Nejste přihlášen/a.
Ahoj
nevíte kolik stojí pilule pro psa nebo injekce pro psa zabranujici početí? díky
Ty injekce, to není fajn záležitost. Jsou hormonální a fenky je někdy velice špatně nesou. Pelíchají, přidávají s k tomu záněty kůže a hlavně, bývají po nich záněty dělohy a to tak, že hodně ošklivé. Bolesti, horečky. Já bych se přikláněla k donošení, ponechat jedno, dvě štěňata. Ale nechoďte problému naproti. Počkejte, až příjde k vám. Hned, když to trošku půjde, nechejte fenku vykastrovat. Poptejte se po okolí, každý vet má jinou cenu.
Mám už druhou fenečku preventivně vykastrovanou a spokojenost na všech stranách.
nejsemsobec, názorů na kastraci je mnoho. A zkušeností ještě více. Moje první fenka černostříbrná kníračka, v určitém věku měla podivné hárání. V době, když by měla být už čistá, černě krvácela ještě 14 dní. Radila jsem se v širokém okolí a všichni se shodli, že si zakládá na rakovinu. To bylo před nějakými 18ti léty. Nynější fenečce Jorkince Dorotce, se po třetím hárání udělaly v mléčných lištách bouličky. Kus muselo být operativně odstraněno. Vet pravil, že estrogeny podporují růst rakovinových buněk. Sama jsem byla čerstvě po léčbě rakoviny prsu, kde mi na začátku léčby řekli, že ihned! mám přestat menstruovat, jinak mě budou muset odoperovat. Moje tělo uslyšelo a poslechlo. S touhle zkušeností jsem vetovi uvěřila, zvláště, když on vytáhnul svou osobní statistiku. Ta rozhodně mluvila pro kastraci. Musím vám říci, že ani jedna fenulka neztlousta, v povaze se nezměnila. Kníračka se dožila 15ti let. Dorka měla 10 a je stále velice hravá a zdravá jako řípa. Jéééžiši, ať to nezakřiknu! Tak asi tak. Myslím si, že na kastraci nemůže být jediný názor, byť sebelépe doložený statistikou a zkušenostmi.
Přidám odkaz na článek k zamyšlení pro ty ostatní, kteří ještě svoji fenu nebo psa vykastrovat nenechali. Lékař zde hovoří o psychice psa po kastraci.
Kastrace = úmyslné zmrzačení psa.
Když k tomu ještě přičteme možné a ne jen vyjimečné zdravotní následky jako jsou třeba nejen rizika narkózy, ale hlavně močová inkontinence, osteosarkom, ztráta kvalitní srsti, obezita atd. opravdu to stojí za zvážení. Jen pro své pohodlí, že se mi nechce hlídat hárající fenu je to bezohledné.
O jiné prevenci se zde mluvit nedá, protože názor, že fena musí mít jednou za život štěňata nebo být kastrovaná, jinak že bude mít nádory na mléčných žlázách, byl dávno vyvrácen. Tam hraje svoji roli hlavně nevhodná strava a chemie.
Ani zánět dělohy zdravá fena bezdůvodně nemívá. Stačí jí v době hárání nenechat koupat v znečištěných vodách a nepoužívat hárací kalhotky, aby se mohla čistit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.