Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má fenka hrozně pelichá

Od: martavidtmanov odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,mám čtyřletou fenku,od dvou lat hrozně pouští chlupy,ale neskutečně moc.Sedne si na podsedák a když sleze,je obalený chlupy.Hrůza!Co se týče stravy,kupuji K9,je středně velká.Jen občas jí dávám pamlsek,ne sladký,ale pro pejsky,každé rano jí přimíchám na lžičku z kapsičky,to střídám(hovězí,kuř.,atd.,)ale opravdu trošičku.Už jsem jí masíčko přestala dávat úplně,na doporučení veter.,zhubla a ještě se začala hrozně drbat.Aktivity má dostatek,věnuji se jí,takže se nenudí.Bydlí se mnou v bytě.Děkuji za odpověď.Vidtmanová

Má fenka hrozně pelichá
Má fenka hrozně pelichá #2
Má fenka hrozně pelichá #3

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlajami*
hodnocení

2x

Zdravím, o pilce jsem již také slyšela a prý je to nejlepší hřeben :)

K tomu drbání - bude to asi nepopulární myšlenka, ale nemohu se zbavit pocitu, že u pejsků tento problém souvisí s granulemi. Zkuste změnit.

Přeji hezké drbání s pilkou *smich*

hodnocení

1x

Tím, že psi jsou v teplých bytech, tak mají problémy s výměnou srsti podle ročního období. Línají stále a ne 2x za rok, jak by měli. Nepříjemnost s vypadanými chlupy můžete omezit jen tím, že budete vyčesávat. ;) Nedávno na mě volala mladá sousedka, že děkuje za nápad s plátkem pilky na železo. Že opravdu na vyčesávání funguje nejlépe z toho, co už vyzkoušeli. Poradila jsem jí plátkem z pilky na železo česat, jakoby hladit, bez tlačení, bez problémů. Ta pilka vytáhá všecky chlupy, které by vypadly dnes večer nebo zítra. Je dobře tohle česání provádět venku, protože chlupů je obrovské množství. Anebo kupte si furminátor, takové jako hrabičky, princip je naprosto stejný. zoohit.cz/...V různých obchodech je různě drahý. Ta pilka mi příjde nejlevnější, zvláště pak, když jí má pán domu v dílně.*hej*Drbání, to je kapitola sama pro sebe. Mi se Dorka taky drbe. Nové granule nemáme. Je odčervená, odblešená, koupaná i nekoupaná, kůži má čistou, bez zarudnutí, bez lupů. Už jsem začala být smutná, ale tenhle problém mají pejsci od kamarádek a známých dookola všichni. Dvěma kamarádkám vet řekl, že je to alergie na něco ve vzduchu, v trávě, v prostředí. Sousedka mi slíbila, že mi kápne 3-5 kapek Fenistylu na lžičku. Že ho dává dětem a v poslední době i fr.buldoče, která se také drbe. Moc se mi do toho nechce, ale budeme muset. Čert ví, co to je.

doplněno 31.08.15 06:51:

Vlajami, takové drbání jsme zažili někdy na začátku zimy, když jsem udělala naprosto všecičko, než mi došlo, že jsem dostala od dodavatele granulí pytlík prý fakt luxuxních. Po vysazení byl po dvou dnech klid. Ale teď žere stále stejné víc jak čtvrt roku. A dookola co slyším, od známých, co se psi také drbou, totéž. Každý jiné granule, ale pořád tytéž. *sok* Tu pilku na železo jsem používala na vyčesávání a trimování kníračů. Měla jsem ji upravenou. Muž mi sešrouboval dvě půlky, s podložkou mezi nimi.

Má fenka hrozně pelichá #4

an*
hodnocení

1x

Za nadměrné línání a drbání se psa ve většině případů opravdu mohou granule.

Ty méně kvalitní značky dávají do granulí hlavně obiloviny a kuřecí maso. A právě kuřecí maso a obiloviny jsou nejčastější alergeny a i u psů kteří alergici dříve nebyli, se alergie dlouhodobým krmením těchto surovin může rozvinout.

Zkuste změnit krmivo za jiné, ale nesmí být s podobným složením.

Je dobré odlehčit trávení jednoduchými hypoalergenními granulemi, nejlépe jehněčí nebo rybí a bez obilovin, kukuřice, soji, a chemických konzervantů.

