Nejste přihlášen/a.
Lidičky nejradši bych se neviděla, dostali se k nám na chalupu dvě kočičky bezdomovkyně cca 2 měsíce stáří a já jim dala nažrat. Jsou jak z divokých vajec, všude vlezou, na stůl s jídlem, pod nábytek a vydělají se tam, drápkama potrhali již fůru věcí a pod. různé kousky mě nevyhovující.Nevím jak dál, mám zvířátka ráda, ale teď nemůžeme nechat otevřené francouzké dveře, jinak je tam máme.
Napadl mě útulek , ale 45 km je dost daleko. Dobré lidi ve svém okolí jsem už oslovila...nic. A nic drastického mě neraďte, to nemůžu.
Naučte je chodit na písek, přestanou Vám kadit všude. Nafoťte je a inzerujte na internetu, musíte oslovit co nejvíce lidí. Útulek určitě oslovte, mohou Vám pomoci koťata udat - mají kontakty. Tohle je přesně ten výsledek množení někde na půdě, za kritiku čehož jsem tu dostala posledně takovou sodu. Třeba někdo z těch co svobodné množení koček tak hájil, si koťátka odveze.
doplněno 24.06.15 21:48:Do jiné vesnice je odvézt samozřejmě můžete, třeba přežijí a třeba ne. Tyto kočky končí většinou špatně. Ale jejich množičům to nevymluvíte
Zkuste je alespoň vyfotografovat a dát je sem spolu s lokalitou, kde se nachází. Zkusím to sdílet na FB. A zkuste je postupně ochočovat, protože plachá zvířata si tuplem nikdo nevezme. Jste hodná, že Vám jejich osud není lhostejný.
doplněno 24.06.15 21:49:PS také bych se slitovala, ale mám už tři kočičí nalezence a dva pejsky z útulku. Byt není bohužel nafukovací
Dík za odpo tarantel, a radu. Jinak když jsou venku...jdou na písek samy, jen nesmí prudce vběhnout dovnitř, to už je nikdo nechytne a ani nevyžene, jsou právě pod skříněma a pod. A to množení opravdu je na draka...a učení? no to by se mě nesměli bát . Ale ještě budu zkoušet internet. Poslední co mne napadá je, že je vezmu do auta a odvezu do jiné vesnice, aby si někdo hodný je k sobě vzal.
převézt do jiné vesnice bych nedoporučovala - vesničani jsou v tomhle tvrdí, ti se jich neujmou... u nás takhle loni bloudila 2 koťata po vesnici asi měsíc a všem to bylo fuk, nikdo je nechtěl... jj, mám je doma "lufťák" se slitoval...
Že by narážka na mne "tarantel"? Žádná soda, spravedlivé rozhořčení. Vaše odpovědi jsou převážně velice moudré, a to nemyslím ironicky (až na ta koťata, co se rodí jedné kočce 3 x ročně, to už je námět na sci-fi a prohlášení, že by se kočky na vesnicích neměly vůbec rozmnožovat-to by se spíš neměli rozmnožovat někteří lidé
) Jen jsem velice vztahovačná, co se týče množení a množení. Tak bychom to měli rozlousknout a shodnout se na tom, že existují nezodpovědní primitivové, kterým je jedno, co si doma množí (stejně tak existují i lidé, co si doma hromadí odpad; jako záchod používají společné prostory domu; pořádají alkoholové dýchánky, zatímco jim ve vedlejší místnosti brečí malé dítě... a tak bych mohla pokračovat...) Ano existují. I já měla doma nečekaný přírůstek v podobě tří kočičích chlapečků, které někdo nechal umírat v igelitové tašce. Takže vím, co jsou někteří lidé zač. Ale to se týká pouze lidí. Vše je jen o lidech. Zvířata jen využívají podmínky, které jim my inteligentní tvorové nachystáme.
Omlouvám se "athenaise", že neodpovídám na její dotaz. Mona
Koťata 3x ročně není sci-fi. Kočka je březí 9 týdnů, koťata odstaví po osmi týdnech, pak začíná znovu hned říje. Moje babička na vesnici utrácela koťata od svojí kočky 2x za sezonu a v zimě koťata neměla jen proto, že byla v bytě. Moje maminka má chovatelskou stanici a ty kočky kdyby je připustila, by to taky 3x do roka daly. Jsou v říji ihned jak koťata odrostou. Zeptejte se na to i jiných chovatelů, pokud mi nevěříte. Samozřejmě tak časté porody kočku brzy vyčerpají a nedožije se zdaleka tolika let jako opečovávaný kastrát (nehledě na jiná nebezpečí, choroby apod.). Vy jste v diskuzi obhajovala člověka, kterému je "líto" dát 800 za kastraci jen proto, že kočku může třeba přejet auto - to řadím k těm nezodpovědným. Ono k udržení kočičí populace by úplně stačilo kdyby každá kočka měla koťata tak jednou a ani to ne. To co se děje u nás (a nejen u nás) je ale kočičí a psí apokalypsa, kterou odnesou v první řadě ta zvířata. Rozdat koťata "do dobrých rukou" je sice fajn, ale kolik jich v těch "dobrých rukou" opravdu zůstane a kolik z těch lidí bude zodpovědných a zabrání dalšímu množení. Pořád nějak nechápu to spravedlivé rozhořčení, resp. podstatu jeho "spravedlivosti". Každý kdo chce obyčejnou kočku, může si jí vzít z útulku. Až nebude v útulku jediná kočka, množte si co chcete. Protože za každé na půdě "vypěstované" koťátko čeká v útulku jiná kočka marně na svůj domov.
