Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnízdo na lodžii - holubi

Od: inzinyrka® odpovědí: 51 změna:

Dobrý večer, včera jsem s úžasem zjistila, že pod sedacím nábytkem na naší lodžii je hromada větviček. Vydala jsem se pro smeták, ale když jsem chtěla židličku odstavit, všimla jsem si, že hromada má jakýsi řád a že uprostřed je pevněji spletený důlek a trocha suché trávy. Úplně mě to okouzlilo. A dnes ráno tam bublali dva holoubci. Teď večer jsem pod holubicí zahlédla vajíčko. Jsem nadšená, rozhodně je nechci z lodžie vyhodit, ani za cenu nepořádku. Letos to prostě vydržím. Chci se jenom zeptat, jestli mi můžete poradit, čím bych mohla párečku a pak mladým prospět. Včera ještě byli plaší, dnes jsou klidnější, neuletěli, ani když jsem na lodžii pověsila prádlo.

Kamarádka mi řekla, že jim mám dát vodu a něco k jídlu, ona prý v téhle situaci krmila holuby bulgurem. Moc se mi to nezdá a ptám se zdejších zkušených.

Děkuji

51 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, myslím, že vůbec nic nepotřebují - jenom (relativní) klid a nedopustit přístup např. psa nebo kočky na balkón. Ale, není to asi pro hnízdo nejlepší místo a možná jim bude vadit počasí, resp. např. silný vítr nebo déšť. A nejsou to spíše hrdličky? Zdravím!

P.S. Ano, budou kálet a budou hluční (mladí).

doplněno 04.06.15 21:22:

Pejsek by možná ani neublížil - kočka určitě. No, uvidíte, jak to bude probíhat. Já mám zase pod římsou několik hnízd rorejsů - kadí a řvou (ale, moc to nevadí).

hodnocení

Dobrý den, klid jim necháme a psa na balkón nepustíme Vítr ani déšť jim v rohu zděné lodžie nehrozí, navíc fikaně pod židličkou :) Hrdličky jsou šedé s páskem kolem krku, tohle jsou sytě zbarvení holoubci. Dala bych fotku, ale manžel v noci odjel na zájezd do Itálie, samozřejmě s foťákem.

mp*
hodnocení

3x

Vejce bych vyhodil, hnízdo zkopnul z balkonu. Pokud by tam bylo už mládě, tak s tím bych měl asi problém, a nechal bych to být. Jinak, jak známo, boj proti holubům stojí nás všechny dost prostředků. Nemají ve městech přirozené nepřátele a predátory. Ochrana památek stojí města dost peněz. Zákazy krmení jsou taky známé. Mě to stálo síť na balkón - 4000 kč. Ono s tou přírodou a živočichy - odsuď podsuď. Roztomilých zvířátek je okolo nás spousta. Zejména ti z nás, kteří zavrhli lidi, tak se v jejich adoraci vyžívají. Mají to jako zástupný problém. Můj pejsek (kočička a tak podobně) je lepší než ostatní lidi. Jenže nemůžete srovnávat jablka s hruškami.

doplněno 04.06.15 22:56:

Jinak letos (zjistil jsem to asi před týdnem), si po pár letech na našem baráku udělaly hnízdo vlaštovky. Sice poserou celou fasádu, ale je to zase štěstí - tak jsem zvědav. A taky jsou chráněné.

lidus*
hodnocení

3x

To už tu bylo (zachránkyně culdabulda), budu opět za tu nejhorší. Bez milosti vyhodit a nemyslete si, že poštolka je lepší než holub-ten nepořádek, roztrhaná potrava, výkaly si neumíte představit. Poštolku jsem strpěla jeden rok, kupovala ji kvalitní maso, měla 3 mladé a nikdy více. Na chalupě mi hnízdí hrdličky, vlaštovky, kominíčci a kosi, tam patří spíš oni než já, vydržím posrané zápraží a zasměju se když mi to v letu kydne na rameno. Letos tam slýchám kukačky, zajímalo by mě komu podstrčily své vejce. Na balkoně NIKDY NIC TEN BALKON JE K NEUKLIZENÍ, smrad a ty holubí výkaly drží jako přibité. No a super je, že mladí si rodiště pamatují a příště tam máte hnízda dve. Měla jste balkon-nemáte balkon.

