Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nalezený ježek - smrad

Od: borax* odpovědí: 19 změna:

Zdravím všechny, včera večer jsma našli ježka má 156g, takže je opravdu prcek. Ubytovala jsem ho v krabici se senem. Do rána byl v pokoji děsný smrad. Máte někdo zkušenost jakou podestýlku zvolit abychom to do rozumného vykrmení zvládli a manžel mě nevyhodil i s ježkem :)? Díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

ochranazvirat.cz/...

Když bude potřeba, poradí po telefonu.

dejavu*
hodnocení

3x

O schopnosti přežití ježků v přírodě rozhoduje jejich váha, měl by mít 600-700 gramů – raději 700 gramů. Kdyby měl nižší hmotnost, stejně tak jako v přírodě by zazimování ani u nás doma pravděpodobně nepřežil (protože by mu nestačily tukové zásoby, během zimního spánku ježek spotřebovává cca 1/3 své hmotnosti. Z toho plyne, že je velmi dobře, že jste se ho ujala.

Jak o ježka pečovat, krmit ho, odblešit, odčervit a uložit, najdete zde: jezekvnouzi.estranky.cz/...

Je normální, že ježek smrdí, tak to prostě je. Proto je lepší ho chovat někde na chladnějším místě, jako je sklep, veranda nebo garáž, mimo obytný prostor pokoje, ale vůbec to není nutné, protože o nalezeného ježka se postará síť záchranných stanic, jejich seznam najdete zde utulek-kralupy.estranky.c/... , takže pokud ho nemáte kam dát a páchne vám, neváhejte kontaktovat nejbližší ZS, která se o něj postará. Pozor na zablešení a případné odblešovaní, na kt. se hodí zubní kartáček a jemné pročesávání bodlin pod vodním proudem třeba z kohoutku, případně Frontline spray, ale ježek je hodně citlivý na jiné chemikálie, takže pokud ho dáte do ZS, nechala bych to na nich.

Jste hodná, že jste se ho ujala a na zlé řeči lidí, kteří nemají vztah ke zvířatům a navíc o nich vědí naprosté houby, nic nedejte.

doplněno 12.11.15 12:03:

K té podestýlce - ježek by měl mít výběh cca 2 m2. Podlaha výběhu by měla být omyvatelná, pro vystlání můžete použít papír, větší hobliny, listy, seno, prostě cokoli, co ježkům udělá radost, třeba i šišky (někteří do nich rádi hryžou).

borax*
hodnocení

Díky, odblešený i odčervený už je. Chtěla jsem ho nechat doma ve větším teple, protože je to opravdu prcek. Mám možnost ho dát do sklepa a i to tak udělám. Věděla jsem že smrdí, ale předčil moje očekávání:) vypadá jinak dobře, krmí se a krmí, už se ani nemotá do klubíčka, když někdo přijde...

Co se týká stanic, mám všechny trochu z ruky, ale bylo mi telefonicky řečeno, že pokud se můžu postarat budou rádi, mají toho moc...Posledně jsem vezla polámanou poštolku, na tu jsem si netroufla. Naštěstí ježek není tak náročný...zvířat máme dost, takže jedno navíc už se ztratí :)

Z řečí si nic nedělám, chápu jak to jethro myslí a částečně s ním souhlasím, ale jak jsem ho uviděla, tak to nešlo ho tam nechat.

ria*
hodnocení

2x

Dobrý den, být Vámi, obrátím se buď na veterináře, nebo ochrannou stanici, může mít v sobě a na sobě spouustu parazitů, oni vědí, jak a správně odčervit, odblešit, někdy si pro něj i přijedou.. Taky jsme jednoho zachrańovali a do týdne nevydržel..

doplněno 12.11.15 10:23:

Ještě pozor, aby to byly správné, některá zvířata jsou citlivá na různé chemikálie, vím, že kočky třeba nemůžou to samé co psi na odblešení, každý rok to pracně studujeme :).. tak ať se prckovi daří..

doplněno 12.11.15 12:25:

Měl zazimovat, když bude v chladu, ale pokud nebude mít vhodné podmínky, bude Vám přes noc dělat pěkně hlasitý cirkus :D.. já si kolikrát myslím, že za bránou probíhá parta divočáků a pak se prožene malej ježeček.. :) chrochtaj dupak, hryžou. .:)

doplněno 12.11.15 13:09:

jethro®

jen ten pocit, že byla možnost pomoct, a nechalo se mládě o hladu a v zimě pomalu umírat.. ale to je názor každýho, na to už jsem přišla..

borax*
hodnocení

Ano, děkuji. Odčervovací pastu mám objednanou a postříkaný proti blechám už je.

pomuzu
hodnocení

1x

Odkud jste? Jste blízko Olomouce?

doplněno 12.11.15 10:59:

Dejte vědet, at´ vím jestli mám kontaktovat dalšího, co se tomu věnuje a jestli ještě v tom pokračuje a přes zimu bývavalo u něj xxx ježků. Mohl by tam jít.

borax*
hodnocení

Ne, Olomouc je daleko:) ale děkuji. Ono jde opravdu jen o tu podestýlku, jinak nemám problém. Ježek není nijak náročný chovanec...

tarantel*
hodnocení

1x

Hobiny a denně čistit bobky. Smrad je to strašný i tak bohužel. Pokud Vás manžel vyhodí, kontaktujte nejbližší záchrannou stanici. Přijmou ho. Loni jsme také jednoho ježka zachraňovali a před lety s námi jeden strávil zimu v bytě 1+1 a byl to mazec, hlavně jak potom vyrostl:) Jinak na blechy jsme používali frontline sprej a odčervovací pasta jde také použít. Pokud budete potřebovat další rady, klidně napište.

hahanaj*
hodnocení

1x

Ježek nepatří domů- jeho místo je v přírodě .Odnes ho někam pod stromy a on si poradí zazimuje se .

