Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit nechtěných kočiček?

Od: athenaise* odpovědí: 11 změna:

Lidičky nejradši bych se neviděla, dostali se k nám na chalupu dvě kočičky bezdomovkyně cca 2 měsíce stáří a já jim dala nažrat. Jsou jak z divokých vajec, všude vlezou, na stůl s jídlem, pod nábytek a vydělají se tam, drápkama potrhali již fůru věcí a pod. různé kousky mě nevyhovující.Nevím jak dál, mám zvířátka ráda, ale teď nemůžeme nechat otevřené francouzké dveře, jinak je tam máme.

Napadl mě útulek , ale 45 km je dost daleko. Dobré lidi ve svém okolí jsem už oslovila...nic. A nic drastického mě neraďte, to nemůžu. *plac*

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x
Nejšlechetnější je se o ně prostě postarat, pokud finanční situace není tak trýznivá, že sami nemáte co do úst. Socializovat je, ony si zvyknou a jak porostou, přestanou ničit věci. Kočky "zlobí" jen toho, kdo jim nerozumí. Kdyby byly hodně divoké, do domu je nedostanete. Dávejte jim pamlsky, házejte hračky, kupte kozlík nebo šantu a uvidíte, že začnou být přítulné a ne tak divoké. Nějaké to odčervení, na podzim kastrace, pokud budou peníze základní očkování. Taky jsem takhle přišla ke kočce. Jednou se prostě objevilo odrostlé kotě na zahradě. Po týdnu tam bylo pořád a když jsem zjistila, že už je březí, hned jsem ji nechala vykastrovat. On je totiž rozdíl postarat se i jednu kočku nebo o šest. Vozit jí někam do útulku nebo na jiné místo, na to nemám žaludek a proč přehazovat zodpovědnost na někoho jiného, když to můžu udělat sama a lépe, jen to holt bude stát nějakou tu korunu. Ale co, peníze budou, my nebudem. Nakonec jsem Dorinku měla necelý rok, protože umřela na FIPku, ale nelituju. Zachovala jsem se nejlíp jak to šlo.

tarantel*
hodnocení

1x

Naučte je chodit na písek, přestanou Vám kadit všude. Nafoťte je a inzerujte na internetu, musíte oslovit co nejvíce lidí. Útulek určitě oslovte, mohou Vám pomoci koťata udat - mají kontakty. Tohle je přesně ten výsledek množení někde na půdě, za kritiku čehož jsem tu dostala posledně takovou sodu. Třeba někdo z těch co svobodné množení koček tak hájil, si koťátka odveze.

doplněno 24.06.15 21:48:

Do jiné vesnice je odvézt samozřejmě můžete, třeba přežijí a třeba ne. Tyto kočky končí většinou špatně. Ale jejich množičům to nevymluvíte*zed*

Zkuste je alespoň vyfotografovat a dát je sem spolu s lokalitou, kde se nachází. Zkusím to sdílet na FB. A zkuste je postupně ochočovat, protože plachá zvířata si tuplem nikdo nevezme. Jste hodná, že Vám jejich osud není lhostejný.

doplněno 24.06.15 21:49:

PS také bych se slitovala, ale mám už tři kočičí nalezence a dva pejsky z útulku. Byt není bohužel nafukovací:)

athenaise*
hodnocení

Dík za odpo tarantel, a radu. Jinak když jsou venku...jdou na písek samy, jen nesmí prudce vběhnout dovnitř, to už je nikdo nechytne a ani nevyžene, jsou právě pod skříněma a pod. A to množení opravdu je na draka...a učení? no to by se mě nesměli bát :(. Ale ještě budu zkoušet internet. Poslední co mne napadá je, že je vezmu do auta a odvezu do jiné vesnice, aby si někdo hodný je k sobě vzal.

převézt do jiné vesnice bych nedoporučovala - vesničani jsou v tomhle tvrdí, ti se jich neujmou... u nás takhle loni bloudila 2 koťata po vesnici asi měsíc a všem to bylo fuk, nikdo je nechtěl... jj, mám je doma ;) "lufťák" se slitoval...

