Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,potřeboval bych poradit co dělám špatně každý den najdu mrtvou jednu rybičku.např. je možný ,že jak upravuji filtr,tak si umyji ruce mýdlem abych tam nezanesl nějakou infekci . A nebo si myslím ,že vzduchování z filtru je nedostačující .Topné těleso mám nastavený na 27 celsia .Prosím poraďte děkuji
Dobrý den, máte zajeté akvárko, nebo jste tam šoupl rybky hned po napouštění? Kolik máte litrů, kolik rybek? Vidím živorodky.. a mléčené akvárium.. to nevypadá dobře.. nemáte někoho se zajetým akváriem, kdo by Vám rybky na čas pohlídal? Zahajte vodoléčbu, měnte třetinu odstáté vody každý den, pořiďte si testy na no2 a no3 - klidně to může být i zvýšený ph.. :/
akvaristika umí dát hodně kopanců.. i po dvou letech se mi po dovolený zvýšilo ph a po příchodu domu mi ležely rybky na hladině 300litrovka.. naopaka alespoň teď doporučím hodně vzduchovat a filtrovat..
Platí čím větší teplo, tím méně kyslíku ve vodě, ale to momentálně nebude Váš problém :/ máte moc rybek v malém nezajetém akváriu, bez rostlin :/ bohužel se bojím, že Vám velmi brzy odejdou všechny rybky.. Zkuste to vodoléčbu a rybicky.net ..
Ješ tě přemýšlím, jak upravujete filtr, jestli ho perete ve staré vodě, nebo v čisté. To není jedno. Perte v té odebrané z akvárka, nebo se zbavíte těch správných bakterií. A rybek by mělo být opravdu méně. Já čerpal rady nejvíc na rybičky.net, ty už vám tu taky radili.
filtr čistím pod tekoucí vodou v umyvadle . No na začátečníka vidím,kolik jsem už udělal chyb a pořídit si rybičky není opravdu jednoduché . Opravdu budu muset sehnat větší akvárium a tyhle rybky tzv.zachránit . Řekl bych ,že to bylo tou teplotou protože po výměne vody začali zase rejdit a před tím plavaly u hladiny spíše byly stále na místě
filtr se čístí za hodně dlouho, nečistí se každý týden, ale třeba jednou za měsíc dva tři. Pere se tím způsobem, že se párkrát zmáčkne ve vodě, kterou odeberete z akvária. Nejde o to, aby byl čistý, jde o to aby byl propustný a žily v něm bakterie. Pokud je vždycky důkladně vypláchnete a zbytek zabijete chlorem není to dobrý
Týdně vyměňte 1/4 vody, při té příležitosti očistěte skla a bude to ok.
doplněno 31.10.15 14:30:
a přidal bych rostliny, které budou spotřebovávat dusičnany, vyrábět kyslík a bude ho i hezčí. Nechte si poradit v prodejně nějaké nenáročné rychlerostoucí.
no není zverimex jako zverimex... samozřejmě v obchodě stojí rostlina cca 50kč a od akvaristy bude za odnos, ovšem kdo se chce potácet po adresách sídliště. Mě se to prostě vyplatí dát v obchodě, nerad někoho "otravuju". mám jeden zverimex - akvaristiku, kde o rostlinách vědí dost, ale radši si je vytipuju na netu a načtu info o nich sám a tam si je nechám objednat.
Ne teplotou, ale výměnou vody.. .. bohužel když se stavím ve zveráči na okoknutí rybek tak se nestačím divit, co prodavači navypráví jen aby prodali ryby, papoušky, nebo cokoliv.. takže spolehlivé info najdete jen u chovatelů, kteří to s živými tvorečky myslejí vážně!
doplněno 31.10.15 14:44:
a nekupujte rostlinu za dvě stovky někde v obchodě, když se dá sehnat za osobní odnos od chovatele..
Ještě doplním ty rybky se tam dusí - bez nitrifikačních bakterií, které čistí vodu od škodlivín, bez rostlin, proto je potřeba takkto ze začátku měnit vodu, ideální by bylo vypustit až tak po měsíci dvě rybky, pak teprve zbytek, aby si akvárium zvyklo... Začátečnická chyba skoro každého akvaristy.. :/
Stoprocentně má svědomí úmrtnost špatné PH vody. Musíte mít doma jako začátečník měřící sadu. Také čištění filtru je velmi špatné. Málo rostlinek, další příčina špatné vody. Překrmování. Přerybnění (nádrž by měla mít cca 1l vody na 1cm dospělé ryby).
