Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní pes nejradši doma

Od: minda® odpovědí: 17 změna:

nepřestane mě to fascinovat - máme velikou zahradu a naše čubina tam vůbec nechce být, jenom když jsme tam s ní... jinak si radši zaleze doma pod postel a spí, přitom venku by mohla prohánět naše kočky, kousat kost, štěkat na kolemjdoucí apod. - ne, samotnou ji to zkrátka nebaví... máte to se psy taky tak?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

:-D Jestli to nebude tím, že pes je smečkové zvíře, stejně jako vlci. No a my jsme pro psa smečkou. Smečka bydlí v bytě, v domě. Pes nic nevyvedl, aby byl vyhnán na zahradu, bez své smečky. Někde to dokonce funguje tak, že té smečce šéfuje pes. Čím menší, tím větší šéf. :-D

pohanka*
hodnocení

3x

Ano, mám to také tak. Nejlépe je mi doma s mojí smečkou, kdy jí hlídám a sleduji, co dělají. Přitom tam je teploučko a občas něco odpadne z kuchyňské linky.

hodnocení

*frajer*... *palec* ... no, ale stejně to nechápu *bzum*

Smečka. Nic jiného. Venku není se smečkou. To je pro ni nejdůležitější, být "se svými".

hahanaj*
hodnocení

2x

Myslím, že záleží na pánovi jak a co mu dovolí- pokud je pes venkovní, měl by zůstat venku . Jakmile jednou zjistí, že doma má pohodlí a servis - těžko zůstane venku sám...

hodnocení

no, zrovna servis nemá - může být na zemi na koberečku, ale žádné jídlo navíc, ani na válendu nesmí... původně jsem chtěla, aby byla venkovní pes, ale svou krásnou zateplenou boudu celou zimu ignorovala a hlídkovala na prahu, jak proniknout dovnitř... teď už to vzdávám a beru ji sem k nám čím dál víc... tak bych ráda znala názor druhých, zkušenějších ;)

hodnocení

1x

Lepší než 10 koček je páníček a panička, máme to stejně. :)

an*
hodnocení

1x

Mám to taky tak. :) Lovecké plemeno, ale doma je nejraději. Boudu ignoroval od začátku, teď v ní bydlí toulavá kočka, klidně jí to dovolí. Ale ty za zahradou prohání s nadšením. Prožene i dožene, ale neublíží. Je to velmi přátelský pes. Kočička bezdomovkyně už je asi taky naše.

Jo, ale šéf jsem já. :-D

mcmerkurion*
hodnocení

0x

tak mi to máme jinak: nemáme čubu,ale psa > a to jedinej rozdíl,jo a neleze pod,ale na postel...

tarantel*
hodnocení

0x

No nevím, jak toto psí chování vůbec může někoho překvapit. Být s člověkem - doma nebo venku, je pro drtivou většinu psů priorita. Dokonce jsou schopní v zimě umrznout na zápraží, byť mají sebelepší a sebezateplenější boudu. Když jsem si pořizovala psa, nevěděla jsem o nich skoro nic. Ale toto zrovna tedy jo. S tím jsem do toho i šla, že budeme prostě spolu ať doma či venku. Takže moji psi jsou se mnou na zahradě, nebo se mnou v domě, vyjímečně sami na zahradě a to mě chodí stejně každou chvíli kontrolovat domů. Pes nebyl domestikován a šlechtěn jako zvíře na zahradu, na dvorek k boudě. Ta degradace nejlepšího přítele člověka na bouďáka přišla až mnohem, mnohem později.

an*

Také znám smutný případ psa, který umrzl na zápraží. Seděl tam a toužebně zíral páníčkům do oken. :( Nechápu proč si lidé pořizují psa a potom ho nechají celoročně venku na zahradě. Každý pes potřebuje smečku.

