Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štěnice v domácnosti

Od: ludmilapechova odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

měla bych dotaz ohledně štěnic. Před dvěma lety se u mne na kolejním pokoji objevily štěnice, načež odborník provedl pečlivou deratizaci... Následovalo čištění, praní všeho prádla na 60°C, likvidace předmětů, v nichž by se případně mohly schovávat... Od té doby jsem jejich výskyt nezaznamenala.

Jsem ve stejném pokoji - a mám dojem, že se zase objevily. V noci jsem na polštáři našla exemplář, který se jí nápadně podobal - mrzí mne, že nemám fotku, ale hmyz jsem hned zlikvidovala. Hodně připomínal štěnici, zarazilo mne však, že na zádech měl cosi jako "křídla". Vím, že štěnice nelétají - a tak se chci zeptat na jejich celý vývojový proces. Mohou mít křídla? Pletou se mi s jinými ploštěnkami, které sem zalétávají ze stromů... Můžete mi, pro lepší identifikaci, poslat několik obrázků a popis k rozlišení?

Přestože lůžko pečlivě prohledávám a čistím, na jiné známky jejich přítomnosti jsem nenarazila /exkrementy, vajíčka, další exempláře/... Nevím si rady, děkuji za odpověď,

Ludmila Pechová

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

horis*
hodnocení

0x

Zdravím,

mohlo se jednat o pisivku, zadejte do vyhledavače a porovnejte, pisivky nejsou nebezpečné a v budovách jsou celkem běžné.

hodnocení

0x

Štenice prochází pěti vývojovými stádii, mezi nimiž prochází svlékáním. Všechny vývojová stádia mají 6 nohou a jsou normálně chodicí (na rozdíl třeba od blech nebo komárů). Ve všech stádiích se živí krví. Štěnice křídla v žádném vývojovém stádiu nemají, i když jsou potomky původně okřídlených ploštic. Máte výhodu, že jste se štěnicemi již přišla do styku, tak víte co hledat a jak vypadá váš individuální štípanec (někdo oteče, někdo si sotva všimne). Pokud nemáte štípance, buďte v klidu, znatelné štípance dokáže udělat i jedna jednotlivá štěnice.

Obrázky vývojových stádií štěnic si jistě zvládnete dohledat sama, je toho plný internet, případně můžete navštívit i nějakou odbornou knihovnu. Pokud byste měla fotku, mohli bychom vám pomoct s určením, ale takhle asi těžko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]