Umělá výroba mléka?

Od: Datum: 18.09.15 09:51 odpovědí: 15 změna: 02.10.15 09:47
avatar

Prosím Vás,jde už dneska při takové ůrovni technologie vyrobit mléko uměle?Nejde mi o sušené mléko,ale o přímou výrobu mléka,kde by z výrobní linky teklo mléko přímo do krabic.Vždyt to podle mne nejni nic složitého,okopírovat postup,co je v kravce a vyrobit výrobní linku podle toho.Jde mi o to,že je mi líto kravek,co jsou nahnahnaný v kravínech a trpěji tam.Jaký v kravce probíhá proces,co se tam děje,že mlíčko je tak chutnoučký a co obsahuje?Já ho mám moc rád a vypíju ho velké množství.Jde to tedy nebo jak?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 18.09.15 10:17
avatar

Jsou rostlinná mléka - sojové, rýžové.

Moc tomu nerozumím, ale z čeho by se do umělého mléka ta živočišná bílkovina asi brala? Všechno se nahradit nedá.

doplněno 18.09.15 16:18:

Já to doplním o máslo a sádlo. I když jsou na trhu již náhražky Hera, Alfa, Perla, Iva, různé druhy margarínů, neboli kunerolů, tak nikdy nechutnají tak dobře, jako ty přírodní od zvířátek. Ono i na margarín - ztužený tuk, je potřeba odstředěné mléko a hovězí tuk. Víte, že umělé tuky vlastně dělí jenom jedna molekula od plastů? Já jsem přesvědčena, že jsou i přes deklarované zdravotní pozitiva pro náš organismus vlastně z dlouhodobého hlediska nepříznivé. Pokud necháte všechny ty umělotiny venku, tak je prý nic nesežere, myši i broučci je nechají bez povšimnutí, snad ani nezplesniví.

Proto je možné, že uměle vyrobené mléko nebude nejen chutné, ale i zdravé.

To byste nemohla jíst skoro nic ze živočišné říše - maso, ryby, vejce, i chudáci rajčata /mrkev/ neznají ve velkých životadárných sklenících kontakt se zeminou i sluncem, neboť jsou pěstována /ve Španělsku/ pouze v živném roztoku /hydroponie/.

Nejlepší jíst potraviny z našeho pásma a potraviny odebírat od soukromého zemědělce a hospodáře - sedláka.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 11:52
avatar

Dost naivní představa *bzum*. Ovšem mléko, stejně jako všechny ostatní potraviny, je v podstatě jen sloučenina nejrůznějších prvků, takže kdyby se podařilo příslušné prvky uměle sloučit vhodným postupem, asi by to šlo *nevi* (zatím se to nikomu nepodařilo, ale když myslíte, že to není nic složitého, můžete být první) *smich*. Pak by se dalo takto průmyslově vyrábět nejen mléko, ale i další potraviny (a nejen potraviny). Nemuselo by se pěstovat ovoce ani obilí, nemusely by se chovat prasata, ryby, ani ty krávy. Všechno by se dalo vyrobit z chemických prvků, nakopaných kdesi v zemi, či recyklovaných z odpadů *frajer*. Pak by ale bylo zbytečné třeba hlávkový salát vyrábět v jeho přírodní složité podobě a mohl by se lisovat do malých praktických pilulek... *blee*. Nevím, možná k tomu jednou lidstvo dojde, ale doufám *modla*, že u toho už nebudu.

Mimochodem, kdyby ty krávy nebyly v kravíně, kde by byly? Nebo by nemusely být vůbec? Takže bychom je mohli vymlátit?

doplněno 18.09.15 16:57:

Bruno - No dobře, tak nejde o sloučeninu, ale o směs sločenin. A že jde o sloučeniny jednoduché jsem netvrdil. Na podstatě věci to ale nic nemění.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 15:21

Aha, vysmívající se "odborník" promluvil. Předně nejde o sloučeninu prvků, ale o směs (resp. vodná emulze) obrovského počtu sloučenin, a to mnohdy velmi složitých. Tenhle živočišný produkt nelze chemicky vyrobit, pouze napodobit a pak bude chutnat jinak a nebude to mléko. I tak by byla výroba nesmyslně drahá. Chápu, na rozdíl od vás, podstatu otázky. Je smutné, že krávičky někdy trpí v kravínech, ale čím dál víc se jich volně chová přirozeně na pastvách. Takže pokud tazatelce vadí týrání, ať kupuje bio.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 17:12

Nicméně na otázku zadavatele jste neodpověděl. Já ano.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: paw®
Datum: 18.09.15 11:54
Asi to pujde, ale cena by byla takova, ze ti nikdo nekoupi. A musi se dodat zivocisna bilkovina - ta by sla vzit ze zabitych krav, ktere nebudou treba na mleko.
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 18.09.15 15:28
avatar

no ono mleko v krabici s kravou stejne moc spolecneho nema, je to kaseinova voda

doplněno 18.09.15 18:08:

trvanlive mleko je vetsinou homogenizovane, tzn jsou z nej extrahovany zive kultury pro dalsi zpracovani, tuk je kompletne odstreden (v teto fazi je mleko pouze kaseinova voda), aby byl pak zpatky rozmichavan do mleka na hodnotu uvedenou na krabici (nekdo tvrdi, ze se pridavaji i rostlinne tuky, ale to nemohu potvrdit). Vysoce pasterovane mleko je ohrato na 65C, tzn cokoli ziveho tam zbylo, je mrtve.