hodnocení

2x

Nedávno se tu o tom psalo. Než se rozhodnete poskytnout holubům azil, podívejte se sem. Nepřehlédněte ty dvě fotky. A věřte, že jakmile je tam necháte jednou, už se jich nezbavíte. Budou se vracet.

doplněno 05.06.15 09:58:

Sanace toho balkonu večerky (prodejna potravin!) mě stála 2500,00 Kč.

doplněno 05.06.15 10:01:

Musíte se rozhodnout - buď budete mít balkon Vy, nebo holubi. Kompromis neexistuje.

trtr

zdravím, tak tak, na likvidaci trusu je tam potřeba rovnou snanční firma, protože to je otřesné

tarantel*
hodnocení

2x

Zadavatelko, ono to s těmi nemocemi nebude tak horké. To by spousta lidí tady z centra Prahy byla už dávno po smrti. Holubi naprosto všude, nosíme si to běžně domů na botech a kdo si všechno hned dezinfikuje při každém příchodu domů - jedině cvok. Dodržujte čistotu a není třeba se plašit.

05.06.15 22:41
hodnocení

Děkuji.

"...není třeba se plašit. "

Jistě, ale taky není třeba si je tahat téměř do bytu.

tarantel*

Přímo do bytu si jejich trus nosí každý kdo se pohybuje ve městě. Holubi jsou na střechách, na půdách, na okenních parapetech. Nevidím rozdíl, jen hysterii.

pb®
hodnocení

1x

Díky takovým pseudohumanistům spěje náš svě do záhuby.Všem se musí pomáhat. Holub je létajíci krysa. Přenáší spoustu nemocí. Taková Chlamydia psitaci Vás může poznamenat na celý život a že to bude lékařům sakra dlouho trvat, než přijdou na to co Vám je a když budete mít štěstí, narazíte na doktora, co to dokáže vyléčit. Proč a z jaké pohnutky tohle trpíte před svým bytem? Víte, že krmení holubů je zakázané? Co asi sousedi okolo Vás? Ono krásné hnízdečko jste měla vyhodit ještě něž v něm bylo vajíčko. I to vajíčko by se dalo zlikvidovat. Tohle je stejné, jak by člověk pečoval o potkany u popelnic, šváby nebo štěnice v bytě. Jistě cítíte ten rozdíl mezi nevítaným švábem v bytě a exotickým v teráriu. Tak když toužím pozorovat odchov holoubat, pořídím si klec s holoukem diamantovým a nepodporuju rozmnožování městských holubů.

tarantel*

Až na to, že o holuby a potkany pečuje vlastně každý z nás:) denně se vyhazují tuny jídla kterými se tito tvorečkové živí. Stačilo by, aby lidé nebyli taková čuňata a nemrhali zdroji. Pak se vynakládají zbytečně prostředky na likvidaci těchto škůdců. Lidstvo uničilo většinu přirozenéhož životního prostředí pro miliony druhů a zároveň vytváří ideální podmínky pro jiné druhy. Tak se s tím asi budeme muset naučit žít. Pak se pranýřuje pár důchodkyň, které nasypou pár drobků a jedna uživatelka s balkonem, přičemž to jsou opravdu jen kapky v moři. Naprosto bezvýznamné se nad tím pozastavovat. Protože tyto tvorečky krmíme všichni už jen svým životním stylem, tak na co to pokrytectví.

doplněno 05.06.15 14:35:

