Nejste přihlášen/a.
máme 2-letou fenku, úplně zdravou, veselou atd. ale poslední dobou si často líže zadek - to se mi zdálo u psa celkem normální a navíc bude hárat... ale teď jsem s údivem objevila úplně holé rozdrásané místo na kořeni ocasu, zevnitř, takže to normálně není vidět - jak si to líže a vykusuje, tak tam má skoro holé červené místo přes 5 cm dlouhé... teď leží vedle mě a nemá neustálou potřebu si to drásat, tak snad alergie to nebude? - co s tím, aby se jí to zahojilo? něčím namazat? zavázat, aby to bylo v klidu - nebo nechat větrat? co byste radili? jasně, vezmu jí k vetovi, když se to nezlepší, ale zkusila bych den dva domácí léčby... poradíte, prosím?
To, co popisujete, to jsou úplně jasné plné anální žlázky. Když jsme kdysi byli očkovat, řekla jsem vetovi, že Dorka se kouše na kořeni ocásku. Ale že nesáňkuje, ani se nelíže. Vet pravil, že jsou to plné žlázky, vzal kus buničité vaty a žlázky vymáčknul. Říkal, že už tohle zavánělo problémem, protože hustá, černá tekutina začala krystalizovat. Chtěla jsem vědět, jak na to, tak mi to vysvětlil. Dnes, při prvním náznaku, postavím psinu do vany, teplou vodou prcku osprchuji a vymáčknu. Černá, smradlavá, hustá tekutina. Osprchuji Dorku a vanu. Je zajímavé, že u minulých psů tenhle problém nebyl ani jednou.
Běžte na veterinu a chtějte se to naučit. Jinak budete psa stresovat návštěvami na veterině. Je to nepříjemné, ale je to jen chvilka. Opakuje se to.
Napište, až to vyřešíte. Jsme zvědaví, co bylo.
děkuji za odpovědi... opravdu to vypadá na an.žlázy, co jsem tak pohledala na internetu... zítra volám veta a dám vědět, jak jsme dopadli - bohužel na sebe nerada nechá cizími sáhnout a je to dost velký pes... snad to zmáknem...
máme to za sebou - opravdu to byly plné žlázky - pan doktor pravil "tam ta toho má!" a mačkal hnědou kapalinu (aspoń že ne černou) - přiučit jsem se ale nic nestihla, musela jsem držet čubinu - vyváděla, jako kdyby jí šlo o život...
Pánbu zaplať, že to bylo jen tohle! Vyváděla, protože jí to hodně bolelo. Když tohle doma podchytíte včas, nebolí to a pes se nijak nevzpouzí. Už jste si určitě vyklikala, jak ty žlázky fungují a jak se čistí, protože jakmile se ucpou jednou, ucpávají se stále a vy budete muset čistit, jestli nebudete chtít psinu stresovat vetem. Když byste potřebovala, vysvětlím vám to hodně podrobně.
Kapičku se tohle všechno dalo čekat. Všude je tam, v tom vylízaném okolí, je porušená přirozená imunita. Kapku něco jako zánět. Jak já se se vším příliš nepářu, tak já bych svého psa strčila do vany, všecko kolem ocasu bych namydlila Protexem nebo jiným antibakteriálním mýdlem, opláchla sprchou, osušila, zaprášila nějakým antiseptickým pudrem a nasadila límec. Pochválila, politovala a dala bych piškotek. Pelechy a místa, kde pes lehává bych převlíkla a dala bavlnu, kterou můžu vyprat a vyvařit.
Mindo, vy nejste takový poděs jako já, něco z toho vyberte, co budete schopná udělat, protože si myslím, že tohle všecko je velmi důležité. Pejska za mě pohlaďte. Je to chudáček.
Ještě bych se zeptala veta, jeslti může dostat něco proti svědění. Něco jako Zodac, Dithiaden
Vemte jí k vetovi, můžou to být anální žlázky.
doplněno 14.10.15 14:02:Ještě doplním, pokud se zvíře nadměrně zajímá o nějakou část svého těla, může si přivodit sekundární infekci kůže, pak je třeba nasadit antibiotika a také límec, který zamezí nadměrnímu lízání a kousání onoho místa.
tak jsem tu s pokračováním problému a žádostí o radu... žlázky fence sice vet vymáčkl a když jsem se ptala, co s tím červeným vylízaným místem, řekl, že teď už nebude mít potřebu si to drásat, ale je to naopak - líže se to víc už ne na kořeni ocasu, ale kolem "dírky" a má to tam zas červené - mám ji doma a hlídám, aby si to nelízala, ale když ji to chci zkontrolovat, nechce si na to nechat sáhnout, asi ji to bolí - tak se mi s ní znovu k vetovi moc nechce... zajedeme do města koupit límec a nějakou mastičku - poradíte, jakou? nebo byste poradili spíš znovu veta? díky moc
jinak je veselá a čumák má studený
zdravím ..nejdříve jsme měli křížence a tam žádný problém nebyl..potom jsme si pořídili fr.buldočka a tam jsme měli problém..oni si to pejci vlastně mají sami vytlačovat při stolici ten maz z těch análních žláz..jenže u té mojí Adelky to zvrdlo a vytlačilo bokem takže jsme to pak lečili antibiotiky...a musel jsem se to naučit vymačkávat a dělal to pak pravidelně na zahradě...a pes si na to zvykl a nijak jsem se s nim nepral no a u další fenečky to už byl beagle Betty tak tam jsem už to taky dělal a taky bez problému...u mne když jsem to nějak opomenul tak oba psi sáňkovali...pěkný den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.