Já asi rok bojoval s rozsáhlou černou řasou. Zlikvidovala mi nové rostlinky během několika dní. Čistil jsem, vodu měnil min.1/3 co týden, filtr pral, řasu odstraňoval...Pak jsem se rozhodl to vzdát, rozdal pár ryb a zbytek nechal zatím svému osudu. Díky prac. vytížení jsem 3 týdny neměnil vodu, 2 měsíce nepral filtr (dokud čerpal), snížil krmné dávky a...je po řase, rostlinky jedou, že je musím co týden zastřihávat a nevzdal jsem to.
Takže, filtr lehce vypláchnout jednou za čas (14 dní - 3 neděle) v akvarijní vodě, kterou měním. NE pod kohoutkem. A nehrabat se ve dnu, vůbec. Rozhodně mrkněte a čerpejte zkušenosti na : http://rybicky.net/ a podobných serverech.
čím menší akvárko, tím více údržby, já to beru na střídačku - jednou filtr, podruhé odkalování, já si s třístovkou můžu dovolit 1 x filtr za měsíc, po druhé odkalit Mám hodně rostlin, tak když nestihnu, nebo zjistím, že mi nefunguje filtr, nic se nestane.. ale u třicetilitrového akvárka musíte měnit po dvou týdnech, proto se má 20 a 30 litrová akvárka stala paluárkama.. nestačila jsem je čistit ...
... jen nikdy neodkalujte a nečistěte filtr - to právě umí změnit PH a zvednout dusičnany..
A co úplně nejvíce doporučuji, tak se poptejte, jestli nemá někdo poblíž vás akvárko, a nedá Vám trošku špíny z filtru - tam jsou práve ty správně bakterie.. pak v tom properte filtrační materiál a akvárko se zajede mnohem rychleji..
nečištěte filtr a neodkalujte v jeden den.. jsem chtěla napsat
Souhlas. V darovaném 25 litrovém akvárku se měnilo PH pomalu ze dne na den (nyní 180l). Dnes mám naučeno, že pokud nestihnu vyměnit vodu dnes, nechám to na pozítří a neřeším přesné odstupy. Dokonce ani dno nemusím nijak zvlášť odkalovat. Někdy méně péče slaví úspěch, ale vše chce asi čas a získat zkušenosti. Jeden zkušený akvarista mi radil "Já vypláchnu filtr až když mi přestane makat." Tak dlouho zase nečekám, ale měsíční odstup nebo 5 neděl není problém.
Děkuji salamos, to co píšete bude pravda, překrmoval jsem a rybiček tam mám opravdu zbytečně moc rostlinku jednu .Opravdu není na větší akvária .No jako začátečník Vám všem moc děkuji za info, je vidět ,že akvaristé drží při sobě a nenedávají apod. takže si tímto asi prošel každý
akorát mě mrzí ,že než se to naučíme ,tak bohužel ty nevinné zapaltí svým životem
Zeptám se ještě filtrování ponecháváte po celý den a noc a nebo vypínáte na noc .Děkuji za info
pane jo a to bude zřejmě úděl všech akvaristů ,že to vypínají
samozřejmě už jsem s tím trochu počítal a proti té hlučnosti jsem dal horní skolo .Ale asi máte pravdu na noc jsem to vypínal a rono tam byly tak nějak bez života .(
Jistě filtrace je důležitá a jede 24 hodin-mám filtr s molitanem pod hladinou výfuk s nasazenou hadičkou s přívodem vzduchu tak vlastně filtruji a vzduchuji současně-hodně zdaru a trpělivosti!
Teplotu nastavit na 24 stupnu,filtr prát v nějaké nádobě ve vodě z akvárka a ne upně do čista.Vodu měnit 10 procent za tyden a záleží na počtu rybek.
Doporučuji sehnat si klidně i nějaký bazarový, jetý ponorný filtr. Mám také od kamaráda za pár kaček už nějaký ten rok, ale nový je samosebou pohoda, jen nákladnější. Běží prakticky zcela bezhlučně. Mám na horní části akva udělané bednění z lamina s víkem a na něm osvětlení (2x30W / 865 - bacha, i barva světla je dost důležitá, proto používám záživky 865). Vzduchování do akvária není nutné. Kyslíkem vám vodu zásobují rostlinky, ale pro okrasu (někomu se ty bublinky líbí) nejsou na závadu. Jo a filtr by měl jen tak lehce čeřit hladinu. Velký proud prospívá tvorbě řas.
PS : vodu udržuji na 22 - 23°C.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.