Pardon za překlepy, není mi dobře

haninka*
hodnocení

1x

Dobrý den, a jak jsou holoubci zbarvení? Nejsou to hřivnáči nebo doupňáci? Ti jsou nádherní. Určitě je tam nechte, jste hodná. A paraziti... ha ha Radši budu uklízet hovínka po holubech než se chytit tyče v tramvaji č. 3 na Václaváku. Tuhle jsem tam jela a bylo tam 6 total sjetejch feťáků a jeden se po... Zlatí holubi s nějakejma čmelíkama, FAKT

tarantel*
Továrny na kuřata produkují prach, který je směsicí fragmentů výkalů, mrtvé kuřecí kůže, roztočů, bakterií, spór hub, mykotoxinů, endotoxinů, veterinárních léků, pesticidů, čpavku a sulfidu vodíku. Je registrován jako zdraví nebezpečný a vysvětluje, proč 15 procent zaměstnanců továren na kuřata trpí chronickou bronchitidou.Avšak v Británii továrny na kuřata volně vypouštějí tento prach do ovzduší. V hrabství Herefordshire se kuřecí továrny budou stavět vedle škol. Nikdo nezkoumá, jaké škody to způsobí.Uvnitř továren na kuřata se praktikuje krutost v takovém měřítku, že to už člověka ani nešokuje. Kuřata se chovají tak, aby rostla co nejrychleji. Často zkolabují pod svou vlastní vahou a leží v čpavkových výkalech, v jejichž důsledku jsou popálena na nohou a na prsou mají rány. Po usmrcení jsou rozdělována do kategorií. Mnohá z nich se nedají prodávat v celku, protože jsou poškozena zhmožděninami, popálením a nekrózou. Ta se rozčtvrtí a prodávají se po částech. Máte ještě hlad?V těchto továrnách se často šíří mor, takže majitelé používají pro kuřata v obrovském množství antibiotika. Ta se vydávají na předpis, avšak vláda kupodivu nezaznamenává, kolik antibiotik se používá. Intenzivní používání antibiotik ohrožuje lidské zdraví, protože to posiluje odolnost bakterií.Bylo by řešením chovat kuřata na otevřených farmách? Nebylo. Kuřecí trus je bohatý na rozpustný reaktivní fosfát. Velká hejna kuřat v přírodě vytvářejí jedovatý koberec fosfátů, který se lehce dostává do nejbližších potoků a řek.Neexistuje rozumný způsob jak chovat tak obrovské množství kuřat, která konzumujeme. Omezit škodlivé dopady znamená jíst méně masa - daleko méně. Bylo by opravdu nemožné požadovat, abychom jedli maso tak, jako naši prarodiče, jako něco mimořádného a speciálního? Uvědomit si, že na to, abychom uspokojili svou chuť museli jsme obětovat život zvířete? zdroj: blisty.cz/... dobrou chuť:) A nezapomeňte pak nadávat na holuby.

Dík za poučný článek. Jen nechápu, co má váš příspěvek společného s původní otázkou. *nevi*

Připomněl jste mi, že jsem dneska ještě nejedl a že jsem už dlouho neměl grilované kuře. Jdu si ho koupit. Už se mi sliny zbíhají.

doplněno 09.06.15 15:17:

tarantel -

"...že nechápete souvislosti vážně není můj problém"
Ale měl by být. Když napíšete příspěvek, nesouvisící s původní otázkou, něco není v pořádku.

tarantel*

To, že nechápete souvislosti vážně není můj problém:)

Můžete i nám, idiotům, osvětlit myšlenkové pochody ve vašem skvělém a zajisté geniálním mozku a naznačit, jak souvisí váš příspěvek s původní otázkou? Nemáte trochu problém s chápáním psaného textu?

hodnocení

kovis, prosím, nedopouštějte se kontroverze v mé diskuzi, není to přece důležité.

hodnocení

haninka: zkusím vložit fotku.

