Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pejsci opět zlobí

Od: ivanah1® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,tak jsem opět tu.Píši sem často,ale pokaždé se mi zdá,že mám další problém.

Jak jistě víte Vy ,kdo tu jste déle,mám problém opět s čivaváčky.

Zjistila jsem totiž,že problémy dělá můj první pejsek.On je nenápadný.Prostě si hlídá své území.Jenže nyní je to horší.Připadá mi,že místo aby si vytvořil vztah k novému pejskovi ,který tu je asi 3/4 roku,je stále ostřejší.Nevynechá jeden okamžik,kdy přichází ten druhý,aby k němu neseskočil a "kopíroval" jeho pobyb.Asi dvakrát se stalo,že na něj skočil,i když mu nějak neublížil.Prostě byla malá mela.Odtrhla jsem je od sebe a byl klid. Prosím o radu,co bych měla dělat a jestli je vůbec možné,aby se skamarádili. Proto ten druhý pejsek asi nechce komunikovat.Má obavy.Já vím,že to chce trpělivost.

Tomu prvnímu je 4 1/2 r. a druhému 21/2 r.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To, co popisujete, to je soupeřící jednání, které jde až do nenávisti. Starší pes hlídá své území, vaší přízeň a pozornost, svou pozici ve vaší rodinné smečce. A mladší vyspěl natolik, že si to nechce nechat líbit. A snaží se obhájit a dostat se z podřízené pozice. Někdy se to může urovnat, když se jeden podřídí. A když ne, pak zůstanou soupeři a nepřáteli do konce života. *nevi*Vy to asi nebudete moci vyřešit, protože neznáte jejich signály, postoje a postavení těla, kterými psi spolu komunikují. Jsou to několika vteřinvé akce, které svým okem nepostřehnete, ale oni rozumí. Všechna zvířata zakhle spolu komunikují. Např.kočka a pes mají naprosto opačné signály a chvíli trvá, než si to uvědomí a pochopí se navzájem.

hodnocení

Přesně jak to popisujete,tak to asi u nás je.Mně jde nejvíc o to, jak mám v daný okamžik zakročit...Já bych nechtěla ,aby stále soupeřili.Neustále je sleduji a když vidím,že hoši začínají vrčet,ihned se je snažím od sebe oddělit.Je pravda ,že mně skoro v té situaci nevnímají.

Toto se fakt po internetu špatně řeší. Jako první si musí psi ujasnit, že šéf jste VY - a to za každé okolnosti. Neexistuje, aby na vás pes zavrčel či po vás vyjel! Pokud tak učiní, okamžitě ho dlaní (příp. předloktím) přetočit na zem na bok a počkat, dokud se naprosto nepodvolí (neuvolní). I kdyby u toho chňapal po ruce, tak mu nesmíte ustoupit a ukázat, že se bojíte. Co u mnohých zabírá, je vydaný nosohrtanový zvuk (jako ne e, jak když kejhne kachna...blbě se to popisuje) v moment, kdy vidíte že se mezi psy zase k něčemu schyluje. Je to výstraha, že vám se jeho chování nelíbí.

Pokud dojde ke rvačce, psy neoddělovat do různých místností, zajistit klid a psu který začal přikázat odchod na jeho místo.

hodnocení

2x

Psi se nekamarádí, psi si vytvářejí hierarchii. Prostě si vyjasní, kdo tomu bude šéfovat. Jen dejte pozor, aby jste na vrcholu hierarchie byla Vy. I takový kočkopes jako je čivava dokáže pěkně vyjíždět po nohavicích a pod.,

hodnocení

Já vím,že jsem se špatně vyjádřila.Myslím si,že to mají hoši srovnané.Jen nevím proč,když by už měli mít jasno,se to spíš nezlepšuje.Ten náš první byl miloučký... no a teď je takový ostřejší.Mně jde o to,co s tím.Jak je mám srovnat.Máte pravdu.Nikdy na mně nevrčel a asi týden začíná.

emilka12*

Taky mám dva psy ,holku a kluka.Rexík je pohodovy a Barunka chce být pánem smečky .Rexík ji ustupuje ale někdy už taky po ni vyjede a nenechá si vudcovství líbit.Venku si Barunka smečku hlídá a Rexíkovi je to šumák.Na mě to Baru taky skoušela ale musela jsem ji dát najevo kdo je tu pánem :)A pořád je hlídat jak se chovají aby nebyla velká mela.Naučila jsem je na NONONONo a to už ví že se mají chovat jako slušně vychovaní psi :)

Všichni tu mají pravdu. Oni si teď vyjasňují postavení ve smečce. Když měla babička pejska, vyrůstal na dvorku ještě s jednou fenkou, se kterou potom měli štěně, které s nimi zůstalo též. Vše bylo v pořádku do doby, než se ten mladší pokusil převzít ve smečce roli "šéfa" po tátovi a občas se semleli. Netrvalo to dlouho, syn přijal roli podřízeného a bylo vše zase v pořádku. Občas od táty dostal výchovnou, aby stále věděl, kde je jeho místo a konflikt už nikdy nebyl.

