Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, co mohu dělat, když mé 2-leté dítě zákeřně napadl pes sousedů. Útok byl bezdůvodný, zcela nečekaný, zákeřný. Při útoku procházel manžel za ruku se synem kolem jejich domu, když se pes pánovi utrhl z vodítka, byl bez náhubku a skočil po synovi. Jedná se o velkého psa, kanadského pasteveckého psa, má přes 70kg a manžel nebyl schopen zabránit útoku. Bojím se, že se útok může opakovat a neskončí to pouze u tržné rány v noze. Co mohu dělat, abych předešla dalšímu útoku. Jaké jsou mé zákonné možnosti? Sousedé psa nechtějí dát pryč, nahlásili jsme to na Pocilii ČR. Napadení psem je ale přestupek a hrozí jim pouze pokuta do výše 3tis.Kč. Syn byl ošetřen v nemocnici. Děkuji.
doplněno 28.08.15 23:19:Nemáte někdo zkušenosti v této věci z pohledu práva? Je obvyklé vedle nahlášení na Policii ČR ještě podat stížnost na obec nebo na chovatelskou stanici? Popř. nenapadá někoho ještě jiná možnost? Předem děkuji.
doplněno 01.09.15 09:14: Napsala jsem chybne rasu psa, je to kavkazsky pastevecky pes.
Kdyby mi pes napadl syna, tak je už pes pod drnem to mi věřte. Já jsem vcelku klidný člověk, ale jakmile jde o zdraví mé rodiny, tak jdu přes mrtvoly a je mi jedno, jestli u toho někoho sejmu. Pokud Váš malej toho psa opravdu nijak neprovokoval a pes vystartoval bezdůvodně, dal bych mu lopatou zákon nezákon.
Myslíte si, že je to tak jednoduché dát psovi lopatou zákon, nezákon? Pes může být hodnotu řekněme 20 tisíc, je-li s PP, pokud by vás majitel zažaloval, co pak?
Dům vašeho souseda se psem nemá plot? A je nutné chodit okolo jejich domu? Nechci se zastávat toho psa... je to neomluvitelné, co se vašemu dítěti stalo... ale uvažuji trošku jako ten pes. Vaše dítě má oči zřejmě v úrovni toho psa, pokud se na něho dívalo upřeně, pes to bral jako výzvu k boji...
No tak to bych dala sousedům ještě pár facek, to je taky jen na pokutu a bylo by to za 21tis. Dítě bych si opravdu sežrat nenechala.
Já to všechno chápu, co říkáte, ale jak jsem psal výše, že pokud jde o zdraví mojí rodiny, tak o tomto nepřemýšlím a konám. Říkám naprosto na rovinu, že kdybych byl na procházce se synem a napadl nás pes, tak budu dělat vše, co je v mých silách, aby se nedostal na dítě a pokud bych ho dokázal chytit, tak ho pěstí umlátim na místě a bude mi v tu chvíli úplně šumák, jestli je pes voříšek z útulku nebo papírák za 100 tisíc.
Samurraj, už vás vidím, jak umlátíte psa vážícího 70 kg vlastníma rukama, když ani neznáte hmaty, kam byste měl správně mířit, abyste ho zneškodnil...
Nějaké hmaty znám, ale to je vcelku vedlejší. Ono když vám jde o kejhák, tak byste viděla, co všechno člověk dokáže.
PS: Kdysi jsem provozoval aktivně box a amatérsky východní bojové sporty. Doma jsem trénoval tím způsobem, že jdem rukou, lehce omotanou fáčem přerážel plné cihly, které se dřívě používaly. Myslím, že pokud by pes dostal takovou šlehu do makovice (nebo několik), tak to jen tak nerozdýchá... Ale zkušenost s tím nemám (a doufám, že ani nebudu mít).
Neni pes jako pes a rozhodne nedoporucuju nekoho nabadat nebo lidem davat rady jak souperit se psem,vseobecne platí ze pokud by pes chtel tak Vas zabije...zalezeni na plemenu,pokud by Vas manzel natrefil byt jen na 20kg psa plemene bull a ten chtel vaseho muze zabit z 90% by se mu to povedlo a to muze byt klidne 120kg chlap,uvedomte si ze psa v dobre kondici, veku a odhodlanim s clovekem bojovat nemuze byt jen nadprumerny sportovec holou rukou(uderem) psa zabit bez specialni prupravy a vycvikem coz ma mizive procento populace.Kousnuti pitbullteriera do jakekoliv koncetiny=bolest jako kdyby jste si amputovali danou koncetinu pilkou na zelezo.Prosim mejte rozum na vaze psa nezaleží,časteji prave zazenete velke plemeno a i u tohoto pripadu pes nechtel dite zabit.Nazor tipu ja bych ho umlatil pestí je doopravdy směšný,poserete a pochčijete se bolesti a šokem po dvou minutach zapasu se psem a pes vydrží bojovat desitky minut a az hodiny,vyskoci prez dva metry do vysky z mista,utahne 3tuny a prokousne Vam blatnik od auta natoz vase teplaky!Tak ze není pes jako pes,kazde plemeno ma svoje a z 99% plemena tipu bull jsou k lidem mirumilovní)) Karatista nekaratista pes vyhraje 8 z 10 souboju a ty dva to byl Chuck Noriss)
Asi jsem divná, ale být to můj pes a cizí dítě...tak se na to budu dívat jinak. Každý hned vyskakuje, jak by zabil toho psa...ale viníkem je přece soused. Teď už víte, že pes je nebezpečný (i na vodítku), tak budete v dávat pozor. Takže jedině domluva se sousedem je řešení. Probrat to s ním, co a proč se stalo a hlavně, jak tomu předejít. Jestli je rozumný (což nelze předpokládat), tak alespoň pořídí náhubek. Mona
doplněno 28.08.15 22:59:Viníkem je samozřejmě soused, ale když na vás letí pes s úmyslem vám ublížit, tak souseda asi moc řešit nebudete.
doplněno 28.08.15 23:06:Pro Eulalii - To je ale úplně jiný případ, co popisujete, že se dítě žene k psovi. Pak jsou viníci rodiče dítěte, ale paní popisoval, že nikdo psa nijak nedráždil.
