Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kulaté akvarium

Od: dejv600* odpovědí: 13 změna:

DObrý den chci si koupit takovéto akvarium

akvaria.heureka.cz/...

určitě kouli prosím jaké nebo jakou rybku mi doporučíte a nějaké rozstlinky chci to i jako dekoraci.

Děkuji Vám za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Chovat ryby v akváriu tvaru koule je stejné, jako chovat psa tak, že jej uvážu na metr dlouhý řetěz. Prostě je to doslova prasárna.

hobby.idnes.cz/...

borax*
hodnocení

1x

Rybku nedoporučím žádnou. Kulaté akvárium má hlavně malý objem vody, počítejte stím, že na 1 cm rybí délky v dospělosti se počíká s 1 litrem vody. To znamená, že pokud budete mít jeden pár mečovek (které se ale nechovají v páru, ale na jednoho samečka aspoň 3 samice) jak někdo píše, potřebujete akvárko min 20l.

To vaše má 13,5 litru, když odečtete dekorace a písek, budete mít 10l.

Nedá se tam umístit filtr, pořádné osvětlení, nelze řádně očistit skla, udržet nějakou rovnováhu v tak malém objemu je takřka nemožné, pohled do koule dělá z ryb deformované příšery.

Neznám nikoho, kdo by nebyl s koulí nakonec zklamán, ryby hynuly, neustále kupovali nové až nakonec zabalili akvarium úplně, nebo zažili rozum a pořídili si akvárko pořádné.

Pokud chcete, dejte si tam rostlinky, ale ryby opravdu ne. Snad nějaké krevetky.

Můžu se zeptat proč chcete kouli?

kourak*
hodnocení

1x

Nekdo zde uvadi, napr. Betu Bojovnici, Bete splendens

plne souhlasím, neznecistuje tolik vodu, uz geneticky je vybavena na male prostory.

velmi opatrne krmit, prebytky jidla jsou nejvetsim zdrojem znecisteni

Ale samozrejmne se prikláním k názoru, ze kulate akvarium neni to prave orechové,

pokud opravdu kouli, tak na kytky a dat si do toho jednoho samecka pavího oka,

takouvou dzugli ve ktere se obcas ukaze rybka, dodstatek rostlin by byl schopen vytvorit jakousi biologickou rovnovahu

hodnocení

0x

Podobné, bez podstavce, akvárium jsem měla několik let. Měla jsem v něm nějaká očka-gupky 2+1, mečovky 1+1 a kominíčky 1+1. Nesmí jich být příliš moc, bylo by jim těsno. A taky nějaké šneky jsem tam měla. Měly v kouli rostliny, vzduchování nebo filtr ne. Tohle akvárko má velký nedostatek, že když se namnoží řasa na skle, nejde seškrábnout žiletkou, jako u rovné stěny. Špatně se udržuje.

ria*
hodnocení

0x

Dobrý den, je to malý objem vody, počítejte s větší údržbou,sem si pořiďte nějakou pěknou bettu, ta má ráda hodně zarostlou teplejší vodu.. ale opravdu jí tam udělejte pěkné prostředí, ne, aby se honila kolem do kola.. Doprostřed naskládané kamínky, nebo vyšší rostlinku, do stran cryptocoryny, nebo jiné pomaleji rostoucí rostlinky, ale z mé zkušenosti po několikaleté akva zkušenosti, udržovat malé akvárko je strašná otrava.. :)

doplněno 07.11.15 17:30:

babkazov, já si vzala dráťěnku na nádobí a čistí to úplně nejlíp.. :).. já bych ty kulaté akvárka nezatracovala, ale asi bych je nedávala pro rybky, možná nějaké akva šnečky..

doplněno 07.11.15 18:17:

Mě týrání příjde už u akvária o 20 litrů :) (jakéhokoliv tvaru) ale některým lidem se to nevymluví, tak se snažím poradit alespoň jak se dá. Já mám zarostlou třístovku a pořád se mi to zdá málo.. :/

doplněno 08.11.15 19:44:

Třeba právě betta je rybka, co žila původně v rýžových polích, většinou jen zůstává bezhybně na jednom místě v pár litrech, ta je do malého akvárka naprosto vhodná, moc toho nenaplave.. nepotřebuje vzduchování..

an*
hodnocení

0x

Dejte si tam hezké vodní rostliny a budete mít pěknou dekorace. Trápit v tom rybu, to já bych neustála ...

