Nejste přihlášen/a.
Již několik let krmím na balkoně přes zimu sýkorky slunečnicovými semínky, mám radost, jak ke mně zalétají a tu trochu nepořádku z vyloupaných zrníček uklidím. Dnes jsem jim koupila novou boudičku a cestu mě zastavil pán a pravil: "Snad to nemáte pro sýkorky, Vy tomu dáváte, jáb ych tu havěť nejraději postřílel". Myslím, že sýkorky jsou užiteční ptáci a nedělám nic špatného. Daleko horší je krmení holubů, které je zakázáno a přesto je lidi mnohde krmí.
Ahoj Ajo. Ano, pán je za blba. Třeba já, jsem letos s dokrmováním nepřestal ani přes léto. Ty uřvaný ,,bestie,, sežerou kilovku slunečnice za 19 Kč v pohodě za 5 dní. Tuhle v tom krmítku i soused uviděl tříbarevnou kočku Šárku ze sousedství a tak poskládal pod jeho spodní hranu novodurová kolena na drátě, aby to zabránilo přístupu kočky do krmítka. Ptáčci lítají pořád, kočka nebyla pozorována.
Ahoj. Doplňuji. Koupil jsem první letošní (sezona15-16) lojové koule a zavěsil jsem je na vlastní i spřátelené stromy. Nějaké i po sousedech. Ale, jeden spřátelený soused mi řekl, že se to bude muset dát jinam. Protože prý ptáci okusují pupeny. Co si o tom to názoru myslíte?
Nějak ani na mě nedal, když jsem řekl, že právě půjdou na tu kouli a nějaké pupeny je nebudou zajímat. Kámoška přímo řekla, že je to blbost. Že oni si tam na nich maximálně sbírají havěť.
Ahoj. Dnes jsem byl u pana režiséra na kafi a zatím tam ta koule visí-je pověšená. Třeba na ni staříček zapomněl a nebo to vzdal, po mé informační masáži.
Humbuckere, není vyloučeno, že sýkory občas do nějakého pupenu zobnou. Ale nejvíc na jaře, když se pupeny začnou nalévat. Soused je tedy přespříliš opatrný. I kdyby mu přes zimu sýkory nějaký ten pupen ozobaly, mnohokrát se mu péče o zahradní ptactvo vrátí později. Je jasné, že sýkory a většina ostatních ptačích strávníků létá k těm krmítkům, která jsou v blízkosti jejich hnízdišť. A obráceně. Tam, kde bylo v zimě krmení, tam někde se později hnízdí. Sýkory hnízdí 2 x do roka. Seberou tolik hmyzu, že nějaký ten pupen je proti tomu nic.
A lojové koule lákají i strakapoudy. A na nich je také pěkně vidět, jak je jejich přítomnost (alespoň přes zimu) prospěšná. Nejdříve obíraji kouličku a pak projíždějí kmen stromu. Každou chvíli najdou v rozpraskané kůře nějakou breberku. Vlastně i sýkory se chovají podobně, také průběžně šmejdí po kmeni a po větvích. Ale sýkory jsou moc rychlé, u nich se soustavnější hledání hmyzu pozorovat nedá.
Ajko, ostatní už tyhle adresy znají, ale ty ne, jsou pro tebe. http://makov.cz/?action=webkamera makov.cz/... Obě je mám po ruce, v záložce a několikrát denně nakouknu. Dám si na celou obrazovku a zesílím zvuk. V létě místo sýkorek jsou čápi. Každý rok mají vejce, letos měli 4 a páté mládě dodali ošetřovatelé. Čápi odchovali všech pět. Vloni jsme sledovali let 4 mladých do teplých krajin, na stránkách rozhlasové stanice.
K rybníčku chodí i srnky a kočka. Labuť nemá jedno křídlo. Volavka je bílá i šedá. Krááása!
Pro čtenáře: rozhlas.cz/...
Já krmím sýkorky léta,kupuji v řeznictví lůj,vyškvařím,dávám do něj slunečnici,podzemnici olejnou,krmení pro kanáry s vitamínama,ovesné vločky,mák...letos už mi sýkorky snědly cca 15 velkých koulí ,protože bydlím u lesa lítají i jiní ptáčkové,mám pro ně i domeček,kam se nedostane žádný holub a denně mi sní 6 velkých naběraček slunečnice...Mám na okně po celý den spousty ptáčků a je krásný je pozorovat.Pán byl asi zakomplexovaný blb,tak toho si nevšímejte..
také jsem už začala krmit a na krmítku je plno vděčných ptáčků - nejvíc jim "jede" slunečnice a lojová koule... ale každé jaro, jak se oteplí, přestanou mít zájem, proto i přestávám krmit - asi že jsme hned u lesa a polí, kde mají dost "živé" stravy
babkazov, díky za připomenutí Makova - to je panečku podívaná, na tu ošatku...
Ja bych je rozhodně krmil (občas to taky dělám). Podívejte se, zatím co se takový vlaštovky a podobní přelétaví ptáci hřejou v současné době v Africe, tak sýkorky tady s námi musí mrznout. Takže rozhodně krmit. Otázka je ale třeba kolem holubů, to jsou ale zase jiné problémy.
A jinak ten pán, jak ho popisujete, je samozřejmě mimo, ale těch je víc, z toho bych si nic nedělal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.