Samurraj. Ano. Jistě. Jenže s tím drážděním psů dětmi... úplně stačí, aby se děcko upřeně podívalo psovi do očí a ten to psychicky nezvládne a zaútočí. A děcko nemuselo jinak udělat vůbec nic. Byla jsem jednou s dítětem v lese. Tam se najednou objevil vlčák bez pána. A šel k nám. A co teď, že... Cizí pes, vypadal tak nějak divně. Tak jsme se k němu otočili zády, neprovokovali, neskákali, jen stáli, nezaháněli jsme ho. Pes pak odešel. Za chvíli jsem zjistila, že tam pána měl, ale opodál. Naštěstí. Ale strach jsem taky měla.
Manžel se psem pouze procházel po cestě kolem domu, dítě držel za ruku. Dítě psa nikdy nijak neprovokovalo. Pes neměl náhubek a majiteli se vytrhl z vodítka, 70kg bestii nezvládá a ani neudrží.
72mona3: Moje řeč. Když jdu se svým psem a vidím malé děcko s doprovodem rodičů, jak se to děcko hned k mému psovi žene... že prý "hafí"... a už by ho hladilo a rodiče nic neřeknou. Tak se sama divím.
Určitě stížnost podejte, také je obvyklé podat občanskoprávní žalobu a domáhat se náhrady škody, bolestné, trauma, náklady léčby atd. Vše s policii řešte písemně a pokud to odloží, odvolejte se. Je lepší to řešit jako trestněprávní věc, tam neplatíte za soudy.
Syn byl sice jen ošetřen a poté propuštěn z nemocnice, ale většina dětí má po napadení psem strach ze psů, takže máme následek a ten řeší psychouš, což je lékař a na tom by se trestnost možná dala postavit.
Kdyby ten pes (píšete 70kg) chtěl dítěti opravdu ublížit, tak by to rozhodně neskončilo 3cm rankou. Náhubek u takhle velkého psa VS malé dítě může být ještě daleko horší, než škrábanec. Podle mě je pokuta zcela na místě, protože se v podstatě nic vážného nestalo. Kdyby se jednalo o ublížení na zdraví, tak by policie určitě jednala jinak. Ale nestal se trestný čin tak co na tom dál řešit? Za sousedem bych zašla, jestli není možná domluva aby si psa více hlídali. Také bych svého psa kvůli takovémuto incidentu ROZHODNĚ nedala pryč. Pracovala bych se psem na tom, aby se to neopakovalo, ale to zadavatel neví jak to doma majitelé se psem řeší či neřeší. Vše je o komunikaci, tak se jich prostě zeptejte, jak to hodlají dále řešit a podle toho se zařiďte. Mne jako dítě takto pokousal jezevčík, také malá ranka, ani jsme to neřešili s majiteli ani s nikým jiným, to se prostě stává. Kdyby se jednalo o brutální napadení agresora, to dítě už by nebylo mezi námi.
doplněno 29.08.15 12:05:No 3cm ranka to byla taky, od jezevčíka. Takže je to jedno. Jo psychické trauma asi dítě nějakou dobu mít bude, ale kdo z nás nemá z dětství nějakej blbej zážitek. Já jen říkám, jak je to z pohledu práva, "nic" se nestalo. Policie to nemůže řešit nějak "přísněji", nemůžete být stíhán za škrábanec, chápete?
doplněno 29.08.15 12:16:Děcka našich sousedů se panicky bojí psů, když naše venčím na zahradě tak brečí a utíkají. A to už jsou poměrně velké děti. Ono je na rodičích, jak s tím budou pracovat a dítě strachu zbaví. To především ale nesmějí panikařit oni, v první řadě. Takže když tu budeme řešit jak je to strašné, ničemu to nepomůže. V životě se stávají i daleko horší věci proboha. A pokud nechápete rozdíl mezi útokem od člověka, a instinktivním chováním psa, tak je někde asi problém. Třeba tomu psu nějaké jiné děcko ublížilo a byla to prostě asociace s něčím. Takže má trauma dítě i pes. Nám kluk od jiných sousedů hází po psech kamínky, provokuje je přes plot, už 2x jsem ho načapala a seřvala. No jestli mu venku jednoho dne natrhnou zadek, tak já půjdu ještě za mříže...? Což není narážka na zadavatele, já věřím že dvouleté dítě psu nijak neublížilo, ale prostě zvířata občas jednají zdánlivě nepředvídatelně. Domluva s majitelem psa je jediné rozumné řešení. Obecní úřad s tím nic neudělá, pokutu dostali, takže věc je pro úřady už "vyřešená".
I dnes, v dospělosti, by pro mě asi byl velký rozdíl, jestli na mě zaútočí jezevčík, nebo 70 kg pes. Ve dvou letech by to prostě byla obluda velikosti dospělých kolem a zřejmě drsný zážitek na delší dobu.
