Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu.Jedné paní policie odchytila psa na ulici a už jí ho nechce vrátit,že se často toulá.Paní se jinak o něj dobře stará,dobře ho živí,pes spí doma v posteli,ale je to útěkář.Smí si to vůbec dovolit jen tak bez upozornění? Má ho nyní nějaká mladá paní,které ho ,,dali,,nebo tam umístili(zřejmě na něj upozornila ona) a ta ho nechce majitelce vydat. Jak se může ta paní,která jen brečí a je zoufalá něco pro to udělat,aby jí ho vrátili zpět? Říkala mi že si asi něco udělá...Prosím poraďte
Myslím, že nemůže. Odebírá se v případě prokázaného týrání. Je to její majetek, i když ho nezvládá udržet doma. Pokud ho odchytli někde mimo její pozemek jako tuláka, měl být umístěn do útulku, odkud by si ho ona zoufalá duše mohla zas a znova vyzvedávat . Nechápu, jak ho mohli jen tak dát nějaké soukromé osobě. To mi přijde jako hloupost. Mona
TAk jsem si to myslela dobře,myslela jsem si že je to krádež...Sama říkala že se pokusí to napravit,aby neutíkal,ale vždy to nějak hajzlík provede i šplhá...TAké jsem jí vynadala,že kdyby jí neutíkal,tak se to nestalo,ale i tak si to tedy nesmí dovolit,zřejmě jen se soudním příkazem? Psa tedy rozhodně netýrá,utíkání přece není týrání..Ale teď nevím jak jí mám poradit,když s ní policie nechce nic řešit a ona osoba co ho má dělá mrtvého brouka...
Taky si myslím že tohle je hloupost. Policie nemůže odchceného psa majiteli odebrat a ještě ho nabídnout hned k někomu jinému.
doplněno 04.07.15 23:21:A´t se obrátí na policii s tím, že ji pes byl odcizen.
doplněno 04.07.15 23:35:Mně se to prostě nezdá. Jak ho týrá? byla někdy předvolána? Má nějaké dokumenty o tom psovi?
Určitě podat stížnost k nadřízenému těch policistů. Oni mohou psa pouze umístit do záchytné stanice, kde si ho majitel může vyzvednout a zaplatit pokutu. Nemohou ho ukrást!
doplněno 05.07.15 11:17:danys, paní ale nepíše, že by pes někoho ohrožoval, nebo nesl známky týrání! Jsou bohužel i problematičtí psi, kteří přelezou téměř každý plot. Ano, paní by si ho měla zabezpečit, ale není adekvátní kvůli tomuto psa odebrat. To by byla bez psa půlka lidí na vsích kde se psi běžně venčí tak nějak sami!
doplněno 05.07.15 11:48:To máte samozřejmě pravdu, pes klidně zanedbaný být může a majitel to bude popírat. Ale o tom musí rozhodnout veterinář, ne policista tím, že psa prostě odebere a ROVNOU ho dá někomu jinému. Postup s týranými psy je úplně jiný, sama je pomáhám na FB umístit a jednoho mám doma. To opravdu není tak jednoduché že se pes prostě sebere na ulici a nazdar.
V první řadě si ujasněme několik věcí ... pes byl odebrán nebo odchycen? a městská policie nebo PČR? V tom je totiž dost zásadní rozdíl.
Psa odchytila venku městská policie,on zrovna kulhal,protože si zřejmě cestou přez plot udělal na nožce zranění.A tím zřejmě vzniklo ono,,týrání,,...Je to maličký pes,asi 7kilo a nikoho si nikdy nevšímal.Je to ,,jen,,útěkář a tak ho přistihli při činu.Přesto si myslím,že měli vše řešit domluvou a třeba pokutou.Také jsem jí vynadala,proč už dávno psa nezabezpečila...ale i tak na to nemají právo,nic nesepisovali a nechtějí se s ní ani bavit...
A pokud je téma,,srdceryvné,,tak hlavně pro majitelku...je na tom psychicky dost špatně ...a pokud by si opravdu něco udělala,tak z toho bude pěkný problém
Pocity majitelky si dovedu velmi dobře představit, tak ať se snaží psa dostat zpátky. Pokud ho odchytila městská, musí být o tom zápis, ten chtějte vidět, jděte přes všechny možné instituce - velitele městské policie, na policii hlásit krádež psa (nemá nic sepsaného, jak píšete) a oznamte novou majitelku, někde sežeňte svaz ochránců zvířat, a pokud je paní starší a špatně to snáší, šla bych i na nějaký sociální odbor pro pomoc pro ni, třeba by intervenovali poliicii o vrácení psa vzhledem k stavu majitelky.
Přece to nevzdáte, hlavně tedy ona jako panička, pes i když je útěkář, si to nezaslouží. Ovšem předpokládám, že pes je očipovaný a tím pádem to můžete dokázat.
doplněno 05.07.15 17:28:Omlouvám se, u nás je čipování povinné, ale někde prý být nemusí, tak bude muset vlastnictví psa dokazovat jinak. Ještě taky záleží na tom, jak je to dlouho, je tam tuším dvouměsíční lhůta pro přihlášení se o psa při jeho ztrátě.
Policie tímto způsobem psa odebrat nesmí! Je to majetek, který má majitele. Aby policie mohla psa odebrat, pak se musí jednání zúčastnit veterinář, který potvrdí, že pes je zanedbaný. Musí sepsat protokol a pak se tohle řeší u soudu, se všemi svědky a náležitostmi. Policie může od paní vybrat pokutu, za to, že psa nemá na vodítku s náhubkem. Někdy je to složité, zvláště pak, když pozemek má nedostatečné zabezpečení, tedy plot.
Orem toho, čo ste radili, pes by mal mať obojok so známkou z mestského úradu o prihlásení, známku s adresou majiteľky. A najlepšie, keby mal evidenčný čip. to by sa ľahko dokazovala totožnosť. Náš pes toto všetko mal, a navyše sa nám netúlal, a nedržal som ho ani na vodítku, pokiaľ nebol nablízku iný pes , mohol voľne obehovaťokolo mňa, neutekal, netúlal sa, nehrýzol. ale mal dosť rozumu na to, aby pochopil, že u nás mu je najlepšie. Dožil sa 15 rokov.
Danys,
Ale ne, píší to všichni dobře. Podle nového zákona zvíře už naštěstí není věc.
Ale i kdyby byl, platí povinnost nalezenou věc vrátit majiteli.
Podle nového občanského zákoníku možná už věc není, podle Trestního zákoníku a Zák. O přestupcích se stále jedná o věc. Nicméně to je zase debata úplně o něčem jiným.
Takže pokud pejsek opětovně utíkal, ohrožoval své okolí, pak může být odebrán. To platí i v tom případě, že byl zanedbaný nebo nesl známky týrání. Tohle bohudík neposuzuje majitel, který se ve většině případů není schopen se o pejska řádně postarat, ale veterinář.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.