Nejste přihlášen/a.
...nase fenka belgickeho ovcaka je velmi divoka a kdyz jde na voditku pres vesnici, taha kazdeho a je temer neukocirovatelna - ocuchava, bezi, za kockama, ostatni psy za plotem, atd. Ma velkou silu a tah a proto si mama pokazde stezuje, ze ji vzdy z toho boli rameno a lopatka, coz chapu.
slysel jsem, ze se dat poridit nejake voditko, ktere by se uvazalo kolem pasu, treba s nejakym ovladanim? Vite o tom neco? Pokud ano, jak se to jmenuje?
diky moc
To není o vodítku, fenka potřebuje výcvik - chůzi u nohy.
Tak učte povel - u nás je to "nesmíš". Trošinku ji přitáhnu, aby cítila, že ji mám pod kontrolou (nijak silně) a opakuji nesmíš - a nerozhodí ji ani sousedovic fena, se kterou jsou na kordy. To už stálo dost úsilí, pravda (chodily jsme kolem plotu znova a znova, nejdřív jsem ji musela hodně silně držet), ale je to opravdu hodně třeba.
Čím méně páníček ovládne psa silou, tím více musí pes poslouchat...
a k čemu by vám pomohlo vodítko uvázané kolem pasu? že by vás snadněji odvlekla? to je hloupost... jediné řešení je fenku cvičit, upevnit si vedoucí roli, aby si táhnutí nedovolila - chodím na cvičák a fenku mám naučenou, že s krátkým vodítkem chodí u nohy a když už jí chci dopřát pobíhání a čmuchání, mám dlouhé navíjecí vodítko, ale doběhne nakonec a zpomalí, nikdy netáhne... chápu vaší mámu, že si stěžuje - procházka s táhnoucím psem není nic příjemného...
Ono se používá ne kolem pasu ale ve slabinách, není to nic nového ani na to není třeba nic speciálního, používá se klasické vodítko. Vodítko připlé k obojku se položí na záda a pod slabinama podvleče a na zadku se znovu podvleče pod vodítkem a takto se jde. Pokud pes vyrazí zabolí to a přestane táhnout.
Pro zadavalku: kšíry v tomto případě nedoporučuji, jen to bude pro fenu příjemnější a pěkně se do toho opře. Proto se postroje používají na obranách...vemte fenu na obojek, něco co ji dost zajímá (míček, pešek?) a jakmile se budete blížit k plotu se psem, nabídněte přetahovanou. Ale co je nejdůležitější, trénovat a trénovat zákazové povely (fuj, nesmíš, ne) trhnou vodítkem, jak píše minda, odměňovat splnění. Každý den. Belgičani jsou inteligentní a velmi snadno se učí, ale bez neustálého výcviku bude mít doma pošuka...
Kupte Halti ohlávku)myslím, že přesně to potřebujete) i slabý jedinec dokáže s divokým psem manipulovat))pes i velmi brzy pochopí, kdo je velitelem ))a jasan že chválit,když poslechne))a zkuste potom napsat, jak se Vám osvědčila))
Sepi má pravdu. Ohlávka to je to nejlepší. psikralovstvi.cz/...
Je ve všech velikostech a funguje úplně úžasně. Psu neubližuje a přesto psa drží u nohy. Vidívám je na různých velkých psech. nobby.cz/...
První co musí umět je zůstaň (nebo jiné slovo ) - učte v klidném prostředí s pamlskem..Musíte jí naučit, že zůstaň, a pomalu,jsou slova, přes které vlak nejede - tím myslím důslednost, za neposlušnost vždy vynadat, ale naopak za poslušnost velkolebě pochvállit a pamlsek...Doporučuji začít s tím, že jí držíte za vodítko a opakovaně jí několikrá za procházku řeknete "zůstaň a sedni" poté na vodítku... u mýho naprosto přitroublýho labradora to opravdu vyšlo a dá se bez vodítka zastavit před přechodem, jinými psy..
myslela jsem nejdříve za obojek.. přidržet, sedni zůstaň.
To aby si sedla je pro začátek důležité, aby čekala, dokud nedáte povel - třeba volno, nebo můžeš..
Jako trest se u nás praktikuje hlasitý "FUJ" sedni a otočení se od psa na pár sekund.. on musí být taky v klidu.. pak zase volno..
Samozřejmě, vodit na vodítku, který je připevněn na obojku je nepohodlné a používá se po starém způsobu, kdy nic jiného nebylo. Dnes vám v každém dobrém obchodě doporučí kšíry, či postroje, popruhy. Pes se zklidní a i pro Vás bude venčení o level výše. Vřele doporučuji podle své zkušenosti, vycházky i výchova budou snažší, ale i obojek s vodítkem je při výcviku potřebný na cvičáku.
Obojek - trhání a přidušení není nic pro psa příjemného.
Koupit kšíry a fenu učit chodit pomalu,sehnat si o výcviku njakou knížku nebo zajít do kynolog.klubu.Zkuste psycholog-psu.com/... ma tam i gratis poradnu a muzete take prijet o sobotach na vycvik zdarma
Ohlávku a učit, učit, učit. Jakmile pes začne táhnout, dejte slovní povel a zůstaňte stát. Po chvíli povolte vodítko a zkuste dál jít. Půjde-li pomalu, je to dobré. Ve chvíli kdy znovu začne táhnout se zase zastavte a tak pořád dokola. Musí pochopit že táhnutím se nikam nedostane a on na to za čas přijde.
Jedna naše známá měla šarpeje a jejich procházky vypadaly tak, že pes šel a paničku vlekl za sebou. Byl to pes, kdo rozhodoval o tom kam se půjde a jak rychle se půjde.
Zkuste se mrknout někde v obchodě s pracovními oděvy nebo v nějakém Army shopu. Prodávají tam opasky, které mají přicvočkovaná kovová oka na karabinu. Na takovém opasku, na karabině a pořádném špagátu už vašeho psa udržíte.
Figurku, obešly mě zimomriavky, když jsem si představila nevychovaného, silného psa, ke kterému je připoutaná tazatelka, která je třeba maličká a i s klíčemi váží nějakých 40 kg. A pes se pro něco rozhodne. A to tak, že z místa, vší silou, ve fofru. Pak člověk nemá vůbec žádnou šanci se odpoutat a je vlečen. Strašná představa! Žádné řešení bez možností úniku! Pro tazatele: Výchova, výchova, výchova. Včas, pokud je pes mladý a naučí se. Je to sice složitější, protože mladý pes je divoký, roztěkaný a navíc, dokazuje, že vůdcem smečky je on. Proto je potřeba výcvikem nejen naučit, ale i určit mu místo ve smečce. Asi bude pro tebe problémem cvičák, ale jestli jen trošku můžeš a máš možnost, zajdi tam.
Jestli budeš cvičit doma, pak laskavá důslednost, co nejméně trestů, spíše odměny. Stačí půl piškotu. pejsek55.blog.cz/... Ještě: vycvikpsa.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.