Ne, k sousedům určitě slyšet nebude . V noci většinou spí. Ve dne je některé morče zticha, některé občas piští (třeba když něco chce). Intenzitu bych přirovnal k pískání třeba kosa. No a může trochu (opravdu málo) dupat.
Jak už bylo řečeno, hlučné opravdu není. Maximálně bude slyšet, jak chroupe seno Záleží i na podestýlce - pokud jsou samostatné dřevěné pelety, tak je slyšet (jen v místnosti) každý pohyb morčete. Někdo chov jednotlivého morčete odsuzuje, ale z vlastní zkušenosti vím, že i jednotlivec může být spokojený, pokud je mu věnován dostatek péče. Mona
V noci většinou spí.Jsou to denní tvorové.Jestli si jdou pro mrkvicku nepovažuji za hluk.Máme doma 2samicky.Dělají vyrgal ve dne jak si hrají na jinou a zabavuji jedna druhou, ale v noci si každá zaleze do svého kouta a polehavaji.Máme i křečka a ten dělá hluk jen v noci a ve dne spí, protože je zase noční tvor.. Mít jen jedno kotvě se moc nedoporučuje, protože jsou to apolecensti tvorové a ve 2 je jim veselého.Nicméně pokud jen jedno, tak o to více se mu člověk musí věnovat, aby mu nebylo smutno.. doplněno 17.08.15 14:13: Na honku, alias na honičkuZ mobilu mi to píše nesmyslná slova
dekuji. tedy ted uz jen rozmyslet pocet stacilo by dvema klec 80x45? mam moznost takovou pouzitou dostat. ale furt nevim jestli projdou pres manzela ty dve bojim se ze budou uz moc curat a bude smrad nebo cisteni obden:-/ mam.moznost mit jednoho samecka nebo oba dva brasky
hahanaj*
my teda čistili každý den - byl děsně čistotný kdybych mu to nevyčistila ,nešel by do klece...myslím, že jeden je až až
72mona3*
Morčátka jsou čistotná, tak se většinou naučí chodit do jednoho rohu. Ten se pak snadno udržuje. A dle potřeby se pak mění celá podestýlka. Smrad není cítit, jen vůně seníčka (s mátou, heřmánkem...) Kdysi jsem se kdesi dočetla, že čistění klece pro ně může být stresující, opak byl u toho mého pravdou. Pobíhalo kolem a z odložených pytlů se stelivem si udělalo překážkovou dráhu, a když mělo pocit, že mu překážím, přišlo a rýplo čumáčkem - v překladu: "uhni, já chci projít". Dva bráškové by se snést mohli, ale není vyloučeno, že by se občas mohli hašteřit. Už si nejsem jistá rozměrem klece, ale já měla asi metrovou. Mona
eivlis*
Já mám pro 2 klec 120cm a prý pro 2 by měla být klec min. 100cm, takže 80 je málo pro 2.Práce je kolem nich dost.Nejlépe denně čistit moc, protože to pak smrdí.Doma lítam kolem 2 děti, které morcatka moc chtěly,ale starám se jen já.Všechno má své pro i proti.Pokud jsou 2,tak člověka tak moc nepotřebují jak si vystačí navzájem a pak mi jdou hůře k ochoceni a pokud je jedno, tak prý se ochoci rychleji..Ty me 2 samicky jsou z jednoho vrhu od chovately,ale ta jedna dost sikanovala tu druhouByla jsem z toho nešťastná, tak jsem jim pořídila ve zverimexu 3.mladatko samicku a ta v kleci udělala příměří mezi téma rozhadanyma, ale bohužel mi časem sama z ničeho zemřela a i proto raději volte morcatko od chovatele.Ty 2 co mi zůstaly se díky třetí usmirily.
ivap
tak to cisteni delate fakt denne? znami cisti morceti jednou tydne a bojim se ze bude moc prace s dvema a velka spotreba hoblin. bobecky treba vyberu lopatkou ale nemam predstavu jak moc curaji. jako do 100 kleci furt menit celou podestylku, kdyz se nenauci curat do rohu...mam taky dve deti manzel nepomaha prace taky dost spis bych se parkrat denne pomazlila s jednim nez furt menit podestylku obema teda
hahanaj*
spotřeba je veliká to jo ,naše mělo pytel sena na 2 měsíce
eivlis*
Souhlasím,že spotřeba podestylky i sena není levná.Já dávám klasické hobliny a peníze se jen točí,ale já kupuju ve zverimexech, kde to je vždy dražší oproti pokud má člověk známého drevare.Já bohužel nemám.Jinak denně by se měla vyhazovat moc,ale i já to kolikrát neudělám jak jsem z děti a všeho utahana.Ty nase morcatka chodí curat do jednoho rohu.Hobliny po celé kleci měním jednou tydne.Osobně si myslím, že je kolem morcatek práce dost a už i proto, že mi děti 5 a 9 nijak nepomuzou a manžel jen pokud se nastvu a sprdnu ho,aby mi pomohl
ivap
tak radši zůstanu u jednoho morčátka, uvidíme co a jak a kdyžtak jí přikoupíme druhou samičku. Děti mám o něco mladší, manžela sprdnout nemůžu, u nás je ten dominantní on, ale stačí si ho přestat všímat nebo nebavit a pochopí
72mona3*
Já jen ještě dodám, že typ podestýlky je také důležitý. Pokud zůstanete jen u hoblin, prostě budete muset čistit často - trochu sají, ale nepohlcují zápach. Mně se osvědčily dřevěné pelety, které výborně sají - po namočení se rozpadají, tak je dobře odlišíte od těch, co ještě výměnu nepotřebují a skvěle pohlcují pach. Hobliny jsem dodávala jen pro komfort, jako povrchovou vrstvu. Ale uvidíte. Chce si to všechno vyzkoušet a sama časem poznáte, co vám nejvíc vyhovuje (co je nejefektivnější). Mona
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.