To jak píšete, že ten starší kopíruje pohyb toho mladšího, většinou u toho ti dominantní pejsci dávají tomu druhému hlavu jakoby nad hřbet a mají vztyčenou postavu a zvednutý ocásek - to všechno je řeč těla, která ukazuje tomu druhému, kdo je tu šéf.

Já bych je nechala si to vyříkat - pokud se neservou vyloženě tak, že bude "stříkat krev" a lítat chlupy, sem tam kousanec nevadí. Musí si to srovnat mezi sebou.

A na Vaše postavení ve smečce také pozor. Vrčení na Vás si nesmí dovolit. Nesmíte ukázat, že se bojíte a ihned důrazně napomenout.

doplněno 02.12.15 12:35:

Vycházím jen z vlastních pár zkušeností a jak říkám, já bych je odtrhávala až v největší nouzi. Pokud je to opravdu tak zlé a došlo by ke krvavému poranění toho mladšího pejska, pak bych se mu (staršímu) osobně snažila zabránit už v útoku s tím, že psi nemají rádi, když je někdo tahá za kůži za krkem, takže bych ho za ni vzala, ztrhla jemně, ale důrazně zpět a řekla fuj. Tím byste mohla utvrdit svou dominanci. Stejně tak, bych reagovala na vrčení na mě. Ale Vy jste ta, kdo své pejsky zná a měl by vědět jak na ně.. Pokud si netroufáte sama, pak jeďte za odborníkem, jak už tu bylo též párkrát zmíněno.

hodnocení

Já mám problém v tom,že nevím jak je "zabrzdit" když začne mela.Já je od sebe ve vhodném okamžiku oddělím.Ale co dál.Pro naše kluky je problém v danou chvíli reagovat.Mám je dát každého do jiné místnost? Nebo já fakt nevím.Prvního pejska jsem dostala k narozeninám.Byl a je moc hodný.Tedy až doteď.Nejsem žádný velký chovatel.Je to prostě městský gaučák.

tarantel*
hodnocení

2x

Tohle po internetu opravdu nevyřešíte. Potřebujete psího trenéra, který uvidí a zhodnotí chování pejsků přímo v akci. Mě jen napadá, jestli se ti dva tak trochu nenudí a nevymýšlí blbiny. Navštivte odborníka.

hodnocení

Já vím,že to po internetu nevyřeším.Zpočátku,když jsme si nového přivezli,byly problémy.Než jsem se dostala k odborníkovi,tak se to tak nějak yvřešilo.Jednalo se o chování pejska venku.Doma si spolu vůbec nehrají.Pejska jsem si pořídila proto,aby nebyl ten náš tak sám.Říká se jedna čivava ,smutná čivava.No ale nějak jsem to neyvchytala.Musím někoho sehnat zde v okolí našeho města(Mladá Boleslav) ,protože takto se chovají jen doma.

72mona3*
hodnocení

0x

Souhlasím s ostatními. Je třeba, aby jejich (pejsků) a vaše chování viděl nějaký odborník.

Prvním problémem je nejspíš nedostatek vaší dominance. Čivavka svádí k tomu, že se jim vše povoluje a tím přicházíte o vedoucí postavení a pejsan neví, kdo rozhoduje. Takže vy a jeden pes jste spolu vycházeli. Když ale přišel ten druhý, narušil vaše zaběhlé soužití (kde nebyl nikdo alfou). Proto po vás teď váš první pejsek "jde". Chce si upevnit postavení. Druhým problémem je nejspíš to, že je od sebe dostanete dřív než si vyjasní, kdo je šéfem (po vás). A oni si to vyjasnit musí. Takže dle mého je důležité, aby oba věděli, že přes vaše rozhodnutí "nejede vlak". A nesnažte se mladšího utěšovat. Nově příchozí psík by měl být v hierarchii poslední (to není totéž jako utlačovaný). Pokud si hrajete, věnujte se oběma stejně. Pokud dáváte krmení, první by měl dostat ten starší (i kdyby šlo jen o vteřiny). Nevím, kde mají své pelíšky, ale měly by být od sebe vzdálené. A to je jen zlomek informací od laika... Mona.

hodnocení

Dobrý den.Neřekla bych,že jsem málo dominantní.První pejsek vždy věděl co může a co ne.Mazlím se s oběma. Nevím taky kdy mám zakročit,když je mela.Hned? Nebo je chvilku nechat? Ale mě to v ten okamžik připadá kruté,takže zasáhnu co nejdříve .Jen je mi líto,že si spolu nehrají.Krmení dostává ten první do vedlejší místnost a samozřejmě dříve.Pelíšky mají kousek od sebe,to jim problém nedělá.Většinou si sednou třeba na gauč,každý na jednu stranu.Teď zrovna okolo sebe krouží,takže jsem je okřikla a je klid.Jenže někdy si nevšimnu a ve vteřině je mela.Náš pejsek si to postavení upevňuje už 3/4 roku.*uf* Takže mám někdy obavy,že se snad neshodnou nikdy.

bely*

Zkuste se podívat na videa Znalce psích duší Cesara Millana. Mně osobně připadají velmi inspirativní a poučná. Vám by mohlo pomoci k pochopení chování Vašich dvou psů toto, i když se jedná ve videu o dvě feny:

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]