Čekáte s přísnějším opatřením, až následky budou fatálnější? Malá ranka v pohodě? děti máte?
I tak, když si to představím ,útok jezevčíka ( taky mě v dětství pokousal ruku ) a velké " obludy ", z pohledu děcka, tak si myslím, že to jedno není. Neřeším to teď z pohledu práva, ale z pohledu děcka. Teď mě napadlo, že sousedovic dvě divoké holky mě vážně někdy točí, takže bych je vlastně mohla pořádně vyprášit bez následných škrábanců a v pohodě
Určitě jste zodpovědnější majitelka psa, venčíte ho s náhubkem a pevnost vodítka odpovídá velikosti vašeho psa. Možná máte psa i pojištěného...
O dohodu se snažíme, ale po pravdě, jediné řešení, které požadujeme je, aby pes změnil bydliště. Nechceme mít zabijáka v ulici! A čekala bych, že po tomto útoku budou mít i majitelé psa zájem na tom, aby se nic podobného nebo horšího už nikdy nestalo a budou mít sami strach. Ale bohužel, psa dát pryč nechtějí...
Velký pes je jako zbraň.
Již zde bylo řečeno, venčit pouze s náhubkem.
Venčit pouze dospělá osoba, která toho psa udrží.
Pes by měl mít ne obojek, ale popruhy, kšíry, pak je pes udržitelný o hodně lépe, než na obojku.
Majitel by měl předpokládat případné potíže, když psa nemá dobře vychovaného a již se připravit a nechat jiné psy, nebo malé děti odejít-obejít v pozdálí.
Rodič dítěte má své malé dítě držet na opačné straně než je pes. Případně říci, pojď, jdeme na druhou stranu. To platí pro jakéhokoliv psa. Prostě stačí předvídat.
Jestli se sousedem normálně komunikujete, tak abyste eliminovali také situace do budoucna, tak tyto věci mu nastínit. Košík, kšíry, vyhnout se blízkému kontaktu.
U Vás též opatrnost a nechodit blízko k psovi, dítě držet v bezpečné vzdálenosti, zvláště, když víte jaký je. Občas psa určitě potkáte, ale nepředpokládám, že budete denodenně v kontaktu.
Situaci, kterou popisujete nezvládly obě strany. Pes bez náhubku u svého teritoria, hlídal své území. Je vidět, že i v přítomnosti svého pána je agresivní. Váš manžel neměl okolo nich chodit, jestliže ví, že je pes ostřejší. Měl počkat, nebo přejít na druhou stranu.
Eb, píšete, že jiná cesta není. Když vyjdete z vrátek a půjdete rovně až dojdete na druhou stranu ulice a teprve potom zahnete na tu stranu, kudy potřebujete, jste od sousedic pozemku v odstupu chodníku a celé šířky chodníku. A pokaždé tam jistě soused se psem stát nebude.
Já, jako pošťačka jsem vždy křičela, zavřete si toho psa! a dřív jsem nešla, dokud psa nespacifikovali. Být nekompromisní a požadovat na sousedovi, aby zavřel vrátka.
Tam, kde byl pes a velký a zlý, tam jsem vždy chodila obloukem. Jde to, když se chce. Prostě předvídat a nejen u tohoto psa.
Moje pouze osobní řešení: Pokud je to Váš přímý soused, a máte mezi sebou plot, já jako milovník zvířat bych pro něj měla vždy kus masa, kůže, piškot od oběda, a navázala s ním přátelský vztah. Samozřejmě po zeptání, jestli ho mohu krmit. To by v tom byl čert, aby se pes nezkrotil.
doplněno 29.08.15 17:36:oprava: od sousedovic pozemku v odstupu chodníku a celé šířky vozovky
doplněno 29.08.15 17:40:Eb, cítíte nějaké nepřátelství od souseda? Ono když je zlý majitel, tak je přísný na psa a ten pes pak je zlý na všechny okolo. Dává mu dostatek žrádla, necvičí ho k agresivitě?
Víte pohanko já to vidím z popisu té situace právě na varovný útok, pes tím prostě říkal "nelíbíte se mi, jděte pryč" a zdůraznil to "kousancem" z jeho pohledu pouze výchovným. To je asi nejpravděpodobnější vysvětlení situace. Samozřejmě je to selhání majitele psa a ten by měl situaci řešit nejlépe na cvičáku. Ohledně náhubku, na velkém psu může náhubek při napadení nadělat i více škod, než zuby. S těmi kšírami nesouhlasím, moji psi na nich mají daleko větší tah než s obojkem a používám je spíše hlavně do auta na zapínání k bezpečnostnímu pásu. Rozhodně spíše pevný obojek s pevným vodítkem, než postroj. Nápad psa "uplatit" se mi líbí, náš soused takhle ty mé uplatil aby na něj neštěkali - má to ale háček, teď když ho spatří, tak hrozně piští jak ho vítají.
Tarantel, my máme zase s kšírami právě tu dobrou zkušenost. Československý vlčák. Po přechodu na tyto uvedené se pes stal klidnější, lépe udržitelnější a ovladatelnější.
To si každý musí vyzkoušet a zvolit co mu vyhovuje.
Zdá se mě, že ten pes je jiný, než když se na obojku škrtí. A ti úplně vzpurní, když sotva lapají po dechu a přesto táhnou a táhnou, se mě moc nelíbí, ale je to na majiteli.