72mona3*

Že by narážka na mne "tarantel"?*hi* Žádná soda, spravedlivé rozhořčení. Vaše odpovědi jsou převážně velice moudré, a to nemyslím ironicky (až na ta koťata, co se rodí jedné kočce 3 x ročně, to už je námět na sci-fi a prohlášení, že by se kočky na vesnicích neměly vůbec rozmnožovat-to by se spíš neměli rozmnožovat někteří lidé*plac* ) Jen jsem velice vztahovačná, co se týče množení a množení. Tak bychom to měli rozlousknout a shodnout se na tom, že existují nezodpovědní primitivové, kterým je jedno, co si doma množí (stejně tak existují i lidé, co si doma hromadí odpad; jako záchod používají společné prostory domu; pořádají alkoholové dýchánky, zatímco jim ve vedlejší místnosti brečí malé dítě... a tak bych mohla pokračovat...) Ano existují. I já měla doma nečekaný přírůstek v podobě tří kočičích chlapečků, které někdo nechal umírat v igelitové tašce. Takže vím, co jsou někteří lidé zač. Ale to se týká pouze lidí. Vše je jen o lidech. Zvířata jen využívají podmínky, které jim my inteligentní tvorové nachystáme.

Omlouvám se "athenaise", že neodpovídám na její dotaz. Mona

tarantel*

Koťata 3x ročně není sci-fi. Kočka je březí 9 týdnů, koťata odstaví po osmi týdnech, pak začíná znovu hned říje. Moje babička na vesnici utrácela koťata od svojí kočky 2x za sezonu a v zimě koťata neměla jen proto, že byla v bytě. Moje maminka má chovatelskou stanici a ty kočky kdyby je připustila, by to taky 3x do roka daly. Jsou v říji ihned jak koťata odrostou. Zeptejte se na to i jiných chovatelů, pokud mi nevěříte. Samozřejmě tak časté porody kočku brzy vyčerpají a nedožije se zdaleka tolika let jako opečovávaný kastrát (nehledě na jiná nebezpečí, choroby apod.). Vy jste v diskuzi obhajovala člověka, kterému je "líto" dát 800 za kastraci jen proto, že kočku může třeba přejet auto - to řadím k těm nezodpovědným. Ono k udržení kočičí populace by úplně stačilo kdyby každá kočka měla koťata tak jednou a ani to ne. To co se děje u nás (a nejen u nás) je ale kočičí a psí apokalypsa, kterou odnesou v první řadě ta zvířata. Rozdat koťata "do dobrých rukou" je sice fajn, ale kolik jich v těch "dobrých rukou" opravdu zůstane a kolik z těch lidí bude zodpovědných a zabrání dalšímu množení. Pořád nějak nechápu to spravedlivé rozhořčení, resp. podstatu jeho "spravedlivosti". Každý kdo chce obyčejnou kočku, může si jí vzít z útulku. Až nebude v útulku jediná kočka, množte si co chcete. Protože za každé na půdě "vypěstované" koťátko čeká v útulku jiná kočka marně na svůj domov.

doplněno 24.06.15 23:39:

To není o úhlu pohledu ale o faktických číslech. Koček je prostě moc, moc, moc a o všechny nejsme jako lidé schopni se ani postarat. Proč množit další? Pro Váš dobrý pocit? Také bych chtěla mít doma koťátka, ale na chovatelskou stanici a papírování nejsem a "obyčejných" koček je prostě MOC. Napřed se postarejme o ty, které jsou v nouzi již nyní.

doplněno 25.06.15 00:11:

To není o dobru a zlu, je to o rozumu. Samozřejmě, na vesnicích jsou kočky "spotřební zboží", nedožívají se důchodového věku a "spotřeba" koček je vysoká. Takže jsou potřeba i nějaká ta koťata (protože myši atd.). Já se ale na kočky nedívám jako na spotřební zboží, snažím se aby měly dlouhý a spokojený život. Tak v tom bude asi ten problém. V útulku vydají kočku jen kastrovanou a když jí přejede auto, tak se musí pro novou, takhle má soused každou chvíli koťata a tak si vezmu zadarmo od něj... To já všechno chápu. Myšlení lidí ve vztahu ke zvířatům je bohužel pořád ještě dosti sobecké.

