Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestěhování staré kočky z venkova do bytu

Od: bertik* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, po smrti mého otce se chce matka z venkova přestěhovat do svého bytu ve městě. Je tu však problém, má kočku, která je zvyklá na volný pohyb. Má 10 let, je kastrovaná, bojí se cizích lidí. Jak to udělat, aby si v bytě zvykla? Je to vůbec možné? Prosím, poraďte.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Už 5 let mám kocoura (bývalého bezdomovce), který si na mne zvykl a už neodešel. Loni jsem se z domku přestěhovala do bytu. Měla jsem strach, že změnu bude hůř snášet kocour, protože se říká, že kočky nejsou vázané na majitele, ale na místo. Kocour byl zvyklý venku, spal ale doma. Není kastrovaný. A mohu Vás ujistit, že problém byl pouze v prvních dnech. To se dvakrát vrátil do domku, je to asi necelý kilometr. Tak jsme pro něj dojeli. Na kočičí záchod v domku chodil pouze výjímečně, stejně jako v bytě. Mám to štěstí, že jsem v přízemí, u okna je plynová přípojka a z přípojky skočí na okno a klidně si packou zaťuká na okno , že chce domů. Přesně tak to dělal v domku. Popsala jsem to podrobně, abyste viděli, že máte šanci. Doufám, že takto si také zvykne kočička Vaší maminky. Jistě bude záležet na tom, v jakém prostředí má maminka byt, jestli je to v přízemí, má balkon apod. Ale neviděla bych to černě, budou to trochu nervy, tak držím palce! *uf* Hezký den!

macka80*
Souhlasím,kočka si dokáže zvyknout na nový domov,vidím to téměř každý den navštěvuji útulek a tam jsou kočky různě staré a přišli z různých podmínek a jdou do různých rodin některá do bytu jiná do domu a vždy zvládnou adaptaci na nové prostředí skvěle,kočka je velice přispůsobivý tvor,stačí že bude v podobních podmínkách a hlavně s tím koho uznává jako svého člověka
lidka*

Koukala jsem na stránky a kočka se může v pohodě dožít i 15 let. Vždycky jsem dávala přednost psům. Ale když jsem o psa přišla, zuboženého kocoura mi přinesla vnučka a tak jsem ho samozřejmě vzala na milost. A zrovna teď u mne sedí na stole vedle počítače a "čumí", co píši o jeho rodu. A tak se ještě jednou přimlouvám, zkuste kočičku přestěhovat. Nebojte se toho, u mne to proběhlo skoro pohodově. Chce to jenom trochu trpělivosti. Někomu ji věnovat a nebo dát do útulku - to můžete vždycky, když to nevýjde. Hezký večer! *tuc*

pb®
hodnocení

2x

Rodice si v lete privezli z chaty kocku, ktera se narodila a 7 let zila venku. Nikdo se o ni prakticky nestaral, nazrat dostavala jen obcas nejake zbytky, kastrovana, ockovana, odcervovana nebyla. Ta kocka si doslova vynutila byt uvnitr baraku, drapala na dvere a okna tak dlouho, az ji pustili dovnitr a kdyz skoncila dovolena, putovala z vesnice do prazskeho panelaku. Poprve v zivote jela autem a rovnou 150km jen v tasce, prenosku nemeli, poprve byla na veterine, kde ji vet rovnou bral krev, aby nenakazila dalsi kocky zijici v domacnosti a z venkova sla do panelakove kuchyne o 12m2, kde byla zavrena kvuli karantene. Stastnejsi kocku jsem jeste nevidela. Vrnela, mazlila se a chtela byt s lidmi, zmena prostredi ji vubec nevadila, ba naopak konecne byla stastna, protoze mela teplo, plnou misku a kolem sebe lidi, kteri ji miluji a nekopou do ni, aby konecne vypadla z baraku, jako ti co si ji poridili. Ale to byla kocka, ktera se na ulici mela velmi spatne a v byte ji cekalo jen to dobre. Pokud se kocka vasi matky ma dobre, je zvykla na vlidne zachazeni a pravidelne krmeni a k tomu ma volny vybeh ven, asi by omezeni volneho pohybu nesla spatne, ale zvykla by si. V utulcich jsou kocky, ktere jsou uplne plache, z ulice prevezene primo do karantenni klece a pote do domaciho depozita a vetsina si jich zvykne. Take zalezi na tom, jak kocka je ci neni fixovana na vasi matku. S myma kockama jsem jezdila po vystavach a spala v hotelich a problem nebyl. Pred 14ti dny jsem se s kockama prestehovala a jedna obesla dum a v pohode, druha byla den dva trosku vyplasena, ale mazlit se ke znamemu cloveku sla ihned po vypusteni do nonevo prostoru.

Ma se kdo postarat o tu vasi kocku, nebo ji tam proste chcete nechat svemu osudu?

jabraka*
hodnocení

1x

Po přestěhování bude kočka natolik stresovaná,že asi brzo zajde,zvláště,co je zvyklá být venku.Asi bych ji nechal na místě a pořídil si kotě nové,Ta stará si velice rychle zvykne na nové lidi a dožije tam.Už jí stejně moc nezbývá.

JABRAKA

bertik*
hodnocení

Asi to dopadne tak jak říkáte, s tím, že nové kotě už si matka nepořídí. Ale stará kočka je nejšťastnější tam, kde je. Zatím to matka zkouší tak že odjede na tři dny, nechá kočce dostatek jídla a pak se se strachem vrací. A kočka je relativně v pohodě, jen je z ní ještě větší samotářka. ale ten byt ji ji asi opravdu zabil.

haninka*

Nevím, jak jsi přišel na to, že jí moc nezbývá. Jezdím do útulku a paní tam má běžně kočky 15-ti leté a jednoho kocoura 18-ti letého.

martina30*
hodnocení

0x

Souhlasila bych co napsal Jabraka a doplnila bydlím v lese celoročně a sousedi tu mají kočky a jelikož mají to štěstí,že jsem sousedka ,tak se jim v zimě starám o kočky a ze začátku byli bojácné a ted jsou to mazlíci a vždy,když přijdu tak mě vyhlížejí ;)

arabika

Zdravím, našla jsem toto téma a doufám, že kočička je již v bytě. Já si vzala domu kočku, která žila venku 8 let, občas sice mňoukla u dveří, ale už si zvykla na teplo a pravidelný příjem jídla. teď bych jí ven nedostala, takhle stará zvířata bývají velice vděčná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]