Můj pes už má drbací období za sebou, pomohla změna jídelníčku. Dávám už jen vařené maso.

Tady můžete nahlédnout na rozbor granulí K9, červeně podtržené je vše, co do granulí nepatří.

psikrmivoradce.cz/...

an, já se nechci ani hádat, ani diskutovat o granulích, Určitě máte kus pravdy. Ale Dorka vyrostla a dožila se věku 10ti let na Royalkách. Je zdravá, velice hravá, spokojená. Od Roylek jsme odešli, když je koupili Poláci a recepturu šíleným způsobem změnili. Byla chvilku na k-9 naprosto spokojená. Pak dodavatel přivezl dárek, holistické hypoalergenní granule, fakt luxus a po těch se drbala jako pes. Teď je na jiných, nebudu je jmenovat, fakt nechci diskutovat! To drbání nebude v granulích, zvláště, když je psina žere nějakou dobu a doposud byla spokojená. A bez drbání.

doplněno 01.09.15 06:53:

an, chápu, že to myslíte dobře. Jsem vám vděčná za přednášku, ale chovám psy a pohybuju se mezi pejskaři skoro 40 let. Zažila jsem psy, kteří byli v kotcích na cvičáku a majitelé jim nosili zbytky z kuchyně a psiska byla zdravá, v zimě v létě. Zažila jsem začátek granulí, kterým jsem nevěřila a svému psu jsem vařila. Dnes krmím granulemi a občas dostane vařené, zvláště pak kyselé zelí, to musí dostat, ať je to segedýn, polívka, zelí s knedlíkem, jinak by opravdu vyváděla, jak se toho dožaduje. Minulá psinulka kníračka černostříbrná se dožila 15ti let. Dorka měla 10 a je hravá, krade mi papuče, tahá mě za kalhoty, miluje míčky a lítá jako blázen. A vyrostla na Roylkách. K vetovi chodíme jednou za rok očkovat, jednou měla kašel, jako všichni dookola, jednou na kastraci a jednou na odstranění části mléčné lišty s bouličkama. Jo a 2x se srajdou, kdy dostala antibiotika. ;) Píšu to proto, protože nic se nemá přehánět. Ani výběr žrádla pro psa, ani péče o něho. Pes by měl zůstat psem.

an*

Babkazov, děkuji za vysvětlení, že jste zkušená chovatelka.

A ano, nádory na mléčných lištách také nebyly tak časté, když se ještě krmilo zbytky z kuchyně.

Můžete s jistotou říct, že za to nemůže móda granulí plných ochuceného obilí s chemickými konzervanty? Třeba přímo ty Royalky, nebo třeba Pedigree?

Ale rozhodně s Vámi souhlasím, že pes by měl zůstat psem.

an*

Ani já se nechci hádat. Ale univerzální hypoalergenní granule neexistují.

Psům alergikům může vadit kterákoliv složka v krmivu, ne jenom lepek, jak se zřejmě většina výrobců granulí domnívá. Napřed je nutné zjistit co pejskovi vadí a teprve potom vybírat takové granule, ve kterých ta složka nebude.

Třeba mému pesanovi obilí vůbec nevadí, nesnese ale kuřecí maso. To ale neznamená, že mohu koupit kterékoliv - údajně hypoalergenní - granule ve kterých není kuřecí maso. Nesmí tam být ani kuřecí tuk a vejce. A právě ten kuřecí tuk ve většině granulí je, protože je levný. Granule klidně nesou hrdý název - hypoalergenní jehněčí, ale můj pes se po nich bude drbat.

Vy pak možná řeknete : " z granulí to nebylo, už dávám jiné a drbe se taky"

Já ale budu vědět, že vadila jiná složka, v tomto případě třeba ten kuřecí tuk, který dali k jehněčímu masu.

Domnívám se, že vaší Dorce na těch kvalitních holistických mohlo vadit míchání několika druhů masa z různých zvířat a ta spousta bylinek a doplňků které se do dražších krmiv dávají. To je vhodné pro žrouty, kteří snesou všechno.

Pejskům s citlivějším trávením je třeba dávat stravu jednoduchou. To znamená dávat vždy pouze jeden druh masa do jedné krmné dávky. Tím se usnadní trávení a předejde spoustě kožních i trávicích problémů.

