Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
jsem zacinajici akvarista, respektive mam akvarium uz nekolik let, ale stale jsem uplny zacatecnik. Me akvarium je 120 litrove a je pomerne huste zarostle rostlinama, kterym se v akvariu pomerne dari nicmene je zde i dostatek prostoru pro pohyb ryb. Akvariem mi jiz proslo nekolik druhu ryb, ale u vetsiny jsem zaznamenal vysokou umrtnoust. Nejvetsi u neonek, ktere mizely opravdu pred ocima.
Na dne akvaria mam hruby sterk, zakoupeny v akvaristice. Akvarium bylo znovu zalozeno (po stehovani) pred 2 lety.
Myslim, ze se mi pomerne dari dodrzovat v akvariu rovnovahu, nebojuji s rasou ani jinymi problemy s vodou. Do akvaria se snazim zasahovat co nejmene.
aktualni hodnoty vody (rekl bych pomerne stabilni) jsou: ph 6.4, kh 4, gh 7, teplota: 25 stupnu
V akvariu mam nekolik druhu sneku, sladkovodni krevety, sumecky, ancitrusy, tetru cernou, parmicku cernopruhou - tyto vsichni obyvatele uspesne prezivaji a umrtnost zde neni temer zadna.
Verim ze v akvariu nemam prebytek ryb - aktualni pocet 15 ryb + sneci + krevetky.
Vysokou umrtnost jsem zaznamenal u pomerne nenarocnych ryb jako jsou neonky, pavi ocka, gold molly, black molly ...
Snazim se proto pochopit, co delam spatne. A zaroven bych se chtel zeptat, co krome vyse uvedenych hodnot mohu merit, abych mohl overit kvalitu vodu.
Predem dekuji moc za kazdou reakci, rad se priucim neco vice co by zkvalitnilo zivot mym rybkam.
Příčinou by mohl být nadbytek CO2.Většině rostlin zvýšené hodnoty CO2 nevadí, avšak rybám škodí.Ty se mohou udusit. . Příčina je určitě ve složení vody, na to jsou neonky háklivé. Dokonce jsem slyšela,že se proto používají při zkouškách na stav vody-ze studní z pramenů atd. Pokud je voda v pořádku neonka přežije,ale pokud má voda v sobě něco co tam být nemá,nebo je toho větší množství (škodlivější),tak jim to vadí a umírají.
Dobry vecer,
dekuji moc za odpovedi. Vysoky obsah CO2 ve vode nepredpokladam, protoze jednak vodu vzduchuji a jednak jak jsem jiz zminoval mam v akvariu maly pocet ryb a k tomu pomerne veliky pocet rostlin, ktere by se behem dne o nadbytecny CO2 mely postarat (v noci samozrejme produkuji).
Co se tyka vymeny vody, zde nejspise nepostupuju spravne - vodu menim jednou mesicne a to zhruba 2/3 vcetne odkaleni. Filtr pouzivam dodavany k akvariu vyrobcem. Jedna se o pomerne veliky a vykonny filtr. Do vody pridavam pripravky - tetra easy balance v prubehu mesice a tetra aqua save do menene vody. Ziju v tom, ze pripravek easy balance by mel proti vysokemu mnozstvi NO2 a NO3 pusobit. Zaroven nemnozily by se v pripade vysiho vyskytu rasy? Take nepozoruji jednorazovy uhyn rybek, ale postupny v prubehu celoho mesice a prekvapije aktualni rybicky nepostihuje, maji lepsi snasenlivost spatne vody? Pavi ocka by mela byt take tolerantni a nedari se jim u me
"jednou mesicne a to zhruba 2/3" To není ideální, lepší by bylo 1/3 každých 10-14 dní. Ty dvě třetiny to je moc, to tak v případě nějaké "kalamity". Na chemii se vykašlete jen to leze do peněz a nefunguje.
Pokud jde o tu odolnost živorodek, tak ta zase tak velká není. Ty druhy jsou přešlechtěné a choulostivé, kde jaká tetra vydrží více. Pro začátek zrušte chemii a častější výměnu vody,ale jen max 1/3. Nepřekrmovat a řádně odkalit detrit z dna, nebát se zajet do kamínků (písku).
Můžete koupit tester na NO2 ten je hodně toxický. Ideální je nulová hodnota.
Souhlasím, že 2/3 vody je moc. Akvaristika je alchymie můžete založit dvě stejné akvária a stejně bude každé jiné. Mám to podobně, jisté druhy ryb (gupky, mečovky, black molly) už vůbec nezkouším chovat, nikdy nevydrží. Zato se daří razborám klínoskvrnným, čichavcům perleťovým, parmičkám. Osobně bych se zaměřila na ryby, kterým se daří a přestala bych používat tu chemii, 120 litrů je akorát, rostlin máte dost, filtr doufám perete jen ve vodě z akvária, nevím jaký máte, ale filtrační hmota (biomolitan?) by měla být raděj větší. Správně nastavený filtr by měl vodu v akváriu vyměnit za 1 hodinu (za předpokladu dobře zarostené nádrže) takže by neměl běžet naplno (obzvlášť pokud je výkonný), spíš ho přiškrtit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.