Jinak na krmení si pesani velmi rychle zvyknou, to souhlas.
Kavkazani jsou silní, ostří, chránící si své území, jestli se vytrhnul, nebo něco přetrhnul, vždy je chyba na majiteli.
Ale někdy jsou ti majiteli tzv. ,,betlemáci,, a nikdy se s nimi nedomluvíte a tento soused si vzal plemeno, které nezvládá.
Jedině ho hlídat a při vycházce bez náhubku stále upozorňovat, ať mu ho nasadí a koupí silný obojek a vodítko. Po určité době zpuchří, tak ho musí kontrolovat.
Jedná se o bojové plemeno psa, který jak jsem četla má agresivitu v genech.
Se sousedy jsme nikdy neměli problém. Teď si ale neuvědomují vážnost situace, že mají doma psa zabijáka, který bez varování a příčiny útočí.
Manžel samozřejmě byl na druhé straně cesty, dítě vzdáleněji od psa. Bohužel zde ale máme úzkou cestu, bez chodníku, kterou vždy musíme projít, když jdeme kamkoliv od domu a cestě kolem psa se vyhnout nelze. Tentokrát se přetrhlo vodítko, příště může být špatně zavřená branka...bojím se, aby se útok neopakoval. Nyní u útoku stáli 2 chlapi a skočili po psovi. Příště pes může zabít.
Určitě psa nezvládají, necvičí ho, ...+ pes neměl košík.
Nic jako bojové plemeno psa v kynologii neexistuje. Takže můžete upřesnit to plemeno?
doplněno 30.08.15 00:16:Tak na začátku to vypadalo jako menší potyčka se psem a nakonec se to nafukuje a nafukuje. To bude asi už do hlavních zpráv TV Noha
Nemyslíte Kavkazského pasteveckého psa? To je samozřejmě se špatnou výchovou pr*ser a doslova odjištěná zbraň. Nicméně není to "bojový pes", prostě jen pes šlechtěný k nekompromisní ochraně vyžadující specifický přístup k výchově. To je fakt hodně velký průšvih mít jednoho nezvládnutého za souseda. Držím palce ať se ho nějak humánně zbavíte.
Já si myslím, že už je zbytečné diskutovat o tom, jak přesně to bylo, co to bylo za psa, na které straně kdo byl a tak. Je potřeba myslet na to, že dítě a lidé jsou tady doma a měli by být vždy v bezpečí, beze strachu, bez obav. Je mnoho psů, kteří nebezpeční jsou, ale majitel je má zabezpečené tak, že nemohou ublížit. Navíc všichni psi jsou na svém území zlí a proto je lidi mají. Mají za úkol hlídat. Ale venku, mimo své území, bez důvodů tohle pes nesmí! Ani dnes, ani zítra.
Dovolím si nesouhlasit, že je jedno co je to za plemeno. Cituji z Wiki:
Zmínky o plemeni jsou již 1500 let staré, zdokumentováno je posledních 600 let, ale odhaduje se, že toto plemeno je mnohem starší.[zdroj?] Rozšířeni jsou hlavně v pásmu Předkavkazska a Zakavkazska, území, rozprostírajícím se na sever od kavkazského hřebene až ke Kumsko-manyčské sníženině mezi Černým a Kaspickým mořem, a dále až ke hranicím Íránu a Tureckaa. Znám je i v Pákistánu a severní Indii. Velká obliba jeho chovu je v USA vzhledem k velkému tamnímu množství ruských emigrantů.[zdroj?] To sebou nese z pohledu čistokrevnosti mnoho vzhledových přechodů se středoasijským pasteveckým psem. V těchto nevlídných oblastech chrání tento pes stáda ovcí před medvědy, tygry, vlky a jinými šelmami, ale také objekty, zahrady a usedlosti před zloději. Soužití více psů kavkazského pasteveckého psa je matriarchátního charakteru.[zdroj?]
V zemích původu, na území bývalého Sovětského svazu, je dodnes využíván ke strážní službě ať už armádních či policejních objektů, zejména je negativně znám z ostrahy věznic a v rámci tzv. východního bloku z ostrahy Berlínské zdi. Je též využíván jako silný a vytrvalý horský tažný pes (nehledě na jeho obranářskou úlohu proti dravým šelmám).
Velmi důležitá je socializace štěněte, začlenění do rodiny s trvalým kontaktem. Nejlépe mu svědčí na zahradě, ale nic nebrání jeho umístění v bytě pokud bude moci chodit několikrát denně na procházky do přírody, což sebou nese jistá úskalí. Toto plemeno je primárně permanentní nekompromisní samostatný hlídač a obranář tzn. že hlídá neustále a pořád, vše ostatní i příkazy psovoda jsou pro něj sekundární.
doplněno 30.08.15 12:24:Nicméně jak píše ronyx, o útok se v tomhle případě opravdu nejednalo protože to by byli pokousání všichni a chlapi by psa určitě nezastavili. To je prostě fakt. Kavkazáka od útoku odradíte pouze tím, že ho zastřelíte. Domluvte se se sousedy, ať si psa řádně zabezpečí, že máte strach. Po dobrém zmůžete daleko více než nějakým bojem.
doplněno 31.08.15 11:54:Držím Vám palce, ať to dobře dopadne.
To mi jako chcete rict ze ten pes preskocil ranku aby napadlo vase dite, No to si ze me delate jen prdel -.-
Utrhl se z vodítka nebo ho přetrhl. Stál se svým pánem před jejich domem. Bohužel pán venčí psa bez náhubku.