Ani vy byste si určitě nepřála běhat celý den dokola v malém kulatém prostoru.

doplněno 09.11.15 18:15:

Rostlinky si můžete vybrat v akvaristice, nebo chovatelských potřebách a rybku bych tam dala umělou.

kk*
hodnocení

0x

V první řadě nedoporučuji toto akvárium. Jeho tvar je nevhodný a rybky se v něm doslova zblázní. Většina chovatelů chov rybek v této kouli považuje za týrání. Doporučila bych spíš klasické akvárium. Jelikož Vám ale vaše rozhodnutí nemusím rozmluvit, tak objem koule je malý,tak tam pokud možno dejte co nejméně ryb. Maximálně 4. Doporučuji bojovnice betta.

hodnocení

0x

Možná, že máte pravdu všichni, kdo píší, že kulaté akvárko je týrání rybek. Pak ale nechápu, proč veliká akvária, kde mořské ryby plavou dokola, jsou tak oblíbená. Veliké i malé ryby, které byly zvyklé na nekonečné prostory oceánů, obeplouvají v kruhu hodně velikou nádrž. *sok* A ty malé ryby v kulatém akvárku, jakože když nemá kouty, tak ryby zešílí? Protože nemohou najít kout? *sok*

doplněno 10.11.15 11:06:

Když jsem tenkrát měla rybičky v kouli, gupky rozmnožovaly. Jsou to živorodky, takže rybička porodila. Vždycky ony a ostatní rybky malé sežraly, ale nechaly tolik, aby v kouli bylo celkem 16 rybek. Několikrát. Vždycky nechaly, tolik, aby jich bylo celkem 16. :-D

borax*

No já tedy nevím jak se pozná šílená ryba a ani jestli v kouli zešílí. Ale jedno je jisté, pokud chcete chovat ryby v kouli (ve vašem případě 16 pavích ok) musela by mít podle doporučení 80 litrů :) ...to je nejhorší, malý objem vody, malá plocha hladiny na okysličení, nemožnost umístit filtr. To že se Vám množily gupky (nevím jak je to dlouho, ale asi už to nějaký pátek bude, že?) byly to nenáročné rybky, což se o dnešních říct nedá, jsou díky šlechtění celkem náročné.

Některé ryby mají dané teritorium, vyznače stěnami akvária po nějaký kořen, rostlinu, kámen... v obdelníkové nádrži se orientují a mají jasno, v kouli je to nemožné. Také se při strachu nemají kam schovat, v běžném akváriu zalezou do tmavšího kouta, v kouli lítají kolem dokola, možná od toho je ten názor na šílenství, takže ano šílí protože nemůžou najít kout. Přesně jak píšete.

Máte psíka, jistě znáte situaci s vylekaným psem, který také hledá kam se schovat a pokud může zaleze do tmavého kouta a snaží se vstřebat a přivyknou nové situaci. Co by asi dělal v kruhové kleci bez možnosti se ukrýt a uklidnit? Je to prostě s rybama podobné.

Také ryby v kouli často hynou, není tam možné dlouhodobě udržet nějkou rozumnou rovnováhu a moc začínajích akvaristů to odradí, úplně zbytečně, protože akvaristika je moooc krásný koníček a oni nikdy dál nepokročí, protože nějaké pako jim ve zverexu, jen aby prodalo, řekne, že je koule vyhovující a že jim to stačí. Prostě nestačí, nestačí, nestačí! Vidím to skoro pořád, na akva stránkách, jsou s tím problémy a pořád to někdo zkouší...alo ono je to asi normální, lidi jsou nepoučitelní nejen s akvárkem...

Co se týká mořských ryb, chovají se rybky korálové, které i v nedozírném moři mají maličké teritorium, kolem svojí sasanky atd a nikam dál se nepouští. Hejnové ryby jako sardinky, které plují oceánem a jim podobné se v akváriích nechovají :) aspoň já je nikde neviděla...

Tak to vidím já ;)

an*
hodnocení

0x

Asi jsem moc citlivá, ale já nechovám rybičky v malém prostoru jen proto, že je to hezká dekorace, nedržím ptáčky zavřené v kleci a můj pes není připoutaný na řetězu, ani zavřený v malém kotci.

Někteří lidé se zřejmě domnívají, že zvíře které nemluví, nemůže myslet a trpět ...

xd
hodnocení

0x

Já jsem takto bez problémů chovala vodní šneky (ampuláriím by to moc nesvědčilo.)

Dále by se takto daly chovat minikrevety (s vybavením, např. filtr.)

Ryby bych tam nikdy nedávala, kulaté akvárium zkresluje, nedostává se tam moc kyslíků a takto velké akvárium není pro moc druhů ryb.

emilka12*

Pro ryby néééééééééééééééééééé.Tak nějakou žabku a nebo šneka

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím. Kdysi během svého studia biologie jsme se dozvěděly, že toto akvárko není vhodné ani malým obsahem vody, ani svým tvarem. Ryba je z kulatého útočiště zmatená a údajně to zkresluje její vidění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]