Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Morče má na zádech vyrážku

Od: karlosdos* odpovědí: 5 změna:

Máme černé morčátko samičku,stáří 2roky,má rozdělanou kůži v srsti na zádech,takové suché šedé strupy.Nevíme z čeho by to mohlo být? Máme ji v akvariu 60krát 40cm,podestýlka je ,vrstva novinového papíru ,na to piliny a seno.Seno máme z vesnice od soukromníka,dříve jsme kupovali ve zverimexu.Jídlo ji dáváme,převážně směs zrní pro morčata,trávu co natrháme okolo panel.domu,banán,kousky jablka,salát ledový,okurku salátovou.Nejvíc ale v poslední době má ráda banán.Tak nevíme,jestli je to z pilin-mohou obsahovat chemii,seno je také takové tvrdé dlouhá vlákna někde z louky,na půdě to bylo dva roky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zdravím,

krmíte morče naprosto nevhodně...banán není vhodný ani směska zrní,chce to více zeleniny...mrkev,petržel,nepálivé papriky,fenykl,celer,rajče,okurka je dobrá.Při tomto stravování může být problém v nedostatku vitamínu C,jehož příjem v potravě je pro morčátka nezbytný! Kupte mu kvalitní granule v nichž je vše potřebné pro zdraví morčat (nemůžou vyjídat jen to co jim chutná) Seno do jesliček,nikdy ne na podestýlku..je to potrava a oni si do něj na podestýlce močí).Problém může mít z pilin,lepší jsou hobliny ze zooshopu,dále to seno,může to být svrab(seno na půdě,kde jsou myši apod.)což jsou přenašeči těchto chorob,nebo plíseň..stejný původ.Každopádně takto nadálku více neporadím,chce to prohlídku veta,v počátku se to dá vše celkem dobře léčit.Takže pokud mu chcete ulevit,poraďte se s vetem a taky doporučuji morčátku vylepšit bydlení (akvárium vyměnit za klec pro hlodavce) a stravu.Jsou to mazlové a zaslouží ve svém krátkém životě trochu toho rozmazlování.

doplněno 22.06.15 21:55:

...musím doplnit,na nové jídlo morče zvykejte pozvolna,nedávejte mu nového moc,aby si zažívání zvyklo.

hodnocení

1x

Dobrý den,mám kočičku a ta měla také suché stroupky na zádech, spíše víc dolů k ocásku. Byla jsem u veterináře, ten vzal hustý hřebínek,párkrát jí přečísnul kožíšek a oni tam byly dvě blešky.Byla jsem z toho pořádně vyděšená,protože by mě to nikdy nenapadlo,Žije v čistotě a já jsem na ni nikdy nic nepozorovala. Když jsem blechy zlikvidovala,stroupky zmizely. sisa

hodnocení

0x

Když vnoučci dostali králíčka, měl připraveny piliny. Ale veterinářka poradila peletky krmivolevne.cz/...Ve velkých marketech tytéž peletky prodávají mnohem levněji, jako topivo. Nemá z nich tolik šurvajzu v kožíšku jako z pilin. A sají stejně dobře jako piliny. A úklid je pohodlnější.

doplněno 23.06.15 16:43:

Tarantel má pravdu. V kleci se vzduch mění, pohybuje. V akvárku sedí u dna. Vlhko, plísně, bakterie.

tarantel*
hodnocení

0x

Musíte s morčetem k veterináři a změnit podmínky chovu, viz. marecek. Ještě dodám, že akvárko je jednak maličké a druhak celkově nevhodné proto, že se vespod zapaří což dává ideální prostředí různým bakteriím, houbám a plísním. Lepší by byla prostorná klec. AKVÁRIUM je NA RYBIČKY, na nic jiného. Ačkoli tak lidi cpou tedy různá zvířata, no velmi často jim to vůbec neprospívá.

borax*
hodnocení

0x

Tak už bylo napsáno všechno podstatné. Morčeti kupte klec, která je vzdušná narozdíl od akvária. Hlavní "jídlo" morčete je seno! To musí mít pořád, zrní dávejte tak jednou týdně a jen jednu polévkovou lžíci. Trávu a zeleninu denně, paprika (výborná zdroj vitamínu C) mrkev, kousek okurky, dále jablko. S peletkama na topení, coby podestýlkou, mám také nejlepší zkušenosti, nepráší a vydrží daleko dýl bez zápachu...

Zajděte na veterinu, může to být svrab, morčata ho mívají. Stačí jedna injekce a je po problému (stálo mě to 50,-) ale musí ho vidět doktor, takto se to určit nedá. Pokud byste to zanedbali, může i uhynout, vím to z vlastní zkušenosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]