Hnízdo na lodžii - holubi
haninka*

Tak to je holub "obyčejný", tzn. domácí zdivočelý. Je krásný, až budou mladý tak dejte určitě fotku. Nedavno měl přítel v práci na terase dost mladého holuba, neuměl létat, byl hladový a žíznivý. Kde se tam vzal nikdo netušil. Na posezení snědl celý rohlík a vypil mraky vody. Pak dostával vločky s ovocem a tak. Přítel dělá ve velkém **** hotelu a chodil ho tam krmit i ředitel. X lidí říká "blbej holub" ale jakou měli všichni radost když se pokoušel létat a nakonec se mu podařilo definitivně odletět. Prý se už nevrátil :(

doplněno 09.06.15 18:34:

Jestli se Vám chce můžete mu nastrouhat mrkev a uvařené vajíčko :)

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj. Tak za mě, bych ta hnízda bez milosti likvidoval. Zastavit to jde ještě u snesených vajec. Musí se to někdy udělat i víckrát. Vylíhlí mladí jsou hnusní a šerední zároveň. Jak se opeří, tak je to lepší. Průběžně si ta jejich oblíbená místa hlídám a okna na půdu zvlášť dobře zajišťuji. ,,Pěstování ,, divokých holubů není vhodné. Inzinýrko, v tomhle by jsi měla být neúprosná. Ve svém zájmu.

hodnocení

0x

Ano, zdá se to úžasné, ale opak je pravdou (((( z holubů už mi hrabe, balkon neustále špinavý, nánosy výkalů, nic tam nemůžeme mít, natož si tam posedět((( a taky už jsme vyzkoušeli vše ((((

hodnocení

Aha, tak asi jsem naivní, ale nedokážu tu chudinku, která se tam s tím svým vajíčkem choulí, shodit i s hnízdem. Právě proto mi kamarádka radila krmit - mladí brzy zesílí a vyletí.

"...mladí brzy zesílí a vyletí."

...a zakrouží nad rodným hnízdem, aby si to místo dobře zapamatovali a do roka a do dne je tam máte zpátky. Ovšem už ne jako malá krásná holoubátka, ale jako houf jedinců toužících si na Vašem (pardon, vlastně už jejich) balkoně vychovat další potomstvo.

mp*

Zabere jedině síť. V Praze mohu doporučit firmu K9.

zaloba
hodnocení

0x

Proč jste smazala mou odpověď? Nesnesete opačný názor? Nechcete taky vyrazit do kanálů přikrmovat potkany?

denik.cz/...

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 04. 06. 2015 21:26:52
hodnocení

Nerozumím Vám. Vaši smazanou odpověď jsem ani neviděla, zřejmě jste nějak porušil pravidla poradny.

trtr

Zdravím, je to sice roztomilé, ale městský holub přenáší řadu chorob a z toho několik i smrrtelných pro člověka. Místo, kde je holub už vůbec není vhodné pro věšení prádla.

hodnocení

Děkuji, to je taky dobré vědět, zařídím se podle toho.

kutululu
hodnocení

0x

Ano, může se to zdát roztomilé a věřím Vám, že nemáte srdce je vyhodit. A už vůbec tu ani tak nejde o nějaký trus, ten setřete a je to, ale větší nebezpečí bych viděla v jejich parazitech. Nikdy by mě to nenapadlo, kdybych to nezažila sama na vlastní kůži. Minulý rok se mi z hnízda na domě do bytu po fasádě dostali jejich paraziti čmelíci. Nebylo to nic příjemného, v bytě jsem jich měla snad tisíce, lezli úplně všude, v oblečení, kuchyňský lince, elektronice, byla jsem neskutečně moc poštípaná. Celý byt jsem musela několikrát desinfikovat a už neotvírat okno. V letních měsících se u nich vyskytují nejvíce, je to pro ně příhodné období. Nemluvě o dalších jiných parazitech, které mají. A vy si je ještě necháte přímo na balkoně. Okamžitě bych se hnízda zbavila a opatřila ochranné prostředky, aby se už nemohli vrátit, protože oni se vždy na stejné místo vracejí.

