Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může být bišonek sám?

Od: danca16* odpovědí: 21 změna:

Ahojte chodím do školy a oba rodiče pracují, chceme si pořídit psa Bišonka ale samo. nemůžeme být celý den doma... Vadilo by bišonkovi kdyby byl celý den sám v kotci? Vracím se tak v 15.00-17.00..:( Měl by tam hračky a tak ale nevím. Díky předem za odpovědi

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ver*
hodnocení

3x
Proboha, bišonek vůbec nepatří do kotce! To je typický gaučák, toho kotcem zničíte. Samozřejmě může být doma sám, ale postupně, musí se zvykat. Ideální je pořídit si psa v létě (po dovolené) a postupně ho zvykat na samotu. Každý pes si ale zvyká jinak, je to risk. A pokud odcházíš třeba v sedm ráno a vracíš se v pět, to je hodně na to, aby byl sám.

Souhlas. Bišonek je společenské plemeno, pro kotec naprosto nevhodné. Navíc, nejen bišonek, ale všechna společenská plemena do kotce nepatří! Ani v čase nouze! Navíc, teď je teplo, ale co v zimě? V mrazu. *sok* Společenská plemena byla vyšlechtěna proto, aby dělala společnost člověku po 24 hodin denně. Navíc, bišonek má na údrbžbu náročnou srst. Líbí se ti, protože vidíváš udržované pejsky. Žijící v bytě, na gauči. Několikrát za týden rozčesávané a velmi často koupané. Několik dní v kotci z něho udělá strašidýlko. Neurotické, trpící strašidýlko.

Může být bišonek sám?

hodnocení

2x

V kotci? Já bych to psovi neudělala.

Je pravdou, že naše fena, pokud musí být delší dobu zavřená (kvůli hárání, jinak to děláme zcela výjimečně), tak ji prospí. Ale nebývá zavřená takto dlouho ani při tom hárání. Max. pár hodin, když nemůže být nikdo nablízku, aby ji pohlídal - psi jsou vynalézaví.

Kam by vlastně chodil pes na záchod?

Hračky jsou psovi samotnému k ničemu, on potřebuje Vás, svoji smečku.

Kočka, nejlépe s kamarádkou, by Vaši nepřítomnost snesly lépe - nebylo by toto řešení?

doplněno 06.07.15 19:16:

Ostatní? Buď je někdo z rodiny doma, resp. má jiný pracovní/studijní režim, je tam babička nebo děda v důchodu, nebo je pes aspoň na volno a zabaví se - štěká na motorky, kola, kolemjdoucí psy atd.

No a pak jsou ti, kteří nechávají psy zavřené. Já s tím opravdu ale souhlasit nemůžu. Spočítejte si, kolik času se psem strávíte Vy sami, a kolik času bude sám. Není to nepoměr?

Nezapomeňte, že je třeba nějak vyřešit jeho štěněcí věk - jakmile ho necháte samotného takto dlouho v jeho útlém věku, koledujete si o výchovné problémy. Může se nudit, kousak a cupovat věci nebo dělat jiné "protestní akce". Do roka a půl nebo dvou let je to třeštiprdlo - zavřené v kotci.

danca16*
hodnocení

No když je kotec dobře udělaný tak se ty výkaly vždy odnesou a kotec se vystříká hadicí :) A jak to dělají ostatní? To kvuli psovi nechodí do práce a do školy? *zed*

lilil
hodnocení

1x

Chudák pes, do takové rodiny bych nechtěla, a hlavně to není plemeno do kotce, protože je společenské.

pohanka*
hodnocení

0x

Kotec, ale s výběhem. Věnujte mu kousek oplocené zahrady, trochu trávníku a keřík, nebo stromek. Ať se může trochu proběhnout za motýlem, včelou, muškou, stínem apod. Hračky, co mu tam dáte, tak mu budou k ničemu. Leda něco pokouše, ale že by si s nimi vyhrál několik hodin ani náhodou. On potřebuje s někým být, s někým komunikovat a o tu hračku se s Vámi tahat. Je to společenské plemeno, které potřebuje být v kontaktu s člověkem. Je náročný na péči o srst, jinak je takový unudlaný a obrečený.