Říkat o psu, který způsobí při váze 70kg, 3 cm ranku, že je to pes zabiják je ujeté a hloupé. Kdyby pes chtěl, tak to skončí daleko hůř, takové kousnutí bylo od psa jen varovaní, nikoli jak píšete brutální útok. Vůbec ale opravdu vůbec nevíte o čem mluvíte. Věřím, že být to moje dítě budu taky nepříjemná. Mám osobní zkušenost, syna mi taky napadl a pokousal pes, mně jako dítě také. Ježe chce to si uvědomit, že se naštěstí nic nestalo, ano dítě bude mít šrám na duši, ale je to jen na vás jak se stím vypořádá. Myslím, že soused je vyškolený a příště si dá pozor. Vy se psu vyhýbejte a trvejte na řádném zabezpečení psa. Děláním naschválů ničemu nepomůžete. Zajímalo by mě co si od zveřejnění videa slibujete? Komu tím prospějete a vyřešíte váš problém? Pochopila bych to kdyby pes neustále někoho napadal, utíkal a byl opravdu nebezpečný a soused neměl zájem to řešit. Ale trvat na tom aby se zbavil psa...to je hysterické.
Sousedi v první chvíli reagovali, že pes půjde z domu. Názor ale velmi rychle přehodnotili (je to jejich pes), že je k tomu nemůžeme donutit. Naše jediná cesta od domu je kolem jejich plotu, teď se tam už vždy budeme bát chodit.
poradte.cz/... Já vím, že se nedá srovnat napadení jorka s napadením dítěte, ale pro ty, kdo si myslí, že by zaregovali tak rychle a tak účinně, že by psa zneškodnili a zprovodili ze světa, se svým úlekem a s vyděšeným dítětem za zády, říkám, že tohle vyprávění vnímají jako hru na pc. Prostě by tohle nemohli udělat, ikdyby byli trénovaní v judu nebo v čem. Prostě ne! Za chvíli, po zklidnění a se zbraní by to šlo. Ale v téhle situaci, věřte mi, nešlo. Vůbec si neumíte představit, jak ve vás všechno zatrne, jak ztuhnete. Já jsem z té situace vyvázla se zdravou kůží, protože doba, než ta čuba doběhla z dálky, byla o několik vteřin delší, než když se to stane z bezprostřední blízkosti. A pak, já jsem byla ze cvičáků připravená. Ani jsem netušila, jak to ve mně zůstalo hluboko.
Ještě teď, když to píšu, se mi špatně dýchá.
To co se stalo, stalo se, ale je potřeba promyslet budoucnost.
eb, je mi líto, co se stalo. Musel to být šílený šok pro všechny. Asi vám neumím poradit, ale jestli pes tohle udělal, jistojistě to udělá podruhé a nikdo neví, kdy to podruhé bude. Já bych sousedy táhala po úřadech a po soudech a trvala na penězích. Ne že bych na tom chtěla vydělat, ale proto, aby majitelé pocítili újmu a našli řešení tak, aby váš malý byl v bezpečí.
Asi se nám povede získat záznam celé situace z bezpečností kamery jiných sousedů... Pak už to nebude vědět jen soused a tatínek, ale každý, kdo má zájem to vědět.
Na psa soused i tatínek okamžitě skočili. Celkově kousnutí je 10cm velké, tržná rána naštěstí jen 3cm.
Máte pravdu. Jediné, co chceme, je přinutit sousedy dát psa pryč. Vše, co podnikneme, je pouze cesta za tímto cílem. A i dotaz na tyto stránky jsou doufala, že mi poskytne další návody, jak je k tomu přimět.
Nechci další ublížení na zdraví!
Ja bych ho pryc nedala neni jisty zda pes nezautocil za nejakym svym duvodem. Vy sice rikat muzete ze slo decko kolem klidne ale to jsou slova, co jsem se docetla, jen vaseho manzela takze nevite zda to je pravda.. doufam ze se dostanu k tomu videu. Celej svuj zivot ziju se psem a vi jak se chovaj jelikoz k nam chodi mimca od nekolika mesicu az po 3 roky. Takze je to sovo proti slovu. Doufam ze sousedi nebudou takovy hloupy a daji ho pryc kvuli vasemu prani! A navic neni duvod ho dat pryc jenom protoze to je bojove plemeno.. Jakej pan takovej pes takze jestli je soused v pohode musi byt i ten pes
Já bych doporučila, aby si příště vzal váš muž pěkný bejsbólák, a napadnul taky bezdůvodně toho psa, když soused nejeví zájem si psa vychovat a zavolat, nebo mu dát košík. Nejdřív ale souseda požádejte o 5000,- odškodného - přece je to možná slušný člověk a věc by rád urovnal
Dle zakona je pes vec, za kterou zodpovida majitel. Ten inteligentni si poridi pojisteni a ma klid...Coz ovsem neznamena, ze mu psa nekdo nezabije v pripade ohrozeni. A to muze mit treba metrak.
Zvíře už není věc.. trošku si to aktualizujte... Psi nemají rádi tyhle pištivý jekoty od malých dětí.. možná ho to popudilo.. Přeci nemusíte chodit kolem jejich domu, pes náhubek u domu mít nemusí. Zkuste se domluvit, že když budete venku, pes bude doma a pak naopak, přece nemůžete chtít, aby se dal pes z domu, nedejbože utratil? pro ně to může být stejné, jako kdyby oni chtěli, aby jste dali pryč syna, který irituje jejich psa..