72mona3*

*zed*Cituji:
Počet vrhů koček je závislý na denním světle. V rovníkových oblastech může mít až čtyři vrhy za rok. V našem klimatickém pásmu jsou obvykle dva vrhy mláďat za rok. Nevím, jestli se toto tvzení zakládá na pravdě, protože všemu na internetu se věřit nedá. Moje kočky měly koťata i jen 1x ročně. V jaké oblasti žijete vy? *smich* Asi záleží i na genech, ne? A neobhajovala jsem člověka, ale to je jedno. Díváme se na tutéž věc, jen máme každá jiný úhel pohledu.

doplněno 25.06.15 00:03:

Je mi líto, že to vidíte jen černě. Svět přece není černá a bílá. Neexistuje jen dobro a zlo a nic mezi tím. Já se hlásím do šedé zóny. ;)

athenaise*
hodnocení

Díky všem za odpo, je to pro nás náročnější už jen proto, že jsme s mužem velmi časově zaneprázdněni a hlavně jsou tu už tři kočky, o peníze nejde, ale když je necháte doma od rána, co odjedeme do práce (fakt není moc času je dostávat z bytu ráno když člověk chvátá) tak si dovedete představit, co tady je za činu. Naposledy jsem je ráno naháněla 20 minut, fakt už jsme vyčerpaní. A do práce jsem přišla pozdě a vstávat o nějakou půl až 3/4 hodinu dřív...to se ráno kolem páté jen těžko kouše *smich*

tarantel*

Já si to představit dokážu, co udělají temperamentní koťata a mladé kočky s bytem - bohužel obzvláště tyto venkovní jsou o dost divočejší než kočky šlechtěné. Nabídněte je někomu spíše k domku. Ono to není všechno jen o penězích, ale je to kolikrát i hra na nervy. Podle mě kdyby se ta koťata narodila v bytě nebo v domě tak by měla hygienické návyky. Ona se ta koťata časem samozřejmě poněkud usměrní, zklidní. No pokud by ste měli volnou místnost v domě, tak bych je tam zavřela (pokud jste se tedy nerozhodla jich nějak zbavit) a učila bych je používat kočičí wc, ochočovala aby ste je nemuseli nahánět. To se hodí tak jako tak, protože šance k někomu umístit nesocializovaná a nečistotná koťata se limitně blíží nule. Doporučuji také koťata odčervit - i pro Vaše bezpečí.

alcago*

Odjeli jsme na 4 dny na Slovensko. Byla zima, tak jsme museli Mindu nechat doma. Nechala jsem jí k dispozici halu, otevřela dveře do koupelny a na WC - to aby měla co největší možnost šmejdění. Dostala na první den kapsičku, na další dny zásobu granulí, mističku s vodou. Do záchodku jsem dala víc kočkolitu než obvykle a přidala ještě staré umyvadlo jako druhý záchod. Kočka to přežila a my také.

alcago*
hodnocení

0x

Vy jste člověk, který se jich zbavit musí. Nemáte totiž kočky ráda a také o nich nic nevíte.

V našem domě žijí 4 kočičky. Nikde nemáme nakaděno. Stačí jin dát vlastní, stále přístupný záchodek, po jídle je do něj posadit a máte po starosti. Sledujte, že tam budou chodit kdykoliv, kdy to budou potřebovat. Kočkolit je nejlepší, pohltí i pach, ale musí se denně čistit speciální lopatičkou od hrudek, které se vytvoří z výkalů kočky. Ony totiž nechtějí mít záchod zaneřáděný - jsou od přírody čistotné. Protože se u vás nejedná nejspíš o trvalou, ale přechodnou dobu, můžete zatím použít místo záchodku starý lavór a aby jste nemusela kupovat kočkolit, nasypte jim tam písek (5 cm ), ten pravidelně vyhoďte a dejte nový.

Touto radou by jste měla překlenout to nejnepříjemnější : výkaly v bytě.

Když lezou někam, kam nemají, tak je okřikněte, však ony to časem pochopí. Moe kočka běhá po zahradě, chodí domů, j ak se jí zachce. Na linku mi neskáže, ví že nesmí. Škrábat gauč? Po prvním škrábnutí a mém houknutí to okamžitě vzdává. Pokud běhávala venku, tak neměla zapotřebí drápky brousit.

Její výchova mi nedala zvláštní práci a její dovádění mne potěšilo.

Snacha má 2 kočky, které k ní nezvaně přicestovaly, soused má kocoura čistokrevného chovaného výhradně v bytě.

Nikdo z nás nemá s kočičkama problémy a nikomu z nás nepořádek nedělají.

Děkuji vám za ně, že jste se jich zodpovědně ujala a přeji vám i kočičkám, aby se situace vyřešila ke spokojenosti vás všech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]