Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnízdo v pergole

Od: dbednarik* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den

Nějací ptáčci si udělali u mě v pergole hnízdo. A jde mi o to že jsou v takové poličce která je asi ve víšce hlavy... Bojím se že až se budou osamostatňovat tak spadnou z té poličky na zámkovku a mnoho jich nepřežije...

Co to je za druh opravdu nevím... mají na hlavičce a na krku hodně chmýří kdyžtak pošlu foto...

Mám tedy nějak zajistit přistávácí plochu pro ptáčky? *palec* Nebo jsou to tací borci co se hned na poprvé rozletí? *haha*

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Od nepaměti vypadávají ptáci z hnízda. Někteří spadnou a padnou... Druzí stlumí pád máváním křídel, další přímo odletí. Přirozený výběr... Život jde dál.
Někteří borci spadnou z podstatně větší výšky než ti v pergole.
Když chcete, položte pod hnízdo něco měkkého.
I tak je objeví a zadrhne kočka..
dbednarik*
hodnocení

Kočky tu nemáme takže by mohla většina přežít...

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Jednou si u nás v patře na balkoně udělali hnízdo sýkorky. Létat se učily asi z výšky 3 metrů. Naučily se to všechny. A bylo pěkné pozorovat, jak se ptáčci měli čile k světu. Měli jsme to pěkně přímo před očima. Málokdy se to tak podaří.

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Hlavně ty vylétlé nikdo nikdy nedávajte spátky do ptačích budek. To je odsoudíte ke smrti. Po chvíli už sami znova nevylítnou a rodiče je tam hledat nebudou. Osobní zkušenost.

pohanka*
hodnocení

0x

Z ptačí budky mě vylétly malé sýkorky. Vykoukla jedna hlavička, rozhlédla se a frnk na blízkou větev. Za ní druhá a bylo to jak na drátku, až bylo hnízdo prázdné. Vylétají najednou všechny mláďátka, ale jiste některé bylo menší než ostatní, vajíčka snáší také v jeden den? Každopádně vždycky přežijí jenom ti velcí, zdraví a silní jedinci. To je zákon přírody. Jenom u člověka to přestalo platit.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, přistávací plocha není potřeba - jsou to (většinou) pružní borci a dopad zmírní nebo hned plachtí. Mám to odsledováno u hnízd ve výšce asi 10 metrů. Pokud najdu mrtvé ptáče pod tímto hnízdem, tak je to ještě holátko, které vypadlo - potom už žádné mrtvolky nenacházím. Já si tady "pěstuji" rorýse (dost uřvaný pták, ale rychlý letec). Zdravím!

doplněno 03.08.15 21:52:

Vy je nějak rozmazlujete . jestli Vám to hnízdo nepřekáží, tak ho zlikvidujte až na zimu - nebo, až tam neuvidíte již žádný provoz a užívání hnízda.

doplněno 15.08.15 11:47:

dbednarik - to je fajn, že se odchov podařil. Byla tam připravená i trampolína, tak byl měkký dopad, odraz a vzlet. Další možnost je, že kočka od sousedů přibrala na váze .

dbednarik*
hodnocení

Dobře, pro jistotu sem jim tam přece dal nějaký měkký podklad tak snad je tady u nás v pergole nějak odchováme *palec*

Můžu hnízdo po opuštění mláďat vyhodit?

borax*

Nemusíte tam dávat nic :) mladí si poradí, nevypadnou ale vyletí. Může se stát, že rodiče zahnízdí ještě jednou, tak jestli Vám to nevadí, odstraňte hnízdo až na podzim.

dbednarik*
hodnocení

Včera sem přijel z dovolené a hnízdo prázdné... Na zemi nebo v okolí nikde nic tak snad vše dopadlo dobře *plac**smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]