Pardon, že jsem tykala- nenapadlo mě že dospělá ženská si vezme domů ježka...

Patnácti dekový ježek nepřežije venku zimu ani omylem. Rady vypustit ven se rovnají zabití.

Ano, každou zimu nepřežijí všechna zvířata. Je na tom něco špatně?

pohanka*

Rozdíl Jetrho je v tom, že si ho vzala k sobě. Tak ať se o něj postará a dá ho do stanice. Když ho vypustí, tak musí počítat s tím, že ho odsoudila na smrt, ale přitom ho mohla uchránit. To, že ho třeba příští rok přejede auto neřešme.

A pokud ho vypustí, věřte tomu, že ona na to nikdy nezapomene a i po třiceti letech si na to vzpomene, že ač byla poučena, zachovala se jinak a mládě vypustila, aby někde zmrzlo. Muži si takové výčitky nepřipouští. Samozřejmě, život půjde dál a tato myšlenka bude během pár minut přehlušena něčím jiným. Samozřejmě vím, že se tazatelka rozhodne podle sebe a věšet se k vůli tomu nebude.

pohanka*

Hahanaj, takový malý ježek si opravdu neporadí, aby si poradil, tedy přežil, musí mít co nejvyšší váhu podle typu /východní, západní/ tedy okolo 700g. Mě je okolo 60ti let a o ježky jsem se starala jako 30ti letá. Není to o věku.

hodnocení

0x

Dal bych ho do parku, na zahradu nebo za město - někam, kam ježek přirozeně patří. Zachoval bych se tak v souladu s přírodou a současně vyřešil smrad.

doplněno 12.11.15 11:23:

Nemyslím, že mají čím dál méně prostoru k životu. Bydlím ve městě kolem 10 tisíc obyvatel, a najít ježka v parku nebo na zahradě není žádná vzácnost. Určitě to není kriticky ohrožený druh - a i jiné články potravního řetězce chtějí žít.

pomuzu

Nepřežije a mají čím dál méně díky nám prostoru k životu. Můžu pomoct, tak proč ho pouštět na jistotu?

Chápu Vás, ale to není řešení. Nemyslím to ve zlém, ale vím o tom, více.

doplněno 12.11.15 11:23:

Kdysi jsem zde hledala radu, je to vlákno ježek handicap a i to se vyřešilo. Díky tomu jsem na věc získala jiný pohled a kontakty k pomoci, proto zde reagiju a nabízím pomoc.

Taky jsem byla názoru , příroda to zařídí, ale to je výmluva. Někdy je potřeba i pomoct.

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud ho máte v krabici a bydlíte v paneláku, tak Vám doporučuji zvířátko odnést do záchranné stanice, kde se o něj dobře postarají.

Vy nemáte zkušenosti, a ani vhodné prostředí a podmínky a ježek je chráněný, není to domácí mazlíček. I kdybyste ježka vykrmila správnou stravou, tak z krabice za chviličku bude vylézat. Je to noční zvíře. V bytě uteče a může se našprajcnout a přes bodliny nedokáže vylézt ven.

Potřebuje o trochu větší prostor, než je vámi poskytnutá krabice, kterou vlastně i pročůrá.

Ježek potřebuje v nynější dobu, aby se dokrmil na pětkrát větší váhu, a to už je potom dost velký macek, který v noci funí, mlaská, chrochtá a šustí.

Nyní potřebuje dobrou stravu ale i pití. Pokud máte sklep18 - 20 stupňů, dejte ho do sklepa do ohrádky, z krabice udělejte domeček se vchodem a do ní pomačkané noviny. Na zem též vrstvu položených novin, kterou budete měnit. Noviny budou pokakané, počůrané, vylitá miska. Ježek je malé čuně. Hlavně nedávat mléko. Krmte ráno a hlavně večer, než mu seženete náhradní péči.

Vařené libové maso, trochu i syrového, vařené vejce, psí a kočiči granule ale ne s rybou, psí i kočičí konzervy, vyloupaná jádra z vlašských ořechů, kousínek ovoce, zeleniny, ne nadýmavé, 1 dětský piškot, těžkou misku s vodou. Od všeho jenom malinko, až zjistíte, co mu chutná, co bude žrát, s piškotami opatně, je tam cukr, opravdu jenom malinko jich. Zkusit můžete i vařenou rýži a ovesné vločky ovšem neslané a nemastné. Můžete i vyrýt velký drn s trávou a dát mu do výběhu. Nebo najít pár brouků, žížal.

Nedávat do zimy, nesmí usnout, už by se neprobudil. Ven je špatně, zahyne, nenajde již potravu a ani úkryt, je to vlastně malé dítě.

borax*
hodnocení

Děkuji všem, co se týká krmení a ubytování vím toho dost, zajímal mě jen ten smrad. Pokud to půjde dobře v na konci prosince už bude mít váhu a půjde spát :) Ale stejně půjde do sklepa...

tarantel*

Ve sklepě může klidně v pohodě být:)

K názorům ohledně vypuštění do přírody se radši nebudu vyjadřovat. Jste hodná, že se o něj staráte, držím palce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]