Co vlastně dítěti udělal?
doplněno 29.08.15 02:57:A jaké testy prováděli?
?
No to se mi snad jen zdá... Bych se na to raději koukla očima toho děcka. Někdy opravdu překvapí, jaké žvásty si tady člověk přečte. Je nutné chodit kolem sousedova domu? Má si snad člověk vytyčit trasy po městě s opatrnými obchůzkami kolem domů těch, kdo vlastní (drahého ) a asi nezvládnutného psa, nebo vzduchovku nebo jinou hračku? Co takhle si rovnou vykopat tunely na procházky
Jakože syn irituje jejich psa? Pes byl frustrován jekotem děcka? něco jste kouřila?
ano, uznávám, že mě ty slinty opravdu vytočily, a tak to snad raději korektně smažte.
xy - když vidím, jak se lidi chovaj k sobě a ke zvířatům, začínající to od dětí, 3- letí uštípají všechny nožičky pavoukům, křídla můrám, 4. letí zašlapují žáby, pětiletí děti ukamenují a zabijí kotě, šestiletí zesrandy chytnou psovi končetiny a tahají ho tak dlouho, dokud ho nerozpůlí, zapálí koňovi ocas, 8- mi letí vzduchovkami střílí do končeníku srnám,
ne nemám s malými hajzlíkami slitování.. Mohlo to být úplně jinak, než je to popisováno, proto se ptám.. A pokud byl pes na zahradě a dítě mu vřískalo u brány, tak ho měl vzít táta na ramena.
doplněno 30.08.15 00:15:a proč ho otec ihned nehodil na ramena - byť by riskoval pokousání sám sebe - to se mi zdá jako istinktivní reakce..?
Mohlo to být jinak, než je popisováno, také se to vůbec nemuselo stát...nebo můžete věřit slovům, co píši. Doufám, že se povede získat záznam z bezpečnostní kamery jiných sousedů. Né proto, abych v této diskusi někoho přesvědčovala, co se stalo, ale pro další vyšetření situace.
Dítě bylo zcela klidné, volně procházející za ruku otce. Nikdy psa nedráždilo. Nikdy si psa ani nevšimlo. Proto se bojíme opakování, na kohokoliv. Pes je agresivní, útočný.
Pes dítě bez varování, brutálně napadl a kdyby nezasáhl majitel psa a tatínek, tak by ho možná i zabil. Dítě šlo kolem, za ruku, v klidu. Nedalo sebemenší příčinu psu pro útok. Dítě ale v danou chvíli bylo to nejslabší, na co pes mohl okamžitě skočit. Jedná se o agresivní plemeno s útokem v krvi a majitelé psa nezvládají a bohužel ani necvičí.
Víte, nechť se to někomu líbí, či naopak, byl bych nekompromsní, netolerantní a absolutní. Pokuta za napadení dítěte je výsměch v možných budoucích důsledcích.
Váš manžel to jen vypravoval, syn je zdravý, proč tento story nepíše sám. Selhal? Je to šikovná chovatelská zkratka o hezkém vztahu velkého psa s malým dítětem. "Bella a Sebastian".
Ještě mě tu hodně pobavilo, jak se tu někteří začali předhánět jaké kdo umí hmaty a chvaty a jak by psa umlátili holýma rukama , tak za prvé bych to chtěla vidět v reálu a za druhé, na 99% psů stačí, když dítě postavím za sebe, postavím se mezi něj a psa, a rázně na něj zařvu třeba "vypadni", ale nesmí v tom být strach, prostě postoj "neprojdeš přeze mě". Fakt to ten pes otočí, nepůjde do toho, psi mají z člověka respekt pokud nejsou přímo cvičení nebo šlechtění na to, aby člověka sejmuli. Takže fakt lidi nehysterčete...
Pro méně otrlé pak je dobrá záchranná metoda šoupnout malé dítě při útoku psa na ulici k někomu za plot (kdo tam nemá psa!), případně dítě zalehnout a složit pod sebe a chránit ho svým tělem. Rozhodně dítě před útočícím psem NIKDY nebrat do náruče, nezvedat do výšky, psa to vyprovokuje. Na některé psy, pozor, pouze na NĚKTERÉ zabírá pepřový sprej. Ale to jsou krajní metody, nejlepší je postup viz. výše. Ovšem nesmí se u toho člověk klepat, případně dělat hysterické pohyby, pak je lepší použít ty další způsoby.
doplněno 29.08.15 13:03:No tak já jako pejskař potkávám psů opravdu hodně a od mého dětství a toho jezevčíka mě tedy žádný nenapadl. A to jsem své psy už musela bránit proti cizím agresorům, ale MĚ přímo neatakovali. Rozhodně je lepší to co píši já, než aby zadavatel začal chodit na judo a pak zkoušel na nějakém psu nějaké hmaty a chvaty. To by fakt nemusel dopadnout dobře a úplně zbytečně hlavně. Řeči lidí jak by psa umlátili, když ho stačí prostě zahnat, já nevím proč jít do zbytečného rizika, i sebelepší chvat se může zrovna nepovést, prostě z 99% zbytečný.
