Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lovecký pes pro myslivost

Od: evina* odpovědí: 8 změna:

Nemůžeme se rozhodnout zda si pořídit psa nebo fenu (chov mít nechceme). Máme vybrané plemeno malého musterladského ohaře.

Manžel psa nikdy neměl, takže je začátečník a máme malé děti a okrasnou zahradu...co myslíte že by bylo lepší? Pes nebo fena?

S fenou by se asi lépe pracovalo a měla by lepší vztah k dětem, ale při představě že až se bude hárat by budou u doma ňafat psi a demolovat plot :-/

Pes zase vše očůrává...

Děkuji za radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

an*
hodnocení

2x

Pro myslivost, tedy bude-li cvičen k lovu je vhodnější pes.

Pokud ale chcete jen společníka do rodiny, fenka je zase mírnější a mazlivější. Hárá 2x do roka a je to tak těch 21 dní, v té době se musí hlídat. Neuznávám kastraci jen proto, že štěňata nebudete chtít.

Děti bude milovat pes i fena, jsou to velmi přátelští psi.

Vychovaný pes Vám doma nic neočurá a na zahradu mu můžete dát čurací kolíky, potom nebude občurávat rostliny.

Jsou to nádherní psi, jen potřebují hodně pohybu, pobyt jen na zahradě by nestačil. A je třeba počítat s tím, že hlídač z něj nebude.

evina*

Já bych také raději psa. A čůrací kolíky jsou nějaké speciální, nebo stačí 2 ,,klacky,,? Musí mít pes voliéru, nebo může být na dvoře na volno a pouze boudu?

an*

Na čůrání stačí klacky. Když ho budete 3x denně venčit za zahradou, nebo brát na vycházky, nepotřebujete ani ty klacky. Pes si ve svém teritoriu nečůrá, má-li možnost značkovat venku, za zahradou, raději to vydrží, aby měl dost na přečůrávání značek jiných psů.

Moji psi jsou volně na zahradě, běhají jen po trávníku a cestičkách, do záhonů nejdou, nic neničí. Psa snadno naučíte kam smí a kam ne.

Voliéru určitě nepotřebujete, snad jedině kdyby mu narostla křídla. :)

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Pokud nemáte vůbec zkušenosti se psem, doporučuji si nastudovat opravdu velmi dobře, jaké je plemeno musterlandský ohař. Lovecká plemena většinou potřebují pevnou ruku, hodně pohybu a člověk se mu prostě musí velmi věnovat, aby z psa vyrostl dobrý pes. I když má pes sebelepší vztah k dětem, tak například nesmí nikdy zůstat pes/fenka sám s dětmi. Nikdy nevíte, co dítě psovi vyvede... To ale asi víte. Jak malé děti máte?

Těžko poradit - jestli fenku, nebo psa. Já jsem vždycky měla psa a fenku bych asi nikdy nechtěla. Kvůli tomu hárání a taky kvůli tomu, že v mém okolí jsou samé fenky a ty se mezi sebou moc nesnášejí. Jestli je to pes pro vašeho muže, tak je fakt, že možná fenka bude více na něho fixovaná.

hodnocení

0x

Manžel se chce věnovat myslivosti a pomýšlí na psa? On půjde jednou za čas do lesa, vezme psa sebou? Bude psa cvičit i jindy? Bude mít na to čas, když máte malé děti a barák? Omlouvám se, ale příjde mi divné, že se zajímá žena, která se má co točit, aby byly děti, rodina a barák vpořádku. Láska, to je mocná čarodějka! Muž chvíli sní nahlas a žena hned vyskočí a jeho sny začne realizovat. Dokonce je ochotná, mimo samoty s dětmi bez muže, který courá spokojeně po lese, obětovat zahradu, spálenou močí psa, s hovínky a vyhrabanými krátery. A to všechno asi 10-15 let. *sok* Hmhm, podivné.

evina*

Manžel dělá myslivost sedmým rokem a já jsem také z mysl. rodiny, nevidím nic divného na tom, že chceme psa. Sama jsem již dva psi měla a nyní by jsme rádi společného, plemeno jsme vybírali pečlivě s odborníkem, jen jsme se nějak neshodli na pohlaví psa, toť vše.

Jinak samozřejmě budeme psa cvičit a děti jsou 4 a 9 let, takže uplně malý nejsou.

Když člověk netraví zbytek dne (mimo práci) u televize nebo u PC tak mu zbyde spousta času ;)

Pěkný den všem milovníkům psů :)

an*

Děkuji, také Vám přeji pěkný den. :)

Vezměte si psa. Mám už druhou fenku od myslivců, nechtěli ji, protože nebyla vhodná k lovu. Feny jsou mírnější, navíc v době hárání k myslivosti zcela nepoužitelné. Pes má více temperamentu a je odvážnější.

Dvorek s boudou mu ale stačit nebude, je to velmi společenský pes, bude chtít být s rodinou. Aspoň v zimě by měl spát doma. A na vyběhání dvorek také nestačí, nebude bezdůvodně běhat dokola. Potřebuje dlouhé vycházky.

Přeji hodně úspěchu. :)

haninka*
hodnocení

0x

No jestli je pán myslivec tak rozhodně psa. Hárající fena nemůže nikam, na zkoušky, na hon atd atd. Co když bude hárat v listopadu, kdy je sezona v plném proudu? Ostatní budou jezdit po honech a manžel bude sedět doma nebo jezdit bez psa? Nebo když bude s fenkou makat, těšit se na zkoušky třeba z upotřebitelnosti, bude Vám někdo dávat náhradní termíny? To asi ne.

doplněno 26.07.15 09:44:

My máme dva psy a též krásnou okrasnou zahradu a nevím o tom, že by močí nějaku rostlinu zničili. S tím bych byla v klidu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]