Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čmeláčí hnízdo na balkóně

Od: pavlus1* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den
prosím, můžete mi někdo poradit?

Zhruba před dvěma měsíci si na mém balkóně, v panelovém domě, vytvořila čmeláčí královna hnízdo pro své potomky.

Čmeláčci se rozrůstají, žijí ve dvou dekách na dřevěné bedýnce. Problém je, že v těchto tropických dnech tam přežívají velmi obtížně, usilovně ochlazují hnízdo a mám strach, že tím horkem zemřou. Balkón je v přízemí, jižní strana. Přikryla jsem ho dekou a reflexní fólií a čmeláky ochlazuji větráním ze dvou ventilátorů.

Vůbec nevím, co si s nimi počít. Moc děkuji za jakoukoliv radu.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

v největším horku bych volil pet flašku se studenou případně zmrzlou vodou a tu bych zkusil položit na tu deku, něčím přikryl z vrchu. Chlad půjde směrem dolů, ale nesmí se šířit moc rychle aby neumrzli. Chtělo by vyzkoušet intenzitu a každý den poledne dát novou lahev. :)

pavlus1*
hodnocení

Děkuji moc za radu, určitě udělám, flašky se už chladí.

marfusa*
hodnocení

2x

Líbí se mi, jak se o čmeláky staráte. Na Vašem místě bych se obrátila na nějakou organizaci, která pečuje o zvířata. Jejich jména neznám a tak asi google. Ti Vám poradí nejlépe. My máme čmeláky v zemi a tam se ochladí.

pavlus1*
hodnocení

Udělám pro ně maximum, je to moje morální povinnost :)

Díky za radu.

Na fotce je hnízdo zhruba před měsícem, teď je několikanásobně větší.

Čmeláčí hnízdo na balkóně
pavlus1*
05.07.15 11:12
hodnocení

Čmeláčí hnízdo na balkóně #2

hodnocení

0x

Také bych do blízkosti hnízda dala misku s malým množstvím vody (aby se čmeláci napili, ale neutopili), případně i misku se slabým roztokem cukru.

V odkazu níže najdete nejen zajímavé informace o čmelácích, ale i telefonní číslo. Třeba bude někdo v těchto svátečních dnech na příjmu a k péči o čmeláky v parnu přidá další rady.

cmelaci.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]