Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu do akvária dát říční písek?

Od: svet* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám prosbu ,mohu dát do akvária říční písek např. z lesného potoka ,kde se zdá voda opravdu čistá .A pokud ano jestli ho mám vyprat ve vroucí vodě .A nebo koupit písek v obchodu? Jinak jsem našel ještě tyhle net. stránky obchodu a zdají se mi dost výborné a levné má s nimi někdo zkušenost? jelikož bych chtěl větší akvárium a nějaké nákupy od nich. Děkuji levnaakvaristika.cz/...

Mohu do akvária dát říční písek?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ria*
hodnocení

1x

Dobrý den, říční je nejlepší, vypadá přirozeně, jen bych ho převařila - hlavně kvůli řasám, aby jste si je nezanesl do akvária..

ar
hodnocení

1x

Jak už psala ria a borax, říčák je ta nejlepší varianta. Má přirozeně omleté hrany, oproti nejhorší varientě štěrku, který má ostré hrany a vypadá ve vodě nepřirozeně, navíc i ryba se může zranit.

Říčák je potřeba nejen proprat a převařit, ale chce to prosýtovat a nechat si určitou frakci kamínků. Ve vašem případě, protože to máte všehochuť od Jižní Ameriky po Asii a k těm Stolístkům bych volil zrnitorst 1-4. Pokud se neprosýtuje a nechá se i jemný "prach" budou uhnívat kořeny rostlin.

Nechá se koupit i kačírek, ten nejemnější má frakci tuším 2-4, to by bylo taky v pohodě.

Jakýkoli drcený kámen (štěrk) určitě ne. O barvených paskvilech ani nemluvím, k tomu už jen do nádrže ponorku, zámek a truhlici zlátáků a kýč je dokonalý.;)

doplněno 20.11.15 16:20:

jen ještě kté fotce, o rostlinách bez košíčků psala borax a já bych ještě doplnil, krmte méně a raději 2-3x než jendou moc. Krmení je na fotce tak na dva až tři dny. Při takovémto nadměrném krmení se začne brzo kazit voda a ane rybám to neprospívá.

Ten položený kámen na holé sklo taky není ideální, buď do písku a nebo pod něj kus karimatky.

hodnocení

0x

S pískem ti neumím poradit, ale s pozadím, které za akvárkem máš, rybky nejsou vidět. Pro zkoušku dej za něho tmavé pozadí, třeba tmavý, černý papír. Do akvárka tmavý písek nebo alespoň šifr- břidlici, čedič, kus tmavého dřeva. Rybky se krásně jakoby rozsvítí a vynikne jejich krása.

Nejsem odborník, ale na takový počet rybek bys měl mít vzduchování. Nedusí se rybky?

ar

"vduchování" je jen na estetiku, ač se to nezdá,zčeřená hladina od filtru provzdušní vodu daleko víc než bublinky.

vilik*
hodnocení

0x

Dřív se říční běžně používal. Musel se propírat a vyvářet, kvůli možnosti zavlečení nějakých nemocí a tak. Do malého akva bych písek koupil. Lepší je štěrk. Stojí pár korun, lépe vypadá a líp se čistí. Propláchnout se musí taky. S eshopem zkušenost nemám. Doporučuju navštívit nějaký akvaristický web, nejraději mám rybičky.net, kde je spousta rad o výběru a založení akvária. Ono se nezdá, ale jednoduché to není.

figurek*
hodnocení

0x

jeden můj známý akvarista věc řešil tak, že vzal normální naplavený říční písek a přefiltroval ho přes cedník, aby hlína odplavala a z písku zůstaly jen kamínky. Prý to tak stačí.

borax*
hodnocení

0x

Jasně že jo. A ty rostlinky vytáhni z těch košíků.

bruno*
hodnocení

0x

Já jsem používal bílý vodárenský písek o zrnitosti 4 mm (tedy spíše drobný štěrk), důkladně propraný. S černým pozadím to vypadalo fantasticky a dobře se dal odsávat kal ze dna.

hodnocení

0x

ano mužeš použít řiční písek ale musiš ho vyvařita a proprat,

vzduchavani myslim tim bublinky neni jenom na efekt ale dava kyslik v bublinkach,např.bojovnice...labirintka...

použiva běžny vzduch tak že se nemusi nadechovat nad hladinou ale chytne si bublinku v polovině vodniho sloupce

ja osobně bych dal černou tapetu a světlo s mirně modrym nadechem myslim že to rybičkam vadit nebude a krasně vyniknou

přeji bezproblemovy chov

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]