Emilko, náhubek pro velikého psa, to zas až tak řešením není. Kdyby chtěl napadnout, tak stejně umí košem umlátit. Je docela možné, nebijte mě za tento názor, že to útok nebyl, že to bylo jen veliké vítání. Je možné, že psisko o dítěti ví zpoza plotu a teď se na něho šlo kouknout a přivítat zblízka. Je možné, že všichni situaci vyhodnotili špatně. Myslím si, že kdyby napadnul tak by dítě zabil. To, že se vytrhnul, to není omluva, dovolit si to nesmí, to je jasné. Člověk nikdy neví, kdy psovi prdne v hlavě. A pak slyšíme: On byl vždycky hodný. Dítě by se mohlo "vyvředit" (používá se ještě dnes tenhle výraz?) Jsem na straně tazatelky a jejiho dítěte, ale když tuhle situaci promýšlím, čím více docházím k přesvědčení, že o útok nešlo.
Eulalie, děkuji. Když jsem měla malé děti a psa neměla, asi bych to pochopila jako útok a byla vyděšená do konce života. Dnes už je to o něčem jiném.
Babko, váš názor se mi líbí. Jenže je to názor dlouholeté pejskařky, viďte. A tou jaksi tazatelka není. Takže ona to ani nepochopí.
Děkuji za váš názor. Přesto musím říci, že šlo o cílený útok psa. Bez váhání šel po noze dítěte. Okamžitě se zakousl. Tržná rána 3cm a 10cm kolo se stopou po kousnutí. Kdyby na psa manžel a soused okamžitě neskočili, pes by dítě zabil. Možná se mi povede od jiného souseda z bezpečností kamery získat záznam celé situace. Pokud ano, určitě ho nasdílím. Vítání bývá po obličeji.
A protože sousedi psa nechtějí dát pryč, tak jim budu muset život i jinak ztrpčit, než pouze nahlášením na policii. A určitá medializace by mohla být pro ně nepříjemná, alespoň doufám.
Původně sem se do téhle debaty vůbec nechtěl zapojovat, ale vaše (nezlobte se, ale doslova hysterické) výlevy - to je prostě síla. nejen že o psech nic nevíte, ale vy ani netušíte.Abych nebyl osočen, že jsem zanícený pejskař, co brání útočící psy - nejsem pejskař, chovám kočku (domácí - venkovní podle její chuti) a se psy přicházím do styku poměrně často, protože pejskaři chodí k mému domu na louky venčit a procházkovat převážně velká plemena psů. A většina těch psů se samozřejmě za kočkou ráda proběhne, což (zcela upřímně) já nevidím moc rád. Ale nikdy jsem nezaznamenal jediný komflikt a já těm psům klidně jdu naproti, i když nemají ani náhubek, ani vodítko. prostě se těch psů nebojím, ať už je to tzv. bojové plemeno či jiný velký pes.
Kdysi jako voják ZS jsem chodil dělat tzv. figuranta (to je ta osoba, co si vezme rukáv, případně vatovaný oblek a pes na ni útočí). měl jsme tu čest dělat "narušitele" jak pro německé ovčáky, tak třeba i pro rotvajlera. Takže psího kousání jsem si užil docela dost.Když čtu váš výlev - byl to cílený útok, pes by dítě zabil...nezlobte se, ale vaši fantazii bych snad mít ani nechtěl, protože vy se musíte bát i sama sebe. Ten pes kdyby opravdu útočil, tak nemá vaše dvouleté dítě 3cm škrábnutí (i když na šití), ale má nohu téměř ukosnutou, protože tlak stisku těchto velkých plemen je někde od 7 do 12 atm, což pro pochopení je jako když vám někdo končetinu sevře do velkého svěráku a pořádně ho utáhne. Takový tlak umí drtit kosti (obzvlášť měkké kosti dětské). Takže ne - pes určitě neútočil, možná to mohlo být nějaké varování (typu "nelíbíš se mi"), ale také to mohl z psího pohledu nepodařený pokus o hru. Navíc - kdyby pes opravdu útočil, nestačili by k jeho odehnání 2 muži, ale minimálně by bylo pokousáni větší - ať už vícekrát kousnuté to dítě nebo někdo z těch můžů. Jak se tady objevilo, že by psa úderem zabili, ano, to sice lze, ale je téměř nemožné to udělat aniž by si pes mezitím stačil kousnout 2 - 3x, protože smrtící úder pro psa musí být veden na jistá místa a na to se ten pes musí proti tomu zabíjejícímu správně otočit. Když už tady pada poznámka o tom, že ten pes neměl košík - buďte ráda, že ho neměl, protože pes s košíkem dokáže úderem toho koše ošklivě zranit i dospělého muže a to se o to ani nemusí snažit. Vím, o čem píšu, mám osobní zkušenost, dostal jsem na vojně od vyskočivšího německého ovčáka košem takovou ránu do brady, ze spodu, až sem si lehnul - kam se na to hrabe úder od boxera. A to se ten pes chtěl jenom bavit.
když vás čtu cituji vás "A protože sousedi psa nechtějí dát pryč, tak jim budu muset život i jinak ztrpčit, než pouze nahlášením na policii. A určitá medializace by mohla být pro ně nepříjemná, alespoň doufám." - nechápu. Asi vás pálí zatím dobré (teba relativně) dobré sousedské vztahy. na jednu stranu píšete, že okolo těch sousedů musíte chodit, na druhou stranu chcete vyvolávat sousedskou válku. No tak si klidně hrajte (neberte to jako nehodu, která se prostě stala a nestojí víc než za mávnutím ruky nad tím) a vyvolávejte války. Jen abysme tady za nějaký čas pak od vás nečetli dotaz typu "poraďte, potřebuju od souseda to a to a on mi nechce vyhovět".