doplněno 24.06.15 23:39:To není o úhlu pohledu ale o faktických číslech. Koček je prostě moc, moc, moc a o všechny nejsme jako lidé schopni se ani postarat. Proč množit další? Pro Váš dobrý pocit? Také bych chtěla mít doma koťátka, ale na chovatelskou stanici a papírování nejsem a "obyčejných" koček je prostě MOC. Napřed se postarejme o ty, které jsou v nouzi již nyní.
doplněno 25.06.15 00:11:To není o dobru a zlu, je to o rozumu. Samozřejmě, na vesnicích jsou kočky "spotřební zboží", nedožívají se důchodového věku a "spotřeba" koček je vysoká. Takže jsou potřeba i nějaká ta koťata (protože myši atd.). Já se ale na kočky nedívám jako na spotřební zboží, snažím se aby měly dlouhý a spokojený život. Tak v tom bude asi ten problém. V útulku vydají kočku jen kastrovanou a když jí přejede auto, tak se musí pro novou, takhle má soused každou chvíli koťata a tak si vezmu zadarmo od něj... To já všechno chápu. Myšlení lidí ve vztahu ke zvířatům je bohužel pořád ještě dosti sobecké.
Cituji:
Počet vrhů koček je závislý na denním světle. V rovníkových oblastech může mít až čtyři vrhy za rok. V našem klimatickém pásmu jsou obvykle dva vrhy mláďat za rok. Nevím, jestli se toto tvzení zakládá na pravdě, protože všemu na internetu se věřit nedá. Moje kočky měly koťata i jen 1x ročně. V jaké oblasti žijete vy? Asi záleží i na genech, ne? A neobhajovala jsem člověka, ale to je jedno. Díváme se na tutéž věc, jen máme každá jiný úhel pohledu.
Je mi líto, že to vidíte jen černě. Svět přece není černá a bílá. Neexistuje jen dobro a zlo a nic mezi tím. Já se hlásím do šedé zóny.
Díky všem za odpo, je to pro nás náročnější už jen proto, že jsme s mužem velmi časově zaneprázdněni a hlavně jsou tu už tři kočky, o peníze nejde, ale když je necháte doma od rána, co odjedeme do práce (fakt není moc času je dostávat z bytu ráno když člověk chvátá) tak si dovedete představit, co tady je za činu. Naposledy jsem je ráno naháněla 20 minut, fakt už jsme vyčerpaní. A do práce jsem přišla pozdě a vstávat o nějakou půl až 3/4 hodinu dřív...to se ráno kolem páté jen těžko kouše
Já si to představit dokážu, co udělají temperamentní koťata a mladé kočky s bytem - bohužel obzvláště tyto venkovní jsou o dost divočejší než kočky šlechtěné. Nabídněte je někomu spíše k domku. Ono to není všechno jen o penězích, ale je to kolikrát i hra na nervy. Podle mě kdyby se ta koťata narodila v bytě nebo v domě tak by měla hygienické návyky. Ona se ta koťata časem samozřejmě poněkud usměrní, zklidní. No pokud by ste měli volnou místnost v domě, tak bych je tam zavřela (pokud jste se tedy nerozhodla jich nějak zbavit) a učila bych je používat kočičí wc, ochočovala aby ste je nemuseli nahánět. To se hodí tak jako tak, protože šance k někomu umístit nesocializovaná a nečistotná koťata se limitně blíží nule. Doporučuji také koťata odčervit - i pro Vaše bezpečí.
Odjeli jsme na 4 dny na Slovensko. Byla zima, tak jsme museli Mindu nechat doma. Nechala jsem jí k dispozici halu, otevřela dveře do koupelny a na WC - to aby měla co největší možnost šmejdění. Dostala na první den kapsičku, na další dny zásobu granulí, mističku s vodou. Do záchodku jsem dala víc kočkolitu než obvykle a přidala ještě staré umyvadlo jako druhý záchod. Kočka to přežila a my také.
Vy jste člověk, který se jich zbavit musí. Nemáte totiž kočky ráda a také o nich nic nevíte.
V našem domě žijí 4 kočičky. Nikde nemáme nakaděno. Stačí jin dát vlastní, stále přístupný záchodek, po jídle je do něj posadit a máte po starosti. Sledujte, že tam budou chodit kdykoliv, kdy to budou potřebovat. Kočkolit je nejlepší, pohltí i pach, ale musí se denně čistit speciální lopatičkou od hrudek, které se vytvoří z výkalů kočky. Ony totiž nechtějí mít záchod zaneřáděný - jsou od přírody čistotné. Protože se u vás nejedná nejspíš o trvalou, ale přechodnou dobu, můžete zatím použít místo záchodku starý lavór a aby jste nemusela kupovat kočkolit, nasypte jim tam písek (5 cm ), ten pravidelně vyhoďte a dejte nový.
Touto radou by jste měla překlenout to nejnepříjemnější : výkaly v bytě.
Když lezou někam, kam nemají, tak je okřikněte, však ony to časem pochopí. Moe kočka běhá po zahradě, chodí domů, j ak se jí zachce. Na linku mi neskáže, ví že nesmí. Škrábat gauč? Po prvním škrábnutí a mém houknutí to okamžitě vzdává. Pokud běhávala venku, tak neměla zapotřebí drápky brousit.
Její výchova mi nedala zvláštní práci a její dovádění mne potěšilo.
Snacha má 2 kočky, které k ní nezvaně přicestovaly, soused má kocoura čistokrevného chovaného výhradně v bytě.
Nikdo z nás nemá s kočičkama problémy a nikomu z nás nepořádek nedělají.
Děkuji vám za ně, že jste se jich zodpovědně ujala a přeji vám i kočičkám, aby se situace vyřešila ke spokojenosti vás všech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.