tarantel*
hodnocení

0x

Ostatní mají pravdu, ale také bych je nevyhodila. Vaším nejlepším přítelem teď bude ovšem dezinfekce. Okolí hnízda dezinfikovat, dezinfikovat, a dezinfikovat. Kupte si prostředek dezisan, neškodí zvířatům a je vysoce účinný.

doplněno 05.06.15 14:06:

Také bych pořídila něco proti těm roztočům, nicméně s ptáky nemám žádné zkušenosti takže bude nejlepší zeptat se nějakého veterináře. Přeci jen i v covech papoušků nebo tak se může něco vyskytnout, tak by měl asi vědět.

hodnocení

Děkuji za radu. Je pravda, že prognózy holubobijců zní dost děsivě, a je možné, že toho budu litovat. Ale já to prostě nedokážu. Možná po létě ztraceném likvidací roztočů a holubinců nabudu otrlosti a příště shodím všechny i s hnízdem z druhého patra, ale asi k tomu musím dozrát.

Nebojte, když shodíte holuba z 2. patra, ono se mu tak moc nestane *smich*. A to hnízdo si vzápětí postaví jinde (možná, pokud si už u Vás nezvykl).

hodnocení

0x

Nezapomneňte svým holoubkům koupit potřebné učebnice. *smich*

Hnízdo na lodžii - holubi #2

hodnocení

Děkuji všem za příspěvky. Je pravda, že jsem se na věc nepodívala z více hledisek, ale od toho je tu poradna, aby mě nahodila do kolejí. Jsem docela nahlodaná se hnízda zbavit, ale zatím na to nemám psychickou sílu. Buď to zvládnu, nebo to s holuby letos vydržím. Ještě ke všemu manžel ve středu odjel a vrátí se až v neděli, takže jsem na to sama. Proberu to s ním a uvidíme, co uděláme.

Děkuji i za ty komentáře tónu odsuzujícího, zřejmě víte, o čem mluvíte. Já tedy nejsem žádný krmič potkanů u popelnic, ale tváří v tvář umotanému hnízdu, v němž se druhý den objevilo vajíčko, jsem nedokázala reagovat a ani by mě nenapadlo to všechno zlikvidovat, protože nemám vaše zkušenosti.

ben®

Dobrý den, neviděl bych to tak dramaticky. Jde o jeden párek holubů, Vy jim umožníte to hnízdění a potom se uvidí. Příští rok si tam třeba pořídíte ty sítě proti ptákům a nebude se to opakovat. Kdo má nějakou špatnou zkušenost, tak se o ní rád podělí, ale to nemusí být zkušenost obecná, resp. neznamená to, že Vás postihne to samé. Holub má parazity, liška má vzteklinu a ježek je zablešený (ten, ovšem, nikomu nevadí). Takže, myslím, že to přežijete. Zdravím!

macik51*

Taky bych asi neměla srdce hnízdo zlikvidovat, sama chovám různé ptáčky a raduju se z každého vajíčka. Ale holubi mě tedy štvou, lítají nám na balkon na krmítko . Zakoupili jsme tedy maketu havrana, jejich nepřítele, tak jsem zvědavá, jestli to bude fungovat. Jestli ne, tak krmítko dáme pryč.

saftina
hodnocení

0x

Také jsem kdysi našla v lodžii dvě holoubátka. Dokonce jsem ještě ani nepoznala, co to je. Nafotila jsem je, požádala o radu na internetu a jeden pán mi ochotně odpověděl. Tehdy jsme v bytě již nebydleli, jen tam občas zajeli (na balkóně byly ještě různé květináče aj. - tam se vylíhli). Když jsme přijeli po nějaké době, už tam holubi nebyli, zřejmě odletěli. Pak jsme vše z lodžie odklidili. Na prázdný balkon už se nenastěhovali.*tuc*

hodnocení

0x

Inžinýrko, co holubi na balkoně? Jak to dopadlo?

doplněno 14.06.15 21:57:

Paráda! Člověk chápe, že je to škůdce, ale ublížit nemůže. ;) Rodiče! Jsou dojemní.