pohanka*

A ještě u té boudy na dvorku na vesnicích byl nedobrovolně přikurtován řetězem, nebo na drátu, který byl natažen přes nějaký dvorek a pes po tom drátu mohl trochu alespoň běhat sem a tam, na rozdíl u toho řetězu, mnohdy dosti krátkého.

ria*
hodnocení

0x

Já už zažila všechno - veliký ovčáci, berňáci, vlkodavové - původně venkovní zaboha museli být doma, naopak malí bišonci, chrochtající buldočci - domácí, zase chtěli zůstavat venku.. Nevím jak se rozhodnete, ale pak buďte důslední, podle toho jí naroste i víc srst, nebude jí zima, takže buď doma nebo venku.. nikdy vyjímky..

doplněno 15.11.15 12:37:

Ted předpokládám, že je zateplená bouda :)

doplněno 15.11.15 20:54:

Pes je pořád šelma.. někteří ani domu nechtějí, naopak když se uprostřed zimy rozhodnete venkovního psa dát dovnitř, tak může zemřít na přehřátí, není zvyklý.. Ale psi tak jako vlci, a jiná zvířata můžou být venkovní, jen na to musí být od začátku připravovaní..

eulalie*
hodnocení

0x

Můj pes je taky nejraději doma. Venku je jedině se mnou, sám nikdy. Neumím si predstavit, že bych ho dala někam mimo jeho milovanou smečku. Jezdí se mnou i autem.

tarantel*
hodnocení

0x

Ono jsou některá plemena, kterým pobyt venku v zásadě nevadí. Ale neslyšela jsem nikdy o plemenu "pes dvorkový" nebo "pes zahradní". Přirozenost je venku vykonávat nějakou práci - lov, ostrahu (ale tady se bavíme o opravdu velkých pozemcích) a nebo být pohromadě se smečkou. "Práci" ti osvícenější pejskaři simulují výcvikem, nebo hrou, nebo obojím. A po práci následuje odpočinek ve středu smečky. Tak je to pro psa přirozené. Čímž se nevylučuje, že někteří psi si venku samotní v boudě prostě zvyknou. Ono zvyknout se dá na ledacos, i člověk si na různé věci zvykne. Ale zdaleka to není ideální stav, spíše život v jakémsi provizoriu.

hodnocení

máte pravdu, také to tak cítím, že pro psa je přirozené být se svou smečkou - ale můj chlap brblá, že na co jsme tedy stavěli zateplenou boudu, a že čubu rozmazluju, doma jsou všude chlupy atd... tak jsem si chtěla porovnat zkušenosti s ostatními - jsem ráda, že nejsem sama, kdo psa všude bere s sebou, jezdí se mnou i na jógu a nákupy apod. - všude, kde to nevadí... v létě nebyl problém, většinu času jsme všichni trávili venku, ale teď jak se ochlazuje a prší, jsme víc v baráku a pes jde samozřejmě taky... náš minulý pes byl vysloveně "hlídací" - dělalo mu radost pouštět hrůzu na všechny, kdo šli nebo jeli kolem, máme velkou zahradu, kterou neustále obíhal a "pracoval" - tahle čubina už od začátku je raději s náma a hlídá jen, aby se neřeklo...

doplněno 15.11.15 14:52:

máme ji teprve rok, u min.majitele bydlela ve stodole, tak jsme předpokládali, že z ní bude pes "venkovní" - ale ona chce být hlavně s námi, jedno kde... :)

doplněno 15.11.15 14:57:

ve stodole bydlela se sestrou a jejich máma byla uvázaná u boudy *ee* - tak vlastně taky byla se svou smečkou...

an*

Já si myslím, že každý pes by měl dostat možnost výběru, jestli chce být raději stále se svým pánem, nebo sám na zahradě. Přece jen je to živý tvor a nejedná pouze pudově i když je jeho možnost myšlení omezená.

Vaše fenečka Vám určitě bude celý svůj život vděčná za to, že nezůstala v té stodole...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]