zaplatí - je to jen otázka vkusu - sám mám rád přirozený biotop).

6. Rozhodně nepřerybňovat - sice při výkonném filtru se to dá jakž takž zvládat, ale není to dobré.

7. Respektovat různé životní styly různých rybek. Tím mám zejména na mysli to, jestli raději žijí samotářsky, v páru, či v hejnu a hlavně jak se spolu různě snášejí.

8. Co se týče chemických hodnot vody, tak jako začátečník bych to moc neřešil. Soustřeďte se hlavně na tyto základní věci: voda by měla být čirá, ryby by měly plavat a dýchat přirozeně a neměly by se v akváriu tvořit tmavé řasy. V opačném případě více měnit vodu. Naopak do filtru bych zasahoval co nejméně - tak jednou za 1 - 2 měsíce, a odstranit jen nejhrubší znečištění, nenarušit biologickou rovnováhu. Určitě alespoň jeden vnitřní výkonný filtr. Nejlepší je samozřejmě venkovní filtr (pozor na spojené nádoby - vytopení sousedi). Překvapivě vzduchování není až tak důležité, jako dobře sestavený filtr.

9. Nepřekrmovat - vzpomeňme na naše současné kapry, kteří prý nežrali už měsíc a stále se mají k světu (a už se prý těší na štědrý den).

10. Dobré osvětlení - nejživotaschopnější je obyčejně akvárium, kde se daří hlavně rostlinám.

11. Osazenstvo pro začátečníka, o tom bude každý znalý polemizovat. Osobně se mě líbí u dna několik sumečků (skvrnitý). Ve středu hejno neonek a i jiných teter a nahoře pár párků čichavců (modrý, zakrslý, perleťový). Je to sice klišé, ale hezké. Osobně mám ještě slabost k parmičkám čtyřpruhým, ale ty se prý zase s každým nesnesou. A skalár se důstojně nese celou nádrží.

Takže hodně štěstí.

t
hodnocení

0x

Nastudujte si nejdřív něco. Ne tím, že tu položíte otázku a dostanete stručné rady pod nos, ale vyhledáváním informací. Naprostá většina zverimexů má prodavače, kteří neví nic o správném fungování akvária a prodají vám cokoliv, nevhodného nebo zbytečného, jen aby vydělali. Takže nejdřív čtěte a pak si vyberte dobrou akvaristiku, pokud tkaovou máte v okolí. Začít můžete třeba zde, ale pozor, taky tam často radí rádobyodborníci :) www.rybicky.net

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]