hodnocení

Tak nakonec jsem je tam nechala. Zatím s nimi nemám vůbec žádný problém. Na hnízdě se střídají a už se vůbec neplaší, když jsme na balkóně - odpoledne jsme se dívali, jaká strašná hradba černých mraků se k nám od západu žene, pak chvilku trochu pršelo a zase nic - tady je to fakt suchá díra. Holub zodpovědně seděl, chráněný lodžií a ještě stoličkou. Balkón je zatím čistý. Asi to bude horší, až se vylíhnou mladí, ale co už teď.

doplněno 14.06.15 21:52:

Tohle je ten druhý.

Hnízdo na lodžii - holubi #3
jumba

Jé, tak to je nádhera. Víte i taková mamina je ráda, když najde někde útočiště. Také má strach o svá mládata. Vím, že ve měste je to problém, vše znečistí. Ale já bych je také nedokázal vyhodit.*palec*

hodnocení

Děkuji za podporu - určitě nemíním holuby "pěstovat", jak mi tady někdo podsouval, ale nedokážu prostě zničit pracné hnízdo a tu chudinku plnou vajíček vykázat někam na strom.

doplněno 30.06.15 22:15:

Tak už jsou pěkná holoubátka, veliká asi jako tenisáky. Holubobijce prosím, aby se zdrželi nepříjemných komentářů, když už jsme si všechno vlastně řekli.

Hnízdo na lodžii - holubi #4
smrtletajicimkr

to je hnus *blee**blee**blee*

hodnocení

Tak - chápu, když musíš, tak musíš.

sebod*

jsou krásní...

Všichni malí ptáčci vypadají kapku jako mimozemšťánci. Jsou krásně a bezmocně oškliví, že? .-)

hodnocení

Ano, jsou tak dojemně oškliví, až jsou krásní.

doplněno 24.07.15 17:25:

Tak dnes holoubci vyletěli a jsou pryč. Poslední fotku mám ze včerejška. Vůbec to nebylo tak náročné, jak jsem měla strach. Chtělo to trochu udržovat pořádek, v rohu kolem hnízda je to horší, ale to uklidím zítra ráno, teď je tam strašný úpal. Byl to zajímavý zážitek a neodolám, abych sem nedala jejich poslední fotku z včerejšího rána.

Hnízdo na lodžii - holubi #5

sebod*

Jsou nádherní

ben®

Dobrý den, jo, krásní škůdci . Ale, třeba Vám tam nahoře udělali jedno + a bude se hodit, až tam jednou půjdete a budou o Vás rozhodovat. Já si tam vysloužím asi jedno minus, protože jsem dnes v poledne potkal na zahradě potkana (nebylo to pod kamenem), jak si nese spadlou meruňku - a tak jim budu muset nasypat jedu, protože ty ochraňovat nehodlám.

Ono to bylo sice roztomilé, když jsem viděl pohybující se meruňku v trávníku, ale její nositel mně není sympatický. Zdravím!

macik51*

Krásní, jednala bych úplně stejně*palec*

hodnocení

0x

Schválně jsem se podívala, kdy jste otázku zakládala. Zajímalo mě, jak dlouho trvá, než se ptáci stanou dospělými. Od 4.6. do 24.7. ;) Včera, při večerním venčení jsem v tom šíleném vedru, dusném, kdy všechno okolo je vyprahlé, viděla kosici, která v zobáku nesla nějakou, málo se pohybující, potravu. Byla, chudák, napůl mrtvá. Seděla na obrubníku, potácela se a mžourala. A já, totálně bezmocná, jsem se musela na ni dívat a uvědomovat si, jak strašně jí musí být. Je na dně svých sil, ale ví, že bez ní malé v hnízdě nepřežijí. Za hodinu začalo pršet. Ne lít, ale přišel jen hustý, spásný déšť. Kdo ví, jak to s mamkou kosicí a jejimi malými, dopadlo. Chtěla bych to vědět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]