Kasein je mlecna bilkovina, a protoze mleko skotu obsahuje okolo 70% kaseinu z celkoveho obsahu bilkovin, oznacuje se jako mleko kaseinove... kdezto ostatni a bylozravci s jednoduchym zaludkem maji mleka albuminova. Vami zminovana syrovatka jsou syrovatkove bilkoviny, ktere zustanou po vysrazeni kaseinu kyselinou a nebo syridlem a jejich podil je cca 20% z celkoveho obsahu bilkovin v mlece. A ano, kasein jsem nekde zaslechl, zhruba nekdy ve 2. rocniku na agroekonomii :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 18.09.15 17:27

To co zmiňujete je podmáslí. či syrovátka. To už na trhu snad ani není. Mléko od krávy má třeba 4,5 % tuku, "plnotučné" 3,5 a polotučné 1,5. Aspoň jak deklarují. Zaslechl jste slovo kasein a ani nevíte co to je :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.09.15 20:14
avatar

Vyrobit tekutinu,která bude podobná mléku,není problém,je to otázka,smíchat patřičnou technologií kasein,máslo,emulgátory,pár vitamínů,ochucovadel,fermentů a dalších známých látek a je hotovo mléko.Ovšem s chutí kravského,nebo kozího mléka to moc srovnávat nepůjde.,

JABRAKA

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.09.15 20:33

No, takové umělé mléko potkáte v každé strojírenské fabrice. Emulze rostlinného oleje ve vodě. Na chlazení a mazání při obrábění. Nevím, jestli by to někdo pil. A jak daleko by potom doběhl.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 19.09.15 21:36
avatar

Ochutnal jste někdy mléko přímo z frigery? Přímo od krávy mi nechutná je teplé ale vychlazené a pěkně smetánku z vršku frigery, to bych jistě o jakési náhražce vůbec neuvažovala. Byl jste už někdy v kravíně? Na čtyřřaďáku se mají krávy božsky (nakonec i na kruhovce), vemena se umývají teplou vodou, nasadí se stroj a už to jede, krávu to nijak neobtěžuje a klidně u toho žere. Stojí na čisté slámě, umývají se a hřebelcují. Kravky co jsou venku na pastvě se jdou podojit samy a dobrovolně, vzhledem k tomu, že je inseminace, neskáče po nich těžký býk, pokud neodrodí sama a rychle tak se ji pomůže. Nevím co vám vadí? Jestli jde vyrobit náhrražka? Asi ano ale kdo by to pil?

Ohodnoceno: 0x
 
Od: krasula
Datum: 29.09.15 20:39

To se asi nedá vyrobit. Ten proces, kdy se vlastně v mléčné žláze mléko "filtruje" z krve, to je hodně složitý.. Možná existuje něco jako bílkovinný nápoj doplněný minerály, tuky, vitamíny...Ale budou v něm chybět některé specifické látky, tak to pravé mléko nebude. My jsme mívali kozu, tak vím, jak se poznalo, co dostala, kde se pásla.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: ju®
Datum: 29.09.15 20:56

Ano člověk je jediným tvorem na zemi který požívá mateřské mléko jiných savců , jsem přesvědčen že někteří nevědí že kráva která nemá mládě mléko nedojí, otelí se a pak je její laktace uměle prodlužována oním dojením...

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 30.09.15 13:31
avatar

Koza a ovce rovněž nemá mléko bez mláděte. Kráva má prvních 4-6 dnů "mlezivo" odborně colostrum, je to sice podobné mléku ale obsahuje hodně tuku a hodně látek(mnohem víc než mateřské mléko) na podporu imunity a také proti alergiím a je nažloutlé barvy, mlezivo pije pouze tele, co nevypije se oddojí a tam kde mají prasata, dává se jim, jinak se vylévalo do kanálu. Dnes ho údajně vykupuje malé množství farmaceutický průmysl. Z mleziva se dala upéct výborná buchta a také znám osobu co se jim natírala a celkem úspěšněji zabíralo na lupenku.

,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 02.10.15 09:36
avatar

Hmm,hmmm...já pamatuji,jak jsem jako malej klouček pil u babičky čerstvě nadojené domácí mlíčko od kravky,a nejchutnější bylo ,když kravka papala kukuřici,palice,to bylo žlutoučký,no jedna básen.No a ted ,když piji mléko z krabic,je to hrůza.Myslel jsem,vytvořit výrobní linku,která by kopírovala proces co je v kravce,a z které by teklo ono chutnoučký mlíčko.Mlékárny s tou jejich vodou by se mohly jít vycpat!Strašně rád bych,aby někdo udělal rozbor toho mlíka,co prodávaji v krabicích,určitě půlka je dolitá vodou!Jště mi prosím napište,jak se to v kravce to mléko vyrábí,to tam má nějakej orgán na to nebo jak?A z čeho?

Datum: 02.10.15 09:47
avatar

"...to tam má nějakej orgán na to nebo jak"

Ano, má tam "nějakej orgán". Tomu orgánu se říká mléčná žlázá a má ho nejen kráva, ale všichni živočichové, kteří se nazývají savci (právě proto, že v mládí sají mléko (od myši až po slona, dokonce snad i velryba). Mimochodem bývala to učební látka pro 6. ročník základní školy). Rozbor mléka je zbytečné znovu dělat, jeho složení není žádným tajemstvím. Ale ještě nikomu se nepovedlo ho vyrobit uměle. Stejně jako neumíme "vyrobit" žádný jiný plnohodnotný živočišný materiál (krev, ledviny, kůži, mozek...). Až se to někomu povede, bude to na několikanásobnou Nobelovu cenu.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.