Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krmení sýkorek ano/ne?

Od: aja1946® odpovědí: 22 změna:

Již několik let krmím na balkoně přes zimu sýkorky slunečnicovými semínky, mám radost, jak ke mně zalétají a tu trochu nepořádku z vyloupaných zrníček uklidím. Dnes jsem jim koupila novou boudičku a cestu mě zastavil pán a pravil: "Snad to nemáte pro sýkorky, Vy tomu dáváte, jáb ych tu havěť nejraději postřílel". Myslím, že sýkorky jsou užiteční ptáci a nedělám nic špatného. Daleko horší je krmení holubů, které je zakázáno a přesto je lidi mnohde krmí.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

borax*
hodnocení

6x

Neděláte nic špatného, právě naopak. Pán je prostě blb, nevšímejte si ho...

hodnocení

6x

Krmte! Já věnuji ptactvu každou zimu okolo 30kg slunečnice a nespočet lojových koulí... A není to jen pro sýkorky, chodí i brhlíčci, dlaskové, zvonci, čížci, stehlíčci atd. Je to nádherná podívaná.

culdabulda1*
hodnocení

4x

- užitečnost, nebo škodlivost zvířat je posuzována jenom podle potřeb lidí - kteří jsou vůbec ten nejškodlivější druh živočichů na zemi - a přece je "zakázáno" je hubit !

(z hlediska hmyzu jsou sýkorky taky pěkné "potvory")

sebod*

culdo, Tvoje odpovědi jsou úžasný *placni*

72mona3*
hodnocení

2x
Ano krmte. Sýkory a jiní drobní opeřenci nachytají přes sezonu i několik kilo hmyzu, takže jsou rozhodně užiteční. U nás, přestože je poblíž voda, jsou komáři jen sporadicky.Přes zimu padne asi 25 kg slunečnice + směs + koule. Mona
Sice to sem nepatří, ale musím se pochlubit, že jsem poprvé v životě viděla sluku.*ua* Netušila jsem, že u nás jsou...

culdabulda1*
hodnocení

2x

- no já bych zase postřílela takové pány ! - blbec !

doplněno 29.10.15 22:10:

dam-

co má zahrada společného s gaunerem, kterej by střílel sýkorky?

doplněno 29.10.15 22:56:

- no - ani zahrada není omluvou !

dam®

Culdo, promiň, mám zahradu, tak proč zrovna střílet?

eulalie*
hodnocení

1x

Taky krmím, už jsem začala. Sýkorky i jiné ptactvo, aspoň je u krmítka veseleji.

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj Ajo. Ano, pán je za blba. Třeba já, jsem letos s dokrmováním nepřestal ani přes léto. Ty uřvaný ,,bestie,, sežerou kilovku slunečnice za 19 Kč v pohodě za 5 dní. Tuhle v tom krmítku i soused uviděl tříbarevnou kočku Šárku ze sousedství a tak poskládal pod jeho spodní hranu novodurová kolena na drátě, aby to zabránilo přístupu kočky do krmítka. Ptáčci lítají pořád, kočka nebyla pozorována.

doplněno 26.11.15 22:46:

Ahoj. Doplňuji. Koupil jsem první letošní (sezona15-16) lojové koule a zavěsil jsem je na vlastní i spřátelené stromy. Nějaké i po sousedech. Ale, jeden spřátelený soused mi řekl, že se to bude muset dát jinam. Protože prý ptáci okusují pupeny. Co si o tom to názoru myslíte?

Nějak ani na mě nedal, když jsem řekl, že právě půjdou na tu kouli a nějaké pupeny je nebudou zajímat. Kámoška přímo řekla, že je to blbost. Že oni si tam na nich maximálně sbírají havěť.

doplněno 27.11.15 18:49:

Ahoj. Dnes jsem byl u pana režiséra na kafi a zatím tam ta koule visí-je pověšená. Třeba na ni staříček zapomněl a nebo to vzdal, po mé informační masáži.

culdabulda1*

- to jsem ještě neslyšela ! - že by už lidi dneska nevražili i na ty sýkorky?

Humbuckere, není vyloučeno, že sýkory občas do nějakého pupenu zobnou. Ale nejvíc na jaře, když se pupeny začnou nalévat. Soused je tedy přespříliš opatrný. I kdyby mu přes zimu sýkory nějaký ten pupen ozobaly, mnohokrát se mu péče o zahradní ptactvo vrátí později. Je jasné, že sýkory a většina ostatních ptačích strávníků létá k těm krmítkům, která jsou v blízkosti jejich hnízdišť. A obráceně. Tam, kde bylo v zimě krmení, tam někde se později hnízdí. Sýkory hnízdí 2 x do roka. Seberou tolik hmyzu, že nějaký ten pupen je proti tomu nic.