Když už pejska, zkuste pejska z útulku, směsku, ten by na takové zacházení byl vhodnější.

doplněno 06.07.15 19:54:

Souhlas s N..., bišonek je střeštiprdlo, chvíli trvá, než dostane ze svých štěněcích lotrovin.

doplněno 06.07.15 19:57:

Kotec se používá krátkodobě, když je potřeba pejska zavřít, kvůli výjezdu auta, kvůli práci řemeslníků, hárání, návštěvě s dětmi a jiných případech. Záleži na každé rodině, a výchově, stylu života. My máme československého vlčáka a kotec nemá. Hlídáme jej, jenom když se otevírají vrata - vrátka.

danca17
hodnocení

0x

Pes je smečkové zvíře, žádný nechce být sám. Pořiďte si kočičku, té to vadit nebude.

danca16*
hodnocení

Kočku máme *bzum*

jujinek*

Tak si už nepořizujte nic! Téměř každé zvíře vyžaduje společnost! Víš co, pořiď si bišonka, dej ho do klece, klidně ho tam nech neuklízej on tam vlastně být může pořád ... Ale nezapomeň na to, že to musí být plyšový bišonek! Jinak by to dobře neskončilo! A neklepej si na čelo, když chceš psa, tak hold budeš muset po tom co příjdeš domů, klidně v osm s ním jít na póřadně dlouhou procházku a alespoň hodinu si s ním hrát po procházce!

danca16*
hodnocení

A jaké střední plemeno je dobré do kotce? Bydlíme u lesa tak aby nebylo lovecké :(

doplněno 08.07.15 09:46:

V jedno testu mi vyšly tyhle plemena: Auvergneský krátk/..., Sealyhamský teriér, West highland whi/..., Kavalír King Char/..., Irský Glen of Ima/..., Irský vlkodav, Italský volpino, Baset, Eurasier je některý z nich vhodný do kotce? Popřípadě ten West highland whi/...Děkuji

jujinek*

My máme v kotci labradora, ten ale také potřebuje spousty pohybu. Radila bych vám ale krátkosrsté plemeno! když bydlíte u lesa ... Za 1. dlouhosrsté a prostě huňaté kožichy, ta musíte denně vyčesávat a v případě, že bydlíte u lesa, bych dlouhosrsté nebrala vůbec. Víte, jak špatně se bude z takového kožíšku vytahovat klíště? Nebo když se pejskovi do kožichu dostanou ty bodlavé kuličky, které tak rády děti házejí po ostatních, to by byla teprve sranda ... Radím hladkosrské a krátkosrsté plemenna... Je jich dost. Jak jsem zmínila, každý pes prostě potřebuje sakra hodně pohybu, takže když jsou teď prázdniny, tak být celý den s pejskem venku, je (bývá) hezky. Když je škola a práce, tak prostě po škole, nebo brzo před školou, já mám kamarádku, co chodí s pejskem (jezevčíkem= lovecké) před školou ven na procházky, stává tedy někdy v šest, kdy tedy udělá os. hygienu a další... a pak jde se psem. Když se vrací, buĎ se převleče do školy, nebo tak už byla oblečená popadne tašku a pádí... když příjde, tak jde zase se psem, a pět hodin není tak pozdě, takže když nemáte čas přez den, pak alespoň hodinu procházka a pak se se štěnětem vyblbnout, dospělý strší pes už neblbne jako štěně, teda většinou, můj pes = 3 roky, = horší než štěně! :D

Pejsci:

Labrador, Americký stafordšírský teriér, Vipet, ale byl lovecký, a to mu asi zůstalo..., Austrálský honácký pes, Stafordšírský bullteriér,Peruánský naháč, Dobrman, Holandský ovčák krátkosrstý, Německý boxer, Český strakatý pes, Vlčáci?, buldočci ...

doplněno 08.07.15 09:53:

Žádného ohaře! Jsou lovečtí! Ty nechceš! nebrala bych si do lesa dlouhosrstého, kdyby jo, pak jedině pravidelně i na zimu stříhat a v zimě třeba kdyby bylo chladno tak ty oblečky ... a kavalíra jedině do domu, venku v kotci bych ho nenechala...