Tarantule, tak ted jste mě opravdu pobavila prej stoupnu si před dítě a na psa zařvu vypadni! Hmm už vidím, jak se rozuřený pes lekne, stáhne ocas mezi nohy a uteče. Možná v pohádkcá nebo vašich představách. Jinak je vidět, že o bojových sportech nemáte ani tucha
Asi před 20. lety na diskotéce dělal otec mého kamaráda příležitostného vyhazovače. Strhla se bitka a někdo zavolal polici. Přijeli se psem (Německým ovčákem) Pes se pustil na otce kamaráda, který se do bitky zapojil a jelikož se pán psa bál, nakopnul ho. A nakupnul ho tak šikovně, že pes zemřel. Tenkrát pán dostal pokutu 500 korun za to, že to byl cvičený pes. Takže řeči, že člověk nedokáže zabít psa holýma rukama, nohama si nechte laskavě od cesty když tomu nerozumíte.
LOL ale opravdu rozzuřeného psa nepotkáte každý den, psa, který je rozhodnutý Vás prostě zabít nebo zneškodnit - kolik takových je? O bojových sportech vím hodně protože manžel se jimi zabývá a mimo to v rámci policejního výcviku byl i na stáži u psovodů, kde se učili i psa zneškodnit. Přesto toto NIKDY V PRAXI NEPOTŘEBOVAL, protože na většinu psů opravdu stačí houknout a za tím si stojím. Znám také hodně lidí, kteří sice dělají bojové sporty, ale v praxi když je někdo přepadl nebo napadl nebyli schopni nic použít, ono šok člověka paralyzuje, je to úplně jiná situace. Většina lidí se tak jako tak při brutálním napadení člověkem nebo psem rozklepe a je fuk kolik dělá bojových sportů. Mluvím o brutálním napadení, ne o potyčce v hospodě. Ten pes také rozhodně nikoho BRUTÁLNĚ nenapadl, a ani nejspíš nebyl rozzuřený, protože to by to dítě sbírali po kouskách - čili by úplně stačilo na něj zařvat, kapišto? Co se týče Vašeho incidentu s policejním psem, ti nejsou cvičení na zabití protivníka. Ale když se Vás takový pes rozhodne opravdu ZABÍT, musel by ste mít opravdu hodně rychlé reflexy protože prokousne krk během necelé vteřiny a věřte, že pes ví kam kousnout.
Omlouvám se, ale tohle mi přijde jako přeskakující deska. Několikrát zde bylo zmíněno, že pokud by pes měl náhubek, mohlo to dopadnout ještě hůře. Pánovi se vytrhl (nebo utrhl), pán už to ví, pán byl potrestán (případně pokutován) a pán si nejspíš pořídí pro psa pořádný obojek a vodítko jak na bejka. To je jediná možnost (kromě výcviku), jak zabránit případnému dalšímu útoku. Pokud by se měl "dát pryč" každý pes, který někdy na někoho "vyjel", tak by těch mazlíků sakra ubylo. Mona
doplněno 01.09.15 00:07:@ria - pes byl venčen na vodítku.
K tomu náhubku bych pouze podotknul, jak se to dokola omýlá, že pokud vás pes praští kovovým, je to pěkná rána (takhle jsem přišel o přední zuby). Pokud však má pes náhubek kožený, toto nebezpečí odpadá.
Americko-kanadský ovčák
(Bílý švýcarský ovčák)
Povaha plemene
Americko-kanadský ovčák není snadno zaškatulkovatelný. Různí psi mají totiž různou povahu. Jeden je plný energie, druhý rád lenoší. Jeden je nebojácný, druhý nedůvěřivý. Každopádně je to klidný, citlivý, vnímavý a občas slušně vychytralý pes. Podobně jako u lidí hodně záleží na výchově a socializaci ve štěněčím věku. Každý špatný zážitek na něho může mít doživotně neblahý vliv. Přestože to je skvělý hlídač, není agresivní a skvěle se hodí k dětem i ke starším lidem, kteří v něm najdou spolehlivého kamaráda. Používá se také jako slepecký pes a společník pro postižené.
doplněno 01.09.15 01:26:Nedovedu si představit, jak někdo může požadovat "dát psa pryč", jako kdyby šlo o vyhození starého trička. U většiny majitelů se jedná o člena rodiny. Váš soused je z události zřejmě dost nešťastný
Takže pes musí na zahradě majitelů nosit náhubek a být na vodítku?..
doplněno 01.09.15 00:04:Já si myslím, že to bylo úplně jinak a paní se snaži vytřískat ze spadnudí děcka na zem po leknutí psa co nejvíce peněz..
doplněno 01.09.15 00:08:můžet poslat fotku zranění? abychom věřili?
doplněno 01.09.15 01:05:Jediný kdo může zabít psa (kočku) jako škodnou je myslivec, pokud budete dokazovat, že byl pes nebezpečný na základě 3 centimetrový ranky a zabili jste ho, budete platit pěkně tučné odškodné a pokutu. Jako děti jsme lezli po stromech a měli jsme větší rány a i psi nás často pokousali, dostali jsme zavyučenou.. Přeháníte.
Já si myslím, že diskuze ustoupila hodně mimo. Je hodně velkých a zlých psů. Nevíme o nich, protože jsou drženi v bezpečí. Nikomu neublíží. Záleží na majiteli, aby si psa zabezpečil tak, aby lidé byli v bezpečí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.