Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kůň z jatek

Od: volnahriva odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

prázdniny nám začínají, já budu chodit jako výpomoc opět do jezdeckého centra...

¨Do budoucna bych si chtěla také pořídit koníka a ustájit ho tam, ceny tam jsou celkem přijatelné.

Ovšem, nechtěla bych koníka, jako koníka. Chtěla bych totiž zachránit nějakého koníka z jatek. Důvod je zvláštní, a pro mnohé budu zase jedna malá naivní holka ... Je to proto, že jsem za tento týden přečetla 3 knihy od Lauren ST Johnové

Kůň za dolar, S větrem o závod a Jako blesk

Zaujalo mě, že jedna dívka zachránila koníka, podviživeného a zelého od krve. Tak ho tedy za ten dolar odkoupila...

A teď, ano, v realitě se to nejspíše nestane, ale ten kůň, byl nakonec šampión, co vyhrál všechny 3 hlavní velké soutěže a xx malých, i když ne hned. Mne se teď nejená o to, abych měla přesně toho koně, který taky všechno vyhraje, ale zapůsobilo to na mě, a tak bych si také chtěla později pořídit koně z jatek.

K otázce ... nevíte někdo, kde nějaká jatka, kde bych koně mohla vykoupit?

Teď k tomu nejabsurdnějšímu ... když budou koně vodit nebo tak něco, můžu si vybrat? Te´d to zní, jako bych nechtěla vykoupit pomoct, ale jako bych hledala taky na ty závody ... ne, je to pro to, že bych ráda zachránila nějakého, který má ještě život před sebou...

No a popř., kolik takový kůň, nikoliv poník stojí? Samozřejmě že živý ... počítám tak do cca - 500 kg

i když tam asi budou koně pohublekší když jim údajně nedávají v převozu nic k žrádlu...

PS- jsem si vědoma toho, že financí to bude dost, jak s ustájením, tak za veterinu, tak za výkup, žrádlo, než se zotaví a bude vše po převozu a všem ok . ... a ne jen to... tkže o financích mi nepište, o tom vím dost :)

Děkuji za odpovědi

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

1x
Zdravý charakterní kůň na jatka nejde. Buď je to nebezpečná mrcha nebo je natolik starý či nemocný, že jeho majitel volí jatka(aby z toho taky něco měl), nebo koně nechá uspat, což stojí i s kafinou 10 a víc tisíc. Jateční cena koně je okolo 15ti tisíc. Nedělala bych to, kůň na jatka nejde jen tak. I na první pohled pěkný kůň může být tak nemocný, že jeho porážka je pro něj vlastně vysvobození.

albatros498022*
hodnocení

0x

Nerda tě zklamu, ale pokud je kůň určen na porážku tak je tam vždy veterinární důvod a rozhodnutí veterináře z tohoto důvodu u nás tohle nejde, to bys musela koně zachránit ještě před tímto rozhodnutím.

volnahriva
hodnocení

moje kamarádky si takové koně koupili napůl a šlo to, jenže to nevyřizovali ony a poradili mi jen málo, jejich rodiče to dovolili a platili si to samy ... a je mi blbé ptát se jejich rodičů když neznám pořádně jednu z nich

hodnocení

0x

Moc čteš. V reálu to funguje jinak než v knížkách.

volnahriva
hodnocení

Dobře, děkuji za odpovědi ...
Asi bude opravdu lepší, poptat se po koníkovi co je ještě u majitele a ten o tom uvažuje ... tak jak tak bych ho mohla zachránit před těmi jatky

bohemica*
hodnocení

0x

Samozřejmě, že tvoje představy jsou poněkud romantické a ovlivněné nějakými smýšlenými příběhy z knih nebo filmů.

Je znát, že se v této problematice nevyznáš a nemáš praktické zkušenosti. Máš jistě dobré úmysly, ale skutečnost je trochu jiná. Když budeš chodit o prázdninách do nějakého jezdeckého centra,

tak tam snad získáš nějaké zkušenosti i znalosti. Koně určení na porážku jsou skutečně většinou nemocní, zranění, přestárlí nebo mají závažné charakterové vady. Prostě jsou to koně, kteří se rozhodně nehodí pro lidi bez větších zkušeností. Občas se může stát, že lze získat takového koně rovnou od majitele ještě před odvozem na jatky. Jen málokdy je takový koník ještě k něčemu použitelný, většinou se využívají jen jako společníci k jinému koni . Kůň totiž nesmí být držen sám, ale musí mít k sobě alespoň ještě jednoho koňského "kolegu", jinak dochází k porušování zákonu na ochranu zvířat proti týrání. Takže i ty bys měla vědět, že nemůžeš mít jen jednoho koně.

Ani "jatečního"koně ale zadarmo pravděpodobně nezískáš a může se stát, že tě naopak vyjde na nemalé náklady

za veterinární ošetření nebo léčbu.

Najdi si skupinu na Facebooku Jateční koně: facebook.com/...

V této skupině najdeš mnoho užitečných praktických rad. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]