K tomu kotci, byl by fajn nějaký výběh, aby se alespoň mohl za něčím prohnat... a pozor, aby neutíkal

A baseta nebo bígla bych asi taky nebrala, schválně jsem je nepsala, prý se užívali jako lovecké plemena, a podle toho, že i naši myslivci používají tyto psy, tak tomu věřím :)

doplněno 08.07.15 09:57: West highland white teriér toho bych taky nebrala, už z toho, že je náročný na výchovu, kterou mu vzhledem k času dát moc nemůžete, a pejsek určitě nebude šťastný, když ho budete učit pozdě večer

*zed* želva, chameleón, rybičky, křeček - tato zvířata budou úplně šťastná, když budete co nejvíce pryč od nich. Ze psů žádný.

tarantel*
hodnocení

0x

naufrago má naprostou pravdu. Pes zavřený většinu dne v kotci bude asociální chudák. NAČTĚTE si nejdříve něco o psech, o jejich výchově a výcviku a psychologii, o jejich potřebách. Prozatím působíte, že víte akorát to, že pes má 4 nohy a štěká. TO JE MÁLO. Studujte. Pak až se rozhodujte. Není to houska na krámě ani plyšák!

doplněno 08.07.15 11:19:

jujinek tu taky neradí moc dobře. Labrador v kotci - společenské plemeno, dost nevhodný způsob chovu pro něj. Krátkosrstý či dokonce hladkosrstý pes celoročně v kotci - další nesmysl hraničící už s týráním, pes bez podsady nemá venku v kotci vůbec co dělat!

jujinek*

tarantel, myslela jsem tím to, že když my máme labradora, tak je v kotci, ale převážnou většinu dne je venku, vždy když jsme venku my, je venku i on, když jsme ve vnitř, tak ho nechám puštěného, ale my jsme celoročně venku, buďto opékáme, nebo sáňkujeme, to už je jedno a náš pes, je u toho vždy...

U těch plemen krátkosrstých a hladkosrstých ... oteplená bouda, tam být můžou, nebo ne? Já mám pro svého labíka boudu dost dobře zateplenou, a pak už je jeho věc, kde si vleze, jestli do boudy, nebo bude spát před boudou... :)

tarantel*

Ne hladkosrstá plemena v zimě venku nemohou být! Jako vydrží to, ale odnesou to časem zdravotně. A labíka na noc zkuste pustit domů, ať může spát se svou smečkou jak je jeho přirozenost, uvidíte šťastného psa.

doplněno 08.07.15 13:08:

danca17: A takových případů je každej rok několik, bohužel*plac*

danca17

U sousedů měli krátkosrstého psa, byl celoročně na zahradě. Vídala jsem ho v zimě jak věčně sedí na betonu před domem. A to jen proto, aby mohl koukat páníčkům do oken. Boudu měl, ale nezalezl do ní, to by na páníčky neviděl. Nakonec tam chudák umrzl. :(

danca16*
hodnocení

A jaký pes je tak odolný aby v tom kotci přežil?

PŘEŽIJE to každý pes. Ale dobrý, spokojený a kvalitní život to nebude, o to nám tady jde, abyste teď pochopila. Pes není o nic méně společenský než člověk a na svém páníčkovi lpí více než on na něm. A takto na něm lpí, zavřený i 10 hodin denně v kotci bez možnosti pohybu a zábavy.

Koho máte ve svém životě Vy nejraději? A jak by Vám bylo, kdyby Vás tento člověk zavřel na skoro celý den do jednoho menšího pokoje a nebyl vůbec s Vámi? Nemohla byste si dojít na záchod, měla byste tam jen nočník (co si budeme povídat, pokud je pes naučený pravidelně chodit ven, nevykadí a nevyčůrá se ani na vlastní zahradu a čeká, až bude co nejdál) a pár knížek (četla byste je znovu a znovu až do omrzení a některé Vás ani moc nezajímají)?

danca17

A když už musí být sám, proč by nemohl být místo v kotci volně na zahradě, nebo doma?

hodnocení

0x

Milá Dančo, příjdeš mi jako hodně rozmazlené dítě, které cupá nožkama: Já chci, já chci, já chci. A to jen proto, abys, až příjdeš pozdě odpoledne domů, mohla psa v kotci pohladit a jít si za svými povinnostmi a svými koníčky. A on bude celý den čekat na těch pár minut s tebou. *sok* Na co ho vlastně chceš? Na co ho potřebuješ? Po mnoho let? Na to, aby byl sám, opuštěný, v horku i v mrazu v kleci? Píšeš správně, z toho vyvozuji, že nejsi úplně blbá. Vysvětli mi tedy, proč toho psa chceš?!

tarantel*
hodnocení

0x

Já Vám povím jak to dělají ostatní pejskaři, buď to se jim střídají směny tak, že je pes doma sám jen pár hodin, nebo se děcka vracejí ve 14-15h ze školy a venčí psa. A nebo jsou taky lidé, kteří nechávají psa zavřeného 10 a víc hodin a to není dobře. Ano, je takových pejskařů taky hodně - ale troufám si to považovat za týrání zvířat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]