Pes nemusí být přímo alergik na to aby se po krmení drbal, stačí potravinová intolerance, způsobená krmením stále stejnými granulemi. Prostě řečeno: Už mu to stejné leze krkem.

Proto nikdy nemůžeme říct: Granule jsem neměnila, tím to být nemůže.

Bohužel, právě tím to být může.

sicca

Myslím, že je to hlavně teplem, je 35st., nedivte se kočky a psi prostě pouštěj chlupy, vyčesávat, vyčesávat, rada má.

pohanka*
hodnocení

0x

Děkuji za dotaz i odpovědi. Právě se potýkáme se stejnými problémy, chlupy, chlupy, drbání, vykusování, neklid. Pes je česán, aplikována kapsle na krk, antipar. obojek a spíše zhoršování.

Dnes jsme koupali a šamponovali, srst prokoukla a i klid, zatím.

Uvidíme jak dlouho. Je pravda, že bylo změněno krmivo na doporučení veta. Budeme sledovat, jestli se problém znovu neukáže a poradíme se dále s veterinářem.

Ještě všem jednou děkuji. Pohanka

marfusa*
hodnocení

0x

Před léty nám také pelichal pes. Veterinář nám prodal prostředek, jeho jméno si už nepamatuju. Říkal, abychom to přidávali nenápadně do krmení. Jenže vořech chtěl všechno hned. Číhal, a jak manžel vzal do ruky krabičku, vořech se mu snažil podrazit nohy a všechno vylízat. Bylo to velmi účinné, brzy bylo po pelichání.

Marfušo, nebyl tro Roboran nebo Pangamin?

marfusa*

hodnocení

0x

Jako kdybych vyfotila svou Kesinku. Mám toho samého pejska. Pekelně pouští chlupy, přesně jak popisujete a to pořád. Zkusím tu pilku. Problémy s drbáním nemám, jen když honí nějakou tu blešku. Ale když ji vystříkám, nedrbe se. Od určité doby krmím doma vyrobeným žrádlem, a to jí i můj kocourek. Koupím pajšl, játra, slezinu a když mají akci, srdíčka. Dělám ve velkém do foroty. Všechno maso uvařím, do zbylého vývaru zavařím rýři zvlášť a ovesné vločky také zvlášť, každé mají jinou dobu vaření. Pak to maso umelu na strojku s velkými dírami a v lavóru všechno pořádně promíchám. Naporcuji do po jednodenních dávkách do pytlíků a dám do pulťáku zmrazit. Granule sice také mám, ale dávám hodně málo, ale má zvířata je ani moc nevyhledávají. Stačí jim tohle jídlo dvakrát denně. Dospěla jsem k tomuto krmení proto, že jsem si najednou uvědomila, že ve všech těch konzervách a jiných "mlsů" pro domácí mazlíčky, je spousta chemie. Proto také jsou dnes zvířátka tak nemocná a veterináři tak bohatí. To dříve nebylo a psi a kočky jedli co zbylo od stolu a nejenom že žili, ale za celý svůj život nějakého veterináře ani neviděli, protože spousta dnešních nemocí vůbec neexistovala, kromě vztekliny a proti ní se očkovalo. Veterinář byl jeden na celý okres a ten jezdil do JZD k telení a jiným potřebám statku, a při té příležitosti očkoval i psy na vesnici. S kočkama se tenkrát k veterinářům nechodilo vůbec, protože nebylo proč, a dožívaly se vysokého věku bez nemocí. To jsou moje vzpomínky. Jak to bylo ve větších městech, to nevím, asi tam nějaký veterinář být musel, ale ne skoro na každém rohu a určitě nepatřil mezi zbohatlíky. Dneska má každý z nich vilu jako hrad. Nenavážejte se do mne, že jim závidím, nezávidím, jen suše konstatuji realitu. Já sama k veterináři jdu, když to nutné je. Kastrovala jsem kocourka, a to se také v minulosti nedělalo. A ta kastrace také není nic přirozeného a tomu zvířeti vlastně ubližujeme. Neudělala bych to, kdybych nemusela. Ten můj by se tady zákonitě rval s kocoury volně pobíhajícími ze statku.

doplněno 03.09.15 14:02:

Děkuji, také to koupím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]