A lojové koule lákají i strakapoudy. A na nich je také pěkně vidět, jak je jejich přítomnost (alespoň přes zimu) prospěšná. Nejdříve obíraji kouličku a pak projíždějí kmen stromu. Každou chvíli najdou v rozpraskané kůře nějakou breberku. Vlastně i sýkory se chovají podobně, také průběžně šmejdí po kmeni a po větvích. Ale sýkory jsou moc rychlé, u nich se soustavnější hledání hmyzu pozorovat nedá.

rasekvasek*
hodnocení

0x

Taky se chystám vyrobit krmítko,aspoň je za oknem živo.Toho pána bych zrovna poslal do pr.ele.

hodnocení

0x

Krmíme po celý rok a nestačíme dokupovat slunečnici. Každý pták pochytá ročně v průměru kolem 6 kg hmyzu, tak co je užitečnější? Sýkorka nebo nerudný pán?

hodnocení

0x

Ajko, ostatní už tyhle adresy znají, ale ty ne, jsou pro tebe. http://makov.cz/?action=webkamera;) makov.cz/... Obě je mám po ruce, v záložce a několikrát denně nakouknu. Dám si na celou obrazovku a zesílím zvuk. V létě místo sýkorek jsou čápi. Každý rok mají vejce, letos měli 4 a páté mládě dodali ošetřovatelé. Čápi odchovali všech pět. Vloni jsme sledovali let 4 mladých do teplých krajin, na stránkách rozhlasové stanice. :) K rybníčku chodí i srnky a kočka. Labuť nemá jedno křídlo. Volavka je bílá i šedá. Krááása!

doplněno 30.10.15 15:54:

Pro čtenáře: rozhlas.cz/... :(

ctenar*

Co se stalo s temi capy, kteri odleteli do Afriky vloni? Vim, ze se prestali ti zbyli 2 (3?) z Afriky ozyvat.

doplněno 31.10.15 09:42:

Tu stranku znam, ale nepisou tam, jestli a kam se ti capi vratili do Evropy.

wanesa*
hodnocení

0x

Já krmím sýkorky léta,kupuji v řeznictví lůj,vyškvařím,dávám do něj slunečnici,podzemnici olejnou,krmení pro kanáry s vitamínama,ovesné vločky,mák...letos už mi sýkorky snědly cca 15 velkých koulí ,protože bydlím u lesa lítají i jiní ptáčkové,mám pro ně i domeček,kam se nedostane žádný holub a denně mi sní 6 velkých naběraček slunečnice...Mám na okně po celý den spousty ptáčků a je krásný je pozorovat.Pán byl asi zakomplexovaný blb,tak toho si nevšímejte..

hodnocení

0x

Každý kdo napsal že krmí tak mám radost.Na našem dvorku už krmíme přes 50 let.*slunce*

hodnocení

0x
Krmíme celoročně, ale mám kolem domu pozemek a sousedy tedy dál. Krmítka ptákům vyrábím sám. Je co pozorovat..

hodnocení

0x

také jsem už začala krmit a na krmítku je plno vděčných ptáčků - nejvíc jim "jede" slunečnice a lojová koule... ale každé jaro, jak se oteplí, přestanou mít zájem, proto i přestávám krmit - asi že jsme hned u lesa a polí, kde mají dost "živé" stravy

babkazov, díky za připomenutí Makova - to je panečku podívaná, na tu ošatku... *smich*

ivik*
hodnocení

0x

Pán bude nějaký neurotik, když mu tohle vadí...:)

mp*
hodnocení

0x

Ja bych je rozhodně krmil (občas to taky dělám). Podívejte se, zatím co se takový vlaštovky a podobní přelétaví ptáci hřejou v současné době v Africe, tak sýkorky tady s námi musí mrznout. Takže rozhodně krmit. Otázka je ale třeba kolem holubů, to jsou ale zase jiné problémy.

doplněno 27.11.15 10:37:

A jinak ten pán, jak ho popisujete, je samozřejmě mimo, ale těch je víc, z toho bych si nic nedělal.

lidus*
hodnocení

0x

Hýčkáme si ptáčky i v sadu, krmítka, lojové koule. Sousedka krmí v patře nad námi a ten bordel na našem balkoně je opravdu šílený, máme ale dohodu-krmítko v zimě kdy na balkon nevěším prádlo, funguje to několik let.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]