Nejste přihlášen/a.
všecny zdravím...,nemá tady někdo zkušenost s kosem a jeho hrabáním? máme na zahradě "záhon" okrasných keřů pod kterými je drcená kůra. Vzhledem k tomu,že se nám to takhle líbí tak jsme tuto oblast rozšířili a nastal problém. Kos zjistil,že je pod tím i v suchu vlhká půda a tím pádem snadný zdroj obživy - kůru nám prostě hrne na trávník a denně to uklízíme zpět. upřímně-už nás to opravdu nebaví. nenašel někdo nějakej fígl jak na ně nebo jak jim to znechutit? díky za každou radu .
Hrabou a hrabou, mám to také tak, ale kůru mám u betonové cesty.
Takže leda kůra na záhonku a do kraje vyšší obrubník, ohradník, nebo do kraje nasázet vyšší, husté skalničky, kobercovky.
Jednou za čas vezmu koště, nebo hrabičky a z chodníčku to nahrnu zpět.
Kos nebo kosice se mě odmění v krásném podvečeru písničkou. Sednou si až na špičku sedlové střechy a trylkují co hrdélko stačí. Nemají to v tomto horkém období lehké.
V těchto dnech jsem jim udělala pítko, malý bazének vystlaný oblázky. Schází se u něj vosy, včely, mušky, motýlci.
Snad i v noci ježkové a ještěrky, doufám, že to našli.
Dobrý den. Když to máte těžké, kos se chce nažrat a vy jeho snahu takto ztížíte. Nedivte se pak, že kos ve zlosti všechno rozhrabe a pak se vám na větvi někde směje, když vy s hráběmi všechno po něm uklízíte.
Myslím si, že nejlevněji vám vyjdou ty hrábě a vaše práce při čištění okrasného záhonku. A když nebudete tak "pintlich" a úklid po kosovi omezíte dvakrát za týden, tak se taky nic moc nestane. Nebo ano?
Nechcete krmit ptáčky? Ale teď vážně. Asi bude těžké, nějak tomu zabránit. Plašiče, ať už podomácku vyrobené, nebo koupené, fungují jen chvíli. Nemohli byste spíš změnit (zvýšit) předěl mezi oběma povrchy? Mona
@ben - asi bych to nepřikrývala. Sice by se tam nedostali, ale estetika nic moc.
Všichni chceme mít na zahradách svůj kousek přírody, ale jak nám tam začne doopravdy úřadovat, tak se začínáme bránit . Pokud by bylo reálné zvýšit okraj, tak bych to tak opravdu zkusila vyřešit. Fólii bych dala na menší ploše (ale kobinace s oblázky vypadá skvěle - mám
). Mona
Dobrý den, řešil jsem stejný problém - mulčovací kůra časem degraduje a rozpadá se, co nevyfouká silný vítr, tak spolehlivě vyhrabou ptáci a může se tam objevit i hniloba. Ideální je tu kůru odstranit a nahradit folií proti plevelu a na tu drobné kamínky, které vydrží věky.
Zdravím!
doplněno 07.08.15 09:08:Nezkoušel jsem to, ale možná by ty ptáky naštvala nějaká rozložená síť proti ptactvu na té mulčovací kůře. Asi by jim hrabání už potom nešlo.
doplněno 07.08.15 13:50:72mona3 - no, já tam měl i obrubník a nepomohlo to. Ovšem, možná tady máme kosáky více dlouhonohé. Jinak, já zase říkám, že příroda je drzá a vleze všude.
Totéž je se zahradním substrátem. Když je dvacet květináčů s hlínou, kosi si jíich nevšimnou. Stačí jediný se substrátem a kosi ho vyhrahou, vytahají mladé kytky a skoro půlku květináče za den někam odnosejí. Jen když je květináč hodně prorostlý kytkama a substrát není vidět, tak to nechají na pokoji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.